Dýně recepty

Vypestovali ste si na záhrade úrodu krásnych oranžových tekvíc a teraz márne premýšľate, čo z tekvice hokaido v kuchyni pripraviť? Veľkou výhodou týchto plodov je skutočnosť, že sa dajú spracovať na mnoho rôznych spôsobov. Poradíme, čo uvariť z tekvice hokaido, aby si každý člen domácnosti prišiel na svoje, s čím najlepšie chutí pečená tekvica a ako na prípravu obľúbenej krémovej polievky z tekvice hokaido.

Aké obsahuje tekvica vitamíny?

Tekvice sú medzi záhradkármi veľmi cenné pre svoju lahodnú chuť a pomerne nenáročné pestovanie. Okrem toho si však ľudia tieto rastliny pochvaľujú aj z toho dôvodu, že obsahujú celý rad prospešných látok, ktoré majú pozitívny vplyv na ľudský organizmus. Vzhľadom k tomu, že väčšinu tekvice tvorí voda, má tiež veľmi nízku energetickú hodnotu.

Pokiaľ ide o základné živiny, tekvica obsahuje sacharidy, ktoré jej dodávajú príjemne sladkastú chuť, ale aj veľmi malé množstvo bielkovín a tukov. Je bohatá na vlákninu, čo podporuje správne vyprázdňovanie, a okrem toho sú tu zastúpené aj vitamíny, kam patrí napríklad provitamín A (betakarotén), vitamíny zo skupiny B, vitamín C alebo vitamín E.

Z minerálnych látok je v tekvicu najviac zastúpený draslík, ktorý výrazne napomáha udržiavať hodnoty krvného tlaku pod kontrolou. Ďalej potom tekvica obsahuje horčík a malé množstvo fosforu, železa či vápnika. Pokiaľ ide o tekvicové semienka, tie sú bohaté na tuky, obsahujú nenasýtené mastné kyseliny (hlavne omega-3) a sú tiež zdrojom kyseliny listovej, vitamínu A, vitamínu E a celého radu minerálov.

Skladovanie tekvice hokaido

Ak chcete, aby vám plody dlho vydržali, mali by ste myslieť na správne uskladnenie tekvice hokaido. Dôležité je zvoliť suché a dobre vetrané prostredie, kde tekvicu nebude ohrozovať prílišná vlhkosť, ktorá by mohla viesť k tomu, že sa zelenina rýchlo skazí. Môže teda ísť napríklad o pivničné miestnosť alebo o iné suché priestory, kde je pre vašu úrodu dostatok miesta.

Po zbere je dobré nechať plody ešte niekoľko dní dosušiť na vzdušnom a chránenom mieste, kde teplota nebude presahovať 30 ° C. Potom už stačí tekvice uložiť na drevený rošt alebo na pripravené police, a to tak, aby sa jednotlivé plody navzájom nedotýkali. Ideálna teplota by sa potom mala pohybovať v rozmedzí od 10 do 15 ° C, vďaka čomu šupka stvrdne a spoľahlivo uchráni dužinu.

Na dobre zvolenom stanovišti môžu tekvice vydržať čerstvé a zdravé pokojne aj niekoľko mesiacov. Ak teda zozbierate svoju úrodu na jeseň, môžete si užiť chutnú polievku, bábovku alebo napríklad pečenú tekvicu so zemiakmi ešte po Vianociach. Najlepšie sa pritom na uskladnenie hodí tekvica hokaido, ktorej plody sú veľmi odolné.

Spracovanie tekvice hokaido

Plnená tekvica, pečená tekvica, dusená tekvica, mrazená tekvica alebo napríklad zavarené tekvice. To všetko sú spôsoby, ako spracovať tekvicu hokaido alebo ju uskladniť na ďalšie použitie. V každom prípade je najprv nutné zbaviť tekvicu zaschnuté stopky, potom ju rozkrojiť na polovicu alebo na menšie kusy a odstrániť vláknitý stred vrátane tekvicových semienok.

Väčšina tekvíc má tuhú šupku, ktorú je nutné pred tepelnou úpravou olúpať alebo z nej neskôr jedlú dužinu vydlabať. Pre tekvicu hokkaido to však neplatí. Jej šupka totiž nie je tak tuhá ako v prípade niektorých ďalších odrôd, a preto sa dá v kuchyni použiť vcelku, bez toho aby ste museli šupku zložito odstraňovať.

Na reze tekvica nehnedne ani nijako inak nemení farbu, ale postupne osychá rovnako ako každá ďalšia zelenina. Pokiaľ ju však zabalíte do potravinovej fólie, vydrží vám v chladničke kľudne aj niekoľko dní a ľahko ju môžete tiež zamraziť, aby ste ju uchovali pre ďalšie použitie. Keďže tekvica vplyvom tepelnej úpravy jednoducho mäkne a stráca tvar, pri krájaní na menšie kúsky vždy zvážte štýl úpravy, ktorý máte v pláne.

Pražené tekvicové semienka

Ak pripravujete pokrmy z tekvice hokaido, nikdy nevyhadzujte semienka, ktorá z nej vydlabete. Dajú sa totiž premeniť na pochúťku, ktorá sa dá konzumovať na mnoho rôznych spôsobov. V kuchyni môžete využiť napríklad sušené tekvicové semienka, ale aj pečená tekvicové semienka, ktoré stačí dobre ochutiť a následne opražiť. Ak ich navyše predvaríme v osolenej vode, môžete ich potom jesť aj so šupkou.

Semienka z tekvice hokaido stačí nahrubo očistiť od všadeprítomných vlákien a potom blanšírovať v silne osolenej vode zhruba po dobu 15 minút. Po osušení ich potom premiešajte s trochou oleja a dochuťte soľou alebo korením podľa vlastného výberu. Všetko potom pečte na plechu s papierom na pečenie v rúre rozohriatej na 200 ° C, a to zhruba 20 minút, než budú semienka krásne chrumkavá.

Okrem toho sa tekvicové semená dajú tiež pražiť. Rovnako ako v predchádzajúcom prípade ich najprv oberte od tekvicových vlákien, na sitku opláchnite a nechajte dobre uschnúť. Potom ich na panvici upražte s trochou oleja, soli a prípadne i vybraného korenia. Akonáhle budú hotové, dajú sa použiť ako prísada do šalátov či do polievok, ale dobre poslúži aj ako desiata k televízii alebo na výlet.

Tekvica hokaido recepty

Čo urobiť z tekvice hokaido? Keďže príprava tekvica hokaido nie je príliš náročná a táto surovina má veľmi príjemne sladkastú chuť, hodí sa ako základ pre celý rad rôznych pokrmov. Zároveň sa dá pripraviť mnohými spôsobmi, takže ak máte dostatočne kreatívneho ducha, nebojte sa vyskúšať pečenie, dusenie alebo vyprážanie. K tekvici potom skvelo pasuje tiež zázvor, ale aj veľké množstvo ďalších surovín.

Skvelou správou je potom tiež to, že sa dá spracovať na sladko v podobe kompótu, marmelády, bábovky alebo napríklad koláče, ale samozrejme aj na slaný spôsob, kedy medzi najobľúbenejšie recepty patrí zapečená tekvica s rôznymi ďalšími ingredienciami, tekvicová polievka hokaido, halušky z tekvice hokaido, nátierka z tekvice hokaido alebo napríklad tekvicovo-zemiakové pyré.

Kým na prípravu niektorých receptov je nutné tekvicu podusiť, inokedy sa pridáva zasurova a zmäkne až v priebehu varenia alebo pečenia. Okrem vyššie spomínaných receptov si ľudia veľmi pochvaľujú tiež omáčku z tekvice hokaido, šalát z tekvice hokaido, placky z tekvice hokaido alebo napríklad karbonátky z tekvice hokaido.

Polievka z tekvice hokaido

Jedným z najobľúbenejších receptov, ktoré sa dajú z tekvice pripraviť, je tekvicová polievka z hokaido. Jej príprava nie je vôbec zložitá, takže sa nemusíte báť, že by ste to na prvýkrát nezvládli. Aby ste si mohli chutnú polievku hokaido doma sami pripraviť, budete k tomu potrebovať nasledovné ingrediencie:

  • 800 gramov tekvicového pyré,
  • 30 gramov masla,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 1 cibuľu,
  • 1 liter vody,
  • 1 kocku zeleninového bujónu,
  • trochu tymiánu či muškátového orieška,
  • 120 mililitrov smotany na šľahanie,
  • soľ a prípadne i korenie.

Ešte než začnete s prípravou samotnej tekvicové polievky, je nutné vytvoriť tekvicové pyré, ktoré neskôr použijete ako jej základ. Tekvicu si preto najprv umyte, rozkrojte na štvrtiny a vnútro vydlabte. Potom ju položte na plech šupkou smerom nahor a nechajte ju piecť v rúre predhriatej na 180 ° C približne počas 30 až 40 minút. Hotovú tekvicu spoznáte tak, že bude mäkká a nôž do nej zájde aj cez šupku.

Upečenú tekvicu potom nechajte chvíľu vychladnúť, nakrájajte ju na menšie kúsky a dobre rozmixujte. Vo väčšom hrnci si následne na masle opečieme cibuľku nakrájanú nadrobno, pridajte pretlačený cesnak a zhruba minútu smažte, aby ste ho nepripálili. Potom pridajte tekvicové pyré, krátko všetko orestujte a na záver ho zalejte vodou a pridajte tiež kocku zeleninového bujónu.

Aby polievka získala tú správnu chuť, dobre ju osoľte a môžete pridať aj trochu korenia, štipku tymiánu alebo malé množstvo strúhaného muškátového orieška. Potom všetko priveďte do varu, zhruba 5 minút udržujte na miernom ohni a na záver dobre vmiešajte pripravenú smotanu. Polievka sa podáva ozdobená lyžičkou kyslej smotany či bylinkami a môžete pridať tiež krutóny.

Ak sa vám nechce na začiatku pripravovať tekvicové pyré, môžete vyskúšať tiež druhý spôsob prípravy tejto chutné polievky. Tekvicu si stačí nakrájať na kocky, vložiť do hrnca, kde ste si už dozlatista opiekli cibuľku, a zhruba 10 minút opekať. Potom by ste mali zmes zaliať vývarom, variť ďalších 15 minút, pokiaľ tekvica nezmäkne, a až potom ju rozmixovať, dochutiť a pridať zvyšné ingrediencie.

Pyré z tekvice hokaido

Jednoduché tekvicové pyré, ktorého príprava bola popísaná u prechádzajúceho receptu, sa môže stať základom mnohých chutných pokrmov. Okrem polievky to môžu byť napríklad palacinky alebo pokojne aj znamenitý tekvicový chlebíček. Ak však túžite pyré využiť ako prílohu k mäsu alebo ku karbonátkom, je vhodné recept trochu doladiť. Na prípravu budete potrebovať:

  • 1 tekvicu hokaido,
  • 50-100 gramov masla,
  • 1 menšiu cibuľu,
  • strúčik cesnaku,
  • 0,5 lyžičky rasce,
  • soľ a korenie,
  • oregano, majoránku či bazalku.

Tekvicu si najprv dôkladne opláchnite, rozkrojte a vydlabte stred vrátane semien. Potom ju nakrájajte na kocky a prisypte do hrnca, kde ste si už skôr dozlatista osmažili cibuľku s cesnakom. Všetko potom podlejte vodou (vývarom), nechajte zhruba 20 až 30 minút variť, než tekvica zmäkne, a následne dochuťte soľou, korením, rascou a bylinkami podľa vlastného výberu. Po uvarení ešte horúcu tekvicu rozšľahajte spolu s maslom, aby získala požadovanú konzistenciu, a potom už môžete servírovať.

Pečená tekvica hokaido

Ďalším obľúbeným spôsobom, ako pripraviť tekvicu hokaido, je pečenie na všetky možné spôsoby. Pokiaľ chcete vyskúšať úplne základné recepty na hranolky z tekvice hokaido alebo napríklad pečené mesiačiky, budete potrebovať:

  • ľubovoľné množstvo tekvica hokaido,
  • soľ a čerstvo namleté korenie,
  • olivový olej,
  • bylinky podľa chuti.

Kým si rúru necháte predhriať na 180 ° C, tekvicu si umyte, rozkrojte na štvrtiny a vydlabte prostriedok spolu so semienkami. Potom ju nakrájajte na vami požadované tvary (hranolky, mesiačiky alebo väčšie plátky), pričom ideálne by mali byť maximálne 2 až 2,5 centimetra hrubé. Pripravený plech si potom vymažte olejom, mierne potrite tiež jednotlivé kúsky tekvice, osoľte, okoreňte a rozložte na plech.

Tekvica sa potom pečie zhruba 20 až 30 minút podľa toho, aké veľké kúsky ste si pripravili a kedy sa vám už bude zdať, že sú jej okraje dostatočne zlatisté a chrumkavé. Stred by však mal zostať mäkký a šťavnatý. Akonáhle tekvicu vyberiete z rúry, môžete ju ochutiť bylinkami podľa vlastnej chuti (napríklad tymiánom alebo čerstvým koriandrom) a potom ešte za tepla servírujte.

Ak chcete byť kreatívnejší, môžete základný recept niečím ozvláštniť. Medzi obľúbené pokrmy patrí napríklad zapečená tekvice hokaido so syrom. Tekvicu nakrájanú na mesiačiky stačí vložiť na plech, potrieť zmesou olivového oleja, soli a sušeného ligurčeka, potom posypať jemne nastrúhaným parmezánom a zapiecť. Tým vznikne skvelá chuťovka, ktorá sa podáva ešte horúca.

Zapečená tekvica so zemiakmi

Ak vám pečená tekvica sama o sebe nestačí, môžete samozrejme pridať ingrediencie podľa chuti. Medzi skvelé recepty patria napríklad zapečená tekvica so zemiakmi a cviklou. Na prípravu tohto receptu budete potrebovať:

  • 1 menšiu tekvicu hokaido,
  • 6 väčších zemiakov,
  • 2 stredne veľké červené repy,
  • 1 červenú cibuľu,
  • 4 strúčiky cesnaku,
  • olivový olej,
  • soľ a korenie,
  • rozmarín alebo ďalšie bylinky.

Tekvicu najprv dôkladne umyte, rozkrojte na polovicu a vydlabte vnútro aj so semienkami. Potom hokaido nakrájajte na väčšie kocky (alebo prípadne na mesiačiky podľa chuti). Zemiaky, repu a cibuľu následne nakrájajte na menšie plátky a všetko dohromady vložte na plech vyložený papierom na pečenie. Rúru si medzitým predhrejte na 200 ° C.

Kým sa bude rúra nahrievať, v miske pripravte marinádu z olivového oleja, lisovaných strúčikov cesnaku, soli, korenia a vybraných byliniek. Tou potom zmes tekvice, zemiakov, repy a cibule zalejte a všetko dobre premiešajte. Akonáhle bude všetko nachystané, vložte plech do rúry a pečte približne 30 minút domäkka (záleží na rúre a samozrejme aj na vašich preferenciách).

Zapečená tekvica s mäsom

Jedným z obľúbených receptov, na ktoré dnes ľudia nedajú dopustiť, je aj zapečená tekvica s mletým mäsom. Aby ste túto pochúťku mohli doma tiež vyskúšať, na prípravu štyroch porcií si stačí nachystať tieto ingrediencie:

  • 4 tekvica hokaido mini,
  • 400 gramov mletého mäsa,
  • 100 gramov anglickej slaniny,
  • 1 veľkú červenú cibuľu,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 200 gramov mozzarelly,
  • olej,
  • soľ a korenie,
  • bylinky podľa chuti.

Tekvice najprv dobre opláchnite a odkrojte im kúsok hornej časti so stopkou. Vnútro so semienkami vydlabte a potom tekvicu zvnútra potrite olejom a posoľte. Slaninu si potom nakrájajte na malé kúsky a cibuľu na drobné kocky. Tieto suroviny dobre osmažte na panvici, pridajte mleté mäso a všetko dochuťte soľou, korením, prelisovaným cesnakom a bylinkami podľa vlastného výberu.

Akonáhle budete mať zmes mierne orestovanou a správne dochutenú, zamiešajte do nej tiež mozzarellu nakrájanú na kúsky. Výslednou zmesou potom naplňte pripravené tekvice, ktoré následne umiestnite do pripraveného pekáča vymasteného olejom. Všetko potom pečte pri teplote 190 ° C približne po dobu 45 až 50 minút, kým tekvice plnené mletým mäsom nebudú hotové. Vždy však záleží na konkrétnej veľkosti vašich tekvíc.