Topinambury recepty

Predtým sa topinambury pestovali nielen ako krmivo pre zvieratá, ale aj ako chutí plodina, ktorá slúžila ako základ mnohých rôznych pokrmov. Do Európy sa dostali počas 16. storočia, ale neskôr je tu vytlačili zemiaky, ktoré sa aj dnes teší veľkej obľube.

V súčasnej dobe sa však ľudia na pestovanie topinambur opäť vracajú, a to predovšetkým kvôli tomu, že táto rastlina obsahuje priaznivý polysacharid inulín, vďaka ktorému sú topinambur vhodné ako pre diabetikov, tak aj pri dodržiavaní redukčnej diéty. Najväčším európskym pestovateľom je Francúzsko, odkiaľ sa táto plodina v 16. storočí rozšírila aj na zvyšok kontinentu.

Na prvý pohľad sa biele, žltohnedej alebo červené hľuzy topinambúr môžu ľuďom zdať škaredé, ale v skutočnosti dokážu váš jedálniček výrazne obohatiť. Okrem toho majú plody topinambur účinky na naše zdravie a ich konzumácia posilňuje prirodzenú obranyschopnosť ľudského organizmu, vďaka čomu si recepty z topinambur v poslednej dobe získavajú stále väčšiu priazeň nielen medzi diabetikov.

Ako chutí topinambur? V surovom stave majú topinambury mierne orieškovú chuť. Po uvarení potom chutia sladkasto a niektorým ľuďom dokonca pripomínajú slnečnicové semienka. Okrem toho navyše dodávajú pokrmom nádych exotična a mierne dymovú vôňu.

Pustili ste sa do domáceho pestovania jeruzalemských artičok a chcete si doma vyskúšať varenie z topinambur? Receptov, ktoré zachutia celej rodine, existuje celý rad. Z tejto plodiny je totiž možné pripraviť prakticky čokoľvek, čo vás napadne, a to od pečených hľúz cez placky z topinambúr a čaj z topinambúr až po slanej zeleninové lupienky.

pečené topinambury

Keďže sa veľa ľudí pýta, ako sa pripravujú topinambury a aký pokrm z týchto hľúz najlepšie pripraviť, máme pre vás niekoľko zaujímavých tipov. Ako prvý sme pre vás vybrali chutný recept na pečené topinambury s cesnakom. K tomu budete potrebovať tieto ingrediencie:

  • 500 g topinamburových hľúz
  • 1 paličku cesnaku
  • čerstvý rozmarín
  • Rastlinný alebo olivový olej
  • soľ
  • korenie

Keďže je šupka topinambur veľa tenká a tiež dobre stráviteľná, nie je potrebné ju lúpať. Ak sú plody pekné, úplne postačí, keď je poriadne opláchneme a vydrhneme kefkou alebo hubkou. Medzitým si tiež pripravíme plech, ktorý vyložíme papierom na pečenie.

Hľuzy následne rozštvrtíme a paličku cesnaku pozdĺžne rozpolíme. Topinambury potom rozložíme na pripravený plech (aby sa vzájomne nedotýkali), kde plody pokvapkáme olejom, osolíme, okoreníme a posypeme nasekaným rozmarínom. Olejom potrieme aj rozpolený cesnak, ktorý potom položíme na plech rozkrojenú stranou nahor.

Topinambury pečieme v rúre vyhriatej na 180 ° C približne 45 až 50 minút. Po upečení majú hľuzy topinambur chuť mierne sladkastú, pretože v rúre či na panvici karamelizujú. Práve preto sa k nim hodí upečený cesnak, ktorého strúčiky po vybratí z rúry vytlačíme do misy a môžeme následne zmiešať s pripravenými hľuzami. Topinambury sa servírujú samotné, alebo ako príloha k mäsu a zelenine.

Nátierka z topinambur

Ďalšie obľúbený recept na topinambury je ešte jednoduchšie, než ten predchádzajúci. Aby vám vznikla chutí vegetariánska nátierka, topinambury stačí len povariť a zmiešať s ingredienciami, ktoré máte radi. My k príprave topinamburové nátierky používame tieto suroviny:

  • 500 g topinamburových hľúz
  • 200 g žervé alebo kyslej smotany
  • 1 lyžicu nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 lyžicu smotany
  • 1 lyžicu masla
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • korenie
  • vodu

Dobre umyté alebo olúpané topinambury nakrájame na menšie kúsky, ktoré následne vložíme do hrnca, zalejeme horúcou vodou a varíme tak dlho, až zmäknú. Potom vodu zlejeme, hľuzy ešte za tepla prelisujeme, zmiešame s maslom a necháme dostatočne vychladnúť.

Akonáhle budú topinambury pripravené, pridáme žervé (alebo kyslú smotanu), nasekanú petržlenovú vňať, pretlačený cesnak a smotanu. Zmes následne ušľaháme, takže vznikne hladká nátierka, ktorú už len na záver dochutíme soľou a korením. Nátierku môžeme podávať na rôzne spôsoby, ale ideálne sa hodí napríklad k celozrnnému pečivu.

Ak nemáte čas topinambury variť, existuje aj rýchlejší variant, vďaka ktorej si môžete nátierku pripraviť za niekoľko málo minút. Hľuzy v takom prípade nastrúhame nahrubo, pridáme trochu citrónovej šťavy, osolíme a okoreníme, pridáme nasekanú petržlenovú vňať a nakoniec vmiešame žervé či kyslú smotanu.

Topinambur polievka

Veľa ľudí tiež zaujíma, ako variť topinambury a aké ingrediencie sú potrebné, aby vznikla chutí topinamburová polievka. Tento recept nie je nijako zložitý a určite ho zvládne každý šikovný záhradkár. Na prípravu polievky budete potrebovať tieto suroviny:

  • 500 g topinamburových hľúz
  • 1 menšiu cibuľu
  • 100 g kokosového mlieka
  • vývar
  • 1 lyžicu oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • Bylinky na dochutenie

Topinambury najprv očistíme a nahrubo pokrájame. Cibuľu ošúpeme, nasekáme na drobné kocky a v hrnci dozlatista opečieme na horúcom oleji. Následne prihodíme tiež nakrájané hľuzy, ktoré krátko osmažíme a potom zalejeme vodou tak, aby v nej všetky kúsky zostali ponorené. Pridáme aj vývar (alebo bujón) a všetko varíme tak dlho, až topinambury zmäknú.

Aby vznikla chutná krémová polievka z topinambur, zmäknuté hľuzy je nutné rozmixovať. Akonáhle budú mať kašovitú konzistenciu, zjemníme zmes kokosovým mliekom či smotanou a dochutíme soľou, korením, cesnakom a bylinkami.

Sušený topinambur

Ak radi experimentujete a miesto normálnych zemiakových lupienkov dávate prednosť iným zeleninovým čipsom, môžete sa pustiť do sušenia topinambur. Čo k tomu budete potrebovať?

  • Väčšia topinamburové hľuzy
  • hrubú soľ
  • olivový olej

Hľuzy najprv dôkladne umyjeme a odstránime z nich všetky očká, prípadne ich môžeme tiež celé olúpať. Potom nakrájame topinambury na tenké kolieska, ktorá rozmiestnime na plech vyložený papierom na pečenie, ľahko plody osolíme, pokvapkáme olivovým olejom a necháme ich 15 minút odležať. Medzitým si rúru predhrejeme zhruba na 150 ° C. Topinamburové lupienky potom pomaly sušíme asi hodinu.

Niektorí ľudia naopak sušené topinambury pripravujú pri teplote 180 ° C a nechávajú lupienky v rúre iba po dobu 10-12 minút. V každom prípade je dobré topinamburové chipsy pravidelne kontrolovať, aby sa nespálili, a prípadne ich aj otočiť. Je tiež dobré vedieť, že nakrájané plody sa počas sušenia scvrknú asi na polovicu svojej pôvodnej veľkosti.