Rebarborový koláč

Podarilo sa vám vypestovať vlastnú úrodu rebarbory kučeravej a teraz premýšľate, čo s ňou môžete v kuchyni urobiť? Medzi najobľúbenejšie recepty, na ktoré nedajú kuchári a kuchárky dopustiť, patrí koláč s rebarborou. Ten sa dá pripraviť na mnoho rôznych spôsobov, pričom rebarbora dokáže svojou kyslastou chuťou inak obyčajný múčnik výborne ozvláštniť. Prinášame 3 skvelé recepty, ktoré rozhodne stoja za vyskúšanie.

Kysnutý rebarborový koláč s posýpkou

K najobľúbenejším dnes patrí koláč z rebarbory s chutnou posýpkou, ktorý je pred upečením potrebné nechať vykysnúť. Aby ste si mohli tento múčnik tiež pripraviť, budete potrebovať niekoľko ingrediencií, z ktorých pripravíte cesto, a tiež suroviny na výrobu mrveničky.

Cesto na rebarborový koláč:

  • 800 gramov rebarbory,
  • 500 gramov polohrubej múky,
  • 70 gramov cukru krupica,
  • 1 vrecúško vanilkového cukru,
  • 100 gramov masla,
  • 250 mililitrov mlieka,
  • 20 gramov droždia,
  • 2 žĺtky,
  • štipka citrónovej kôry,
  • štipka soli.

Sladké odrobinky:

  • 130 gramov polohrubej múky,
  • 120 gramov cukru krupica,
  • 100 gramov masla.

Najprv je nutné nachystať kvások. Do hrnčeka si preto nalejte časť vlažného mlieka, prisypte lyžičku cukru, rozdrobíme droždie a hore nasypte ešte trošku múky. Všetko potom prikryte obrúskom a nechajte zhruba 5-10 minút stáť, aby v hrnčeku postupne vzišiel kvások, ktorý bude pripravený na následné použitie.

Do väčšej misy si medzitým pripravte polohrubú múku, do nej potom nalejte kvások a pridajte tiež žĺtky, rozpustené maslo, cukor, citrónovú kôru, soľ a zvyšok vlažného mlieka. Zo všetkých ingrediencií potom vareškou (alebo pomocou kuchynského robota) vypracujte hladké cesto, ktoré by malo ešte zhruba hodinu kysnúť na teplom mieste.

Kým bude cesto kysnúť, umyte, olúpte a nakrájajte pripravenú rebarboru na drobné kúsky a okrem toho si pripravte tiež posýpku. V mise spojte zmäknuté maslo s cukrom i múkou a všetko prstami dôkladne spracujte. Potom si predhrejte rúru na 180 ° C a pustite sa do prípravy pečenia koláča .

Vymažte plech maslom, vysypte ho múkou a dovnútra umiestnite nakysnuté cesto, ktoré roztiahnete po celej ploche s mierne zvýšenými okrajmi. To potom husto posypte nakrájanou rebarborou, poprášte vanilkovým cukrom a zasypte sladkou posýpkou. Pripravený múčnik sa následne pečie zhruba 25-35 minút, kým jeho okraje nezozlátnu.

Rebarborový koláč s tvarohom

Ďalšou obľúbenou pochúťkou, na ktorú nedajú záhradkári dopustiť, je božský rebarborový koláč s tvarohom. Ak by ste si tento chutný múčnik tiež radi dopriali, nezabudnite si nachystať nižšie uvedené suroviny.

Pre výrobu cesta:

  • 250 gramov hladkej múky,
  • 150 gramov masla,
  • 150 gramov cukru krupica,
  • 0,5 prášku do pečiva,
  • 4 lyžice smotany,
  • 4 vajcia,
  • 1 vanilkový cukor.

Na prípravu náplne:

  • 500 gramov rebarbory,
  • 4 lyžice cukru krupica,
  • 2 tvarohy,
  • 1 kyslá smotana,
  • 1 žĺtok,
  • práškový cukor.

Akonáhle sa pustíte do prípravy rebarborového koláče s tvarohom, ako prvé je potreba pripraviť samotnú rebarboru. Tú umyte, olúpte a nakrájajte na menšie kocky alebo napríklad na plátky, podľa toho, aké kúsky na svojom koláči chcete mať. Následne zmiešajte rebarboru s dvoma lyžicami cukru krupica a nechajte zhruba dve hodiny odpočívať.

Ďalším krokom potom bude príprava tvarohovej náplne. Najprv si tvarohy rozšľahajte s práškovým cukrom podľa chuti, pridajte žĺtok a nakoniec do zmesi vmiešajte aj kyslú smotanu. Akonáhle bude náplň hotová, dajte ju do chladu a nechajte podobne ako rebarboru odpočívať.

Vo chvíli, keď sú kúsky rebarbory dostatočne odpočinuté a náplň je správne vychladená, je načase pustiť sa do prípravy cesta. Utrite cukor s maslom, do zmesi postupne zašľahajte tiež pripravené žĺtky a pridajte aj vanilkový cukor. Na záver vmiešajte múku s práškom do pečiva, smotanu a po častiach tiež ušľahaný sneh.

Keď je cesto hotové, rozprestrite ho na plech alebo do pripravenej formy (vymazanej a vysypanej múkou) a naň opatrne rozotrite tvarohovú náplň. Na ňu potom rovnomerne rozdeľte rebarboru, posypte ju dvoma lyžicami cukru krupica a môžete pridať tiež pár lyžíc rozpusteného masla. Koláč pečte na 180 ° C počas 35-40 minút.

Rebarborový koláč s jahodami

Hoci je rebarbora zelenina, skvele chutí tiež v kombinácii s ovocím. Práve preto si veľkú obľubu získal jahodový rebarborový koláč, ktorý výborne spája sladkú chuť jahôd s kyslastými tónmi rebarbory kučeravej. Ak vás tento recept nadchol, môžete si ho jednoducho pripraviť sami doma. Budete k tomu potrebovať tieto suroviny:

  • 300 gramov rebarbory,
  • 200 gramov jahôd,
  • 190 gramov polohrubej múky,
  • 120 gramov cukru krupica,
  • 200 gramov bieleho jogurtu,
  • 2 lyžičky prášku do pečiva,
  • 50 gramov masla,
  • 1 vanilkový cukor,
  • 3 vajcia.

Najprv si pripravte rebarboru, ktorú umyjeme, olúpeme a nakrájame na menšie kúsky, a rovnako tak spracujeme aj jahody. Potom vymažte pripravenú formu maslom, vysypeme múkou a rúru predhrejte na 180 ° C. V mise medzitým zmiešajte múku, cukor, vanilkový cukor a prášok do pečiva. V druhej mise vyšľahajte biely jogurt spoločne s troma žĺtkami a maslom.

Sypkú časť zmiešajte s vyšľahanou jogurtovou zmesou a na záver pridajte čerstvo ušľahaný sneh z troch bielkov. Cesto potom nalejte do pripravenej formy, pokryte ho ovocím, a ak máte chuť prihodiť niečo navyše, posypte ho ešte posýpkou alebo napríklad kokosom. Koláč potom pečte približne 40 minút, kým nezozlatne.