Ako a kde skladovať cibuľu, aby vydržala?

Cibuľa je jednou zo surovín, s ktorými sa v kuchyni pracuje neustále. Ak sa vám podarilo vypestovať veľkú úrodu tejto zeleniny, pravdepodobne teraz premýšľate o tom, ako cibuľu správne uskladniť na zimu. Poradíme vám, ako skladovať cibuľu vo vašom byte, aby si čo najdlhšie zachovala svoju kvalitu a čerstvosť, ako skladovať cibuľu v mrazničke a či je vhodné skladovať cibuľu v chladničke.

Zber a skladovanie cibule

Správny čas zberu cibule samozrejme závisí od druhu a odrody, ktorú ste si na záhrade vysadili. Vo všeobecnosti však platí, že ak túto zeleninu nepestujete pre cibuľky, ktoré priebežne odrezávate a konzumujete, cibuľa je pripravená na zber, keď cibuľky začnú líhať a vyschnú. Bežná kuchynská cibuľa by potom mala mať zlatohnedú šupku.

Keď sa rozhodnete cibuľu zo záhonu vytiahnuť, zeminu z nej neotriasajte, aby ste ju nepoškodili. Nechajte celú cibuľu (vrátane výhonkov) dôkladne vyschnúť, čo môžete urobiť priamo na záhone, ale aj niekde pod krytom (najmä v daždivom počasí), napríklad v debničkách alebo na rošte. Zber by sa mal vykonávať v suchých dňoch, keď sa cibule dajú ľahko vytiahnuť zo zeme.

Približne po 3 až 4 týždňoch, keď cibuľa dostatočne vyschne, očistite ju od zeminy a odrežte korene a cibuľky na požadovanú dĺžku. Závisí to najmä od toho, či plánujete zeleninu zavesiť vo zväzkoch pod strechu (zvyčajne 10 až 15 kusov), alebo ju chcete použiť na ozdobné vrkoče. Cibuľu však môžete uložiť aj do siete alebo do vhodných nádob.

Cibuľa na skladovanie

Ak ste vypestovali alebo nakúpili väčšie množstvo cibule, možno vás zaujíma, ako rozoznať, ktorá je vhodná na dlhodobejšie skladovanie a ktorú radšej vyhodiť. Nie je to žiadna raketová veda. Cibuľa vhodná na skladovanie by mala byť predovšetkým zdravá a nepoškodená. Zvonka bude pevná a suchá, čo spoznáte podľa farby a kvality šupky, zatiaľ čo vo vnútri by si mala zachovať šťavnatosť.

Skôr ako začnete skúmať, ako skladovať cibuľu, roztrieďte všetku zeleninu, ktorú máte k dispozícii. Potom okamžite vyhoďte všetky kusy, ktoré majú na sebe akékoľvek známky plesne alebo hniloby. Ak by ste ich skladovali na rovnakom mieste so zdravou cibuľou, problém by sa veľmi rýchlo rozšíril a celú úrodu by ste potom mohli vyhodiť. Mäkšiu cibuľu bez príznakov choroby by ste mali rýchlo spotrebovať.

Ako skladovať cibuľu po zbere?

Ak chcete uskladniť väčšie množstvo cibule na neskôr (buď zo záhrady, alebo z obchodu), pravdepodobne vás zaujíma, kde ju uskladniť a aké podmienky by ste mali tejto zelenine zabezpečiť, aby ani jeden kus neprišiel nazmar. V takomto prípade nezabudnite, že najlepším miestom na skladovanie cibule je akékoľvek tmavé, suché a chladné miesto s prúdením vzduchu.

Zabudnite teda na skladovanie cibule v plastových vreckách, ktoré ste si priniesli zo supermarketu, a rozhodne ju nedávajte ani do vzduchotesných nádob. Cibuľa sa rýchlo zaparí a z bohatej úrody vám čoskoro nič nezostane. Okrem toho sa neodporúča skladovať cibuľu v chladničke, kde je príliš vlhko na to, aby sa zelenine darilo.

Cibuľu skladujte napríklad v košíku, v plastovej alebo drevenej debničke či v sieti, ale môžete ju aj zavesiť na strop alebo trám, zviazanú alebo opletenú. Takto bude dobre vetraná a bude pôsobiť dekoratívne. Zároveň nezabudnite, že uskladnenú cibuľu by ste mali pravidelne kontrolovať, aby ste odstránili kusy, ktoré sa začínajú kaziť.

Pokiaľ ide o teplotu, pri ktorej by sa mala cibuľa skladovať, odporúča sa umiestniť ju na chladnejšie miesto. Ideálna teplota by sa mala pohybovať medzi 0 a 10 °C, preto si vyberte napríklad špajzu, skriňu alebo pivnicu, ale nie príliš vlhkú. Nezabudnite tiež na to, aby vám cibuľa nezamrzla, preto ju počas mrazivých dní nenechávajte vonku.

Skladovanie cibule v chladničke

Hoci si možno myslíte, že chladnička pomôže uchovať akúkoľvek zeleninu dlhšie, ako ju môžete spracovať, v tomto prípade vám veľmi nepomôže. Cibuľa ani cesnak totiž nie sú vhodné na skladovanie v chladničke, pretože potrebujú suché miesto s prístupom vzduchu. Ak ich aj tak dáte do chladničky, ostatné potraviny by ich mohli cítiť.

Skladovanie cibule v mrazničke

Nemáte dostatok miesta na uskladnenie cibule na zimu? Alebo sa začína kaziť napriek tomu, že je dobre uskladnená? V tom prípade ju ošúpte, nakrájajte na menšie kúsky a opečte na masti. Po vychladnutí ju vložte do pohárov alebo škatuliek a potom ich vložte do mrazničky. Tam cibuľa vydrží dlho a môžete ju použiť ako základ pre mnoho rôznych jedál.

Môžete však vyskúšať aj iné spôsoby skladovania cibule v mrazničke. Nakrájané kúsky osušte v papierovej utierke a potom ich vložte do nádoby, ktorú môžete uložiť do mrazničky. Niekedy sa odporúča cibuľu najprv zamraziť v malých vrstvách, napríklad na táckach, a až potom ju vložiť do vrecka, čo uľahčí jej oddelenie, keď ju budete v kuchyni potrebovať.

Nadrobno nakrájanú cibuľu môžete tiež zmiešať s olejom a zmraziť v bežných zásobníkoch na kocky ľadu. Po vytvorení pevných kociek ich potom môžete ľahko preniesť do nádoby alebo vrecka. Jednotlivé kocky sa vám potom budú hodiť napríklad pri vyprážaní alebo keď budete chcieť pripraviť chutnú omáčku.

Skladovanie cibule v blízkosti zemiakov

Ak sa tomu môžete vyhnúť, nikdy neskladujte cibuľu v blízkosti uskladnených zemiakov. Hoci sa to môže zdať ako nepodstatný detail, ak to urobíte, čoskoro to budete ľutovať. Spoločné skladovanie týchto dvoch druhov zeleniny totiž výrazne zvyšuje ich kazivosť, takže by ste mohli veľmi rýchlo prísť o úrodu. Preto ich neukladajte do rovnakého boxu alebo príliš blízko seba.

Ako skladovať červenú cibuľu?

Pravidlá skladovania červenej cibule sú rovnaké ako pri klasickej hnedej cibuli, ktorú ste si vypestovali na záhrade. Nezabudnite skontrolovať, či máte nepoškodené kusy bez známok plesne alebo hniloby. Potom ich skladujte na tmavom, suchom a chladnom mieste a zabezpečte dobré vetranie. Cibuľu však môžete skladovať aj v pančuche zavesenej pod strechou, pričom je dobré oddeliť jednotlivé kusy uzlami.

Ako dlho možno cibuľu skladovať?

Cibuľa je zelenina, ktorá má sama o sebe pomerne dlhú trvanlivosť. Navyše, ak ju skladujete na vhodnom mieste, môže vydržať v dobrom stave aj niekoľko mesiacov.

Čo mám robiť, keď cibuľa začne klíčiť?

Ak ste si všimli, že vaša uskladnená cibuľa začína klíčiť, môžete ju zasadiť do kvetináča alebo prípadne do nádoby tak, aby bola úplne suchá, ale jej korene sa dostali do vody. Postupne sa objavia nové zelené výhonky, ktoré potom môžete v kuchyni použiť na rôzne spôsoby. Ak ich nakrájate nadrobno, môžete si nimi posypať chlieb a maslo, ale hodia sa aj do šalátov, polievok a omáčok.

Ako uchovávať nakrájanú cibuľu?

Niekedy sa stane, že máte len veľkú cibuľu, z ktorej použijete polovicu a druhú polovicu musíte vyhodiť. Aby ste tomu predišli, skúste zvyšok cibule potrieť maslom alebo olejom a zabaliť do fólie. Potom zeleninu vložte do chladničky, kde by mala dobre vydržať niekoľko dní.

Ako spracovať cibuľu, aby vydržala dlhšie?

Ďalším spôsobom, ako uchovať ošúpanú cibuľu, je kombinácia nadrobno nakrájanej cibule so soľou. Táto zmes sa potom plní do pripravených pohárov, kde sa posype ďalšou soľou. Potom už len uzavrite poháre viečkami a skladujte ich na suchom a tmavom mieste. Okrem toho sa odporúča vyskúšať aj výrobu cibuľovej pasty.

Sledujte novinky webu RadimeAKO.sk na Google News!

Ako sušiť zozbieranú cibuľu?

Cibuľa sa zbiera v suchých dňoch, keď sa dá ľahko vytiahnuť zo zeme. Cibuľa by mala byť v tomto okamihu suchá a ležať na rovine. Keď zeleninu vytiahnete zo záhonu, nevytriasajte z nej zeminu, ale nechajte ju ležať naplocho alebo ju umiestnite do debničiek či na rošt. Potom by mala vyschnúť približne za 3 až 4 týždne, kým ju budete môcť uskladniť.

Ktoré cibule sú vhodné na skladovanie?

Ak chcete cibuľu skladovať dlhodobo, vyberajte len zdravé a nepoškodené kusy. Nesmú byť napadnuté plesňou alebo hnilobou. Sústreďte sa na pevnosť a kvalitu šupky a na akékoľvek známky poškodenia. Zlé kusy vyraďte a mäkkú cibuľu spracujte čo najrýchlejšie.

Ako uskladniť cibuľu na zimu?

Cibuľa by sa mala skladovať na tmavom, suchom a dostatočne chladnom mieste, ktoré je zároveň dobre vetrané. Môže to byť špajza, sklad alebo pivnica, pokiaľ nie je príliš vlhká. Nikdy nenechávajte cibuľu v plastovom vrecku alebo v uzavretej nádobe. Namiesto toho ju uložte do debničiek alebo sieťok, prípadne ju zaveste vo zväzkoch alebo vrkočoch pod strechu.

Ako uchovávať smaženú cibuľu?

Ak máte väčšie množstvo cibule, môžete ju ošúpať, nakrájať na menšie kúsky a osmažiť na masti. Po vychladnutí ju preložte do vhodnej nádoby a uložte do mrazničky. Tam vydrží dovtedy, kým ju nebudete môcť spracovať ako základ do rôznych omáčok, polievok alebo iných jedál.