Recepty z rebarbory

Premýšľate, čo s rebarborou, ktorú sa vám podarilo vypestovať na záhradke? Hoci si túto rastlinu môžeme dopriať iba počas pomerne krátkej sezóny, má dnes v kuchyni vďaka svojej nakyslej chuti nepreberné využitie, a to hlavne na poli najrôznejších múčnikov a dezertov. Poradíme vám, ako s rebarborou nakladať, kde ju uskladniť a ako pripraviť rebarboru na niekoľko rôznych spôsobov.

Ako spracovať rebarboru?

Vďaka vysokému obsahu zdraviu prospešných vitamínov a minerálov sa rebarbora radí medzi obľúbené liečivky, ktoré majú blahodarný vplyv na ľudský organizmus. Pre človeka však táto rastlina môže byť aj veľmi nebezpečná, a to kvôli obsiahnutej kyseline šťaveľovej, ktorá je nefrotoxická a korozívna. Ak záhradkári nevedia, kedy rastlinu zbierať a ako ju spracovať, radšej by sa teda do jej prípravy nemali púšťať.

Hoci si ľudia myslia, že je rebarbora zdravá, a preto sa dá v kuchyni využiť v celom svojom objeme, ku konzumácii sa v skutočnosti využívajú iba stopky, pretože listy obsahujú príliš veľké množstvo kyseliny šťaveľovej. Stopky sa pritom zberajú iba v priebehu dvoch mesiacov, a to zhruba od začiatku mája do polovice júna, kedy je príprava rebarbory bezpečná.

Zber rebarbory sa zvyčajne vykonáva v ranných hodinách, pričom ideálne je postupovať po obvode rastliny a vytrhávať (neodrezávať ani nestrihať) len stopky, ktorých dĺžka sa pohybuje od 30 do 50 centimetrov. Aby nedošlo k prílišnému oslabeniu byliny, spočiatku by ste mali zberať iba tretinu z daného počtu listov, z ktorých následne odrežete listovú časť.

Surová rebarbora síce obsahuje najväčšie množstvo zdraviu prospešných látok, ale podľa niektorých zdrojov by mohla byť pre človeka nebezpečná. Preto je vhodné rebarboru vždy pred konzumáciou tepelne upraviť, pričom stopky sa očisťujú podobne ako špargľa, čo znamená, že by ste ich mali lúpaním zbaviť tvrdej hornej šupky a prípadne po sparení ešte dolúpať tvrdšie vlákna.

Ak sa púšťate do tepelného spracovania rebarbory, dôležité je spomenúť ešte skutočnosť, že nie každý riad je na prípravu tejto rastliny ideálny. Odporúča sa používať predovšetkým nerezovej či smaltované súpravy a radšej sa úplne vyhnúť pekáčom, formám a plechom z hliníka. Ten totiž reaguje s kyselinou šťaveľovú, prechádza do rebarbory a negatívne pôsobí na ľudský organizmus.

Uchovávanie rebarbory v chladničke

Akonáhle rebarboru pozbierate, odrežete listovú časť a zbavíte rastlinu tuhších šupiek, je čas stopky spracovať podľa toho, na aký recept máte práve chuť. Môže sa ale samozrejme stať, že vám časť rebarbory zostane. V tom prípade sa dajú stopky, pre ktoré nenájdete využitie, zhruba na 1 až 2 týždne uskladniť do chladničky. Pri teplote 1 ° C a 90% vlhkosti vzduchu potom dokonca v chladničke vydrží aj 3 týždne.

Mrazená rebarbora

Aká je u rebarbory príprava, pokiaľ si túto surovinu chcete rýchlo uskladniť v mrazničke? Olúpané stopky stačí len nakrájať na niekoľko centimetrovej kúsky podľa vlastnej potreby, nasypať do pripraveného vrecka určeného na skladovanie potravín a uložiť do mrazničky.

Ak však chcete, aby sa jednotlivé kúsky nezlepili do jednej veľkej masy, stačí nakrájanú rebarboru najprv rozložiť v jednej vrstve na pripravený tácku a v tejto podobe zmraziť na dve hodiny. Až potom rebarboru zosype do vrecka a vložte do mrazničky, čo zaistí, že sa vám počas budúceho použitia budú lepšie odoberať jednotlivé kúsky.

Pred zmrazením môžete rebarboru tiež krátko blanšírovať. Najprv privediete do varu väčšie množstvo vody, ktoré ochutíte cukrom alebo napríklad citrónovou šťavou. Do nej potom vložíte malé množstvo rebarbory, necháte ju zhruba minútu povariť a potom ju rýchlo schladíte v pripravenej mise so studenou vodou (ideálne s kockami ľadu). Potom už len stačí vložiť rebarboru do mrazničky v pripravených vreckách.

Zaváraná rebarbora

Pokiaľ ide o spracovanie rebarbory kučeravej, ako znie oficiálny názov pre túto rastlinu s výrazne kyslastou chuťou, je dobre známe, že skvele zvláda zaváranie. Keďže sa tak dá rebarbora uchovať na dlhší čas a neskôr využiť napríklad na prípravu chutného koláča s pudingom či tvarohom, tento spôsob konzervácie rebarbory si obľúbilo veľké množstvo pestovateľov.

Ako sa pripravuje zaváraná rebarbora? Stopky najprv olúpte, nakrájajte na menšie či väčšie kúsky podľa potreby a naskladajte do čistých pohárov. Následne zalejte rebarboru horúcim sladkým nálevom, čím vznikne chutný rebarborový kompót. Na 1,5 kilogramu rebarbory budete potrebovať približne 1 liter vody, 500 gramov cukru a 1 citrón, z ktorého použijete časť šťavy, ale aj časť kôry.

Aby toho nebolo málo, recept môžete spestriť tiež pomarančovou kôrou, škoricou, badyánom, kúsky zázvoru či klinčekmi, ale pamätajte na to, že všetko korenie by ste mali po zvarení odstrániť. Poháre potom zaviečkujte a rebarborový kompót varte zhruba 25 minút pri teplote 85 ° C. Okrem zaváranej rebarbory sa potom niekedy pripravuje tiež kvasená rebarbora.

Recepty s rebarborou

Či už sa vám podarilo vypestovať vlastnú úrodu rebarbory, alebo ste si túto chutnú rastlinu kúpili napríklad na trhoch, iste teraz premýšľate, čo z tejto suroviny pripraviť a aké recepty rebarbora dokáže svojou osobitou chuťou najlepšie ozvláštniť. Medzi najobľúbenejšie dnes patria múčniky z rebarbory vrátane výborných koláčov a báboviek, ale táto rastlina má aj celý rad ďalších využití.

Rebarborová marmeláda

Ak vás mrzí, že sa rebarbora zberá iba v máji a júni, a radi by ste si jej chuť užili aj počas dlhých zimných mesiacov, nie je nič jednoduchšie ako pripraviť rebarborový džem. Aby ste si ho mohli dopriať, budete potrebovať nasledujúce suroviny:

  • 1 kilogram rebarbory,
  • 600-1000 gramov želírovacieho cukru podľa chuti,
  • šťavu z jedného citróna,
  • prípadne pomaranča alebo med.

Stopky stačí ošúpať, nakrájať na malé kúsky (dlhé približne 2 centimetre) a spolu s želírovacím cukrom nasypať do väčšieho hrnca. To všetko potom pokvapkajte citrónovou šťavou a podľa chuti pridajte tiež pomaranče alebo napríklad trošku medu. Zmes následne pomaly zahrievajte a dobre miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí.

Akonáhle suroviny privediete k varu, je vhodné variť marmeládu a nechať ju prebublávať tak dlho, kým nebude mať správnu konzistenciu. Počas varenia potom nezabudnite džem miešať a postupne zbierať všetku penu a povlaky, ktoré sa budú na jeho povrchu objavovať.

Hotovú marmeládu, ktorá bude mať požadovanú konzistenciu a chuť, zložte z platne a nechajte asi 15 minút schladnúť. Potom ju pomocou naberačky prelejte do pripravených zaváracích pohárov, uzavrite ju viečkami, obráťte hore dnom a nechajte odstáť tak dlho, kým rebarborový džem nevychladne.

Pečená rebarbora so zmrzlinou

Hoci väčšina záhradkárov používa rebarboru hlavne ako základ chutných koláčov, táto zelenina sa hodí aj na prípravu ďalších zaujímavých receptov. Jedným z nich je aj pečená rebarbora, ktorá skvele chutí napríklad s vanilkovou zmrzlinou. Aby ste si mohli túto dobrotu pripraviť, potrebujete k tomu:

  • 800 gramov rebarbory,
  • 200-250 gramov cukru (krupice alebo trstinového),
  • 1-2 pomaranče (šťavu a nastrúhanú kôru),
  • 20 gramov masla,
  • vanilkovú zmrzlinu.

Najprv si rúru rozohrejte na 200 ° C. Pripravenú rebarboru očistite, nakrájajte na 5 až 8 centimetrov dlhé kúsky či plátky a vložte ich do zapekacej misy. Následne rebarboru zasypte cukrom, pridajte kôru a šťavu z jedného či dvoch pomarančov (podľa chuti) a všetko dôkladne premiešajte. Potom zmes nechajte chvíľu odležať, prikryte pokrievkou alebo napríklad papierom na pečenie a vložte do rúry.

Rebarbora sa pečie tak dlho, kým nezmäkne, čo trvá zhruba 30-40 minút. Chvíľku pred koncom pečenia však nezabudnite primiešať maslo, ktoré celú zmes krásne zjemní. Po vybratí z rúry potom nechajte rebarboru mierne vychladnúť a ešte horúcu servírujte s vanilkovou (alebo inou) zmrzlinou a prípadne i s nejakým čerstvým ovocím.

Hrnčeková bábovka s rebarborou

Ak máte chuť na múčnik, ktorý nie je príliš zložitý na prípravu, rozhodne vyskúšajte rebarborovú bábovku. Tú záhradkári pripravujú na mnoho rôznych spôsobov, pričom medzi najjednoduchšie recepty patrí bábovka hrnčeková. Na jej prípravu budete potrebovať nasledovné ingrediencie:

2 hrnčeky nakrájané rebarbory,
2 hrnčeky polohrubej múky,
1 hrnček cukru krupica,
1 prášok do pečiva,
1 vanilkový cukor,
1 hrnček mlieka,
0,5 hrnčeka oleja,
2 vajcia,
nastrúhanú citrónovú kôru.

Rebarboru najprv olúpte, starostlivo umyte a nakrájajte na drobné kocky. Do misy si následne pripravte múku, krupicový cukor, vanilkový cukor, citrónovú kôru a prášok do pečiva. Všetko dôkladne premiešajte, prilejte mlieko, olej a vajce a znovu zmes starostlivo zamiešajte. Na záver potom do cesta pridajte ešte pokrájanú rebarboru.

Výslednú zmes nalejte do pripravenej (maslom vymastenej a múkou vysypanej) bábovkovej formy, a vložte ju do rúry predhriatej na 180 ° C. Bábovku potom pečte asi 45-55 minút, kým sa cesto neprestane lepiť na špajľu. Po vybratí z rúry nechajte hotový múčnik ľahko odpočinúť, vyklopte na pripravený tanier alebo podnos a po úplnom vychladnutí môžete bábovku posypať cukrom a servírovať.

Rebarborový Crumble

Ďalšie obľúbený múčnik s rebarborou je Crumble, ktorý skvele chutí ešte za tepla a predstavuje výborný dezert k popoludňajšej káve. Ak si chcete Crumble doma tiež pripraviť, budete potrebovať tieto suroviny:

  • 200 gramov rebarbory,
  • 150 gramov jahôd,
  • 50 gramov hladkej múky,
  • 50 gramov ovsených vločiek,
  • 100 gramov práškového cukru,
  • 80 gramov masla,
  • 4 lyžice trstinového cukru.

Rebarboru si najprv olúpte, umyte a nakrájajte na drobnejšie kúsky. Spolu s trstinovým cukrom ju potom nasypte do pripravenej zapekacej misy a dobre premiešajte, aby sa rebarbora trochu obalila. Potom umyte jahody, odrežte z nich stopky, nakrájajte ich na štvrtiny a pridajte do zapekacej misy k pripraveným kúskom rebarbory.

Maslo mierne rozohrejte a nechajte vychladnúť. Potom primiešajte múku, ovsené vločky a práškový cukor, spracujte z daných surovín posýpku a tou potom rebarboru s jahodami zasypte (ideálne tak, aby sa trochu dostalo aj do medzier, ale bez miešania). Výslednú zmes následne vložte do rúry predhriatej na 180 ° C a pečte asi 25-30 minút, než odrobinky zozlatnú a rebarbora zmäkne.

Rebarborový nápoj

Aby toho nebolo málo, z rebarbory sa dá pripraviť tiež chutná domáca limonáda, ktorá dokáže behom prvých letných dní skvele osviežiť. Aby ste aj vy mohli tento recept vyskúšať, budete potrebovať:

  • 250-300 gramov rebarbory,
  • 500 mililitrov vody,
  • bazovú šťavu,
  • citrónovú šťavu,
  • kocky ľadu,
  • lístok mäty na ozdobu.

Natrhanú rebarboru si najprv olúpte, starostlivo očistite a nakrájajte na menšie kúsky. Potom ju spoločne s polovičným množstvom vody vložte do pripraveného mixéra, rozmixujte dohladka, preceďte cez sitko a dolejte zvyšným množstvom vody. Pre dochutenie potom použite citrónovú šťavu a bazový sirup v takom množstve, ktoré vám bude chutiť. Všetko potom nechajte ešte asi hodinu chladiť, pred konzumáciou pretrepte a podávajte spoločne s kockami ľadu a lístkom mäty.