Aronie recepty


Vypestovali ste si na záhrade úrodu šťavnatých čiernych bobúľ, ktoré majú príjemne trpkú chuť, a márne teraz premýšľate, čo s nimi ďalej? Plody arónie sa dajú pripraviť na mnoho rôznych spôsobov a môžu sa stať základom pre celý rad chutných receptov. Poradíme, ako spracovať arónie, ako pripraviť víno alebo čaj z arónie a aký recept na kompót z arónie by ste rozhodne mali vyskúšať.

Chuť arónie

Plody arónie sú známe svojou trpko sladkastou chuťou, ktorá môže človeka až zaštípat na jazyku. Ak sú dostatočne zrelé, je chuť bobúľ síce mierne kyslá a trochu trpká, ale prevažuje príjemná sladkosť. Ak však aróniu pozberáte príliš skoro a plody ešte nebudú správne zrelé, dočkáte sa iba veľmi trpkého ovocia, ktoré sa nedá konzumovať vo väčšom množstve.

Keďže plody arónie dozrievajú postupne ako napríklad černice, môžete sa tešiť na niekoľko fáz zberu a uzobávania z kríkov obsypaných šťavnatými bobuľami. Z jedného kra sa pritom dá obraz až 10 kilogramov ovocia. Arónia je navyše vynikajúca nielen ako základ rôznych receptov, ale aj v čerstvom stave, ak dostatočne dozreje.

Premýšľate, ako aspoň čiastočne potlačiť trpkosť, ktorá je pri konzumácii arónie patrná? Po pridaní cukru sú čierne jarabiny sladšie a chuťovo pripomínajú čučoriedky. Okrem toho sa odporúča tiež roztlačiť plody arónie v mede, čo je dobré trebars pre deti, a ďalším spôsobom, ako chuť tohto ovocia zjemniť, je pridanie smotany.

Ako spracovať aronie?

Bobule dozrievajú na konci leta a počas septembra. V ideálnom prípade by ste ich mali nechať na strome čo najdlhšie, pretože vďaka tomu bude ich chuť sladšia a menej trpká. Plody sa potom veľmi ľahko dajú zakonzervovať pomocou mrazenia, bez toho aby sa obsah zdraviu prospešných látok nejako výrazne znížil. Ďalším obľúbeným spôsobom, ako uchovať čierne jarabiny na neskôr, je sušenie arónie.

Najlepšia je samozrejme arónia za surova, ktorá obsahuje veľké množstvo vitamínov, antioxidantov a minerálov. Počas kuchynskej úpravy potom bobule síce strácajú niečo zo svojich pozitívnych účinkov, ale ak sa rozhodnete z plodov čiernej jarabiny pripraviť kompót, domáci likér alebo napríklad marmeládu, iste nebudete ľutovať. Toto ovocie totiž výborne chutí a skvele obohatí celý rad receptov.

V akej podobe sa arónia konzumuje?

  • sušené plody,
  • sirupy a čaje,
  • marmelády,
  • kompóty a želé,
  • za studena lisované šťavy,
  • prísada do jogurtov,
  • súčasť ovocných džúsov,
  • víno alebo brandy,
  • ingrediencie do dezertov,
  • tinktúry a výluhy,
  • prášok z bobúľ ako doplnok stravy.

Arónia: recepty

Premýšľate, kde zohnať čierne jarabiny a aké môžete pripraviť z plodov arónie recepty? Tieto chutné bobule si samozrejme môžete vypestovať na svojej vlastnej záhrade, ale ak k tomu nemáte príležitosť, dajú sa kúpiť aj v špecializovaných obchodoch so zdravou výživou či na internete. Ide zvyčajne o sušené plody, ale nájdete ich aj v podobe prášku alebo sirupu.

Za surova nemusia arónie každému chutiť, a preto sa väčšinou spracovávajú v podobe rôznych pokrmov a nápojov. Medzi najobľúbenejšie spôsoby spracovania arónie patrí príprava za studena lisovaných ovocných štiav, ktoré si ľudia pochvaľujú pre ich príjemnú chuť, ale tiež kvôli veľkému obsahu vitamínov a zdraviu prospešných látok. Ďalej sa osvedčili aj rôzne koktaily a džúsy v kombinácii s ďalším ovocím.

Zatiaľ čo niektorí dávajú prednosť nápojom z arónie, ako je napríklad čaj, víno alebo domáce brandy, iní preferujú túto surovinu ako základ pre pečenie. Môžete tak z arónie vytvoriť chutné muffiny, ale hodí sa aj ako prísada do koláčov, buchiet a na palacinky. Skvele potom poslúži aj vo forme kompótu alebo marmelády, ktorá sa dá pridať do dezertov spolu so smotanou, piškóty a ovocím.

Šťava z arónie

Chcete tiež vyskúšať za studena lisovanou ovocnú šťavu z arónie? Z jedného kilogramu čerstvého ovocia možné získať asi 500 až 600 mililitrov hustej, tmavej tekutiny, ktorú je následne potrebné konzervovať prostredníctvom pasterizácie v sklenených nádobách pri 85 až 95 ° C. Tento proces by mal pritom trvať zhruba 15 minút.

Šťava z arónie predstavuje veľmi silný prírodný antioxidant. Či už si ju kúpite v obchodíku so zdravou výživou, alebo ju sami vyrobíte, majte však na pamäti, že sa nepije po pohároch, ale len po dúškoch. Odporúčané dávkovanie je asi 30 až 50 mililitrov šťavy trikrát denne na lačno, pričom ideálne je toto množstvo rozriediť s 2 decilitre vody.

Arónia sirup

Plody arónie sa skvele hodia aj na prípravu chutného sirupu. Pokiaľ ho tiež túžite vyskúšať, stačí si pripraviť nasledovné ingrediencie:

Plody najprv dobre umyte a potom ich nasypte do pripraveného štvorlitrového pohára. Pridajte k nim kyselinu citrónovú, všetko zalejte vychladnutou prevarenou vodou až po okraj nádoby a potom nechajte zmes dva dni macerovať. Po ich uplynutí plody vo vode roztlačte a výslednú tekutinu prelejte cez plátno.

Na každý liter sirupu sa pridáva kilogram cukru, ktorý je vhodné nechať za občasného miešania rozpustiť, čo môže trvať približne dve hodiny. Potom už stačí hotovú zmes len naliať do fliaš a pred použitím umiestniť na chladné temnejšie miesto. Sirup následne poslúži ako základ pre prípravu teplých i studených nápojov. Môžete ho pridať do čaju, zriediť vodou alebo zamiešať do kokteilu.

Sušená arónie recept

Okrem šťavy vyrábajú pestovatelia z arónie sušené plody, ktoré sa dajú konzumovať na mnoho rôznych spôsobov. Pre uchovanie bobúľ v sušenej podobe možno použiť napríklad sušičku, ale aj slnečné lúče alebo pootvorenú rúru, kde sa teplota vyšplhá maximálne na 50 ° C.

Premýšľate, k čomu potom využiť sušené plody arónie? Dajú sa pridať napríklad do zmesi sušeného ovocia a skvele obohatia vlastnoručne pripravované müsli. Môžete ich však konzumovať aj samotné, čo sa oplatí hlavne pre potlačenie hnačkových ochorení, pri viróze alebo po diétnej chybe.

Ak navyše sušenú aróniu namočíte na noc do vody, ráno ju môžete pridať do jogurtu alebo k vločkám a pripraviť tak chutné raňajky. Rozsekané či rozdrvené sa navyše sparuje pri príprave čaju a dajú sa pridať aj do múčnikov miesto hrozienok.

Arónia tinktúra recept

Príprava tinktúry z plodov čiernej jarabiny je veľmi jednoduchá. Jeden diel plodov vložte do pohára a všetko následne zalejte tromi dielmi číreho alkoholu (ideálne vodka, ktorá má neutrálnu chuť). Na 0,7 litra alkoholu teda použite zhruba 200 až 250 gramov arónie.

Zmes potom v pohári uzavrite a nechajte plody po dobu troch týždňov lúhovať na tmavom mieste pri izbovej teplote. Každý druhý deň pohár dôkladne pretrepte, aby sa všetko správne premiešalo. Potom môžete tinktúru scediť a preliať do uzatvárateľnej fľaše.

Čo sa týka užívania, odporúča sa konzumovať 20 kvapiek tinktúry trikrát denne, alebo 30 kvapiek
(Zhruba 1 lyžičku) iba dvakrát v priebehu dňa. Tento prípravok má skvelé liečivé vlastnosti, pomáha pri rôznych zápaloch alebo srdcových problémoch a posilňuje pružnosť ciev. Tinktúra tiež slúži ako prevencia nachladnutia a podporuje imunitu.

Arónia kompót recept

Čierne jarabiny sa samozrejme dajú zavárať rovnakým spôsobom ako iné ovocie. Umyté plody stačí nasypať do pripravených pohárov a následne zasypať cukrom. Množstvo záleží na vašich chuťových preferenciách, ale ak vám nevadí, že bude kompót trochu kyslejšie, mali by stačiť tri vrchovaté lyžice do pohára s objemom 0,33 litrov a päť alebo šesť vrchovatých lyžíc do 0,75litrových pohárov. Potom už stačí všetko len zaliať vodou, zaviečkovať a pol hodiny sterilizovať.

Okrem vyššie spomínaného postupu existuje samozrejme aj celý rad ďalších spôsobov, ako pripraviť kompót z arónie. Môžete napríklad vyskúšať recept, kedy si pripravíte roztok zložený z 1 litra vody a 1,5 kilogramu cukru. V tejto mierne vriacej tekutine predvaríme zhruba 2 až 2,5 kilogramu plodov arónie, dokiaľ nebudú jarabiny zmäknuté a presladené, ale nerozvarené. Odkvapkané sa potom plnia do pohárov a zalievajú rovnakým roztokom, v ktorom ste ich predvárali. Následne je nutné kompót sterilizovať pri teplote 85 ° C počas 20 až 25 minút.

Arónia víno

Plody arónie sa hodia aj na prípravu vína. Pokiaľ ho chcete tiež vyskúšať, budete k tomu potrebovať plody arónie a na každý liter vylisovanej tekutiny tiež:

  • 450 gramov cukru,
  • kvasinkovú kultúru,
  • štipku živnej soli.

Čierne jarabiny najprv opláchnite a pomocou odšťavovača vylisujte. Potom všetko nechajte odstáť, aby sa tekutina odkalila, a hadičkou stočte. Vzniknutý mušt prelejte do pripraveného demižóna a na každý liter šťavy pridajte 450 gramov cukru, štipku živnej soli a jedno balenie potravinárskej kvasinkoejé kultúry, ktorá by mala vzísť v menšom množstve muštu, čo napomôže rozkvasenie.

Demižón následne uzatvorte kvasnou zátkou s vodou. Potom dôjde k búrlivému kvaseniu, pričom optimálna teplota by sa mala pohybovať okolo 20 ° C. Víno z arónie vzchádza celkom pomaly a dlho, takže ku stáčaniu bude pripravené približne po šiestich mesiacoch, ale znalci odporúčajú nechať ho odležať pokojne aj rok. Nesmie pritom bublať ani perliť.

Čaj z arónie

K príprave čaju sa skvele hodia listy arónie. Tie síce obsahujú menej zdraviu prospešných látok, ale stále sa môžu stať základom výborného a hlavne úplne prírodného čaju, ktorý bude plný minerálov. Jednu polievkovú lyžicu listov pritom stačí zaliať 250 mililitrami vriacej vody a zmes potom nechať po dobu 5 minút lúhovať. Po scedení rozdeľte čaj na dve polovice, prvý vypite ráno a druhú večer.

Macerát zo sušených plodov

Aby ste si mohli pripraviť tento macerát, stačí mať k dispozícii lyžicu sušených plodov arónie, ktoré následne zalejete pol litrom studenej vody. Túto zmes nechajte cez noc lúhovať, ráno nálev sceďte a bobule použite napríklad do jogurtu alebo do ovsených vločiek. Výluh, ktorý zlepšuje prekrvenie tela a posilňuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu, potom popíjajte počas dňa.

Pečená arónia

Máte radi pečený čaj? Potom vás iste poteší, že sa dá pripraviť aj z plodov arónie. K tomu stačí 1 kilogram čerstvých bobúľ, ktoré rozprestrite do pekáča, zasypete 500 gramami cukru kryštál a podlejte 200 mililitrami vody. V rúre potom túto zmes pečte pri teplote 50 ° C, a to do tej doby, než bobule pustia šťavu. Občas pritom radšej skontrolujte, či sa voda nevyparila a plody sa nepripaľujú.

Ak sa tak deje, pridajte podľa potreby ďalšiu vodu, aby čierne jarabiny zbytočne nezhorkli. Akonáhle plody zmäknú a pustia dostatok šťavy, pekáč vyberte z rúry a výslednou zmesou naplňte zaváracie poháre. Tie následne uzavrite a zhruba 10 minút zavárajte. Hotový pečený čaj sa bude hodiť počas zimných mesiacov, kedy sa odporúča užívať denne 3 čajové lyžičky pripravenej zmesi. Samozrejme ale môžete tiež 1 až 2 lyžičky zaliať horúcou vodou a piť túto zmes ako pečený čaj.

Marmeláda z arónie

Okrem čajov, tinktúr a vína sa často vyrába z plodov čiernej jarabiny marmeláda, ktorá si vďaka svojej špecifickej chuti dozaista získa obľubu nejedného člena domácnosti. Aby ste si túto pochúťku tiež mohli pripraviť, budete potrebovať nasledovné ingrediencie:

  • 1,5 kilogramu plodov arónie,
  • 1 kilogram cukru,
  • 2 balíčky želírovacieho prípravku,
  • vodu.

Najprv starostlivo umyte otrhané bobule, po odvážení ich vložte do hrnca a zalejte dvoma decilitrami vody. Pod pokrievkou potom túto zmes uvarte do mäkka, a akonáhle bude všetko hotové, prepasírujeme arónie cez sito. Vďaka tomuto postupu získate zhruba jeden liter zmesi.

Prepasírovanú aróniu vložte späť do hrnca, priveďte do varu a prisypte kilogram cukru a dva balíčky želírovacieho prípravku. Nechajte všetko zhruba 4 minúty variť, potom odstavte hrniec z platne a ešte horúcou zmesou naplňte pripravené zaváracie poháre, aby ste nemuseli marmeládu sterilizovať. Tiež však môžete počkať, až zmes vychladne, potom poháre naplniť a zavariť.