Prvé zmienky o ľane siatom pochádzajú už zo starých gréckych, čínskych a indických rukopisov, ale správy o tejto rastline samozrejme nechýbajú ani v Biblii. Užívať ľanové semienko pre zdravie radia lekári už aj v najstarších liekopisoch. Niet preto divu, že sa nenápadná rastlina, ktorá ľanové semienka produkuje, rozšírila po celom svete a dnes patrí medzi obľúbené poľnohospodárske plodiny pestované predovšetkým v miernom podnebí.
Ľanové semienko účinky a zdravie
Pozitívne účinky ľanového semienka v dnešnej dobe uznávajú ako výživoví poradcovia a nutričné terapeuti, tak aj lekári na čele s gynekológmi. Je totiž na prvý pohľad zrejmé, že ľanové semienka zdravie človeka ovplyvňujú veľmi priaznivým spôsobom, ak sú konzumovaná v správnom množstve a ľudia to s ich zaradením do jedálnička príliš nepreháňajú.
Keďže má v sebe ľanové semienko omega 3 mastné kyseliny, ktoré ľudia v našich podmienkach obvykle nekonzumujú v dostatočnom množstve, jedná sa o veľmi cennú surovinu. Okrem ľanových semienok sú najväčším zdrojom tohto zdravého tuku totiž ryby, ktoré v našej krajine netvoria tak veľkú súčasť jedálnička, ako je tomu napríklad v prímorských destináciách.
Omega 3 mastné kyseliny sú dôležité predovšetkým z toho dôvodu, že podporujú správny rast a vývoj, zaisťujú prevenciu srdcovo-cievnych ochorení a sú dobrou prevenciou pred vznikom život ohrozujúcich arytmií, nebezpečných krvných zrazenín a kôrnatenia tepien (ateroskleróza). Zároveň znižujú vysoký krvný tlak, množstvo cukru v krvi a vysoký cholesterol.
Ľanové semienka ľudia však používajú tiež pre očistu čriev a ako pomoc pri problémoch gastrointestinálneho traktu, ako je napríklad zápcha, zápal hrubého čreva, ulcerózna kolitída, zápal žalúdka, zápal tenkého čreva (enteritída) alebo tiež syndróm dráždivého čreva. Niekto tiež túto surovinu odporúča aj ako skvelý spôsob pre zníženie rizika vzniku osteoporózy či niektorých druhov rakoviny.
Zástancovia ľanových semienok však našli pre túto superpotravinu i ďalšie využitie. Výborne totiž pôsobí aj proti cukrovke, pomáha pri problémoch s obličkami a údajne hrá významnú úlohu aj pri liečbe systémového lupusu erythematosus (SLE). Medzi ďalšie choroby, ktoré by malo ľanové semienko pomôcť potlačiť patria aj napríklad infekcia močového mechúra, reumatoidná artritída, bolesti v krku či infekcie horných dýchacích ciest.
Aby toho nebolo málo, podľa odborníkov podporuje ľanové semienko chudnutie, čo iste poteší každého, kto sa pokúša o redukciu telesnej hmotnosti. Vďaka vysokému obsahu rozpustnej vlákniny spomaľuje trávenie, ľudia sa cítia menej hladní a nemajú tak tendenciu k prejedaniu. Jedna polievková lyžica ľanových semienok navyše obsahuje len niečo okolo 40 kalórií.
Niektorí ľudia skúšajú tiež odvar z ľanového semienka na vlasy, pretože by im táto surovina mala dodať žiarivejší lesk a plnosť. Keďže majú ľanové semienka účinky aj proti zápalom, olej aplikovaný priamo na kožu či rozmixovaná zmes semienok by mali pomôcť v boji proti akné, popáleninám, ekzémom, vredom či lupienke.
Ľanové semienko v tehotenstve
Ľanové semienka predstavujú cenenou surovinu aj z pohľadu gynekológov, ktorí sú si dobre vedomí jeho prospešných účinkov. Nielen že pomáha nastoliť v tele hormonálnu rovnováhu, ale ženy si ho pochvaľujú aj z mnohých ďalších dôvodov. Ide totiž o surovinu, ktorá zmierňuje predmenštruačné ťažkosti, ako sú bolesti brucha, chrbta a pŕs, ale tiež pomáha ženám nastoliť pravidelný cyklus a je vhodná tiež pri problémoch spojených s klimaktériom (návaly tepla, nadmerné potenie, zápcha).
Na internete nájdete tiež veľa informácií o tom, ako užívať ľanové semienko v tehotenstve a prečo táto surovina je, alebo nie je pre nastávajúce mamičky prospešná. Zaujíma vás ako konzumovať ľanové semienko v tehotenstve? Zatiaľ čo niektorí ľudia tvrdia, že účinky ľanového semienka nie sú zatiaľ dostatočne preskúmané a počas počiatočných mesiacov gravidity teda môže byť nebezpečné, iní naň nedajú dopustiť.
Najlepším riešením je teda porozprávať sa o konzumácii ľanových semienok v priebehu gravidity so svojím gynekológom, ktorý vám poradí, ako jesť ľanové semienko v tehotenstve a či je to pre vás vhodné. Ak sa o bábätko ešte len snažíte, odporúča sa vyskúšať nejakú čistiacu kúru, ktorej súčasťou bude práve konzumácia ľanového semienka.
Ženy tiež niekedy užívajú ľanové semienko na zápchu v tehotenstve, pretože tieto ťažkosti často nastávajúcim mamičkám v priebehu gravidity znepríjemňujú život. Semienka na seba totiž viažu škodlivé látky a dokážu ich dostať z tela von. Zároveň môžu pomôcť pri bolestiach žalúdka, zmierňujú nepríjemné pálenie záhy a majú laxatívny charakter.
Ľanové semienko pred pôrodom
Ako užívať ľanové semienko pred pôrodom? Odvar z ľanového semienka pred pôrodom údajne skvele poslúži pre uľahčenie príchodu potomka na svet. Lekári odporúčajú začať ho piť zhruba medzi 35. a 37. týždňom tehotenstva, teda 3-5 týždňov pred očakávaným termínom pôrodu. Nielen že ľanové semienko uľahčí pôrod a prevlhčí pôrodné cesty, ale zároveň údajne podporuje tvorbu materského mlieka.
Pokiaľ ide o ľanové semienko pri dojčení, tu sa názory rôznia. Niektorí túto potravinu čerstvým mamičkám odporúčajú, iní sú k nej skôr skeptickí. Opäť ale platí, že najlepšie bude sa o užívaní ľanového semienka poradiť so svojím ošetrujúcim lekárom či nutričným terapeutom.
„Ľanové semienkO VÁM POMÔŽE s pôrodom“
Ľanové semienko: nežiaduce účinky
Hoci sú plody ľanu siateho známe predovšetkým pre svoje pozitívne vlastnosti, v niektorých prípadoch môže mať ľanové semienko vplyv na zdravie skôr v tom negatívnom zmysle. Ak to preženiete s dávkovaním a ľanových semienok skonzumujete príliš veľa, pravdepodobne sa zvýši počet stolíc za deň a zároveň sa prejavia niektoré z nepríjemných gastrointestinálnych zdravotných ťažkostí.
Po ľanovom semienku sa môže dostaviť napríklad nevoľnosť a medzi časté problémy patrí tiež zvracanie, hnačka, nadúvanie, zápcha a silná bolesť brucha. To isté potom platí aj pri užívaní príliš veľkých dávok ľanového oleja. Minimalizovať nežiadúce účinky pomáha dodržiavanie vhodného pitného režimu a konzumácia dostatočného množstva vody počas dňa. Niektoré citlivejšie jedince však trápi aj alergia na ľanové semienko.
O konzumácii ľanových semienok by sa s lekárom mali radšej poradiť všetci pacienti, ktorí trpia cukrovkou, hormonálnymi problémy alebo poruchami zrážanlivosti krvi. Keďže môže vláknina obsiahnutá v ľanových semienkach ovplyvniť vstrebávanie niektorých liekov a potravinových doplnkov, ideálne by ste túto surovinu mali jesť v inom čase ako tieto látky, aby ste týmto problémom zamedzili.
Ľanové semienko použitie
Ako užívať ľanové semienko, aby mala táto surovina čo možno najlepšie účinky na naše zdravie? Dôležité je predovšetkým správne dávkovanie, ktoré by nemalo presiahnuť určitú dennú hranicu, ale svoju úlohu tu zohráva aj forma, v akej ľanové semienka konzumujeme. Či už ide o čerstvú variantu, drvené ľanové semienko alebo ľanový olej, každá z týchto variantov si nájde v našom jedálničku svoje uplatnenie.
Ľanové semienko: dávkovanie
Keďže môžu plody ľanu siateho nadšeným konzumentom pri predávkovaní spôsobiť nepríjemné zažívacie ťažkosti, veľa ľudí sa pýta, ako jesť ľanové semienko, bez toho, aby taký problém nastal, a aká je pre ľanové semienko denná dávka, ktorú môžu lekári s pokojným srdcom odporučiť.
Správne dávkovanie ľanového semienka aj ľanového oleja samozrejme závisí od rôznych faktorov, ako je napríklad zdravotný stav a vek konzumenta. Všeobecne sa v súčasnej dobe odporúča zhruba 1-2 polievkové lyžice drvených semienok denne, ale ak si nie ste istí, radšej vhodné množstvo tejto suroviny konzultujte so svojím lekárom alebo výživovým poradcom. Dôležité je zároveň dodržiavať dostatočný pitný režim.
Ľanové semienko: konzumácia
Čo sa týka konzumácie, ľanové semienko obsahuje najviac živín v takom stave, v akom sa zožne, a akoukoľvek tepelnou úpravou, ako je napríklad varenie či pečenie, stráca veľké množstvo vitamínov aj ďalších prospešných látok. Ak sa však rozhodnete konzumovať ľanové semienka v prírodnom stave, ktoré nie sú nijako upravené, budete ich musieť najprv dobre rozhrýzť, pretože v celku sú pre človeka takmer nestráviteľné.
Semienka majú pomerne pevnú šupku, čo je práve tá časť, ktorú naše telo nedokáže jednoducho spracovať, preto je najprv vhodné tento obal nejakým spôsobom narušiť. Práve z toho dôvodu sa najčastejšie používajú drvené a mleté ľanové semienka, ktorá sa dajú konzumovať priamo, ale slúži aj ako skvelá prísada do jogurtov, kaší, nátierok, polievok a ďalších pokrmov. Niektorí ľudia tiež nechávajú semienka po dobu ôsmich hodín namočené vo vode a až potom ich konzumujú.
Pozor by ste si však mali dávať na zatuchnuté ľanové semienka. Táto surovina v rozomletom či rozdrvenom stave na vzduchu rýchlo oxiduje, horkne, stráca živiny a kazí sa. Preto by ste nemali nadrvené semienka pripravovať s veľkým predstihom. Ak to však urobíte alebo vám časť rozomletých semien zostane, je vhodné skladovať ich vo vzduchotesnej nádobe, ktorú umiestnite do chladničky, a následne ich čo najrýchlejšie spotrebovať.
Do niektorých jedál sa mleté ani drvené ľanové semienka nehodia. Ak máte v pláne pripraviť chutný šalát alebo nátierku, hodiť by sa vám naopak mohol ľanový olej. Ten je rovnako ako semienka náchylný k žltnutiu, a preto by ste ho po otvorení mali uchovávať v chladničke a v blízkej dobe ho spotrebovať.
Ľanové semienko: forma používania
Okrem správneho dávkovania záleží tiež na forme, v akej sa rozhodnete ľanové semienko konzumovať. Semená sa používajú predovšetkým pri zápche, zápale žalúdka a zápalu čriev alebo tiež vo chvíli, kedy pacient trpí žalúdočnými vredmi či vredy dvanástnika. Aj tu však záleží na tom, o aké konkrétne ťažkosti sa jedná. V žalúdku a dvanástniku najlepšie pôsobí slizovitý macerát z ľanového semienka, črevné problémy však pomáhajú riešiť celé či čerstvo mleté ľanové semienka.
Ďalšou obľúbenou variantov použitia je ľanový olej. Ten má skvelé účinky predovšetkým pri liečbe kôrnatenia ciev, ale zároveň upravuje príliš vysokej hladiny cholesterolu a pôsobí proti ochoreniu pečene. Drvené ľanové semienko môžete spracovať aj ako kašu, ktorá sa používa napríklad na spáleniny, na vysušenú pokožku či pri rôznych kožných zápaloch a problémoch.
Svoje využitie si našlo ľanové semienko tiež v homeopatii. Okrem esencie z čerstvo kvitnúcej vňate ľanu siateho slúžia na výrobu tinktúr aj čerstvé semienka, ktoré majú podľa užívateľov zázračné účinky. Aby toho nebolo málo, extrudované ľanové semienko (tepelne opracované) predstavuje tiež vhodné krmivo pre zvieratá. Chovatelia často kupujú ľanové semienko pre kone, keďže ide o vynikajúci doplnok ich kŕmnej dávky a má pozitívny vplyv na kožu, srsť, kopytá aj metabolizmus týchto zvierat.
Ľanové semienko v kuchyni
Ľanové semienko dnes predstavuje neoceniteľnú prísadu mnohých potravín, ako sú napríklad ovsené vločky, sušienky či vafle. Zároveň sa môže stať vítaným spestrením jedálnička pre tých, ktorí o tejto surovine ešte nepočuli alebo ju zatiaľ nestihli vyskúšať. Skvele sa hodí napríklad do jogurtu, do raňajkové kaše, do nátierky alebo do salsy.
Neviete si rady, ako nadrviť ľanové semienko alebo ako rozomlieť ľanové semienko? Nezúfajte, v skutočnosti je to totiž veľmi jednoduché. Stačí k tomu využiť malý elektrický kávový mlynček, ktorý máte doma, kuchynského robota, menší mixér alebo domáci mažiar. Nezáleží pritom, či semienko máte radšej namleté nahrubo, či skôr najemno.
Keďže spolu s rozdrvením či rozomletím ľanového semienka stúpa riziko žltnutiu táto surovina by sa mohla rýchlo pokaziť, ideálne by ste ho mali spracovať až vo chvíli, keď ho skutočne potrebujete. Semienka je zároveň vhodné kupovať len celé, nie v namletom stave, a okrem toho by ste si mali dať pozor aj na to, či sáčok náhodou nie je zaparený, inak by totiž hrozil vznik plesní.
Čo sa týka ľanového oleja, ktorý sa zo semien lisuje za studena, ten síce nemá príliš výraznú chuť, ale uchováva si veľa liečivých účinkov. Majte však vždy na pamäti, že je nutné uchovávať ho v nepriehľadných sklenených fľašiach, ktoré umiestnite do chladničky, kde vydrží iba jeden až dva mesiace. Skôr sa teda oplatí siahnuť po menšom balení a vo chvíli, keď olej dôjde, jeho zásoby opäť doplniť.
V kuchyni sa ľanový olej používa podobne ako olivový olej a slúži tak ako skvelá prísada do rôznych zeleninových šalátov, krémových polievok, omáčok či smoothies. Čo sa týke dávkovania, dospelí môžu konzumovať zhruba 1 polievkovú lyžicu ľanového oleja denne pre deti asi do piatich rokov veku to je jedna čajová lyžička.
Aké má ľanové semienko liečivé účinky?
Podľa výživových poradcov, nutričných terapeutov i lekárov ovplyvňuje ľanové semienko zdravie človeka veľmi priaznivým spôsobom. Obsahuje totiž omega 3 mastné kyseliny, ktoré podporujú správny rast a vývoj, pôsobí preventívne proti srdcovo-cievnym chorobám a zároveň znižuje vysoký krvný tlak, množstvo cukru v krvi a vysoký cholesterol. Ľanové semienka ďalej fungujú ako pomoc pri gastrointestinálnych ťažkostiach, pôsobia proti cukrovke, pomáhajú v boji proti akné a ekzémom a dokonca podporujú chudnutie.
Prečo ženy užívajú ľanové semienko v tehotenstve?
Okrem toho, že ľanové semienko zmierňuje predmenštruačný ťažkosti a pomáha pri problémoch spojených s klimaktériom, je tiež vhodnou surovinou, ktorú konzumujú gravidné ženy. Údajne odbúrava zápchu v tehotenstve a pomáha dostať škodlivé látky preč z tela. Ľanové semienka potom môžu zároveň pomôcť zmierniť nepríjemné bolesti žalúdka alebo pálenie záhy, čo je častý problém tehotných žien.
Ako pomáha ľanové semienko pred pôrodom?
Nastávajúce matky si pochvaľujú konzumácii ľanového semienka pred pôrodom, a to vo forme odvaru, ktorý sa užíva zhruba od 35. do 37. týždňa tehotenstva. Táto surovina by mala uľahčiť pôrod, prevlhčiť pôrodné cesty a podporiť tvorbu materského mlieka. O užívaní ľanového semienka by sa však ženy vždy mali poradiť so svojím ošetrujúcim lekárom, čo platí nielen v tehotenstve, ale aj tesne pred pôrodom alebo pri dojčení.
Ako používať ľanové semienko v kuchyni?
Ľanové semienko sa dá pripraviť na mnoho rôznych spôsobov. Jedná sa o skvelú surovinu do ovsených vločiek, sušienok alebo trebars vaflí. Tiež sa hodí do jogurtu, do nátierky alebo do salsy. K príprave ľanového semienka úplne postačí malý elektrický kávový mlynček, kuchynský robot, mixér alebo mažiar. Ideálne by ste potom ľanové semienko mali spracovať čo najskôr po rozdrvení či po nadrvení.