Dýně sladké recepty

Klasický tekvicový kompót pozná asi každý, pretože je u nás momentálne veľmi obľúbený. Vedeli ste ale, že z tekvice môžete pripraviť aj celý rad ďalších sladkých receptov, ktoré potešia celú rodinu? Prezradíme, ako pripraviť tekvicový kompót, čo potrebujete pre výrobu bábovky z tekvice hokaido a aké ingrediencie si pripraviť, ak sa chcete pustiť do prípravy chutné marmelády.

Príprava tekvica hokaido

Vypestovali ste si na záhradke úrodu chutných tekvíc a teraz márne premýšľate, čo s tekvicou hokaido urobiť? Táto tekvica sa vyznačuje hlavne svojou jemnou šupkou, ktorú nie je potrebné v rámci prípravy lúpať, a zároveň sa skvele hodí na uskladnenie po dlhšiu dobu, pretože je veľmi odolná. Ak k tomu budete mať vhodné podmienky, jesenný zber vám v pivnici vydrží pokojne až do ďalšieho roka.

Medzi najobľúbenejšie recepty, ktoré sú medzi záhradkármi a kuchármi dobre známe, patria napríklad tekvicová polievka, zapečená tekvica so syrom či s mletým mäsom, ale aj jednoduché tekvicové pyré. Hoci veľa ľudí pripravuje tekvicu hokaido na slaný spôsob, existuje aj veľa sladkých pokrmov, ktorých základom sa táto surovina môže stať.

Čo sa týka sladkých pochúťok, ktoré si doma môžete ľahko pripraviť aj vy, k tým najobľúbenejším samozrejme patrí tradičný kompót z tekvice hokaido. Okrem toho je však v posledných rokoch populárna tiež bábovka z tekvice hokaido, tekvicový perník a tekvicový sirup alebo napríklad chutí marmeláda, ktorú si môžete schovať na dlhé zimné večery.

Kompót z tekvice hokaido

Medzi veľmi jednoduché recepty, ktoré rozhodne stoja za to vyskúšať, samozrejme patrí zavarená tekvica s ananásom. Tú môžete jesť samotnú, ale skvele sa k nej hodí aj domáca šľahačka. Aby ste si mohli pripraviť skvelý tekvicový kompót, budete potrebovať:

  • 2 kilogramy tekvice,
  • 800 gramov cukru,
  • 3/4 litra vody,
  • kyselinu citrónovú podľa chuti,
  • ananásovej arómy podľa chuti,
  • hrsť klinčekov,
  • trochu mletej škorice.

Tekvicu najprv dôkladne umyte, rozkrojte na polovice a vydlabte vláknité vnútro i so semienkami. Potom ju nakrájajte na kocky, spoločne so všetkými ostatnými ingredienciami vložte do väčšieho hrnca a starostlivo premiešajte. Túto zmes nechajte ideálne na 24 hodín odstáť, aby sa všetky prísady dobre zmiešali a tekvice dobre nasiakla pripraveným nálevom. Druhý deň všetko zvarte do sklovita, a akonáhle bude hotovo, naplňte kompót do pripravených pohárov. Tie sa potom zavárajú zhruba 10 až 20 minút pri teplote 90 ° C.

Sušená tekvica

Ak hľadáte niečo netradičné, môžete vyskúšať recept na sušenú tekvicu. Jej príprava nevyžaduje veľké množstvo surovín a navyše je veľmi jednoduchá. Stačí si nachystať tieto ingrediencie:

  • 4 kilogramy tekvice,
  • 1 kilogram cukru kryštál,
  • 1 balíček kyseliny citrónovej.

Tekvicu najprv očistite a nakrájajte na kocky, ktoré budú mať veľkosť zhruba 2 x 2 centimetre. Tie potom vložte do hrnca, zasypte balíčkom kyseliny citrónovej a pripraveným cukrom. Všetko premiešajte a za ďalšieho občasného miešania nechajte na 24 hodín odstáť. Následne nechajte zmes po dobu 5 minút prejsť varom, po vychladnutí sceďte a vložte na pripravený plech. Na záver tekvicu nechajte sušiť v teplovzdušnej rúre na 50 ° C celý deň a noc, alebo k jej usušenie použite sušičku.

Bábovka z tekvice hokaido

Ďalší z obľúbených pochúťok, ktoré si v poslednej dobe získavajú stále väčšiu priazeň, je tekvicová bábovka. Ak si chcete tento chutný dezert doma tiež pripraviť, nachystajte si nasledujúce suroviny:

  • 300 gramov tekvice,
  • 300 gramov polohrubej múky,
  • 200 mililitrov rozpusteného tuku,
  • 150 gramov cukru múčka,
  • 1 vanilkový cukor,
  • 1 prášok do pečiva,
  • 3 vajcia.

Tekvicu hokaido najprv umyte, potom rozkrojte na polovice a vydlabte vláknitý stred spoločne so semienkami. Potom ju na hrubom strúhadle nastrúhajte do pripravenej misy. V druhej mise si medzitým umiešame celé vajcia s cukrom, vanilkovým cukrom a rozpusteným tukom. Akonáhle bude hotovo, prisypte nastrúhanú tekvicu, múku a prášok do pečiva a všetko dobre premiešajte.

Hotové cesto na tekvicovú bábovku následne vlejte do pripravenej bábovkovej formy (vymazanej maslom a vysypanej hrubou múkou). Potom ju vložte do rúry, ktorú ste si predhriali na 180 ° C, a pečte približne 45 minút, kým nebude bábovka hotová. Keď vychladne, môžete ju posypať práškovým cukrom, nakrájať a servírovať.

Perník z tekvice hokaido

Ak práve nemáte chuť na bábovku, môžete vyskúšať tiež tekvicový perník. Aby ste si ho mohli doma pripraviť, stačí mať po ruke tieto ingrediencie:

  • 250 gramov jemne nastrúhanej tekvice,
  • 220 gramov polohrubej múky,
  • 140 gramov cukru krupica,
  • 60 mililitrov oleja,
  • 1 prášok do perníka,
  • 2 vajcia,
  • kakao,
  • čokoládu na varenie,
  • orechy alebo kokos podľa chuti.

Rovnako ako v prípade predchádzajúcich receptov je nutné najprv tekvicu očistiť, rozkrojiť na polovice a vydlabať vláknitý stred aj so semienkami. Potom pripravenú tekvicu najemno nastrúhajte do misy, pridajte cukor a vajcia a všetko dobre premiešajte. Následne prilejte olej, prisypte múku a prášok do perníka a opäť dobre zamiešajte.

Ak máte radi perník tmavší, prisypte kakao podľa chuti. Okrem toho môžete do cesta zamiešať tiež orechy alebo napríklad kokos, to je však úplne na vašom uvážení. Výslednú zmes nakoniec vlejte do okrúhlej formy s priemerom 22 až 24 centimetrov a vložte do rúry predhriatej na 170 ° C, kde sa perník bude piecť asi 25 až 30 minút, pokiaľ nebude hotový.

Akonáhle perník vychladne, stačí ho posypať trochou práškového cukru a môžete podávať. Pokiaľ ho však chcete niečím ozvláštniť, môžete ho potrieť čokoládovou polevou a posypať podľa chuti kokosom či nakrájanými orieškami. Ďalšia možnosť je potrieť vychladnutý perník marmeládou a až potom preliať čokoládovou polevou.

Muffiny z tekvice hokaido

Máte chuť na jednoduché tekvicové muffiny, ktoré potešia každého milovníka dezertov? V tom prípade si nachystajte nasledovné ingrediencie:

  • 400 gramov tekvice,
  • 350 gramov trstinového cukru,
  • 300 gramov hladkej múky,
  • 175 mililitrov oleja,
  • 2 hrste vlašských orechov,
  • 2 lyžičky prášku do pečiva,
  • 1 lyžičku mletej škorice,
  • 4 vajcia,
  • soľ.

Tekvicu najprv umyte, rozkrojte na polovice a vydlabte stred spoločne so semienkami. Potom ju nakrájajte na väčšie kocky, domäkka povarte s trochou vody a rozmixujte aj so šupkou na hladké pyré. Následne pridajte cukor a vajcia, ľahko zmes osoľte, dobre zapracujte a potom prisypte tiež múku, prášok do pečiva, orechy, škoricu a olivový olej. Všetko potom spoločne premixujte dohladka.

Rúru si medzitým predhrejte na 180 ° C a cesto rozdeľte do pripravených košíčkov. V rúre potom muffiny pečte zhruba po dobu 20 až 25 minút, kým cesto nebude prepečené takým spôsobom, že zapichnutá špajdľa vyjde von suchá. Pred servírovaním potom nechajte muffiny dobre vychladnúť. Ak máte chuť, môžete dezert ozvláštniť tiež polevou podľa vlastnej fantázie.

Marmeláda z tekvice hokaido

Maškrtné jazýčky dozaista poteší aj recept na sladkú tekvicovú marmeládu, ktorá nie je príliš náročná na prípravu. Ak chcete tento recept vyskúšať, pripravte si:

1 kilogram tekvice,
1 kilogram jabĺk,
0,5 kilogramu cukru krupica,
1 Gelfix Extra či želírovací cukor,
1 vanilkový cukor,
1 citrón,
1 lyžičku mletej škorice,
pár kvapiek rumu.

Očistenú tekvicu a jablká najprv nakrájajte na kocky, vložte do väčšieho hrnca, v ktorom budete marmeládu variť, a pridajte tiež šťavu z jedného citróna. Zmes potom za občasného miešania pomaly rozvarte. Akonáhle bude všetko pripravené, pridajte cukor a vanilkový cukor spoločne s Gelfix či želírovacím cukrom, pár kvapiek rumu podľa chuti a lyžičku mletej škorice.

Po dôkladnom zamiešaní a miernom povarení všetko rozmixujte ponorným mixérom. Keď bude mať marmeláda správnu konzistenciu, nechajte ju ešte chvíľu variť, kým nezhustne a horúcim džemom potom naplňte pripravené poháre, ktoré ihneď zatvorte a obrátite hore dnom. Ak chcete, môžete marmeládu ešte zavariť, ale nie je to nutné.