Moruše recepty

Vysadili ste si na záhrade morušovník biely, morušovník červený alebo morušovník čierny? Potom iste premýšľate, na čo sa vám budú hodiť jeho šťavnaté plody, ktoré na prvý pohľad pripomínajú černice. Prezradíme, ako spracovať moruše, aby ste ich čo najlepšie zužitkovali, ktoré recepty z moruší stoja za vyskúšanie a ako plody najlepšie uskladniť.

Moruša: plody

Morušovník síce na našom území nepatrí medzi hojne vysádzané dreviny, ale v poslednej dobe si začínajú získavať čoraz väčšiu obľubu, a to hlavne vďaka svojim chutným plodom. Moruše, ako sa tomuto ovociu tiež hovorí, vyrastajú z nenápadných zelenkavých kvetov a predstavujú plodstvo nažiek uzatvorených do zdužnateného okvetia, ktoré dosahujú zhruba do dĺžky 4 centimetrov.

Ak sa morušovníkom dobre darí, môžu pestovateľom poskytnúť až 100 kilogramov ovocia počas jedinej zberu. Plody pritom dozrievajú v júni a júli, opadávajú postupne a môžu mať celý rad rôznych farieb, od bielej cez červenú až po tmavo fialovú alebo čiernu. A čo sa týka chuti, plod moruše je príjemne šťavnatý, osviežujúci a sladký či sladkokyslý.

Využitie moruší

V minulosti sa plody morušovníka vďaka svojim výrazným odtieňom tradične používali ako farbivo, a to napríklad pre farbenie vína. Okrem toho našli využitie v ľudovom liečiteľstve, pretože obsahujú celý rad rôznych zdraviu prospešných vitamínov, minerálov či stopových prvkov, a ľudia si ich obľúbili tiež ako chutnú desiatu, ktorá dokáže vďaka svojej chuti v lete príjemne osviežiť.

Dnes sú moruše cenené hlavne ako základ pre prípravu najrôznejších receptov, ktoré majú vďaka týmto plodom špecifickú sladkú chuť. Ak navyše ovocie dobre usušíte, budete ich môcť použiť aj ako zdravú náhradu cukru. Práve takýmto spôsobom plody morušovníka spracovávali naši predkovia, ktorí ich rozdrvili a zladili s nimi hlavne kaše alebo koláče.

Uskladnenie moruší

Zozbierané moruše je dobré čo najrýchlejšie zjesť, pretože toto ovocie nevydrží príliš dlho a čoskoro sa kazia. Ak nie ste schopní plody v čerstvom stave skonzumovať alebo inak využiť, oplatí sa pripraviť z nich napríklad chutný kompót či marmeládu. Ďalšou možnosťou je potom uskladniť moruše do mrazničky, aby ste sa z ich sladkej chuti mohli tešiť aj v zimných mesiacoch. Rovnako pritom poslúži tiež sušená moruša.

Recepty z moruší

Moruše chutia skvele v čerstvom stave, takže ich môžete konzumovať samotné ihneď po zbere, ale výborne sa hodia aj ako prísada do jogurtu, do ovsených vločiek, do smoothies či do ovocných šalátov. Dobré sú aj v kombinácii s rôznymi syrmi, ktorých chuť dokážu príjemne ozvláštniť, a používajú sa samozrejme tiež na prípravu dezertov.

Plody bieleho morušovníka sa pritom odporúča kombinovať aj s ďalšími druhmi ovocia, pretože bývajú chuťovo trochu mdlé a slúžia skôr ako spestrenie jednotlivých receptov. Chuť červených a čiernych moruší je naopak veľmi výrazná a osviežujúca, takže ich môžete použiť samostatne a pripraviť z nich zaujímavé pokrmy, ktoré nepochybne ocení celá vaša rodina.

Ak nie ste schopní vypestované ovocie okamžite zjesť a nechcete úrodu ani sušiť alebo ukladať do mrazničky, môžete vyskúšať niektorý z obľúbených receptov, na ktoré nedajú gazdinky dopustiť. Z moruší sa dajú vytvoriť napríklad fantastické marmelády a kompóty, ale slúži aj na prípravu chutného morušového vína, muštu, sirupu alebo šťavy.

Morušový čaj

Ak máte chuť na horúci nápoj, ktorý je zároveň aj zdravý, nie je nič jednoduchšie ako si pripraviť čaj z moruší. Ten si ľudia obľúbili hlavne kvôli jeho príjemnej chuti, ktorá sa len tak neomrzí. A ako si taký morušový čaj môžete doma pripraviť? Stačí si nachystať 1 lyžičku sušených moruší, ktoré sparíme 250 mililitrov horúcej vody a necháte po dobu 15 minút vylúhovať. Potom nápoj sceďte, vytlačte šťavu z moruší a čaj je hotový.

Morušový sirup

Ďalším jednoduchým receptom, ktorý môžete doma vyskúšať, je príprava chutného sirupu z moruší. Ten sa hodí nielen na ochutenie vody alebo čaju, ale aj na prípravu chutných dezertov. Čo k tomu budete potrebovať?

  • 1 liter morušovú šťavy,
  • 250 mililitrov vody,
  • 800 gramov cukru,
  • 2 citróny.

Plody moruší si najprv roztlačte a vylisujte z nich šťavu (napríklad v odšťavovači alebo cez obyčajné sitko). Vodu potom nalejte do hrnca a povarte spolu s cukrom. Následne pridajte pripravenú šťavu z moruší a šťavu vytlačenú z dvoch citrónov. Všetko spoločne priveďte do varu a potom varte ešte zhruba dve minúty. Hotový sirup na záver prelejte do fliaš a nezabudnite ho dobre uzavrieť.

Morušové víno

Ak máte chuť na niečo ostrejšie, určite sa oplatí vyskúšať morušové víno, ktoré je známe svojou príjemne sladkou chuťou. Aby ste si ho mohli doma sami pripraviť, budete potrebovať nasledovné ingrediencie:

  • 1 liter kvalitného bieleho či červeného vína,
  • 100 mililitrov morušovú šťavy,
  • klinček,
  • škoricu,
  • badián.

Do vhodnej nádoby si najprv pripravte morušovú šťavu, 4 klinčeky, kúsok škorice a 3 badiány. Všetko následne zalejte vínom, fľašu dobre zazátkujte a uložte ju na chladné miesto, kde bude zhruba 3 týždne v pokoji odpočívať. Nezabudnite však jej obsah aspoň raz denne pretrepať, aby sa všetko dobre zmiešalo. Akonáhle uplynie potrebný čas, nápoj preceďte a hotové morušovú víno skladujte v chladničke.

Morušový kompót

Vzhľadom k tomu, že sú plody morušovníka sladké a osviežujúce, hodí sa aj na prípravu chutného kompótu. Pokiaľ tento recept tiež túžite vyskúšať, nachystajte si tieto suroviny:

  • moruše,
  • 1 liter vody,
  • 400 gramov cukru,
  • prípadne kyselinu citrónovú.

Moruša najprv dobre umyte a naskladajte do pripravených pohárov, bez toho aby ste sa ich snažili dovnútra príliš zatlačiť. Medzitým si vodu zvarte s cukrom, čím vznikne chutný nálev, ktorým potom ešte v horúcom stave do pohára s morušami nalejte. Pokiaľ však zavárate iba biele morušové plody, pridajte do nálevu ešte 5 gramov kyseliny citrónovej, čo dodá kompótu lepšiu chuť.

Všetko potom dobre uzavrite a sterilujte pri teplote 90 ° C približne počas 15 až 20 minút. Akonáhle poháre vyberiete z horúcej vody, otočte ich hore dnom a nechajte vychladnúť. Ak sa vám potom na záhrade urodilo tiež ďalšie ovocie, ktoré nie ste schopní okamžite spotrebovať, môžete pripraviť kompót hneď z niekoľkých druhov súčasne. Moruša sa skvele hodí napríklad k ríbezliam alebo k marhuliam.

Morušová marmeláda

Ak vás moruše svojou chuťou zaujali a chceli by ste si ich uchovať aj pre dlhé zimné mesiace, kedy sa s vlastnou úrodou sladkého ovocia musíte na nejaký čas rozlúčiť, vyskúšajte jednoduchý recept na marmeládu z moruší. Na prípravu tejto pochúťky budete potrebovať tieto ingrediencie:

  • 1 kilogram zrelých moruší,
  • 500 gramov cukru krupica,
  • 1 vrecúško želírovacieho cukru,
  • 2 gramy kyseliny citrónovej.

Moruše najprv dôkladne umyte a zbavte stopiek, roztlačte ich vidličkou na hrubú kašu a za stáleho miešania rozvarte pri miernej teplote vo väčšom hrnci (ideálna je pritom podliať moruše ešte asi jednou lyžicou vody). Postupne potom začnite pridávať cukor, a akonáhle bude všetok zamiešaný, prisypte tiež želírovací prípravok a ešte zhruba 10 minút celú zmes varte na miernom stupni.

Tesne pred koncom požadovanej doby rozpustite v lyžičke vody kyselinu citrónovú a primiešajte ju do pripravenej marmelády. Ešte horúcu zmesou potom naplňte do vopred vymytého pohára, dobre ho uzavrite a následne otočte hore dnom. Zaváranie v tomto prípade nie je potrebné, ale dôležité je nechať marmeládu dobre vychladnúť, než ju umiestnite do špajze či do pivnice.

Zmrzlina z moruší

Jedným z nie úplne tradičných pokrmov, ktorým môžete urobiť dojem na návštevu alebo napríklad na partnera, je morušová zmrzlina. Aby ste si tento osviežujúci sladký recept mohli doma pripraviť, nachystajte si:

  • 200 gramov moruší,
  • 300 gramov bieleho jogurtu,
  • 250 mililitrov smotany na šľahanie,
  • 70 gramov cukru múčka,
  • 2 lyžičky citrónovej šťavy.

Príprava zmrzliny je veľmi jednoduchá a zaberie vám iba chvíľočku. Umyté moruše umiestnite do mixéra spolu s ostatnými surovinami a všetko potom dôkladne rozmixujte, aby vznikol hustý kokteil. Ten potom stačí umiestniť do zmrzlinovača alebo do pripravených téglikov, ktoré vložíte do mrazničky, aby zmrzlina pekne stuhla.

Využitie listov morušovníka

Hoci veľa ľudí oceňuje výbornú chuť morušových plodov, len málokto tuší, že sa veľmi jednoducho dajú využiť aj listy morušovníka. Tie podobne ako moruše obsahujú celý rad zdraviu prospešných látok, pričom sú bohaté predovšetkým na minerálne látky (najmä vápnik) a obsahujú aj adenín, aminokyseliny, triesloviny, horčiny a glukózu.

Keďže pôsobí zvieravo, sú listy morušovníka vhodné na prípravu vonkajších obkladov a kúpeľov, ktoré dokážu uľaviť od hemoroidov, kožných ochorení či vredov predkolenia. Hodí sa aj na omývanie všemožných rán a s úspechom sa dajú použiť pri cukrovke II. typu.

Okrem toho listy obsahujú látky, ktoré prispievajú k omladeniu pokožky, znižujú hladinu cholesterolu, podporujú funkciu pečene a bráni rozvoju reumatizmu. Práve preto sa z nich často pripravuje chutný čaj, ktorý má celý rad liečivých účinkov, a niektorí ľudia dokonca používajú listy k tvorbe morušového kloktadla s protizápalovým efektom.