Muchovník recepty

Veľa ľudí zaujíma, ako chutí muchovník a či je možné použiť jeho bobule ako prísadu do rôznych pokrmov. Plody tohto okrasného kríka či stromčeka sú šťavnaté, občas mierne nakyslé a plné vitamínov i ďalších zdraviu prospešných látok. Môžete ich konzumovať priamo, ale majú celý rad využití aj v kuchyni. Dajú sa totiž usušiť, zmraziť alebo napríklad premeniť na chutné džemy, kompóty, sirupy a likéry.

Okrem bobuľovitých plodov, ktoré majú po dozretí tmavo fialovú či modročiernu farbu, je možné konzumovať aj listy muchovníka. Tie sa zvyčajne sušia a potom slúžia na prípravu čaju, ktorý je dobrý na detoxikáciu organizmu a tiež priaznivo pôsobí na tráviacu sústavu.

Muchovník recepty

Ak chcete muchovník využiť v kuchyni, je dobré zvoliť druh, ktorý veľa plodí, ako je napríklad muchovník olšolistý či muchovník Lamarckov. Ovocie týchto kríkov navyše vydrží dlho čerstvé, takže ho môžete využiť ako pre prípravu ovocných koláčov a tort, tak aj pre výrobu marmelád a ovocného želé. Poďme sa teda pozrieť, aké recepty z muchovníka si doma môžete sami pripraviť.

Muchovník sirup

Sirup z muchovníka skvele chutí, ale má aj nádhernú tmavo červenú farbu. Ak si aj vy chcete pripraviť muchovníkový sirup, recept je veľmi jednoduchý. Budete potrebovať:

  • 3 kg plodov muchovníka
  • 1,8 kg cukru
  • 2 dkg kyseliny citrónovej
  • ½ litra vody

Ovocie najprv riadne umyjeme a očistíme od prípadných nečistôt. Potom ho spoločne s vodou dáme variť a počkáme, než bobule zmäknú. Potom všetko rozmixujeme, precedíme a ku vzniknutej šťave pridáme cukor a kyselinu citrónovú. Následne necháme znova variť až do tej doby, než vznikne hustý sirup. Za horúca potom plníme do pripravených pohárov (predhriatych) a pred uskladnením ich pretrepeme.

Muchovník marmeláda

Medzi najobľúbenejšie recepty, ktoré si môžete doma sami pripraviť, patrí marmeláda z muchovníka. Recept je pritom veľmi jednoduchý a zaváranie muchovníka tak zvládne naozaj každý. Potrebovať budete tieto suroviny:

  • 1 kg plodov muchovníka
  • 40 dkg trstinového cukru
  • ½ lyžičky kyseliny citrónovej
  • 1 dcl červeného či bieleho vína
  • ½ lyžičky škorice
  • 4 klinčeky

Rovnako ako v predchádzajúcom prípade najprv muchovníkové plody opláchneme a potom ich necháme odkvapkať. Následne ich vysypeme do hrnca, podlejeme vínom a spoločne varíme zhruba 15 minút. Potom prídu na rad ďalšie suroviny – pridáme cukor, polámanie klinčeky a škoricu. Do zmesi je možné zamiešať tiež ½ sáčku Gelfix na zaváranie.

Keď sa všetko dobre spojí, plody roztlačíme a pridáme do nich tiež kyselinu citrónovú. Akonáhle je marmeláda hotová, nalejeme ju do pripravených horúcich pohárov, zaviečkujeme a otočíme hore dnom. Po vychladnutí je dobré marmeládu opatriť štítkom a uskladniť na vhodné miesto.

Muchovník víno

Okrem sirupu si z muchovníka môžete pripraviť aj chutný likér alebo dokonca aj muchovníkové víno. Na jeho výrobu budete potrebovať tieto suroviny:

  • 250 ml muchovníkovej šťavy
  • 130 ml šťavy z čiernych ríbezlí
  • 500 ml vody
  • 190 g kryštálového cukru
  • Balíček živnej soli
  • Balíček kvasiniek na výrobu vín

Pre získanie šťavy z muchovníka a z čiernych ríbezlí ovocie najprv poriadne umyjeme a potom ho vylisujeme. V odporúčanom množstve potom obe šťavy zmiešame, pridáme vodu a kryštálový cukor a následne prisypeme živnú soľ a balíček kvasiniek. Nesmieme zabúdať na to, že počas prípravy vína je nutné neustále udržiavať všetko čisté.

Zmes premiešame a prelejeme do sklenenej fľaše s kvasnú zátkou. Po kvasení sa tekutina začne čoskoro sama čistiť. Následne stačí čistý nápoj stiahnuť hadičkou, naplniť ním čisté (najlepšie vyvarené) fľaše a všetko dobre zazátkovať. Muchovníkové víno potom skladujeme v temnom a chladnom prostredí.

Muchovník koláč

Hoci veľa ľudí plody muchovníka zavára alebo ich používa na výrobu sirupu, výborne sa hodia aj ako prísada do ovocných tort. Ak si aj vy chcete upiecť koláč z muchovníka, receptov existuje celý rad. My ponúkame návod na prípravu buchty s muchovníkom a tvarohom. Budete potrebovať:

  • 30 dkg plodov muchovníka
  • 25 dkg tvarohu
  • 2 lyžice cukru múčka (do tvarohu)
  • 1 hrnček cukru múčka alebo krupica (do cesta)
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • ½ pohára oleja
  • 3 vajcia
  • 3 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 hrnček kyslej smotany

Plody muchovníka dobre opláchneme a necháme odkvapkať. Z vajec, cukru, vanilkového cukru, oleja, polohrubej múky, kypriaceho prášku a kyslej smotany si medzitým vymiešame cesto, ktoré nalejeme na stredne veľký plech (vymastený a vysypaný alebo obložený papierom na pečenie). Na pripravené cesto potom rozotrieme tvaroh zmiešaný so zvyšným cukrom a posypeme všetko muchovníkovými plodmi.

Zákusok pečieme v predhriatej rúre približne na 150-180 ° C. Akonáhle cesto prestane lepiť, čo môžeme skontrolovať pomocou špajdle, a povrch bude mať zlatistú farbu, vyberieme buchtu z rúry. Pečený koláč z muchovníka potom necháme vychladnúť a môžeme servírovať.