Ak sa chcete pustiť do pestovania morušovníkov, ktoré sú u nás obľúbené hlavne vďaka svojim chutným a šťavnatým plodom, nemusíte sa ničoho obávať. Tieto dreviny totiž nie sú príliš náročné a za kvalitnú starostlivosť sa vám odmení bohatou úrodou. Prezradíme, ako pestovať morušovníky, aké sú ideálne kultivačné podmienky a ktorí škodcovia môžu vaše stromy ohroziť.
Prečo pestovať morušovníky?
Hlavným dôvodom, prečo sú v poslednej dobe morušovníky opäť tak obľúbené, sú samozrejme ich plody. Moruše, ako sa plodstvo nažiek uzavretých do zdužnatelého okvetia nazýva, môžem mať celý rad rôznych farieb od bielej cez červenú a tmavo fialovú až po čiernu. Svojim tvarom pripomínajú maliny alebo černice, sú veľmi šťavnaté a majú príjemnú sladkú či sladkokyslú chuť.
To ale rozhodne nie je všetko. Plody moruše sú plné zdraviu prospešných látok a ich konzumácia má priaznivý vplyv na ľudské zdravie. Okrem toho sa dajú skvele využiť aj v kuchyni, kde z nich môžete pripraviť napríklad chutný sirup, šťavu, kompót, marmeládu alebo morušové víno. Stromy však slúžia aj ako zaujímavý okrasný prvok a zakrpatené formy morušovníka môžu vytvoriť pekný živý plot.
Z pôvodných morušovníkov s bielymi, čiernymi a červenými plodmi bolo postupom času vyšľachtené zhruba 400 samostatných odrôd, ktoré sa líšia tvarom listov, ale aj veľkosťou a farbou plodov. Medzi najznámejšie kríženca patrí morušovník trnavský (moruše čierna trnavská) a previsnutá moruša. Čo sa týka kultivarov s bielymi plodmi, sem patrí napríklad odrody Aurea, laciniata alebo Pendula.
Aké rastové podmienky moruše potrebujú?
Na našom území sa morušovníky pestujú veľmi dlho, pričom niekde môžete dokonca naraziť na stromy, ktoré sú staré viac ako dve storočia. Jedná sa o teplomilné dreviny, ktoré zdomácneli prevažne v nížinných polohách a odnepamäti sa vysádzali hlavne vo vinárskych oblastiach. A nie je sa čomu diviť, pretože morušovníky potrebujú priemernú ročnú teplotu vyššiu ako 8 ° C.
Hoci majú morušovníky radšej teplejšie podnebie, v poslednej dobe sa s nimi vďaka otepľovaniu klímy môžete stretnúť aj vo vyšších polohách mierneho pásma. Vďaka svojej húževnatosti a schopnosti regenerácie dnes znášajú tiež nižšie teploty a bez problému ich teda môžete vysadiť aj na svojej záhrade. Majte však na pamäti, že potrebujú slnečné stanovište s výhrevnou a dostatočne priepustnou pôdou.
Čo naopak morušovníky neznesú, je umiestnenie v príliš chladných a tienistých častiach záhrady, ktoré sú navyše otvorené, vystavené silným vetrom alebo vyložene zamokrené. Okrem toho by ste mali myslieť aj na to, že im nevyhovuje pestovanie v blízkosti iných kríkov a stromov, pretože veľmi zle znášajú prítomnosť cudzích drevín vo svojom koreňovom systéme.
Výsadba morušovníka
Mladé stromčeky sa sadia na jeseň alebo na jar. Keďže ale morušovníky potrebujú okolo seba dostatok miesta, sú pomerne rozložité a vadí im prítomnosť koreňov iných drevín, je vhodné umiestňovať jednotlivé stromy vo vzdialenosti aspoň päť metrov od ostatných rastlín a drevín, ktoré sa v záhrade nachádzajú. Čím je vedľajší strom vyššia, tým ďalej radšej morušovník vysaďte.
Pred samotnou výsadbou je však potrebné namočiť korene morušovníka na niekoľko hodín do vody (ideálne sa pritom používajú dreviny voľnokorenné). Okrem toho by ste si mali pripraviť aj dostatočne hlbokú jamu, ktorej okraje je dobré pomocou rýľa trochu rozrušiť, aby korene ľahšie prerastali.
Výsadbovú jamu následne vysteľte zmesou kompostu a zeminy, riadne ju prelejte a do pripravenej pôdy posaďte korene morušovníka. Potom prihrňte zeminu, prišliapnite ju, opäť prelejte a celý postup opakujte. Akonáhle sa dostanete k poslednej vrstve zeminy, hlinu už neprišlapujte, ale nechajte ju naopak kyprú. Tým zabránite väčším únikom vlahy.
Stromčeky sa vysádzajú k opornému kolu a po výsadbe je dobré vykonať výdatnú zálievku. Prvé výhonky potom nezabudnite strechovito skrátiť, aby mal morušovník pekný tvar, ale neskôr už žiadny výraznejší rez nie je nutný. Pokiaľ chcete strom omladiť a trochu prispôsobiť svojim požiadavkám, stačí iba občasné presvetlenie.
Akú starostlivosť morušovníky potrebujú?
Vzhľadom k tomu, že sa tieto dreviny pýšia bohatým koreňovým systémom, ktorý preniká pomerne hlboko do pôdy, dokážu si morušovníky zaistiť dostatočne množstvo vody a živín aj bez pomoci človeka. Záhradkári ich majú veľmi radi, pretože nie sú príliš náročné na starostlivosť a vyžadujú z ich strany iba minimum pozornosti. Výhodou je tiež neskoršie pučanie kvetov, vďaka čomu nehrozí, že zamrznú.
Mladé stromčeky je nutné dostatočne zalievať a presvetliť rezom, ktorý sa vykonáva v predjarí (teda skôr ako sa objaví miazga). Pamätajte však na to, že hoci niektoré odrody vyžadujú strechovité krátenie, u previsnutej moruši (označované ako pendulum) sa rez radšej vôbec nevykonáva. Aby opadané ovocie zostalo čisté, môžete potom pôdu pod morušami zatrávniť alebo napríklad osadiť pôdokryvnými trvalkami.
V mladom veku je potom dobré morušovníky tiež čas od času prihnojiť, ale buďte opatrní, pretože nadmerné množstvo živín by mohlo spôsobiť prevratný rast výhonkov, ktoré potom budú príliš slabé a začnú sa lámať. Keďže sa morušovník radí skôr k dlhšie spiacim drevinám, nie je výnimkou, že sa prvé púčiky objavia až v priebehu mája a lístky až koncom mesiaca.
Opeľovanie morušovník
Morušovníky sa opeľujú prostredníctvom vetra. Jedná sa o dvojdomej rastliny, takže je nutné mať v blízkosti seba rastlinu so samičími kvetmi a rastlinu s kvetmi samčími. To však môže byť problematické, keďže ide o pomerne veľké stromy a nie každý má na záhrade priestor hneď pre dva morušovníky. Pokiaľ ale máte o ich pestovanie záujem, môžete si zakúpiť dreviny s náchylnými samčími aj samičími kvetmi, ktoré vašu situáciu ľahko vyriešia.
Choroby a škodcovia
V prípade, že vysadíte morušovník na príhodné miesto a poskytnete mu dostatočnú starostlivosť, väčšinou sa nemusíte žiadnych vážnejších chorôb ani nepríjemných škodcov obávať. Dajte si však pozor na zavlečenia Štítničky katalpovej, ktorá je schopná vaše opatrovaná dreviny výrazne poškodiť, a dobré je chrániť morušovníky tiež pred voškami, sviluškami a húsenicami rôznych druhov motýľov.
Úroda moruší
Vrúbľované stromčeky začínajú plodiť zhruba v treťom alebo štvrtom roku po ich vysadení. Na naozaj bohatú úrodu moruší sa však môžete tešiť až po ôsmich až desiatich rokoch, pričom úmerne s vekom stúpa aj množstvo vypestovaného ovocia. Ak sa morušovníkom dobre darí, poskytnú vám v neskorších rokoch až 100 kilogramov chutného ovocia.
A ako sa vykonáva zber moruší? Ideálne je striasť zrelé plody na fóliu natiahnutú pod stromom podobne ako v prípade sliviek. Ovocie opadáva postupne, a preto je vhodné plochu okolo morušovníka zatrávniť namiesto toho, aby ste v okolí dreviny vytvorili kruhový záhon. Zozbierané ovocie by ste potom mali spracovať čo najrýchlejšie, pretože príliš dlho nevydrží.
Aké podmienky morušovníky vyžadujú?
Vzhľadom k tomu, že sa jedná o teplomilné dreviny, môžete dnes morušovníky nájsť hlavne v nížinných polohách alebo vo vinárskych oblastiach. Vďaka otepľovaniu klímy však poslednou dobou znáša aj nižšie teploty a môžete ich preto vysadiť tiež na svojej záhradke. Potrebujú však priemernú ročnú teplotu vyššiu ako 8 ° C, slnečné stanovište a výhrevnú, dostatočne priepustnú pôdu. Okrem toho myslite tiež na to, že im nevyhovuje pestovanie v blízkosti iných kríkov a stromov.
Ako vysadiť morušovník?
Výsadba morušovníka sa vykonáva na jar alebo na jeseň. Ideálne je najprv namočiť korene morušovníka na niekoľko hodín do vody, pripraviť si dostatočne hlbokú jamu vo vzdialenosti najmenej piatich metrov od ostatných rastlín a drevín a potom ju vystlať zmesou kompostu a zeminy. Do riadne preliatej pôdy potom posaďte korene morušovníka, prihrňte zeminu, prišliapnite, prelejte a celý postup niekoľkokrát opakujte. U poslednej vrstvy už hlinu neprišlapujte a iba vykonajte výdatnú zálievku.
Ako sa starať o morušovníky?
Záhradkári si morušovníky obľúbili hlavne z toho dôvodu, že nie sú príliš náročné na starostlivosť. Vďaka bohatému koreňovému systému si totiž dokážu zabezpečiť dostatočné množstvo vody a živín aj bez pomoci človeka. Mladé stromčeky však nezabudnite dostatočne zalievať a prvé výhonky strechovito skráťte, aby mal morušovník pekný tvar. Ďalej môžete strom presvetliť rezom, čo sa robí v predjarí, a čas od času je dobré morušovník tiež prihnojiť.
Akým spôsobom sa vykonáva zber moruší?
Vrúbľované morušovníky začínajú plodiť zhruba tri alebo štyri roky po výsadbe, ale prvej naozaj bohatej úrody sa dočkáte až po ôsmich až desiatich rokoch. Ak sa drevinám bude dobre dariť, budete sa môcť radovať dokonca až zo 100 kilogramov chutného ovocia, ktoré sa zberá vo chvíli, keď plody dozrejú, a to prostredníctvom strasenia na pripravenú fóliu. Ovocie je potom dobré čo najrýchlejšie spracovať, pretože sa čoskoro kazí.