Hľadáte neobvyklú drevinu pre svoju záhradu, ale neviete si rady s tým, aký druh si zaobstarať? Riešením by mohol byť morušovník, čo je ovocný strom známy pre svoje nápadné plody, ktoré sa tvarom podobajú ostružinám. Nielen, že okolie vášho domu skvele ozvláštni, ale má aj celý rad pozitívnych účinkov na ľudský organizmus a zároveň sa dá použiť v kuchyni.
Čo je morušovník?
Pod názvom morušovník (Morus) sa ukrýva rastlinný rod patriace do čeľade morušovníkovité (Moraceae), ktorá zahŕňa viac ako 1100 rôznych druhov bylín a drevín. Jedná sa o teplomilné ovocné stromy, ktoré zdomácneli v nížinných polohách. Ak sa im na danom stanovišti dobre darí, môžu sa potom dožívať aj niekoľkých stoviek rokov.
Na našom území sa morušovníky pestujú hlavne vo vinorodých oblastiach, ktoré sú dostatočne teplé a úrodné. Vyžadujú otvorené slnečné polohy s ročnou priemernou teplotou nad 8 ° C, ale vďaka svojej húževnatosti dobre znáša tiež podmienky mierneho pásma a dokážu prežiť dokonca aj tuhšie zimy. Neznesú však príliš studená stanovište, kde je neustále mokro.
Čo sa týka vzhľadu, podľa záhradkárov je moruša strom pomerne statného vzrastu, ktorý sa na našom území vyskytuje v troch hlavných podobách, a to ako morušovník biely, morušovník čierny a morušovník červený. Listy týchto drevín sú srdcovité, v spodnej časti ochlpené a majú pílovitý okraj. Plodom je ovocie nazývané moruše, ktoré svojim tvarom pripomína černice.
História
Moruša sa pýši viac než tritisíc ročnú históriou, pričom ich liečivé účinky v minulosti využívali treba starí Číňania, Gréci alebo Rimania. Čo sa týka pôvodu, pestovanie morušovníka sa praktizovalo najprv v Ázii, kde jeho listy slúžili ako potrava pre húsenice priadky morušovej, ktoré ľudia chovajú z toho dôvodu, že vytvára hodvábne vlákno.
V južnej Európe boli plody morušovníka známe už v antickom staroveku a o rozšírení tejto dreviny sa neskôr postaral Karol Veľký, ktorý nariadil pestovanie morušovníka na cisárskych farmách. Na našom území rastú moruše už od stredoveku, pričom známe sú napríklad morušové háje pozdĺž promenády na šanciach alebo na Petříne, o ktorých existujú dôkazy z polovice 19. storočia.
V súčasnej dobe sa morušovníky v Českej republike pestujú vo väčšom množstve predovšetkým v pražskej botanickej záhrade, v Ostrave alebo napríklad v Trutnove. V krajine potom nájdete skôr staršie stromy, pretože predtým nešlo o príliš často vysádzané dreviny, ale v posledných rokoch si tieto stromy získali obľubu pestovateľov a zdobia nejednu záhradu. Napomáha tomu tiež celkovej otepľovania klímy.
Ako vyzerajú plody moruše?
Morušovníky patria medzi mrazuvzdorné dreviny a medzi ľuďmi sú známe hlavne vďaka svojim plodom. Tie vyrastajú z nenápadných nazelenalých kvetov a predstavujú plodstvo nažiek uzatvorených do zdužnatelého okvetia, ktoré dozrievajú v júni a júli. Jedná sa o veľmi chutné ovocie, ktoré je príjemne šťavnaté, osviežujúce a sladké až sladkokyslej.
Morušové plody sú podlhovasté, merajú zhruba 4 centimetre a svojim tvarom sa podobajú hlavne ostružinám, s ktorými zdieľajú aj celý rad využitia. Súplodie pritom môže mať celý rad rôznych farieb v závislosti na konkrétnom druhu morušovníka. Môžete sa tak stretnúť s bielymi, červenkastými, tmavo fialovými alebo dokonca aj čiernymi morušami.
Liečivé účinky moruše
Premýšľate, ako ovplyvňujú plody moruše zdravie človeka? Toto ovocie si našlo využitie v tradičnej čínskej medicíne a vďaka svojim priaznivým účinkom na ľudské zdravie si neskôr moruše obľúbili tiež obyvatelia Európy a ďalších svetových oblastí. Pre ich výživovú hodnotu sa dnes dokonca dajú zaradiť medzi takzvané superpotraviny.
Čo moruše obsahujú?
- veľké množstvo vitamínu C a vitamín K,
- vitamíny B1 a B2,
- železo, vápnik, horčík, draslík a fosfor,
- stráviteľnú vlákninu a bielkoviny,
- veľké množstvo prírodných cukrov (glukóza a fruktóza),
- resveratrol (prírodný antioxidant).
Čerstvé moruše, sušené moruše, ale aj šťava pripravená z týchto plodov majú silné antioxidačné účinky, chráni pred voľnými radikálmi a podporujú zdravie človeka na mnohých rôznych úrovniach. Napomáhajú k udržiavaniu normálnej hladiny krvného cukru, podporujú kvalitný spánok a pozitívne ovplyvňujú fungovanie čriev a pravidelné vylučovanie. Šťava potom pôsobí antibakteriálne a močopudne.
Aby toho nebolo málo, čínska medicína tradične využívala moruše tiež pri liečbe vysokého tlaku a žalúdočných zápalov. Sú však prospešné aj pri cukrovke, pretože obsahujú moranolin, ktorý spomaľuje vstrebávanie sacharidov. Okrem toho pomáhajú telu zbavovať sa bolesti v krku, zmierňujú kašeľ, znižujú horúčky, celkovo prečisťujú organizmus a upokojujú nervový systém.
Moruše sa však dajú využiť aj pri zápche, pretože plody majú mierne preháňavý účinok. Ak ich budete jesť pravidelne, pomôžu vám znížiť vysoký cholesterol a vysoký krvný tlak, pričom pôsobia tiež ako prevencia vzniku anémie, osteoporózy alebo kardiovaskulárnych ochorení. V neposlednom rade potom plody morušovníka tiež podporujú tvorbu červených krviniek a kostnej hmoty.
Nemyslite si však, že sa liečivými účinkami vyznačujú iba morušové plody. Skvelý je tiež čaj z listov, ktorý má nielen príjemnú chuť, ale zároveň je aj zdravý. Napomáha totiž zachovať rovnováhu cukrov v krvi, pretože priaznivo ovplyvňuje metabolizmus glukózy. Listy tiež obsahujú látky, ktoré podporujú funkciu pečene, prispievajú k omladeniu pokožky, znižujú hladinu cholesterolu a bránia proti reumatizmu.
Moruša: využitie
Vzhľadom k tomu, že majú plody morušovníka celý rad liečivých účinkov, stávajú sa v poslednej dobe stále populárnejšie ako superpotravina. Ak potom ľudia nemajú k dispozícii čerstvé moruše, používajú aj sušené plody, ktoré sa dajú konzumovať samostatne, ale skvele sa hodia aj ako prísada do jogurtu alebo do ovsenej kaše.
Moruša si vďaka svojej sladkej chuti našli využitie aj v kuchyni. Ak máte k dispozícii čerstvé plody, môžete pripraviť napríklad šťavu z moruše, kompót, džem, mušt alebo morušové víno. Po usušení sú plody však ešte sladšie, a preto sa často využívajú ako prírodné sladidlo. Z moruší i listov sa potom dá vyrobiť chutný čaj alebo sirup, ktorý sa používa v liečiteľstve.
Okrem vyššie spomenutých spôsobov, ako využiť plody morušovníka, môžete vyskúšať tiež prípravu morušovej tinktúry alebo obklady, kúpele a kloktadlá z morušových listov. V rámci využitia je potom samozrejme nutné spomenúť tiež nezastupiteľnú úlohu morušovníka pri výrobe prírodného hodvábu. Ďalej ide o spracovanie dreva k tvorbe hudobných nástrojov a špeciálnych súdkov a stromy sa používajú aj ako okrasné prvky v záhradách, kde vyniknú hlavne ako efektný solitér.
Čo je morušovník?
Jedná sa o rastlinný rod z čeľade morušovníkovité, ktorý zahŕňa asi 1100 rôznych druhov bylín a drevín. Morušovníky sú teplomilné ovocné stromy, ktoré sú pomerne statné a v priaznivých podmienkach sa môžu dožívať pokojne aj niekoľko stoviek rokov. U nás sa im darí hlavne vo vinorodých oblastiach a v nížinných polohách, ale dobre znáša aj klasické podmienky mierneho pásma, takže dokážu prežiť aj tuhšie zimy.
Ako vyzerajú plody moruše?
Morušovníky sú medzi záhradkármi známe hlavne vďaka svojim plodom, ktoré sa označujú jednoducho ako moruše. Ide o plodstvo nažiek uzatvorených do zdužnatelého okvetia, ktoré dozrievajú v júni a júli. Moruše sú veľmi chutné, šťavnaté a sladké alebo sladkokyslé. Merajú asi 4 centimetre, svojím tvarom pripomínajú černice a môžu mať celý rad farieb od bielej cez červenú a fialovú až po čiernu.
Aké sú liečivé účinky moruše?
Moruša sa vďaka svojim priaznivým vplyvom na ľudský organizmus používali už v tradičnej čínskej medicíne. Obsahujú veľké množstvo vitamínu C a prírodných cukrov alebo napríklad prírodný antioxidant resveratrol. Vďaka tomu chránia pred voľnými radikálmi, pomáhajú udržiavať normálnu hladinu krvného cukru, pozitívne ovplyvňujú fungovanie čriev, pôsobia antibakteriálne a močopudne, sú prospešné pri cukrovke a majú aj celý rad ďalších liečivých účinkov.
Aké má morušovník využitie?
Listy morušovníka už v minulosti slúžili hlavne ako potrava pre húsenice priadky morušovej a drevo sa používa napríklad k tvorbe hudobných nástrojov alebo špeciálnych súdkov. Samotné moruše, ktoré ľudia niekedy označujú za superpotravinu, potom našli využitie v kuchyni, kde slúžia na prípravu kompótov, džemov, muštov, štiav alebo morušového vína. Po usušení sa navyše používajú aj ako prírodné sladidlo a pridávajú sa do jogurtu alebo do ovsenej kaše.