Najlepšie recepty – KOZONOHA HOSTCOVÁ

0

Dozvedeli ste sa o liečivých účinkoch rastlinky s názvom kozonoha hostcová a chceli by ste jej využitie lepšie preskúmať? Hoci to málokto tuší, táto zázračná liečivka sa skvele hodí na prípravu rôznych hojivých zábalov, tinktúr alebo čajov. Okrem toho ju však môžete použiť aj v kuchyni, a to napríklad na prípravu polievok alebo ako základ chutného pesta.

Liečivé účinky kozonoha kozej nohy

Hoci túto rastlinu mnohí záhradkári považujú za nebezpečný burinu, niektorí pestovatelia si ju obľúbili kvôli pozitívnym účinkom, ktoré má jej konzumácia či použitie vo forme zábalov a mastí na ľudské zdravie. Okrem toho, že obsahuje veľké množstvo vitamínu C, sa jedná aj o významný zdroj minerálov, ako je napríklad železo, vápnik alebo horčík. Vďaka tomu má kozonoha veľa skvelých liečivých vlastností.

Kým obklady z lístkov kozonoha kozej nohy majú upokojujúce účinky a napomáhajú hojenie opuchov, drobných rán, dni alebo napríklad štípancov, nálev z tejto rastliny zase skvele funguje proti rôznym chorobám, ako sú močové kamene a reumatizmus. Okrem toho má kozonoha výrazné močopudné účinky, podporuje trávenie, pomáha odviesť z tela škodliviny a známe sú aj jej detoxikačné a protizápalové vlastnosti.

Ako chutí kozonoha?

Zatiaľ čo niektorí ľudia tvrdia, že listy kozonohy majú ľahko orechovú chuť, iným pripomínajú skôr zeler alebo petržlen, ďalšie ju prirovnávajú ku karotke a pre mnohých sa skrátka jedná o niečo medzi feniklom, kôprom, koriandrom, ligurčekom, mrkvou a petržlenom. V niektorých prípadoch však listy môžu byť aj mierne nakyslé alebo dokonca trpké. Sú však bohaté na vitamín C, minerálne látky, silice, triesloviny, horčiny, tanín a organické kyseliny.

Oveľa jemnejšiu chuť má kozonoha hostcová vo chvíli, keď sú jej listy a odnože ešte veľmi mladé a majú skôr svetlo zelenú farbu. Najlepšie sa pritom hodí ako prísada do rôznych šalátov alebo ako čerstvá vňať do polievok. Ak sú rastlinky už väčšie, môžete ich použiť napríklad na prípravu zapečených pokrmov, rôznych plniek alebo tiež miesto špenátu.

Keďže sa kozonoha hostcová vyznačuje obrovským množstvom liečivých vlastností, niektorí ľudia si myslia, že konzumácia jej listov a odnoží vo veľkom ničomu neuškodí. Opak je ale pravdou. Rovnako ako v prípade iných byliniek aj tu platí pravidlo „všetko s mierou“. Ak totiž skonzumujete príliš veľké množstvo kozonoha alebo vypijete nadbytok nápoja vyrobeného z tejto rastliny, môžu sa dostaviť nežiaduce účinky v podobe nevoľnosti alebo výrazného podráždenia obličiek.

Kozonoha hostcová recepty

V kuchyni má kozonoha hostcová celý rad využití. Listy sa hodia napríklad pre spestrenie zeleninových šalátov, ale aj ako prísada do polievok. Okrem toho ich môžete použiť namiesto pažítky či žeruchy a jednoducho nimi posypať chleba s maslom. Kozonoha sa však dá tiež dusiť podobne ako napríklad špenát, dobre sa kombinuje so zeleninou a je možné z nej pripraviť smoothie alebo chutné pesto.

Nasekané listy už od nepamäti používali ľudia ako bylinky, takže si našli uplatnenie tiež ako súčasť plniek a rôznych pomazaniek. Dajú sa ovšem spoločne s odnožami aj kvasiť. Aký si vyberiete recept je len na vás. Dôležité je ovšem myslieť na to, že najlepšie je vždy použiť čerstvé natrhané odnože a mladé listy, ktoré majú len pár centimetrov.

Pokiaľ ide o liečivé účinky kozonoha, aj tu je možné v domácom prostredí pripraviť celý rad prospešných prípravkov. Často sa vyrába z kozonoha kozej nohy tinktúra, ale môžete ju použiť aj vo forme rôznych zábalov, obkladov, mastí alebo ako prísadu do kúpeľa. Niektorí ľudia potom dokonca tvrdia, že žuvanie čerstvých listov kozonoha pomáha pri paradentóze a dezinfikuje ústnu dutinu.

Kozonoha hostcová čaj (nálev z kozonoha)

Ak vás trápi prekyslenie organizmu, reumatizmus alebo napríklad močové kamene, určite sa vám bude hodiť liečivý čaj z kozonoha, ktorý sa označuje aj ako nálev z kozonoha. Ako ho pripraviť? Dve lyžice podzemkov kozonoha zalejte pol litrom vriacej vody. Túto zmes potom nechajte zhruba 15 minút lúhovať, sceďte ju a následne vypite.

V prípade reumatizmu sa užíva zhruba 350 mililitrov pred jedlom, pri liečbe močových kameňov sa potom odporúča dávku zvýšiť na 500 mililitrov. Liečebná kúra by však nemala trvať dlhšie ako desať dní. Následne by si mal človek dať od užívania kozonoha pauzu, a to prinajmenšom desaťdňovú. Ak medzitým nedôjde k zlepšeniu, je možné celú kúru ešte dvakrát opakovať.

Pesto z kozonoha

Hoci to mnohí záhradkári netušia, kozonoha hostcová sa skvele hodí aj na prípravu domáceho pesta. Pokiaľ tento recept chcete tiež vyskúšať, pripravte si:

  • 4 hrste mladých listov kozonoha,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 2 lyžice lúpaných slnečnicových semienok,
  • prípadne 2 lyžice lúpaných mandlí,
  • olivový olej,
  • soľ a korenie.

Kozonoha najprv dôkladne prepláchnite. Následne pridajte slnečnicové semienka (alebo mandle), soľ, korenie a olúpaný cesnak (ideálne zbavený stredu, vďaka čomu bude lepšie stráviteľný). Všetko potom starostlivo rozmixujte a v priebehu postupne dolievajte olej až do chvíle, kedy dosiahnete správnu konzistenciu, ktorá vám bude osobne vyhovovať. Na záver potom ešte pesto ochutnajte a prípadne dochuťte soľou či korením.

Niekto do pesta pridáva tiež parmezán, ale rozhodne to nie je nutnosťou. Hotovú zmes je potom možné uchovávať v zaváracích pohároch, ktoré umiestnite do chladničky. Skvele sa hodí napríklad k cestovinám, na gnocchi, do zeleninových šalátov, ale pokojne aj na čerstvý chleba alebo na hrianku.

Krémová polievka z kozonoha

Máte chuť na domácu polievku, ale klasický vývar sa vám už omrzel? V tom prípade si určite nenechajte ujsť krémovú polievku z kozonoha, ktorá rozhodne stojí za vyskúšanie. Čo budete k jej príprave potrebovať?

  • 1-2 väčšie hrste mladých listov kozonoha,
  • 500 gramov zemiakov,
  • pol lyžičky sypkého zeleninového bujónu,
  • drvenú rascu a soľ,
  • kyslú smotanu.

Zemiaky najprv dobre umyte, nakrájajte na kocky (aj so šupkou) a následne dajte variť spoločne so zeleninovým bujónom a polovicou kávovej lyžičky drvenej rasce. Pokiaľ ide o množstvo vody, ktoré budete na prípravu polievky potrebovať, ideálne je, keď budú zemiaky potopené približne 1 centimeter pod hladinou.

Akonáhle zemiaky zmäknú, hrniec odstavíme a tyčovým mixérom ich rozmixujeme do hladka. Podľa potreby môžeme pridať trochu vody, načo prisypeme tiež dôkladne umyté listy kozonoha, celú zmes znovu mierne rozmixujeme a prípadne pridáme štipku soli. Polievku potom ihneď podávame, aby si lístky kozonoha uchovali svoju farbu a chuť. Každý tanier pritom dochutíme lyžičkou kyslej smotany.

Dusená kozonoha

Ako sme už spomenuli vyššie, kozonoha kozia noha môžete pripraviť podobne ako špenát, teda pomocou dusenia. Stačí si na kvalitnom oleji dozlatista osmažiť jemne nakrájanú cibuľku, pridať starostlivé umyté a pokrájané listy kozonoha a dusiť celú zmes pod pokrievkou. Podľa potreby potom všetko dochuťte soľou alebo sójovou omáčkou a mierne podlievajte. Okrem toho je možné kozonoha pri dusení kombinovať aj s inými druhmi zeleniny, ako je napríklad zeler alebo mrkva.

Kvasená kozonoha

Ak chcete uchovať kozonohu aj pre zimné obdobie, môžete ju naložiť podobne ako kapusta. Vďaka fermentáciu čiže kvasenia získa táto rastlina výraznejšiu chuť a ďalšie kvality.

Zábal z kozonoha

Vo forme zábalov a obkladov sa kozonoha hostcová používa aj na liečbu zapálených miest, drobných poranení, štípancov alebo napríklad hemoroidov a kŕčov. Tieto zelené zábaly potom pomáhajú tiež pri dne, čo je ochorenie, podľa ktorého sa kozonohe hovorí hostcová. Pacientom totiž pri záchvatoch tejto choroby môžu natiecť palce na nohách a čiastočne potom pripomínajú kozie kopýtka.

Na prípravu zelených obkladov sa dajú využiť ako odnože, tak aj listy, ktoré majú hojivý účinok a navyše uľavujú boľavým kĺbom. Listy je nutné najprv spariť horúcou vodou alebo krátko povariť a potom nechať ochladiť zhruba na teplotu ľudského tela. Zabalené do gázy sa potom prikladajú na bolestivé miesta, pričom následne je vhodné všetko obaliť ešte potravinovou fóliou.

Zábal sa hodí aj na boľavé kĺby či nehojace sa rany. Stačí použiť hrsť listov kozonoha, ktoré je najprv nutné preliať vlažnou vodou a následne zhruba po dobu desiatich minút vylúhovať. Potom stačí v tomto roztoku namočiť vreckovku, handričku alebo napríklad čistý uterák a priložiť ho na bolestivé miesta.

Masť z kozonoha kozej nohy

Ak vás trápia nepríjemné bolesti nôh, drobné rany, opuchy alebo napríklad artróza, dobre vám poslúži tiež masť z kozonoha. Pre jej výrobu budete okrem tejto rastliny potrebovať tiež ďalšie prísady, pričom rozhodne nesmiete zabudnúť na základ pre tvorbu liečivej masti, čo je napríklad masť alebo bambucké maslo. Konkrétne si pripravte:

  • vybraný základ pre prípravu masti,
  • 4 hrste kozonoha kozie nohy (podzemky a listy zhruba pol na pol),
  • rozmarín (listy a kvety v pomere pol na pol),
  • 4 hrste bazových kvetov,
  • prípadne tiež kostihoj.

Zvolený základ najprv prehrejte vo vodnom kúpeli, ktorá by mala mať teplotu okolo 50 ° C. Následne pridajte nahrubo nasekané prísady, premiešajte a všetko nechajte počas 5 dní dobre uležať. Počas tohto časového intervalu je však nutné zmes niekoľkokrát denne znova prehriať na teplotu 50 ° C. Zároveň nezabudnite skontrolovať, či všetky rastlinné časti sú správne ponorené. Nakoniec liečivú masť cez plátno prelejte do vhodných nádob a uložte do chladničky.

Kúpeľ z kozonoha

Ďalším možným spôsobom, ako kozonoha koziu nohu v domácnosti využiť, je príprava omladzujúci kúpeľa. Ten skvele slúži pre detoxikáciu organizmu, má upokojujúce účinky na ľudský organizmus a navyše pôsobí podporne pre pokožku celého tela (vďaka vysokému obsahu chlorofylu). Kúpeľ s listami kozonoha tiež zahladzuje stopy starnutia, odbúrava stres a pomáha proti reumatickým stavom. Ak práve nemáte na kúpeľ čas, vyskúšať môžete napríklad omladzujúci zábaly na ruky.

Kozonoha hostcová sušenie

Túto rastlinku je možné tiež usušiť, vďaka čomu si uchováte zásobu vitamínov na zimné obdobie. Na rozdiel od listov, ktoré sa užívajú väčšinou v čerstvom stave, sa pre sušenie skvele hodia odnože kozonoha.

Kozonoha hostcová cena a predaj

Ak sa chcete pustiť do pestovania kozonoha, môžete túto rastlinku zakúpiť napríklad na internete, kde sa cena pohybuje zhruba od 1 do 4 euro. Malé rastlinky sa však predávajú aj vo väčších záhradníctvach. Pokiaľ ide o rôzne prípravky z kozonoha (napríklad krízové kvapky s obsahom tejto rastlinky), tie sú obvykle k dostaniu v rôznych eshopoch a čaj z kozonoha môžete zakúpiť napríklad v lekárni.