Hoci mnohí považujú púpavy za burinu, v skutočnosti majú tieto rastliny celý rad zdraviu prospešných účinkov. Práve preto slúži ako základ liečivých odvarov a tinktúr, ale stále obľúbenejší je aj púpavový sirup s medovou konzistenciou. Prezradíme vám, ako sa robí púpavový med, aké má púpavový med použitie a kde môžete púpavový med kúpiť, ak nechcete vyrábať svoj vlastný.
Čo je púpavový med a na čo je dobrý?
Zatiaľ čo mnohí považujú púpavu za nepozvanú burinu, iní obdivujú túto rastlinu pre jej žiarivo žlté kvety, z ktorých si dievčatá na jar často pletú venčeky. Okrem toho má ale púpava lekárska, čo je ďalšie známe označenie tejto vytrvalej byliny, tiež celý rad ďalších využití. Hodí sa napríklad na prípravu rôznych odvarov a tinktúr a niektorí potom preferujú púpavový čaj.
Z kvetov púpavy lekárskej sa však pripravuje aj takzvaný med, ktorý síce nie je medom v pravom slova zmysle, ale ľudia si ho veľmi obľúbili. Má podobne ako včelí med krásne zlatistú farbu, príjemne vonia, skvele chutí a je cenený tiež pre svoje široké využitie nielen v kuchyni. Vzhľadom k tomu, že sa nejedná o včelí produkt, by sme ho však skôr mali nazývať púpavovými sirupom.
Púpavový med recept
Nadchli vás liečivé vlastnosti púpav a márne teraz premýšľate, ako vyrobiť púpavový med, aké ingrediencie vám nesmú chýbať a koľko potrebujete púpav na 1 pohár medu? V tom prípade ste na správnom mieste. Poradíme vám, ako urobiť púpavový med, a to hneď na dva rôzne spôsoby. Prvým z nich je variant, ktorý je nutné variť, druhým púpavový med bez varenia.
Varený púpavový med (poctivý recept)
Klasický púpavový sirup sa pripravuje z kvetov púpavy lekárskej, ktoré sa zbierajú zhruba od apríla do júna, a to ideálne za slnečného počasia a pred poludním, kedy sú najviac rozkvitnuté. Vždy pritom záleží na tom, aký veľký objem plánujete vyrobiť, ale obvykle stačí na púpavový med 300 až 400 kvetov. Konkrétne potom budete potrebovať všetky nasledovné ingrediencie:
- 300-400 púpavových kvetov,
- 2 litre vody,
- 2 citróny,
- 2 kilogramy cukru,
- prípadne bylinky alebo pomaranč.
Púpavy je vhodné zbierať v čistom prostredí, ideálne napríklad na horskej lúke, na odľahlých medziach alebo skrátka na miestach, ktoré nie sú znečistené ani ošetrované priemyselnými hnojivami a pesticídmi. Rozhodne sa teda neoplatí trhať rastliny pri ceste, neďaleko železničnej trati alebo na poliach. A aký je pre varený púpavový med postup, ktoré je nutné dodržiavať?
Doma nazbierané púpavy krátko opláchneme studenou vodou. Síce tak prídeme o časť peľu, ale zbavíme sa aj nečistôt a drobného hmyzu, ktorý býva ukrytý medzi jednotlivými okvetnými lístkami. Akonáhle preprané púpavy dostatočne odkvapkajú, vložíme ich do väčšieho hrnca, pridáme dva citróny nakrájané na kolieska (bez horkých jadierok) a dva litre vody. Všetko potom mierne varíme zhruba 10-15 minút.
Výsledný nálev by sa mal vďaka peľu sfarbiť do svetlo hnedého odtieňa. Celú zmes je potom nutné nechať do druhého dňa odpočívať, ideálne v temnej a chladnej miestnosti. Druhý deň scedíme nálev cez plátno do väčšieho hrnca, aby sme získali čistú púpavovú šťavu. Potom privedieme tekutinu do varu a pridáme cukor (môže byť aj trstinový).
Púpavový sirup varíme za pravidelného miešania tak dlho, kým nebude mať požadovanú konzistenciu. Pokiaľ ide o to, ako dlho variť púpavový med, názory sa v tomto ohľade rôznia. Niekto odporúča variť iba 20 až 30 minút, podľa iných je ideálny nechať púpavový med variť necelú hodinu.
Vďaka postupnému vyparovanie vody púpavový sirup počas varenia zhustne. Či už má požadovanú konzistenciu, vyskúšame tak, že odoberieme lyžičku medu na malý tanierik, ktorý vložíme do chladničky. Akonáhle trochu vychladne, otočíme tanierik nahor. Ak sirup pomaly steká a je dostatočne hustý, je hotový. Ak je príliš tekutý, je nutné zmes ešte nejakú dobu variť.
Akonáhle je med dostatočne hustý, číry a má aj správnu farbu, je čas naliať ho do pripravených pohárov (množstvo pritom závisí od ich veľkosti, ale zo 400 kusov púpav je možné pripraviť zhruba 5-6 pohárov sirupu). Tie plníme takmer po okraj, potom ich pevne uzavrieme a obrátime hore dnom. Keď med dostatočne vychladne, môžeme ho uskladniť na chladnom a tmavom mieste, napríklad do špajze alebo do pivnice.
Základný recept na hustý púpavový med je potom samozrejme možné obmeniť či doplniť o ďalšie ingrediencie. Niektorí ľudia do hrnca spolu s nakrájanými citrónmi pridávajú tiež rôzne bylinky podľa chuti, pričom iní nedajú dopustiť na púpavový med s pomarančom.
Púpavový med za studena (poctivý recept)
Chcete si radšej pripraviť púpavový med bez varenia, ktorý je vhodnejší pre zachovanie zdravia prospešných účinkov púpavy lekárskej? Podľa receptu potrebujete na nevarený púpavový med ingrediencie, kam patrí:
- 1 liter púpavových kvetov,
- 500 gramov cukru,
- 2 decilitre vody.
Natrhané kvety púpav najprv rozložíme na stôl alebo na iné voľné miesto, aby z nich vyliezli prípadní chrobáčikovia. Potom ich vložíme do pripraveného väčšieho pohára (napríklad poháre od uhoriek), zasypeme ich cukrom, nádobu starostlivo uzavrieme a necháme ju po dobu dvoch dní stáť na okne, kam svieti slniečko. Občas pritom môžeme obsah premiešať alebo pohár dôkladne pretrepať.
Po dvoch dňoch je čas priliať do pohára vodu. Akonáhle to urobíme, necháme nádobu ešte jeden deň odstáť, pričom niekoľkokrát jej obsah premiešame. Tri dni na okne by mali stačiť na to, aby sa cukor dostatočne rozpustil. Celá zmes by pritom mala mať krásne žltú farbu. Potom už len stačí hotový púpavový sirup precediť (cez plátno alebo cez sitko) a prípadne vytlačiť šťavu z púpavy v rukách.
Pripravený púpavový med môže byť prirodzene mierne zakalený. Akonáhle sme s ním spokojní, môžeme ho naliať do pripravených pohárov, ktoré skladujeme v chladničke. Tento sirup potom už stačí zaliať vodou alebo sódou, čím vznikne zdravá limonáda, ale hodí sa aj ako sladidlo.
Správna konzistencia púpavového medu
Aká má byť pre púpavový med konzistencie, aby dlho vydržal? Dôležité je neuvarit sirup príliš hustý, pretože by sa mohlo stať, že pri dlhšom skladovaní vykryštalizuje. Nemal by však byť ani príliš riedky, aby po chvíli nezačal kvasiť. Správny púpavový med by mal vyzerať ako husto sa tiahnuca zlatistá tekutina, ktorá svojou konzistenciou pripomína med včelí.
Púpavový med využitie a účinky
Ľudia si tento výrobok obľúbili hlavne z toho dôvodu, že podobne ako jednotlivé časti púpavy lekárskej pôsobí púpavový med ako liek, pomocou ktorého je možné predchádzať nachladnutiu a aj ďalším nepríjemným zdravotným problémom. Ide tiež o skvelý zdroj energie, ktorý predovšetkým ráno dokáže naštartovať organizmus a zároveň napomáha správnemu tráveniu.
Pokiaľ ide o to, aké má púpavový sirup využitie, skvele sa hodí ako sladidlo do čaju alebo iných nápojov. Okrem toho môžete púpavový med podobne ako ten včelí namazať na chlieb, na rožok alebo na iné pečivo. Aby toho nebolo málo, jedná sa tiež o výborný spôsob, ako dodať chuť palacinkám, lievancom, vafliam či toustom na sladký spôsob.
Púpavový med: nežiaduce účinky
Hoci sú púpavy plné zdraviu prospešných vitamínov a minerálov, tieto liečivky bohužiaľ nie sú pre každého. Ich dlhodobé užívanie môže byť v niektorých prípadoch nebezpečné, takže je vždy lepšie poradiť sa najprv s lekárom. Všeobecne sa potom uvádza, že Púpavová kúra by radšej nemala presiahnuť dobu dvoch týždňov.
Problém predstavujú hlavne diuretické (močopudné) účinky púpavy lekárskej. Z tela sa totiž vplyvom konzumácia púpav vyplavuje draslík, ktorý síce rastlina sama obsahuje, ale nie je ho tu dostatok. Konzultácia s ošetrujúcim lekárom je potom vhodná hlavne u pacientov, ktorí sa stretávajú s ochorením žlčníka a žlčových ciest, alebo pre osoby, ktoré trápia chronická choroba tráviaceho traktu.
Kvety púpav sú veľkou zásobárňou peľu, ktorý môže u citlivejších jedincov vyvolať alergickú reakciu. Tá sa väčšinou prejaví v podobe vyrážky už vo chvíli, keď sa človek púpavy dotýka, ale v niektorých prípadoch môže prepuknúť až po jej požití. Spôsobuje pálenie či škrabanie v ústach, ale aj ďalšie nepríjemné zdravotné komplikácie.
Ženy by mali na konzumáciu púpav aj na púpavový med v tehotenstve radšej zabudnúť. To isté potom platí aj pre čerstvé matky, ktoré by si rady dopriali čerstvé púpavy alebo púpavový med pri dojčení. Púpavám by sa však mali vyhnúť aj ľudia, ktorí užívajú lieky na odvodnenie, lieky na cukrovku alebo lieky na riedenie krvi.
Rozdiel medzi púpavovými a včelím medom
Na rozdiel od včelieho medu je med z púpav redší, má samozrejme inú chuť aj iné zloženie. Dobre plní svoju základnú funkciu, ktorá spočíva v dochucovaní pripravovaných nápojov či pokrmov, a okrem toho dokáže za rána naštartovať organizmus a môže byť aj zdraviu prospešný. Pôvodnému včeliemu produktu sa však nemôže v liečivých účinkoch rovnať.
Základný rozdiel medzi včelím a púpavovými medom tkvie v zložení cukrov. Kým včelí med obsahuje glukózu a fruktózu, hlavnou sacharimetrickou zložkou sirupu z púpav je obvykle sacharóza, teda obyčajné sladidlo. Ďalším problematickým faktorom je potom samotné varenie púpavového medu, ktoré ničia väčšinu aktívnych látok, kvôli ktorým sú púpavy tak cenené.
Púpavový med cena a predaj
Chceli by ste ochutnať púpavový med, ale nemáte čas ho na jar sami pripraviť? V tom prípade môžete púpavový med kúpiť napríklad v obchodíkoch so zdravou výživou, na trhoch alebo napríklad na internetu. Aká je pre púpavový med cena, potom vždy závisí na konkrétnom výrobcovi, ale aj na zakúpenom množstve tejto obľúbenej pochutiny.
Čo je púpavový med?
Hoci mnohí považujú púpavy za burinu, v skutočnosti sa z nich dá pripraviť celý rad zdraviu prospešných prípravkov. Okrem odvarov, tinktúr a púpavového čaju je to tiež púpavový med. Ten síce nie je medom v pravom slova zmysle, ale podobne ako včelí med krásne vonia, má zlatistú farbu a hustú konzistenciu a samozrejme aj skvelo chutí. Púpavový sirup je navyše cenený pre svoje široké využitie v kuchyni.
Čo je potrebné na výrobu púpavového medu?
Ak hľadáte pre púpavový med recept, ktorý vás nesklame, mali by ste vedieť, že túto pochutinu je možné pripravovať hneď na dva rôzne spôsoby. Púpavový med môže byť totiž varený aj nevarený. Na prípravu toho vareného budete potrebovať zhruba 300-400 púpavových kvetov, 2 citróny, 2 kilogramy cukru, 2 litre vody a prípadne aj nejaké bylinky alebo pomaranče. Púpavový med za studena pripravíte z 1 litra púpavových kvetov, 500 gramov cukru a 2 decilitrov vody.
Aké má púpavový med využitie a účinky?
Púpava lekárska má mnoho zdraviu prospešných účinkov, a práve preto ju ľudia využívajú k výrobe púpavového medu, rôznych odvarov a tinktúr. Pomáha predchádzať nachladnutiu aj ďalším zdravotným ťažkostiam, dodáva ľuďom energiu a napomáha tiež správnemu tráveniu. Pokiaľ ide o využitie púpavového medu, jedná sa o skvelé sladidlo do čaju a iných nápojov, dá sa namazať na chleba a okrem toho ide aj o skvelý spôsob dochutenia palaciniek, vaflí, toastov alebo lievancov.
Aké má púpavový med nežiaduce účinky?
Púpavy sú síce plné zdraviu prospešných látok, ale bohužiaľ nie sú vhodné pre každého. Ich užívanie je preto vždy lepšie konzultovať so svojím ošetrujúcim lekárom, pričom všeobecne sa uvádza, že by Púpavová kúra nemala byť dlhšia ako dva týždne. Problematické by mohli byť predovšetkým močopudné účinky púpav, kvôli ktorým sa z tela vyplavuje draslík. U citlivejších jedincov by potom púpavy mohli vyvolať alergickú reakciu a nie sú vhodné ani pre pacientov s ochorením žlčníka či tráviaceho traktu alebo pre tehotné a dojčiace ženy.