Topinambury

Hoci niektorí ľudia považujú topinambury za burinu, tieto invazívne rastliny majú v skutočnosti celý rad skvelých vlastností. Na prvý pohľad síce vyzerajú ako drobné slnečnice, pod zemou však ukrývajú hľuzy, ktoré obsahujú veľké množstvo prospešných látok. Vďaka tomu majú rastliny, ktorým sa niekedy hovorí tiež topinambur, široké využitie v kuchyni, aj keď by to ľudia s ich konzumáciou rozhodne nemali preháňať.

Čo je topinambur?

Slnečnica topinambur (Helianthus tuberosus) je bylina z čeľade astrovité, ktorá svojím vzhľadom pripomína klasickú slnečnicu. Hoci u nás nie je príliš rozšírená, má v našom jazyku celý rad ďalších pomenovanie. Môžete ju tak poznať napríklad ako topinambur hľuznatý, ale používa sa aj označenie topinambur alebo židovský zemiaky. Stále častejšie však ľudia týmto bylinám hovoria iba topinambury.

Na rozdiel od klasickej slnečnice sú kvetenstvom topinambur drobnejšie úbory, ktoré dosahujú dĺžku okolo desať centimetrov. Stonka potom dorastá zhruba do výšky 1-3 metre, v hornej časti sa začína vetviť a býva porastená drobnými belavými chĺpkami, ktoré môžu byť na báze mierne červenkasté. Listy na vrchole rastliny sú potom striedavé.

Pokiaľ ide o hľuzy, kvôli ktorým si ľudia topinambury obľúbili, tie sú pretiahnuté, majú zvrásnený povrch a žltou, hnedú či červenkastú farbu. Ich tenké šupky bývajú pevne naakumulované k podzemným výhonkom, ktoré sa označujú ako stolony. Čo sa týka úrody, z jedného metra štvorcového je možné zožať 4-7 kilogramov hľúz.

Podľa pestovateľov je topinambur rastlina, ktorá pochádza zo Severnej Ameriky, s čím súvisí aj jej pomenovanie. Francúzski námorníci a kolonisti v Británii totiž tento pre Európu doteraz nepoznaný druh získali od amerického indiánskeho kmeňa Tupinamba niekedy v priebehu 16. storočia. Prirodzený rozsah topinambur siaha od Kanady až po Mexiko, dnes sa však s touto rastlinou môžete stretnúť prakticky po celom svete.

Čo sa týka rozšírenia na našom území, v Českej republike sa topinambury vyskytujú veľmi roztrúsene. Nájdete ich ale predovšetkým v nižších a teplejších polohách, kde sa im veľmi dobre darí. Najmä na brehoch riek, na medziach, v zarastených priekopách alebo aj na miestach, kde nedávno prebiehali zemné práce, potom tieto rastliny často splaňujú.

Topinambur využitie a účinky

Na čo je topinambur dobrý? Hoci sa táto rastlina radí do rovnakého rodu ako slnečnica jednoročná, jej využitie je veľmi odlišné. Zatiaľ čo v prípade klasickej slnečnice pestovatelia zberajú jej drobná olejnaté semená, u topinambur sú cenené predovšetkým chutné hľuzy, ktoré obsahujú veľké množstvo zdraviu prospešných látok, majú široké využitie v kuchyni a dokážu vniesť do pripravovaných pokrmov netradičné chute.

V skorších dobách sa síce topinambury pestovali k jedlu, ale slúžili aj ako krmivo pre čiernu zver. Neskôr ich však z nášho jedálnička vytlačili zemiaky a ľudia na túto plodinu takmer zabudli. Dnes sa k jej pestovaniu opäť vracajú, a to predovšetkým z toho dôvodu, že podľa lekárov ovplyvňujú topinambury zdravie človeka veľmi priaznivým spôsobom.

Aké majú topinambury liečivé účinky? Vzhľadom na obsah diétne priaznivého polysacharidu inulínu sú tieto hľuzy veľmi vhodnou potravinou pre diabetikov. Zároveň sa v nich neukrýva žiadny škrob (ako napríklad v zemiakoch), ale sú plné zdraviu prospešných látok. Okrem inulínu obsahujú topinambury vitamíny, ktoré majú priaznivý vplyv na fungovanie nášho organizmu.

Aké látky obsahujú hľuzy topinambur?

  • vitamín A
  • vitamíny B
  • vitamín C
  • vitamín D
  • železo
  • kremík
  • draslík
  • betakarotén
  • biotín

Keďže sa inulín obsiahnutý v topinamburách neštiepi v tenkom čreve a nedochádza tu k jeho využitiu, má veľmi nízku kalorickú hodnotu. Nezvyšuje teda hladinu krvného cukru, z čoho vyplýva, že si tieto plody môžu bez problémov užiť aj diabetici. Topinambury navyše znižujú cholesterol, zabraňujú ukladaniu tuku v cievach, majú detoxikačné účinky, podporujú tvorbu kostí a majú pozitívny vplyv na regeneráciu pleti.

Inulín v množstve od 30 do 80 gramov môže ľudský organizmus bez problémov spotrebovať bez zapojenia inzulínu, čo je výhodné nielen pre diabetikov, ale aj pre tých z nás, ktorí sa rozhodli pustiť do redukčnej diéty. Ďalšou výhodou inulínu obsiahnutého v hľuzách topinambur je skutočnosť, že podporuje funkciu čriev a má pozitívne účinky na obranyschopnosť organizmu.

Okrem toho, že priaznivo ovplyvňujú naše zdravie, však majú topinambury nežiaduce účinky, na ktoré je potrebné dávať si dobrý pozor. Vo väčšom množstve môže totiž ich konzumácia človeku spôsobiť nepríjemné zažívacie ťažkosti. Ak si ich doprajete tak akurát, poradí si s nestráviteľným polysacharidom menom inulín naše črevná mikroflóra. Vo väčšom objeme však spôsobujú topinambury nadúvanie, zápchu alebo hnačku.

Čo sú topinambury?

Slnečnica topinambur je bylina, ktorá patrí do čeľade astrovité. Ako názov napovedá, svojím vzhľadom táto rastlina pripomína bežnú slnečnicu jednoročnú. Na našom území sa síce topinambury toľko nepestujú, ale môžete ich poznať aj ako topinambury hľuznaté, topinambur alebo židovskej zemiaky. Čo sa týka všeobecného pomenovanie, to odkazuje na skutočnosť, že tieto rastliny pochádza zo Severnej Ameriky, pričom francúzski námorníci a britskí kolonisti tento druh získali od kmeňa Tupinamba.

Ako vyzerajú topinambury?

Stonka dorastá zhruba do výšky 1 až 3 metrov, býva porastená drobnými chĺpkami a v hornej časti sa vetví. Listy na vrchole rastliny sú striedavé, a pokiaľ ide o kvetenstvo, jedná sa o drobnejšie úbory, ktoré môžu dorastať až do veľkosti 10 centimetrov. Samotné hľuzy, kvôli ktorým ľudia topinambury pestujú, majú pretiahnutý tvar, zvrásnený povrch a žltou, hnedú alebo červenkastú farbu. Ich tenké šupky sú pritom pevne naakumulované k podzemným výhonkom označovaným ako stolony.

Aké majú topinambury využitie?

Najviac cenené sú chutné hľuzy, ktoré obsahujú veľké množstvo zdraviu prospešných látok a zároveň sa dajú využiť v kuchyni na mnoho rôznych spôsobov. Okrem toho sa v skorších dobách topinambury používali nielen k jedlu, ale slúžili aj ako krmivo pre čiernu zver. Hoci v priebehu rokov na tieto plodiny ľudia čiastočne zabudli, dnes sa k ich pestovaniu v hojnej miere vracajú a užívajú si ich zvláštnu chuť, ktorá dokáže pripravované pokrmy výrazne ozvláštniť.

Aké majú topinambury liečivé účinky?

Hoci topinambury neobsahujú žiadny škrob, nájdete v nich priaznivý polysacharid inulín, a preto sú vhodné pre diabetikov. Okrem toho sú tieto plody známe vďaka veľkému obsahu vitamínov, minerálov a stopových prvkov, ktoré priaznivo ovplyvňujú fungovanie ľudského organizmu. Majú tiež veľmi nízku kalorickú hodnotu, znižujú cholesterol, zabraňujú ukladaniu tuku v cievach, majú detoxikačné účinky, podporujú tvorbu kostí či funkciu čriev a pozitívne ovplyvňujú imunitu človeka.