VEĽKÁ NOC: Najlepšie veľkonočné recepty

Hoci sa každý rok kuchárske knihy a magazíny predbiehajú s novými veľkonočnými receptami, väčšina ľudí stále dáva prednosť klasike. Na stole tak rozhodne nesmie chýbať tradičný veľkonočný baránok, chutné veľkonočné judáše a osvedčený mazanec alebo napríklad babičkina veľkonočná plnka. Prinášame tipy na veľkonočné recepty sladké aj slané, ktoré rozhodne stoja za to vyskúšať.

Tradičné veľkonočné jedlá

Otázku, čo variť na Veľkú noc a čo upiecť na Veľkú noc, za nás z veľkej časti vyriešili už naši predkovia. Súčasné veľkonočné menu sa totiž v mnohých prípadoch podobá tomu, čo počas sviatkov jari nesmelo na stole chýbať za čias našich babičiek alebo prababičiek. Súčasťou veľkonočnej hostiny tak pravidelne bývajú veľkonočné judáše a mazance, baránok alebo napríklad obľúbená plnka.

Pokiaľ ide o veľkonočné recepty našich babičiek, príprava tradičných pokrmov sa v minulosti riadila hlavne tým, ako ľudia prežívali pašiový týždeň. S jednotlivými dňami od Škaredej stredy až po Veľkonočný pondelok bolo totiž spojené nielen množstvo náboženských a ľudových zvykov, ale aj tradičné jedlá, ktoré sa chystali v každej domácnosti.

  • Škaredá streda – jedlo malo vyzerať nepodarene či nevzhľadne, a preto sa piekli zemiakové placky alebo placky, ktoré sa pri opekaní úmyselne potrhali, čím vznikli obľúbené trhance.
  • Zelený štvrtok – podľa tradície mali ľudia konzumovať zelené potraviny, jedli sa strukoviny a pokrmy zo žihľavy, špenátu alebo petržlenu a piekli sa škvarkové placky či rôzne praclíky.
  • Veľký piatok – deň prísneho pôstu, kedy ľudia konzumovali iba jedno hlavné jedlo, čo bývala hustá polievka z kyslej kapusty a zemiakov. Niekde potom býval pôst narušený rybími pokrmami, a pokiaľ si to ľudia nemohli dovoliť, piekli zemiakové cesto v tvare ryby. Okrem toho sa ako pôstne jedlo pripravoval špenát, šošovica, hrach alebo pšeno.
  • Biela sobota – v tento deň sa skôr piekli mazance, bochníčky a vence. Ďalšími tradičnými pokrmami potom boli judáš a ako hlavný chod sa podávala veľkonočná plnka.
  • Boží hod veľkonočný – hostina sa skladala z mäsového vývaru, po ktorom nasledovalo pečené mäso, a to predovšetkým jahňacie, teľacie alebo kozľacie. Na stole potom často nesmel chýbať ani veľkonočný baránok zo sladkého cesta a podávali sa aj klasické kysnuté buchty.
  • Veľkonočný pondelok – tento deň sa vždy nesie v znamení vajíčok, ktoré sa podávajú na rôzne spôsoby.

Veľkonočný baránok: recept

Čo by to bolo za Veľkú noc bez baránka? Len málokto si v dnešnej dobe dokáže predstaviť oslavy jari bez sladkého múčnika v tvare jahniatka. Tento obľúbený pokrm sa vzťahuje na židovskú tradíciu, keď baránok predstavoval členov izraelského ľudu, ktorí boli súčasťou Božieho stáda. Židia preto pri pesachovom sviatku baránky obetovali a pojedali, čím si pripomínali vyslobodenie Izraelitov z egyptského otroctva.

Predtým sa počas veľkonočných osláv hojne konzumovalo ovčie mäso, ale nie každý si mohol jahňacie dovoliť. Práve preto sa ľudia rozhodli nahradiť tento pokrm sladkým pečivom v tvare baránka, ktorý sa podobným spôsobom pripravuje dodnes. Najčastejší je pritom variant z bábovkového cesta, ale originalite sa medze nekladú. Stretnúť sa tak môžete napríklad s baránkom tvarohovým a medzi obľúbené recepty patrí aj citrónový baránok, kokosový baránok či baránok s čokoládou.

Jemný veľkonočný baránok

Ak chcete, aby vašu tabuľu na Boží hod zdobil luxusný veľkonočný baránok, určite sa oplatí siahnuť po klasickom recepte. Na prípravu treného baránka, ktorého piekli už naše babičky, budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

  • 4 vajcia,
  • 120 gramov masla,
  • 200 gramov cukru krupice,
  • 1 vanilkový cukor,
  • 300 gramov polohrubej múky,
  • 1 prášok do pečiva,
  • 200 mililitrov mlieka,
  • pár kvapiek citrónovej šťavy.

Žĺtky, maslo, cukor a vanilkový cukor najskôr v pripravenej mise vymiešame do peny. Akonáhle je hotová, postupne začneme prilievať vlažné mlieko a prisypávať múku, ktorú sme si vopred zmiešali s práškom do pečiva.

Potom už stačí iba mierne zakvapkať cesto citrónovou šťavou a pomaly primiešať ušľahaný sneh z bielkov. Do vymastenej a vysypanej formy potom hotovú zmes vylejeme a baránka pečieme v predhriatej rúre na 180 °C zhruba 30 až 45 minút.

Hrnčekový veľkonočný baránok

Hľadáte jednoduchý recept, na ktorého prípravu nie je potrebné mať po ruke váhu? V tom prípade by ste rozhodne mali vyskúšať hrnčekového baránka. Na jeho prípravu si nachystajte tieto suroviny:

  • 2,5 hrnčeka polohrubej múky,
  • 1 hrnček cukru krupice,
  • 1 hrnček mlieka,
  • 0,5 hrnčeka oleja,
  • 2 vajcia,
  • 1 prášok do pečiva,
  • 1 vanilkový cukor,
  • štipku citrónovej kôry,
  • štipku soli,
  • prípadne trochu rumu.

V mise si najskôr zmiešame múku s práškom do pečiva, krupicovým cukrom, vanilkovým cukrom, štipkou soli a citrónovou kôrou. Do sypkej zmesi potom nalejeme mlieko s vajcami, olejom a prípadne aj kvapkou rumu. Všetko potom dôkladne premiešame, aby vzniklo hladké cesto, ktoré nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy.

Baránka pečieme v rúre predhriatej na 180 ° C, a to zhruba po dobu 40 až 50 minút. Presný čas je pritom vhodné prispôsobiť podľa konkrétnej rúry. Upečeného baránka následne vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Až potom ho vyklopíme a môžeme podľa chuti napríklad potrieť čokoládou, ozdobiť citrónovou polevou alebo iba pocukrovať.

Tvarohový veľkonočný baránok

Ďalší osvedčený recept na baránka nepracuje s tradičným piškótovým cestom, ale vsádza na to, že múčniku dodá vláčnu chuť pridania tvarohu. Na prípravu baránka z tvarohového cesta budete potrebovať tieto ingrediencie:

  • 250 gramov netučného tvarohu,
  • 250 gramov masla,
  • 250 gramov cukru krupice,
  • 250 gramov polohrubej múky,
  • 3 vajcia,
  • 0,5 prášku do pečiva,
  • hrozienka namočené v rume,
  • citrónovú kôru,
  • štipku soli.

Najprv si v mise dobre vymiešame zmäknuté maslo spolu s tvarohom, vajcami a krupicovým cukrom, aby vznikla hladká zmes. Postupne potom pridávame preosiatu múku spolu s práškom do pečiva a štipkou soli. Okrem toho je možné do zmesi podľa chuti zamiešať aj hrozienka, ktoré sme si vopred namočili v rume.

Hotové cesto následne nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Baránka potom pečieme v predhriatej rúre asi na 150 ° C, a to zhruba po dobu 45 minút. Hotového baránka potom môžeme pocukrovať a ozdobiť mašľou okolo krku.

Veľkonočný mazanec: recept

Na veľkonočnom stole samozrejme nesmie chýbať ani vláčny mazanec, ktorý sa dnes pripravuje vždy na sladko. Predtým však táto pochúťka vyzerala úplne inak. Ľudia mazance chystali zo strúhaného syra a veľkého množstva vajec, aby získali sýto žltú farbu. Pre tento nesladký variant sa vžili rôzne pomenovania, kam patrí napríklad baba, plecovník, svätec alebo šolder.

Dnes ľudia pečú mazance hlavne z vianočkového cesta, ale opäť sa môžete stretnúť s mnohými rôznymi variantmi tohto chutného múčnika. Niekto rád pridáva hrozienka, iný svoj mazanec zdobí mandľami a ďalší potom nezabudne pridať kandizované ovocie. Hoci sú mazance v súčasnej dobe chuťovo úplne iné ako v minulosti, zachovali si svoj okrúhly tvar a poväčšine aj znak kríža uprostred.

Luxusne nadýchaný mazanec

Pokiaľ si chcete pripraviť najlepší veľkonočný mazanec, ktorý príde na chuť celej rodine, pripravili sme pre vás ideálny recept. Na jeho prípravu budete potrebovať nasledujúce suroviny:

  • 250 mililitrov mlieka,
  • 1 kocku droždia,
  • 100 gramov masla,
  • 3 žĺtky,
  • 500 gramov polohrubej múky,
  • 120 gramov cukru krupice,
  • 50 gramov hrozienok (podľa chuti),
  • 50 gramov mandlí (podľa chuti),
  • štipku soli,
  • citrónovú kôru,
  • muškátový oriešok,
  • vajcia na potretie.

Do teplého mlieka najprv rozdrobíme droždie, ku ktorému pridáme aj cukor, štipku soli a trochu múky. Kvások si potom necháme dobre vykysnúť. V mise si následne zmiešame múku, rozpustený tuk, kvások, strúhanú citrónovú kôru, muškátový oriešok a hrozienka vopred namočené v rume. Hotové hladké cesto potom necháme asi hodinu kysnúť.

Potom z cesta spracujeme bochník (buď jeden veľký, alebo dva menšie), ktorý necháme asi ešte pol hodiny kysnúť. Mazanec potom navrchu narežeme do krížika, potrieme vajcom a posypeme mandľami. V predhriatej rúre následne pečieme zhruba na 180 ° C po dobu 35 až 45 minút.

Veľkonočná plnka: recept

Ďalším tradičným jedlom je nadýchaná veľkonočná plnka, ktorá má však na našom území mnoho rôznych názvov. Môžete sa stretnúť napríklad s označením veľkonočná hlavička, sekanica, sekanina alebo aj veľkonočná vetvička. Svoju obľubu si tento pokrm získal hlavne preto, že nie je príliš zložitý na prípravu. Navyše môžete do plnky pridať čokoľvek, čo máte radi.

Pokiaľ ide o hlavné suroviny, v plnke by rozhodne nemali chýbať vajcia, ale dôležité je pridať aj niečo zelené. Dnes sa používa hlavne petržlenová vňať, ale vhodná je aj bazalka a niektorí ľudia dokonca volia mladé žihľavy. Okrem toho by plnka mala obsahovať mäso (často sa používa údené), pričom ďalšie ingrediencie potom väčšinou závisia čisto na každom kuchárovi.

Klasická plnka

Pokiaľ vás láka jednoduchá veľkonočná plnka, nie je nič jednoduchšie ako sa do jej prípravy hneď pustiť. Aby ste si na tomto recepte mohli pochutnať, pripravte si nasledujúce ingrediencie:

  • 400 gramov údeného mäsa (nakrájaného na kocky),
  • 8 včerajších rožkov (nakrájaných na kocky),
  • 6 vajec (žĺtky a bielky zvlášť),
  • 200 mililitrov mlieka,
  • 0,5 lyžičky prášku do pečiva,
  • soľ a korenie,
  • muškátový oriešok,
  • hoblinky masla,
  • hrsť nasekanej petržlenovej vňate,
  • dve hrsti nasekaných žihľav,
  • hrsť nasekanej pažítky.

Do väčšej misy si najskôr pripravíme na kocky nakrájané rožky, ktoré zalejeme mliekom a necháme ich poriadne nasiaknuť. Potom ich zľahka vytlačíme a zvyšné mlieko vylejeme preč. Rožky následne starostlivo premiešame s rozmiešanými žĺtkami, kockami vareného údeného mäsa, petržlenovou vňaťou, žihľavou, pažítkou a práškom do pečiva. Všetko zároveň dostatočne ochutíme soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom.

Rúru si predhrejeme na 200 °C. Medzitým vymažeme zapekaciu misu maslom alebo masťou, prípadne vysypeme strúhankou a z bielkov ušľaháme tuhý sneh, ktorý opatrne primiešame k vzniknutej zmesi. Tú potom nalejeme do zapekacej misy, poukladáme hoblinkami masla a pečieme zhruba pol hodiny, teda tak dlho, kým bude plnka pekne dozlatista urobená.

Menej známe veľkonočné pokrmy

Zatiaľ čo vyššie spomínané pokrmy väčšina z nás dobre pozná, existuje aj celý rad veľkonočných jedál, na ktoré sa v priebehu rokov takmer zabudlo. Ide predovšetkým o zdravé veľkonočné recepty, ktoré gazdinky v minulosti pripravovali zo svojich skromných zásob. Nie každý si totiž mohol na Veľkú noc dovoliť jahňacie pečienku a hojnosť sladkého pečiva.

Pokiaľ by ste tento rok chceli vyskúšať niečo iné ako obvykle, môžete sa u našich predkov inšpirovať a podľa ich vzoru pripraviť klasické veľkonočné menu. Sem okrem plnky, baránka a mazancov patria tiež:

  • pražmo – naklíčené obilné zrná, ktoré sa prudko osmažia na masle a ochutia,
  • pučálka – vyklíčený hrach, ktorý sa prudko opeká na rozpálenom masle a potom ho stačí už len okoreniť a osoliť (prípadne existuje aj sladký variant s hrozienkami, medom a škoricou),
  • mačací tanec – zapečená zmes krúp a uvarená šošovica, ku ktorej sa pridáva osmahnutá cibuľka, cesnak a majorán,
  • klobásniky – pokrm tvorený klobásou zabalenou a upečenou v cestíčku (napríklad listovom),
  • šumister – varené fazule a krúpy, ktoré sa zapekajú spolu s cesnakom, osmaženou cibuľkou a majoránom,
  • veľkonočné vtáčiky – múčnik z kysnutého cesta, ktorý sa skladá z vyvaľkaných valčekov, na ktorých sa urobí uzol a ktorých dlhšia časť sa potom sploští a ozdobí hrozienkom, aby cesto pripomínalo vtáčika.

Veľkonočné pečenie

Aby toho nebolo málo, v poslednej dobe si okrem tradičných mazancov, baránkov a judášov veľkú obľubu získali aj veľkonočné perníčky. Ide totiž o jednoduché veľkonočné recepty pre deti, ktoré môžu v kuchyni tiež pomáhať. Stačí, keď im pripravíte cesto, z ktorého potom vykrájajú kuriatka, zajačiky, vajíčka alebo napríklad kvietky. Hotové perníčky potom môžu zdobiť bielou alebo farebnou polevou.

Sledujte novinky webu RadimeAKO.sk na Google News!