Podarilo sa vám na záhrade vypestovať bohatú úrodu baklažánov a teraz márne premýšľate, čo s nimi? V kuchyni sa tieto nízkokalorické plody dajú využiť na množstvo rôznych spôsobov, od pečenia a varenia cez restovanie až po prípravu rôznych čalamád. Prezradíme, ako baklažán pred použitím spracovať, aké má baklažán využitie v kuchyni a aké recepty z baklažánu rozhodne stojí za to vyskúšať.
Ako vyzerá baklažán?
Baklažán, ktorý sa oficiálne nazýva baklažán vajíčkoplodý (Solanum melongena) je rastlina z čeľade ľuľkovitej. Na našom území sa pestuje ako jednoročná rastlina, a to hlavne kvôli plodom, ktoré sa v kuchyni používajú ako zelenina. Dorastajú do dĺžky 25 až 30 centimetrov, môžu vážiť až 1 kilogram a sú známe svojím vajcovitým alebo uhorkovitým tvarom. Ich farba sa pohybuje od tmavo fialovej až po svetlo zelenú.
Mladý baklažán poznáte podľa jeho tvrdosti a jeho lesklej šupky, ktorá je pevná a hladká. Má navyše výrazne zelenú stonku aj čiapočku. Že je baklažán už starý, naopak prezradia mäkké miesta na šupke, nevábna farba či tmavé jadierka vo vnútri dužiny, ktorá je normálne žltkasto biela alebo krémová. Ani mladý baklažán však nemá dlhú trvanlivosť, a preto by ste ho mali v chladničke uchovávať maximálne týždeň.
Spracovanie baklažánu
Lúpe sa baklažán? Hoci to mnohí ľudia nevedia, baklažán sa konzumuje celý, a to vrátane šupky (ak recept nevyžaduje niečo iné). Pod tou sa totiž ukrýva najväčšie množstvo cenných látok. Baklažán je nízkokalorická potravina, ktorú až z 90 % tvorí voda. Plody potom obsahujú napríklad flavonoidy, rutín a pektín, kyselinu listovú a pantoténovú, ale aj veľké množstvo vitamínov a minerálov. Odstraňuje sa teda iba zelená čiapočka so stopkou.
Pokiaľ to však pripravovaný recept dovolí, rozkrájaný baklažán je vhodné najskôr osoliť a nechať chvíľu odstáť. Plocha rezu sa tým pádom zapotí a na povrchu sa orosí. Potom by ste ju mali dosucha utrieť. Baklažán vajcoplodý sa týmto spôsobom zbaví prebytočnej vody a horkosti. Keďže má pórovitú štruktúru, zároveň to zaistí, že do neho počas vyprážania nenasiakne olej.
Baklažán: recepty
Existuje mnoho rôznych spôsobov, ako baklažán v kuchyni pripraviť. Majte však na pamäti, že sa vždy konzumuje tepelne upravený. Dá sa dusiť aj nakladať, varí sa z neho polievky a slúži tiež na prípravu rôznych nátierok. Môžete ho vyskúšať vo varenej, dusenej alebo restovanej podobe, ľudia ho často marinujú a zavárajú sa aj do rôznych čalamád.
Baklažány sa pomerne často opekajú na rozpálenom kameni, ale môžu sa samozrejme tiež vyprážať na oleji (obalené v trojobale alebo v špeciálnom cestíčku). Okrem toho sa dá pripraviť baklažán na grile či baklažán v rúre, pričom medzi najobľúbenejšie recepty sa radí pečený baklažán doplnený o zeleninu alebo chutný syr. Veľa potom ľudia zapekajú aj baklažán s mletým mäsom a pripravujú restovaný baklažán na panvičke.
Svoje využitie si baklažán našiel aj v rôznych svetových kuchyniach, kde sa stal obľúbenou surovinou, z ktorej sa pripravuje množstvo národných pokrmov. Ak ste priaznivcom zahraničných jedál, určite poznáte grécke recepty z baklažánu, ako je melitzanosalata (baklažánový predjedlo), papoutsaki (baklažán plnený mletým mäsom s bešamelom) alebo obľúbená musaka.
Vo Francúzsku sa baklažány stali súčasťou pokrmu zvaného ratatouille, ktorý obsahuje aj paradajky, papriky alebo cukety. V Srbsku pridávajú baklažány do čalamády označovanej ako ajvar, ktorá sa môže konzumovať ako nátierka na chlieb, príloha, ale aj šalát. Obvykle sa pripravuje z poslednej úrody baklažánov a následne sa zavára, aby si ju ľudia mohli vychutnať aj neskôr.
Veľkej popularite sa však tešia aj turecké recepty z baklažánu (nátierka, zapekané baklažány po Turecky) a baklažány sú obľúbené aj v arabskej kuchyni. Tu sa stali základom pokrmu zvaného baba ganusch (baba ganuš), čo je pasta z pečených baklažánov. Pripravuje sa podobne ako humus, ale namiesto cíceru sa pridáva olúpaný pečený baklažán. Dužina sa buď rozmixuje, alebo najemno nakrája a potom správne dochutí.
Zapečený baklažán so šunkou a syrom
Hľadáte najlepší recept z baklažánu, ktorým potešíte celú vašu rodinu? V tom prípade by ste rozhodne mali vyskúšať pečený baklažán, ktorý doplníte o šunku a syr. Aby ste si túto pochúťku mohli doma sami pripraviť, budete potrebovať nasledujúce suroviny:
- 1 väčší baklažán,
- 3-4 paradajky,
- 100 gramov šunky,
- 100 gramov eidamu,
- olivový olej,
- soľ a korenie,
- pažítku či bazalku.
Baklažán najprv umyte, nakrájajte na kolieska, osoľte a nechajte ho odstáť. Akonáhle sa orosí, vysušte jednotlivé plátky obrúskom. Medzitým si pripravte pekáč, ktorý ľahko pokvapkáte olivovým olejom. Do pekáča si potom položte baklažán, na ktorý poukladáte plátky paradajok. Všetko potom okoreňte podľa chuti. Ako posledný hore položte plátok šunky a eidamu (alebo napríklad koliesko mozzarelly).
Potom vložte pekáč do rúry a nechajte baklažány zapekať zhruba 20-30 minút pri teplote 180 °C. Nakoniec podávajte posypané pažítkou alebo čerstvou bazalkou, a to buď samotne, ako predjedlo alebo desiatu, alebo napríklad spolu so zemiakovou kašou. Skvele sa však k pečenému baklažánu bude hodiť aj celozrnné pečivo alebo ľahký šalát.
Ak máte radi baklažán pečený a chcete tento recept niečím obohatiť, môžete tiež na tenké kolieska (alebo malé mesiačiky) nakrájať cibuľku a pridať ju na baklažán spolu s paradajkou. Tiež môžete zapečený baklažán dochutiť korením, ktoré máte radi. Obľúbené je hlavne oregano, ale fantázii sa tu medze samozrejme nekladú.
Plnený baklažán
Medzi ďalšie obľúbené recepty z baklažánu, ktoré by ste si rozhodne nemali nechať ujsť, sa radia aj zapečené plnené baklažány so zeleninou a mletým mäsom. Ak chcete túto dobrotu skúsiť pripraviť, nezabudnite si zaobstarať nasledujúce ingrediencie:
- 2 väčšie baklažány,
- 400 gramov mletého mäsa,
- 1-2 cibuľa,
- 3 strúčiky cesnaku,
- 1 väčšiu červenú papriku,
- 100 gramov nastrúhaného syra,
- olivový olej,
- soľ a korenie.
Baklažány najskôr dôkladne opláchnite, pozdĺžne rozkrojte a vydlabajte z nich dužinu takým spôsobom, aby vznikli akési mištičky, ktoré budete neskôr plniť. Postupujte však opatrne, aby ste zbytočne nepoškodili šupku, pretože by vám pri pečení z baklažánu odtekala chutná šťava. V baklažánoch teda nechajte zhruba centimeter dužiny a vydlabaný prostriedok nevyhadzujte.
Baklažány následne posoľte a nechajte vypotiť. Akonáhle sa na vydlabaných mištičkách vytvoria kropaje vody, opatrne ich zotrite papierovou utierkou. Medzitým si začnite aj pripravovať náplň. Nadrobno nakrájanú cibuľku dozlatista orestujte na oleji, pridajte mleté mäso, osoľte ho, okoreňte a prípadne pridajte aj ďalšie korenie podľa chuti.
Zmes restujte a miešajte aspoň po dobu 10 minút, kým sa mäso všade nezatiahne. Potom pridajte na malé kocky nakrájanú papriku a zvyšok vydlabanej baklažánovej dužiny, ktorú tiež nakrájate na menšie kúsky. Zmes potom duste zhruba ďalších 5 minút a podľa potreby tiež dokoreňte a zľahka podlejte vodou. Na záver pridajte prelisovaný cesnak a odstavte.
Vypotené baklažány zvonku i zvnútra potrite olivovým olejom a naplňte ich pripravenou mäsovou zmesou. Potom ich vložte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte na 180 °C zhruba po dobu 15 minút (alebo do zmäknutia baklažánu – vždy záleží na veľkosti baklažánov). Chvíľku pred koncom pečenia navyše posypte baklažány postrúhaným syrom, ktorý sa krásne roztečie.
Recept na zapečené plnené baklažány je medzi ľuďmi veľmi obľúbený, pretože sa dá rôzne obmieňať. Do mäsovej zmesi tak môžete pridať aj čerstvé alebo sušené paradajky, stopkový zeler alebo napríklad cuketu. Okrem toho ale môžete vyskúšať aj plnené baklažány v bezmästom variante, kedy zmiešate iba obľúbené druhy zeleniny, ktoré potom okoreníte. Fantázii sa ale medze nekladú ani pri výbere korenia, byliniek či syra, ktorým baklažány posypete.
Pečený baklažán v diétnom variante
Hľadáte diétne recepty z baklažánu, ktorými by ste obohatili svoj zdravý jedálniček? V tom prípade vyskúšajte nasledujúci recept na pečené baklažány, ktorý vás dozaista nadchne. Budete potrebovať:
- 1 baklažán,
- cesnak,
- bylinky,
- soľ,
- olivový olej,
- kyslú smotanu (8%).
Baklažán najprv opláchnite, potom ho nakrájajte na kolieska, osoľte a nechajte ho nejakú chvíľu odležať, aby sa zbavil vody a horkosti. Akonáhle sa orosí, osušte ho papierovou utierkou. Potom baklažán potrite olivovým olejom, vložte do rúry a zhruba 15 minút pečte na 180 ° C (kým nezmäkne). Pred koncom pečenia ešte kolieska potrite lisovaným cesnakom a prípadne pridajte ďalšie korenie podľa chuti. Potom baklažán servírujte ľahko potretý kyslou smotanou a posypaný čerstvými bylinkami.
Vyprážaný baklažán
Ak máte chuť na niečo iné, než sú plnené a zapekané baklažány, môžete vyskúšať klasický recept na vyprážaný baklažán v trojobale. Na to budete potrebovať tieto suroviny:
- 1-2 baklažány,
- vajíčka,
- mlieko,
- hladkú múku,
- strúhanku,
- olej na vyprážanie,
- soľ.
Baklažány najskôr umyte a nakrájajte zhruba na 1 centimeter hrubé kolieska (alebo prípadne pozdĺžne). Z oboch strán ich posoľte a nechajte chvíľu odležať. Akonáhle sa orosí, čím sa zbaví prebytočnej horkosti a vody, dôkladne ich osušte papierovou utierkou. Potom už len stačí obaliť kolieska baklažánu v hladkej múke, vo vajíčku rozšľahanom s trochou mlieka a následne v strúhanke.
Pripravené plátky následne v oleji osmažte dozlatista a nechajte ich krátko odkvapkať na obrúsku. Potom by ste ich mali ihneď podávať, pretože čerstvo usmažené chutia samozrejme najlepšie. Môžete ich servírovať so zemiakmi alebo s kašou, pričom ľudia obvykle vyprážané baklažány dopĺňajú aj o tatarku alebo napríklad o dip z kyslej smotany.
Baklažán: nátierka
Medzi obľúbené recepty dnes patrí aj jednoduchá baklažánová nátierka. Aby ste si ju mohli doma sami pripraviť, v kuchyni by ste mali mať nasledujúce ingrediencie:
- 1 veľký baklažán,
- 2-3 strúčiky cesnaku,
- citrónovú šťavu,
- mletá rasca,
- olej,
- soľ.
Baklažán najskôr umyte, osušte a prepichnite na niekoľkých miestach vidličkou. Potom ho vložte do pripraveného pekáča a v rúre rozohriatej na 220 ° C ho upečte domäkka, čo môže trvať zhruba 35 až 45 minút. Počas pečenia jeho šupka sčernie, ale nemusíte sa toho obávať, pretože je to úplne normálne.
Upečený baklažán je nutné nechať úplne vychladnúť. Až potom ho olúpte a šupky vyhoďte, pretože v tomto stave vám už na nič neposlúžia. Dužinu rozmixujte s citrónovou šťavou, aby nestmavla, a vzniknutú zmes dochuťte prelisovaným cesnakom, olivovým olejom, mletou rascou a soľou. Hotovú nátierku potom môžete podávať pokvapkanou trochou olivového oleja a posypanú bylinkami (napríklad petržlenovou vňaťou). Môžete ju ochutnať samotnú, alebo ju namazať na hrianky.