Nahromadilo sa vám doma väčšie množstvo šampiňónov a teraz neviete, čo si s nimi počať? Či už ste ich nazbierali v lese, vypestovali na vlastnej záhradke alebo priniesli zo supermarketu, mali by ste ich čo najrýchlejšie spracovať. Poradíme, ako pripraviť šampiňóny, aby si celá rodina pochutnala, čo zo šampiňónov uvariť a aké recepty so šampiňónmi rozhodne stoja za vyskúšanie.
Ako očistiť šampiňóny?
Ešte než sa pustíte do spracovania šampiňónov, mali by ste najskôr na pohľad skontrolovať, že sú naozaj čerstvé. Potom je potrebné dôkladne ich očistiť od všetkých nečistôt. Z čerstvých húb najprv zoberte zvyšky hliny, trávy či listov (napríklad malým nožíkom), potom ich zľahka opláchnite pod tečúcou vodou alebo jemne umyte hubkou a na záver ich veľmi rýchlo osušte.
Ak to neurobíte, šampiňóny nasiaknu prebytočnú vodu, čo výrazne premení ich chuť, takže si ich vo výsledku neužijete tak, ako by ste chceli. Preto ich vo vode nikdy dlhšiu dobu nemáčajte. Niektorí ľudia však odporúčajú šampiňóny krátko smočiť vo vode, do ktorej primiešate štipku soli a trochu múky, následne ich rýchlo opláchnuť čistou vodou a potom ich vysušiť.
Ako spracovať šampiňóny?
Zatiaľ čo pri izbovej teplote sú šampiňóny jedlé asi po dobu 12 hodín, v chladničke vám v neumývanom stave vydržia zhruba 2 až 3 dni. Musíte tam však ukladať iba čerstvé a zdravé huby, a to v jednej vrstve. Ak do chladničky vložíte huby mokré, čoskoro vám splesnivejú. Keď potom na šampiňóny v chladničke zabudnete, stmavnú, ich dužina zoschne a stratí svoju chuť.
Ak chcete huby spracovať, v ideálnom prípade by ste to teda mali urobiť čo najskôr. Pokiaľ ale práve nemáte čas alebo chuť pripraviť si šampiňóny v rúre alebo napríklad grilované šampiňóny portobello, môžete ich skúsiť usušiť, naložiť do špeciálneho nálevu alebo zamraziť. Ešte než ich však umiestnite do mrazničky, odporúča sa šampiňóny tepelne spracovať (napríklad ich opiecť alebo blanšírovať).
Recepty zo šampiňónov
V kuchyni sa šampiňóny dajú pripraviť na mnoho rôznych spôsobov. Môžete ich dusiť, variť, smažiť, piecť aj grilovať. Navyše sa dajú pripraviť samotné, ale hodia sa aj k ďalším surovinám. Na šampiňónoch sa napríklad pripravujú rôzne druhy mäsa (hlavne bravčové alebo napríklad kuracie) a môžu sa stať aj základom chutných omáčok, ktoré sa podávajú s cestovinami, s ryžou alebo s knedľou.
Medzi obľúbené rýchle recepty zo šampiňónov, ktoré si ľudia doma často pripravujú, sa radia napríklad plnené šampiňóny mletým mäsom či plnené šampiňóny nivou, bravčové plátky na šampiňónoch, vyprážané šampiňóny v cestíčku alebo šampiňóny na smotane. Všeobecne sa potom príprava šampiňónov spája s využitím tuku. Ak by ste túto surovinu zabudli, nič sa nestane, ale pravdepodobne nebudú mať takú chuť, na ktorú ste zvyknutí.
Dusené šampiňóny
Ak hľadáte úplne jednoduchý recept so šampiňónmi, rozhodne vyskúšajte huby dusené na panvici, ktoré môžete jesť samotné, ale aj ako prílohu k mäsu. Aby ste si mohli pripraviť základný variant tohto pokrmu, budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- šampiňóny,
- soľ,
- korenie,
- maslo.
Ako urobiť šampiňóny na panvici? Najskôr rozohrejte väčší plátok masla a potom na ňom nakrájané šampiňóny krátko orestujte, kým sa ich objem nezmenší. Následne ich podlejte trochou vody, osoľte ich a okoreňte podľa chuti. Šampiňóny na masle budú hotové za chvíľočku (obzvlášť tie kupované). Stačí ich dusiť zhruba po dobu 3-5 minút, počas ktorých by mali získať svoju špecifickú chuť.
Ak chcete tento recept obohatiť aj o ďalšie suroviny, môžete si pripraviť dusené šampiňóny na cibuľke. Najprv pokrájajte umyté šampiňóny, na rozohriatom masle speňte najemno nakrájanú cibuľku a potom k nim huby pridajte. Tie je potom nutné osoliť, občas podlievať vriacou vodou a dusiť dovtedy, kým budú mäkké. Následne ich zľahka poprášte hrubou múkou, okoreňte podľa chuti a nechajte podusiť zhruba ďalších 10 minút.
Obaľované šampiňóny
K vôbec najobľúbenejším receptom dnes patria vyprážané šampiňóny na panvici. Pokiaľ si aj vy chcete doma pripraviť túto klasickú pochúťku, prinášame vám na vyprážané šampiňóny recept, ktorý zvládne pripraviť naozaj každý. Podávať ich potom môžete napríklad s domácou tatárkou a zemiakmi. Najprv však budete potrebovať tieto suroviny:
- šampiňóny,
- hladkú múku,
- 1-2 vajcia,
- strúhanku,
- soľ,
- olej.
Šampiňóny najprv očistite. Pokiaľ sú príliš veľké, môžete ich tiež rozkrojiť na menšie časti (na polovice alebo na štvrtiny). Následne ich obaľte v múke, potom v rozšľahanom vajíčku s trochou soli a na záver v strúhanke. Obalené huby potom vložte na panvicu do vyššej vrstvy rozohriateho oleja. A ako dlho smažiť šampiňóny? Ideálne ich na panvici nechajte tak dlho, kým nezískajú zlatistú farbu. V priebehu vyprážania ich tiež nezabudnite otáčať, aby boli osmažené rovnomerne zo všetkých strán.
Ak sa chcete vyhnúť vyprážaniu, pretože olejom nasiaknutá strúhanka nie je práve diétna a zdravá, skúste pečené šampiňóny v rúre. Huby opäť najprv očistite a odkrojte im nožičky a potom ich obaľte v múke, vo vajíčku so soľou a v strúhanke, ktorú môžete obohatiť syrom či bylinkami. Následne ich vložte na plech vyložený papierom na pečenie a zľahka ich potrite olejom či masťou. Šampiňóny v rúre pečte asi 20 minút na 200 °C. Potom ich znova ľahko potrite a dopečte dozlatista.
Šampiňónový krém
Ak premýšľate, aké môžete pripraviť so šampiňónmi recepty, nadchnúť by vás mohla napríklad výborná šampiňónová polievka. Tá má svoju nezameniteľnú chuť a vôňu, ktorú si milovníci húb určite obľúbia. Pokiaľ vás recept na šampiňónovú polievku zaujal a chcete ho vyskúšať, najprv si nachystajte nasledujúce ingrediencie:
- 300 gramov čerstvých šampiňónov,
- 150 gramov cibule,
- 1 liter domáceho vývaru,
- 200 mililitrov smotany na varenie,
- 2 lyžice hladkej múky,
- 3 lyžice masla,
- korenie a soľ,
- bobkový list,
- petržlenovú vňať či iné bylinky,
- suroviny na dozdobenie.
Spočiatku si očistite všetky huby a nakrájajte ich na plátky. Potom nasekajte všetku cibuľu na kocky a vložte ju do hrnca, kde ju na masle orestujete. K tomu pridajte šampiňóny a nechajte ich na cibuľke zosklovatieť. Akonáhle budú hotové, prisypte hladkú múku, ktorú ľahko osmažte, a zalejte zmes studeným vývarom. Všetko potom dôkladne premiešajte.
Následne vložte do polievky bobkový list, osoľte ju a okoreňte podľa chuti a za občasného miešania varte po dobu 20 minút. Bobkový list potom vyberte a polievku starostlivo rozmixujte pomocou ponorného mixéra. Vo chvíli, keď ju vrátite späť na platňu, prilejte tiež smotanu na šľahanie a nechajte všetko spoločne prevariť. Potom ochutnajte, a pokiaľ sa vám bude zdať všetko v poriadku, môžete podávať.
Na tanieri môžete šampiňónovú polievku ozdobiť rôznymi spôsobmi. Na pohľad bude skvele vyzerať malé množstvo orestovaných šampiňónov, ktoré vám ostali pri varení polievky, ale aj petržlenová vňať alebo iné čerstvé bylinky. Niektorí ľudia potom dávajú prednosť krutónom pripraveným z pečiva nakrájaného na kocky a niekoľkým hoblinám parmezánu.
Šampiňónová omáčka
Čo uvariť zo šampiňónov? Ak už vás omrzeli vyprážané huby v trojobale a neviete si rady, čo sa dá urobiť zo šampiňónov, aby si pochutnal každý člen vašej domácnosti, môžete vyskúšať báječnú šampiňónovú omáčku. Tento recept so šampiňónmi sa skvele hodí k rôznym pokrmom a zachutí každému milovníkovi húb. Aby ste si mohli recept na šampiňónovú omáčku sami pripraviť, zožeňte si tieto suroviny:
- 300 gramov šampiňónov,
- 150 mililitrov smotany (31 %),
- 150 mililitrov smotany (12 %),
- 100 mililitrov suchého bieleho vína,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 1 cibuľu,
- 30 gramov masla,
- korenie a soľ,
- prípadne bylinky a parmezán.
Čo so šampiňónmi vykonať? Najprv ich očistite a nakrájajte na tenké plátky. Potom si na drobné kocky nakrájajte cibuľku a na veľkej panvici rozpustite maslo, do ktorého ju pridáte. Akonáhle zmäkne a zozlatne, pridajte aj dva prelisované strúčiky cesnaku a nakrájané šampiňóny, ktoré môžete zároveň osoliť a okoreniť (a prípadne pridať vybrané bylinky). Všetko spoločne miešajte zhruba po dobu 4 minút, aby huby trochu zmäkli.
Akonáhle budú šampiňóny mäkké, nalejte do panvice pripravené biele víno, priveďte ho do varu, stiahnite na nižší stupeň a nechajte zhruba 3 minúty prebublávať. Nakoniec vmiešajte obe smotany a nechajte zľahka variť, kým šampiňónová omáčka nedosiahne požadovanú konzistenciu (nevarte ju sprudka, aby sa nezrazila). V závere ochutnajte a pridajte soľ a korenie podľa chuti, pričom môžete vmiešať aj nastrúhaný parmezán, pokiaľ ho máte radi.
Omáčku servírujte napríklad s čerstvou petržlenovou vňaťou, inými čerstvými bylinkami alebo aj hoblinkami parmezánu. A na čo sa bude najlepšie hodiť? Pomocou tohto pokrmu môžete skvele kombinovať napríklad šampiňóny s cestovinami alebo šampiňóny s ryžou. Krémové šampiňóny v smotanovej omáčke ale môžete podávať aj bez prílohy, iba dozdobené napríklad orestovanými šampiňónmi a bylinkami.
Šampiňóny plnené mletým mäsom
Medzi obľúbené pokrmy zo šampiňónov sa samozrejme radia aj zapečené šampiňóny s mletým mäsom. Môžete pritom použiť klasické veľké šampiňóny, ale skvele budú chutiť aj plnené šampiňóny portobello, ktoré zoženiete v obchode. Ak chcete recept na plnené šampiňóny mletým mäsom vyskúšať, pripravte si nasledujúce ingrediencie:
- 12 veľkých šampiňónov,
- 300 gramov mletého mäsa,
- 100 gramov syra,
- 1 strúčik cesnaku,
- 2 väčšie cibule,
- 1 vajce,
- olivový olej,
- bylinky,
- soľ a korenie.
Najprv si šampiňóny očistite, vylúpnite im nožičky a nakrájajte ich na drobné kocky. Zároveň pomocou lyžičky vydlabajte z klobúčikov čierne okraje, ktoré púšťajú vodu. Potom si nadrobno nakrájajte cibuľu, ktorú si na olivovom oleji na panvičke osmažte spolu s lisovaným cesnakom a nasekanými nožičkami šampiňónov.
V mise si medzitým pripravte mleté mäso, ku ktorému postupne pridajte vajcia, osmaženú cibuľu s nožičkami šampiňónov, soľ, korenie a bylinky (napríklad tymian). Všetko dobre premiešajte a výslednou zmesou potom naplňte pripravené hubové klobúčiky. Akonáhle budete mať hotovo, naskladajte huby na plech vymastený olejom (vydlabanou a naplnenou časťou smerom nahor).
Šampiňóny podlejte trochou vody (zhruba 2 lyžice) a vložte ich do rúry, kde ich budete piecť na 200 ° C zhruba po dobu 20 minút. Následne plech vyberte a každý klobúčik posypte postrúhaným syrom (môže to byť napríklad gouda, ale niekto preferuje mozzarellu). Na chvíľku potom plech ešte vráťte do rúry, kým sa syr rozpustí. Potom môžete plnené šampiňóny podávať.
Šampiňóny plnené nivou
Ak hľadáte na plnené šampiňóny recept, ktorý sa zaobíde bez mletého mäsa, mohol by vás nadchnúť pokrm, kde hrá hlavnú úlohu plesňový syr. Veľmi obľúbené sú dnes totiž zapečené šampiňóny s nivou, ktorá dodá hubám špecifickú chuť. Ak chcete tento recept tiež vyskúšať, v kuchyni by vám nemali chýbať tieto suroviny:
- 10 väčších šampiňónov,
- 100 gramov nivy,
- 100 gramov slaniny,
- 100 gramov ricotty,
- 1 strúčik cesnaku,
- 1 cibuľa,
- 1 vajce,
- bylinky (napríklad pažítka),
- soľ a korenie.
Rovnako ako v predchádzajúcom prípade šampiňóny najskôr očistite, zbavte ich nožičiek a vydlabte hnedé okraje z klobúkov. Potom si nadrobno nakrájajte cibuľu, pridajte nivu nakrájanú na malé kocky, najemno nakrájané nožičky húb, vajcia, soľ a korenie. Všetko dobre premiešajte a na záver ešte pridajte slaninu, ktorú ste si predtým nasucho opražili na panvici.
Akonáhle bude zmes hotová, naplňte s ňou klobúky šampiňónov. Tie potom vložte na plech vyložený papierom na pečenie naplnenou stranou nahor. Pečte ich zhruba 20-30 minút v rúre predhriatej na 190 °C. Plnené šampiňóny môžete podávať napríklad s pečivom alebo so šťuchanými zemiakmi, a to posypané rôznymi bylinkami. Pokiaľ si chcete dopriať šampiňóny bez mäsa, samozrejme môžete vynechať slaninu.
Grilované šampiňóny
Neviete si rady, čo so šampiňónmi urobiť? Ak máte radi grilovanie, môžete spojiť príjemné s užitočným. Veľké klobúky šampiňónov sa totiž veľmi jednoducho dajú pripraviť práve na grile a výsledná chuť vás určite milo prekvapí. Aby ste si mohli grilované šampiňóny pripraviť, najprv si nachystajte nasledujúce ingrediencie:
- 10 väčších šampiňónov,
- 4 strúčiky cesnaku,
- olivový olej,
- sušený tymian,
- drvená rasca,
- korenie a soľ.
Ako urobiť šampiňóny na grile? Najprv si pripravte marinádu takým spôsobom, že do misky či uzatvárateľnej nádoby nalejete zhruba 10 lyžíc olivového oleja, do ktorého pridáte sušený tymian, drvenú rascu a na plátky nakrájaný či lisovaný cesnak (prípadne aj nejaké bylinky podľa chuti). Ešte než sa pustíte do marinovania šampiňónov, všetko dôkladne premiešajte a dochuťte soľou a čiernym korením.
Huby si potom starostlivo očistite a zbavte ich nožičiek. Následne ich pridajte do misky s marinádou a všetko premiešajte tak, aby boli jednotlivé hubové klobúky v zmesi dostatočne obalené zo všetkých strán. Potom môžete misku alebo inú nádobu so šampiňónmi vložiť do chladničky (kľudne na niekoľko hodín), aby do seba huby marinádu dobre natiahli.
A ako grilovať šampiňóny, keď už sú v marináde dostatočne dlho? Huby vložte na rozpálený gril a zo všetkých strán ich dozlatista opekajte. Zároveň ich nezabudnite priebežne potierať zvyšnou marinádou, čo im dodá ešte lepšiu chuť. Podávať ich potom môžete samotné, s čerstvým pečivom, s hriankami alebo napríklad so zeleninou.