Podarilo sa vám vypestovať bohatú úrodu cesnaku, ale teraz si neviete rady, ako túto obľúbenú surovinu uskladniť, aby nedošlo k jej pokazeniu? Našťastie existuje celý rad spôsobov, ako cesnak uložiť na ďalšie použitie. Prezradíme, kedy je vhodný čas na zber cesnaku, ako cesnak sušiť, ako ho zmraziť a ako ho naložiť do soli, do oleja či do vína.
Kedy zbierať cesnak?
Cesnak sa zberá počas letných mesiacov, zhruba od začiatku júna do polovice augusta. Vždy však záleží na konkrétnej odrode, ktorú ste sa rozhodli pestovať, a samozrejme aj na ďalších faktoroch, ako sú klimatické podmienky v danej oblasti. Dajte si pozor na predčasný zber, ktorý môže spôsobiť množstvo problémov pri sušení, ale aj na neskorý zber, kedy sa už cibule v zemi roztvárajú a rozpadajú.
Podoba zberu potom závisí aj od toho, či pestujete paličáky, alebo dávate prednosť nepaličákom. Paličáky sa zberajú vo chvíli, keď rastliny majú ešte 5 dužinatých listov (môžu byť žlté, ale nie suché). Riadiť sa potom môžete aj tvarom kvetného stvolu pri rastlinách, ktoré ste nechali neodhlávkované. Ten totiž najprv rastie vzpriamene, neskôr sa začína krútiť, a keď cesnak dozrieva, opäť sa čiastočne napriami.
Ak ste na svojej záhradke vysadili nepaličiaky, vhodnú chvíľu na zber cesnaku spoznáte podľa toho, že vňať polovice pestovaných rastlín poľahne na zem. Majte tiež na pamäti, že termín zberu nemusí byť pre všetky pestované odrody cesnaku rovnaký. Čas, kedy je najlepšie rastliny zo zeme vytiahnuť, môže navyše ovplyvniť aj počasie, ktoré daný rok panovalo.
Ako zberať a sušiť cesnak?
V závislosti od odrody sa prvých strúčikov môžete dočkať zhruba za 16 až 36 týždňov. Na kyprých pôdach sa paličáky jednoducho vyťahujú zo zeme bez použitia náradia. Pokiaľ pestujete cesnak na menšej ploche (na vlastnej záhradke), ideálnym pomocníkom budú rycie vidly. Na zber na väčších plochách sa potom využívajú rôzne druhy podorávačov.
Vytiahnutý cesnak rozhodne nenechávajte ležať na záhone, kde bude vystavený priamym slnečným lúčom. Za veľmi krátku dobu by totiž vplyvom prílišnej žiary došlo k jeho znehodnoteniu a žiadne cesnakové jedlo by ste si už nepripravili. Namiesto toho jednotlivé cibule očistite od hliny, za vňať ich opatrne zviažte a zaveste ich na teplé a vzdušné miesto v tieni, kde cesnak vyschne. Nikdy o seba však cibuľa neotĺkajte.
Ak ste dostatočne zruční, môžete vyskúšať tradičný spôsob sušenia cesnaku a z jednotlivých rastlín upliesť vrkoče alebo vence. Stonky sú v čase zberu stále pevné, ale zároveň dostatočne pružné a ohybné, takže by to malo ísť pomerne jednoducho. Stačí vybrať jednu rastlinu ako základ a okolo nej postupne obtáčať ďalšie rastliny takým spôsobom, že nová sa vždy preloží a pritisne k tej predchádzajúcej.
Keď sa vám podarí vytvoriť z rastlín vence alebo copy, každá jednotlivá hlavička bude na vzduchu, takže správne preschne. Ak však nemáte odvahu pustiť sa do pletenia, stačí, keď zviažete dohromady zhruba 10 až 20 kusov cesnaku. Potom ich hlavičkami dole zaveste na tienisté miesto, kde dobre prúdi vzduch (ideálne teda v prievane).
Medzi najlepšie miesta na sušenie cesnaku patrí stodola, pôda alebo chodba. Pozor si však dajte na záves tesne pod strechou, kde sa môžu teploty vyšplhať príliš vysoko. Cesnak môžete sušiť aj bez vňate, a to v debničkách, na drevenej či hlinenej podlahe alebo napríklad na roštoch. Aj v takom prípade ale musíte zaistiť, aby na vybranom mieste dostatočne prúdil vzduch. Nezabudnite tiež odrezať korene, ale ponechajte ich aspoň pol centimetra dlhé.
Ako uskladniť cesnak?
Veľa ľudí trápi otázka, ako uchovať cesnak, aby sa dal v budúcnosti bez problémov použiť. Po zbere totiž strúčiky postupne vysychajú, klíčia a pri zlom skladovaní cesnaku môžu dokonca splesnivieť. Z toho dôvodu je nutné dbať na správne uskladnenie cesnaku, ktoré zaistí, že vám dlho vydrží a budete ho mať v kuchyni neustále po ruke.
Pokiaľ cesnak kupujete, vyberajte vždy pevné, pekne uzavreté cibule, ktoré neklíčia. Zároveň by na nich nemali byť vidieť žiadne známky plesne. Ak nemáte k dispozícii cesnak z vlastnej záhradky, v ideálnom prípade by ste ho mali kupovať priebežne v závislosti od vašej spotreby. Ak cesnak pestujete, dbajte na to, aby pred uskladnením cesnak poriadne vyschol.
Rastlinám potom vyhovuje izbová teplota (okolo 20 ° C) a sucho. Vzdušná vlhkosť by sa mala pohybovať zhruba okolo 60%. Cesnak zapletený do vrkočov či vencov potom stačí zavesiť v špajze alebo na chodbe, kde prúdi vzduch, a nebudete sa musieť už o nič starať. Navyše získate zaujímavú dekoráciu a cesnak bude po ruke vždy, keď vás bude naháňať chuť.
Dobre zozbieraný a usušený cesnak vydrží až do budúcej úrody a nestratí nič zo svojej aromatickej vône. Pokiaľ ho nechcete mať zavesený na mieste, kde ste ho sušili, môžete odstrihnúť vňať na zhruba 5 centimetrov a hlavičky vložiť do priedušných jutových vačkov. Ďalšou možnosťou je potom uskladniť cesnak v drevených debničkách alebo v papierových škatuliach s dostatočným odvetraním.
Cesnaku neprospieva pobyt v prekúrenej miestnosti ani vysoká vzdušná vlhkosť. Celé šúľky preto nikdy neukladajte do chladničky a rozhodne cesnak nenechávajte uzavretý v nepriedušnom igelitovom sáčku. Neskladujte ho ani v príliš teplom prostredí, kde hrozí napadnutie vlnovníkom cesnakovým. Ak máte potom k dispozícii väčšie množstvo cesnaku, je dobré zvoliť niektorý z obľúbených spôsobov domácej konzervácie. Môžete ho usušiť, zamraziť alebo naložiť do soli, oleja alebo bieleho vína.
Sušenie cesnaku
Jednou z možností, ako cesnak uchovať pre budúce využitie, je sušenie v sušičke, v rúre, na sitoch či na plechu. Pokiaľ premýšľate, ako sušiť cesnak, najprv si rozdeľte hlavičky na jednotlivé strúčiky. V prípade sušenia na sitách alebo na plechu ich potom olúpte, nakrájajte na tenké plátky, rozložte a nechajte dva až sedem dní sušiť pri izbovej teplote.
Pokiaľ preferujete sušenie cesnaku v rúre, ktorá je najrýchlejšie, môžete strúčiky opäť nakrájať na tenké plátky. Sušiť sa ale dajú aj celé strúčiky. Pripravený cesnak vložte na plech, ktorý zhruba na 45 minút umiestnite do rúry rozpálenej na 50 ° C (vyššia teplota by cesnaku zobrala jeho výraznú chuť aj vôňu). Strúčiky či plátky potom čas od času premiešajte, aby sa nepripálili.
Pomerne jednoduché, rýchle a efektívne je sušenie cesnaku v elektrickej sušičke, čo zároveň pomôže zachovať strúčikom ich silnú chuť i prenikavú arómu. Rovnako ako v predchádzajúcich prípadoch môžete strúčiky nakrájať na plátky. Existuje ale aj druhý variant, kedy strúčiky prekrojíte napoly, aby pekne preschli. V sušičke nastavenej na 50 °C ich potom nechajte aspoň po dobu 6 hodín.
Mrazenie cesnaku
Aby vám cesnak vydržal, môžete ho skúsiť aj zamraziť, a to na viac rôznych spôsobov. Ešte než sa do toho ale pustíte, najprv všetky strúčiky, ktoré sa chystáte uložiť do mrazničky, dôkladne skontrolujte. Všetok cesnak, na ktorom budú viditeľné nejaké vady, radšej odstráňte a použite iba strúčiky, ktoré sú čerstvé, šťavnaté a nie sú na nich viditeľné žiadne známky plesne ani hniloby.
Pokiaľ máte k dispozícii veľké množstvo cesnaku, môžete zmraziť celé nelúpané šúľky. Tie aj so šupkou najprv dôkladne zabaľte do potravinovej fólie a potom uskladnite do mrazničky. V tomto stave by mali vydržať až do zimy. Väčšina ľudí však dáva prednosť ďalšiemu variantu, ktorým je zamrazenie jednotlivých strúčikov cesnaku, a to tých lúpaných, ale aj nelúpaných.
Ak chcete uskladniť nelúpané strúčiky cesnaku, vložte ich do dobre tesniaceho plastového vrecka, ktorý je určený priamo na skladovanie vecí v mrazničke (ideálne je napríklad uzatvárateľné vrecúško so zipsom). Ešte než ho však vložíte do mrazničky, pokúste sa z vrecka odstrániť čo najväčšie množstvo vzduchu. Ďalšou možnosťou je potom využitie pohára so skrutkovacím viečkom alebo vhodnej plastovej krabičky.
Ak preferujete uskladnenie strúčikov cesnaku, ktoré už nebudete musieť pred použitím lúpať, postup je veľmi podobný. Pred uložením cesnaku do igelitových vrecúšok alebo iných vhodných nádob si však musíte dať prácu s jeho ošúpaním. Niektorí ľudia potom odporúčajú sáčok deň po uložení do mrazničky vybrať a ľahko s ním buchnúť o pracovnú dosku, vďaka čomu sa jednotlivé strúčiky od seba oddelia.
Okrem toho potom môžete zamraziť aj drvený cesnak. Jednotlivé strúčiky najprv ošúpte a potom ich buď nasekajte nožom, alebo pomocou kuchynského robota, pričom môžete tiež primiešať trochu soli. Potom nasypte drvený cesnak do plastových vrecúšok so zipsom a uložte do mrazničky. Rovnako tak môžete ale zmraziť aj cesnakovú pastu, ktorej konzistencia je o niečo jemnejšia.
A ako dlho cesnak v mrazničke vydrží? V ideálnom prípade by ste svoje zásoby mali využiť počas nasledujúcich 3 mesiacov, ale pokiaľ ich nezvládnete spotrebovať, nič sa nedeje. Skladovanie cesnaku v mrazničke by však nemalo prekročiť 6 mesiacov. Nezabudnite pritom igelitové vrecká alebo iné použité obaly označiť dátumom, kedy ste cesnak do mrazničky vložili. Zároveň ho nikdy neskladujte vedľa iného ovocia či zeleniny, pretože silná cesnaková aróma ľahko preniká aj do iných potravín.
Cesnak v soli
Ďalším obľúbeným variantom je potom nakladaný cesnak v soli. Pokiaľ máte k dispozícii väčšie množstvo palíc, rozhodne sa oplatí tento spôsob uskladnenia vyskúšať. Ako naložiť cesnak? Jednotlivé strúčiky najprv ošúpte, potom prelisujte, utrite či rozmixujte a zmiešajte so soľou (na 1 kilogram cesnaku pripadne zhruba 200 až 300 gramov soli).
Túto zmes následne vložte do čistých pohárov, posypte tenkou vrstvou soli a starostlivo uzavrite. Cesnak nakladaný v soli potom skladujte na tmavom a suchom mieste (v chladničke alebo napríklad v špajze). Keďže je soľ skvelý konzervant, zmes vám vydrží veľmi dlho a cesnak si zároveň uchová svoje pôvodné vlastnosti. Použiť ho potom môžete všade tam, kam by ste pridali čerstvé strúčiky, ale pamätajte na to, že jedlo pravdepodobne aj dostatočne osolí.
Cesnak v oleji
Pokiaľ hľadáte možnosti, ako uskladniť prebytky cesnaku, ďalším variantom je naložiť ho do oleja. Aký je na tento nakladaný cesnak recept? Jednotlivé strúčiky najprv olúpte a potom ich nasypte do pripravených zaváracích pohárov a zalejte extra panenským olivovým olejom (prípadne slnečnicovým olejom). Podľa chuti pridajte aj korenie alebo rôzne bylinky.
Takto naložený cesnak vydrží pomerne dlhú dobu a ochutí aj olej, ktorým sú jednotlivé strúčiky zaliate. Použitý olej navyše môžete následne zužitkovať počas prípravy radu rôznych pokrmov. Aby toho nebolo málo, cesnak sa dá pred naložením do oleja tiež pomlieť na strojčeku či rozdrviť pomocou lisu. Poháre potom ale neplňte až po okraj, pretože cesnak postupom času napučí a olej by začal pretekať. Uložte ich na temné a chladné miesto (ideálne do chladničky).
Cesnak vo víne
Poslednou možnosťou je naložiť cesnak do vína. K tomu budete okrem strúčikov cesnaku potrebovať predovšetkým korenie, ako je korenie, klinčeky a bobkový list. Pokiaľ máte radi pikantnejšiu chuť, nachystajte si tiež feferónku. Na prípravu nálevu by vám potom nemali chýbať nasledujúce ingrediencie:
- 4 decilitre bieleho vína,
- 2 decilitre vody,
- 2 decilitre octu,
- 100 gramov cukru,
- 2 lyžičky soli.
Do každého pohára kvapnite na dno trochu oleja a potom dovnútra vložte olúpané strúčiky cesnaku, ktoré budete postupne prekladať celým korením, klinčekmi, bobkovým listom a prípadne feferónkou. Všetko potom zalejte teplým nálevom, ktorý pripravíte z vyššie uvedených surovín, poháre pevne uzavrite a sterilujte po dobu 15 minút zhruba pri teplote 85 °C.
Ako sušiť cesnak?
Po výsadbe sa prvých cesnakových strúčikov dočkáte zhruba za 16 až 36 týždňov. Po vytiahnutí ich nenechávajte ležať na záhone, pretože by vplyvom prílišnej žiary došlo k ich znehodnoteniu. Namiesto toho jednotlivé cibule očistite (ale nikdy ich o seba neotĺkajte), za vňať opatrne zviažte a zaveste na nejaké teplé a vzdušné miesto, kde cesnak bude môcť vyschnúť. Ak ste zruční, môžete z rastlín upliesť vrkoče alebo vence. Cesnak potom môžete sušiť aj bez vňate, a to v debničkách alebo na roštoch.
Ako uskladniť cesnak?
Na skladovanie cesnaku je vhodná izbová teplota, ktorá sa pohybuje okolo 20 ° C, a tiež sucho. Jednou z možností, ako úrodu uskladniť, je teda zavesiť cesnak vo zväzkoch, vrkočoch či vencoch napríklad do špajze, do stodoly alebo na chodbu, kde dobre prúdi vzduch. Okrem toho ale môžete cesnak uskladniť aj v drevených debničkách či v papierových škatuliach. Nikdy ho však nenechávajte v prekúrenej miestnosti, nevkladajte ho do chladničky ani ho nezatvárajte do nepriedušného igelitového vrecka.
Ako zamraziť cesnak?
Do mrazničky je možné cesnak ukladať v mnohých rôznych podobách. Zatiaľ čo celé nelúpané palice stačí zabaliť do potravinovej fólie, jednotlivé cesnakové strúčiky (lúpané či nelúpané) je vhodné vložiť do tesniaceho plastového vrecka, z ktorého odstránite čo najväčšie množstvo vzduchu, alebo do inej plastovej nádoby. Zamraziť však môžete aj drvený cesnak alebo cesnakovú pastu, čo sa robí podobne ako v predchádzajúcom prípade, teda uložením pripraveného cesnaku do igelitových vrecúšok.
Do čoho je možné cesnak nakladať?
Ak máte k dispozícii prebytok cesnaku, môžete vyskúšať aj rôzne spôsoby domácej konzervácie. Niektorí ľudia napríklad preferujú nakladaný cesnak v soli, ktorý pripravíte tak, že olúpaný cesnak prelisujete, utrite alebo rozmixujete, potom zmiešate so soľou, vložíte do čistých pohárov a ešte trochu posypete soľou. Ďalší si však obľúbili cesnak v oleji a iní zase dávajú prednosť nakladaniu cesnaku do vína.