Ako UCHOVAŤ / SPRACOVAŤ ŠAMPIŇÓNY?

Akonáhle šampiňóny zozbierate (prip. Kúpite), v ideálnom prípade by ste ich mali tiež ihneď tepelne upraviť a užiť si ich skvelú plnú chuť. Ak však chcete huby uchovať na neskôr, musíte ich spracovať takým spôsobom, aby vám dlho vydržali. Možností je hneď niekoľko a je teda iba na vás, či ich na pár dní uložíte do chladničky, alebo z nich urobíte sušené šampiňóny, mrazené šampiňóny či zavarené šampiňóny.

Ako uchovať šampiňóny?

Zaujíma vás, ako očistiť šampiňóny, aby sa huby dali neskôr spracovať a neboli nijako závadné? Čistiť čerstvé šampiňóny v skutočnosti nie je potreba. Stačí z nich zobrať zvyšky hliny, ľahko huby opláchnuť pod tečúcou vodou (alebo hubkou) a následne ich okamžite usušiť. Keby ste to neurobili, šampiňóny by mohli nasiaknuť prebytočnú vodu do seba, čo by sa negatívne prejavilo na ich chuti.

Ako dlho vydržia šampiňóny v chladničke? Vždy záleží na tom, v akom stave huby do chladničky ukladáte. Neumyté šampiňóny môžete v priehradke na zeleninu v otvorenej forme skladovať približne 2-3 dni. Dajte si však pozor, aby ste ich dovnútra neukladali mokré, pretože by potom huby mohli splesnivieť. Je tiež dobré vedieť, že na uchovanie v chladničke sa hodia iba úplne zdravé huby a mali by byť uskladnené iba v jednej vrstve.

Ak šampiňóny budete skladovať dlhšie ako tri dni, začnú tmavnúť, ich dužina zoschne a huby celkovo stratia svoju príjemnú chuť. Ak nechcete mať doma sčernela šampiňóny, orežte spodný okraj ich nožičiek, opláchnite ich, osušte a pokvapkajte citrónom. Pri izbovej teplote sú potom šampiňóny jedlé zhruba po dobu 12 hodín, a ak ich na mieste necháte dlhšie, začnú sa rýchlo kaziť.

Ako spracovať šampiňóny?

Pri spracovaní húb je veľmi dôležité konzervovať iba zdravé plodnice. Pokiaľ je huba na niektorom mieste plesnivá alebo inak poškodená, radšej ju celú vyhoďte. Čo sa týka sušenia šampiňónov, huby týmto štýlom spracovanie stratí veľké množstvo vody, čím sa zabráni rozvoju mikroorganizmov. Stačí len očistiť huby od hliny, zlúpnuť z klobúkov tenkú šupku a šampiňóny nakrájať zhruba na 4 milimetre hrubé plátky. Pozor na umývanie húb pred sušením, aby vám huby nesplesniveli.

Potom by ste ich mali narovnať v jednej vrstve na sito a sušiť približne pri teplote 40-50 ° C, a to po dobu 5-8 hodín (podľa vlhkosti). Potom ich môžete dosušiť v rúre, ale neuškodí ani použitie kvalitnej sušičky. Dobre usušené šampiňóny spoznáte podľa toho, že pri zhrňovaniu mierne hrkajú. Potom už by ste ich mali iba uložiť do tmavších nádob a schovať na chladné tmavé miesto, kde si uchovajú svoje vlastnosti. Pred použitím je potom ideálny huby rozmočiť vo vode alebo v mlieku.

Čerstvé huby môžete ľahko premeniť tiež v mrazené šampiňóny. Ako na to? Najprv by ste mali vedieť, že surové šampiňóny uložené do mikroténového vrecka sa v mrazničke čoskoro premenia na nevzhľadnú hmotu, pretože v nich molekuly vody skryštalizujú. Preto ich ľudia po olúpaní a nakrájaní ukladajú do plastových škatuliek, alebo šampiňóny tepelne spracovávajú, aby mali istotu, že sa im v mrazničke nič nestane.

Aby šampiňóny získali pevnú textúru a skvelú chuť, oplatí sa ich pred uložením do mrazničky osmažiť. Takto vám vydržia uskladnené aj niekoľko mesiacov. Pokiaľ chcete šampiňóny v mrazničke uchovávať dlhšiu dobu, jednou z obľúbených metód, ako ich tepelne upraviť, je blanšírovanie. Niektorí ľudia však dávajú prednosť naparovaniu, pretože si vďaka nemu huby uchovajú svoju chuť a dajú sa potom použiť na prípravu veľkého množstva pokrmov.

Ak si chcete pripraviť zavárané šampiňóny, máme pre vás zaujímavý recept. Na jeho prípravu budete potrebovať tieto ingrediencie:

  • 200 gramov šampiňónov
  • 100 gramov koreňovej zeleniny
  • 50 gramov šalotky
  • 30 gramov cukru
  • 80 mililitrov vínneho octu
  • 200 mililitrov vody
  • soľ

V hrnci najprv zvaríme vodu spoločne s octom a polovicou pripraveného cukru. Šampiňóny si medzitým očistíme a nakrájame na plátky. To isté následne prevedieme tiež s koreňovou zeleninou a šalotkou. Do vody pridáme tiež zvyšnú polovicu cukru a do pohárov začneme plniť šampiňóny spolu s nakrájanou zeleninou. Potom už poháre iba zalejeme vychladnutou vodou z hrnca, zaviečkujeme a obrátime hore dnom. Na záver stačí poháre zavariť, a to po dobu 20 minút pri teplote 185 ° C.