Bedla vysoká recepty

Vypestovali ste si na záhrade bohatú úrodu vysokých bedlí? Alebo sa vám snáď podarilo nájsť tieto chutné huby počas výpravy do lesa? Ak áno, iste teraz premýšľate, čo si s nimi počať. Bedle sa môžu stať základom celého radu zaujímavých receptov. Prezradíme, ako upraviť bedle, ktoré pokrmy z bedlí sú medzi ľuďmi najobľúbenejšie a čo uvariť z bedlí, aby si pochutnala celá rodina.

Ako očistiť bedľu?

Bedľa vysoká, ktorá sa medzi hubári prezýva tiež bedľa jedlá alebo napríklad bedľa obyčajná, je obľúbená stopkovýtrusá huba z čeľade pečiárkovité. Má pomerne široké kulinárske využitie a dá sa pripraviť na celý rad rôznych spôsobov. Ešte než sa však pustíte do jej spracovania, je nutné si huby dôkladne očistiť, aby ste sa zbavili všetkej špiny a nečistôt.

Čistenie bedlí nie je príliš zložité a zvládne to teda prakticky každý. Stačí len odstrániť všetky ihličie, mach, trávu, zeminu alebo lístie, ktoré sa na špongiu prilepilo, a potom jemne oškrabať povrch huby, aby zmizla vrchná vrstvička šupiniek. Čiastočne to môžete urobiť už v lese alebo na záhrade pomocou hubárskeho nožíka. Nezabudnite potom na to, že dôkladne by ste mali huby očistiť ešte v ten istý deň, kedy ich donesiete domov.

Ak chodíte bedle zbierať do lesa, pamätajte si, že ideálne by ste ich mali domov niesť zvlášť v ruke. Do košíku sa bedle väčšinou ukladajú bez nôh a mali by tu byť položené lupeňmi dole, aby sa medzi ne nedostali žiadne nečistoty. Vždy si pritom dajte pozor, aby nedošlo k zámene za iný druh bedlí, ako je bedlička ostrošupinatá či bedľa červenejúca, alebo za niektorú z muchotráviek.

Ako spracovať bedle?

Samozrejme sa môže stať, že úroda bedlí jednoducho predčí vaše očakávania a budete ich musieť buď rozdať, alebo upotrebiť nejakým iným spôsobom ako len na prípravu praženice a chutných rezňov. Ako uchovať bedle, ak pre nich momentálne nemáte v kuchyni žiadne využitie? Našťastie sa dajú konzervovať niekoľkými rôznymi spôsobmi, kam patrí zamrazenie, zavarenie, naloženie alebo usušenie.

Ako skladovať bedle v mrazničke?

Veľa ľudí sa pýta, ako zamraziť bedle, aby v mrazničke čo najdlhšie vydržali. V skutočnosti je to však veľmi jednoduché. Huby stačí nakrájať na menšie kúsky a bedľu potom môžete zamraziť v surovom stave, ale aj podusené alebo predsmažené. Kým surové huby uložené do mrazničky by ste mali spotrebovať ideálne do dvoch mesiacov, tepelne upravené bedle tam vydrží pokojne aj rok.

Pokiaľ ide o skladovanie surových bedlí, najlepšie je nakrájať huby na menšie kúsky a tie potom vložiť do plastovej krabičky. Jednotlivé vrstvy by ste pritom mali od seba oddeliť fóliou, aby sa potom z krabičky dobre vyberal. Spracovávajú sa totiž okamžite, bez toho aby ste ich nechali rozmraziť, pretože by inak vytiekli. Ešte zmrznuté by ste ich teda mali osmažiť so soľou a rascou a potom sa vrhnúť na recepty z bedlí.

Ďalšou možnosťou, ako uskladniť bedle do mrazničky, je najprv huby osmažiť na masti a až potom ich zamraziť. Vďaka tomu môžete mať huby k dispozícii zhruba nasledujúcich 6 mesiacov. Tiež ich môžete rovno obaliť do trojobalu (bez solenie) a potom ich vložiť do plastovej krabičky poprekladané fóliami. V takom stave vydržia huby v mrazničke až 3 mesiace.

Ako sušiť bedle?

Ak už sa vám jedlá z bedlí prejedli a na nejaký čas by ste si od nich radi oddýchli, môžete huby spracovať prostredníctvom sušenia. Najprv je nutné huby očistiť a ideálne natrhať či nakrájať na menšie časti, aby sa s nimi potom lepšie pracovalo. Potom vložte bedle na väčšie plech a sušte ich v pootvorené rúre pri nízkej teplote.

Sušená bedľa jedlá sa potom ďalej spracováva na prášok, ktorý sa používa ako hubové korenie. Huby sa dajú jednoducho nadrviť cez redšie sitko alebo cedník. Získate tak chutnú drť, ktorá je vhodná napríklad ako prísada do polievok, do plniek alebo pod mäso. Sušené bedle dodajú pripravovaným pokrmom špecifickú chuť, ktorú si dozaista obľúbite.

Recepty z bedle jedlé

Podarilo sa vám vypestovať alebo nazbierať väčšie množstvo plodníc a teraz márne premýšľate, čo urobiť z bedlí, aby si pochutnala celá vaša rodina? Medzi najobľúbenejšie recepty samozrejme patrí bedle na rasci. Ďalej si potom hubári väčšinou nenechajú ujsť ani obaľované bedle v trojobale. Tieto hubové rezne z bedle sú totiž naozaj výborné, ale o niečo tučnejšie než vyprážané hríby.

Bedľa vysoká má jemnú vôňu a v surovom stave jej chuť pripomína čerstvé lieskové oriešky. Mladé klobúky sú veľmi mäsité, vďaka čomu sú medzi hubári tak obľúbené. Nohy potom bývajú skôr tuhšie a ľudia ich preto väčšinou nekonzumujú. V chladničke sa huby po očistení dajú uchovať približne po dobu dvoch dní, ale najlepšie je spracovať bedle okamžite, aby čo najlepšie chutili.

Bedle sa samozrejme dajú pridať do klasickej hubové praženice. Okrem toho sa však hodí aj na prípravu rôznych polievok alebo omáčok a dobre poslúži aj ako základ pre plnku. Ďalej môžete bedle pridať do zmesi s ostatnými druhmi húb a nakladať ich, k tomu sa však hodia predovšetkým neotvorené klobúčiky. Dajú sa z nich ale vysmažať tiež škvarky a skvelá je aj nátierka z bedlí.

Bedle na rasci: recept

Medzi najobľúbenejšie spôsoby, ako pripraviť bedle, patrí klasický recept na bedľa na rasci. Aby ste si mohli túto pochúťku doma tiež nachystať, budete k tomu potrebovať nasledovné ingrediencie:

  • čerstvé bedle,
  • drvenú rascu,
  • masť,
  • soľ a korenie.

Bedle najprv dôkladne očistite, zbavte ich nožičiek a prípadne nakrájajte na menšie kúsky podľa vašich preferencií. Zatiaľ čo niektorí ľudia radšej nechávajú huby vcelku a len na dvoch alebo na troch miestach ich narežú, aby sa neskrútili, iní dávajú prednosť ich rozštvrteniu alebo pokrájaniu na menšie časti. Môžete potom robiť bedle na masle alebo na oleji, ale najlepšie je údajne bedľa na masti.

Na panvici si teda rozohrejte jednu polievkovú lyžicu masti (prípadne olej alebo maslo). Medzitým bedle posypte rascou a dochuťte soľou alebo prípadne i korením. Na rozpálenej masti potom huby orestujte z oboch strán. Udržujte ju pritom skôr na menšom ohni a restujte, kým sa neodparí všetka voda, ktorú bedľa pustí. Podávajte ešte teplé, ideálne s čerstvo upečeným chlebom.

Vyprážané bedle: recept

Ak vám na záhrade vyrástla bedľa, najlepšie recepty samozrejme zahŕňajú aj obaľované bedle, z ktorých neskôr vzniknú skvelé hubové rezne. Ak máte tiež chuť na tento mnohými hubári ospevovaný pokrm, príprava bedle jedlej v podobe odrezkov bude vyžadovať tieto suroviny:

  • čerstvé bedle,
  • hladkú múku,
  • vajcia,
  • strúhanku,
  • soľ a korenie,
  • drvenú rascu,
  • masť (olej).

Ako obaľovať bedle? Hoci by sa to mohlo zdať na prvý pohľad jednoduché, vždy je lepšie poznať správny postup, aby ste hubám zbytočne neuškodili. V prvom rade by ste mali myslieť na to, že sa vždy obaľujú iba očistené klobúky, ktoré sú zbavené všetkých nečistôt. Nohy radšej pridajte do praženice alebo je použite ako základ hubového korenie, pretože sa k jedlu príliš nehodí.

Roztvorené klobúky sa obaľujú väčšinou vcelku. Ak sú príliš veľké, môžete ich ale rozkrojiť na polovice alebo na štvrtiny, čo platí aj pre ešte uzatvorené klobúky mladých bedlí. Hoci niektorí radi pripravujú huby v cestíčku, v tomto prípade na to radšej zabudnite. Hodí sa skôr k obaľovanie tvrdých hríbov, Bedliam by ale zatiekla do lupeňov a boli by rozmočenej. Zvoľte radšej klasický trojobal.

Ak chcete bedle osoliť ešte pred vyprážaním, obaľujte ich až tesne pred tým, než ich vložíte na rozpálenú panvicu. Soľ totiž z húb vyťahuje vlhkosť, takže ak by ste ich obalili príliš dlho dopredu, boli by nakoniec úplne rozmočenej a trojobal by to zničilo. Osoliť pritom môžete samotné bedle, alebo je možné nasypať trochu soli do vajíčka pripraveného na obaľovanie.

Celé očistené klobúky (alebo prípadne ich menšej časti) obaľte najprv v múke, ktorú ste si vopred okorenili pomocou drvenej rasce a čierneho korenia. Potom ich vložte do rozšľahaného osoleného vajíčka a nakoniec aj do strúhanky. Jednotlivé hubové rezne potom zmažte vo vysokej vrstve masti či oleja dozlatista.

Akonáhle budú prvé rezne hotové, položte ich najprv na tanier alebo na tácku vyložený papierovými obrúskami (utierkami), ktoré odsajú všetok prebytočný tuk. Bedle potom okamžite servírujte, pretože najlepšie chutia horúce. Pripraviť si k nim môžete napríklad čerstvý chlieb, varené zemiaky omastené maslom a posypané trochou pažítky, zemiakovú kašu alebo zeleninový šalát.

Bedle na grile

Vzhľadom k tomu, že sa bedle zbierajú od júla do októbra, kedy prebieha grilovacia sezóna, rozhodne by ste si nemali nechať ujsť recept na grilované bedle. Budete potrebovať:

  • čerstvé bedle,
  • maslo,
  • drvenú rascu,
  • mleté čierne korenie,
  • soľ.

Najprv oddeľte nohy bedlí od klobúkov, pretože tie sú príliš tuhé a na grilovanie sa nehodia. Huby je potom nutné dôkladne očistiť od všetkých nečistôt, ale pred grilovaním ich rozhodne neumývajte. Klobúky iba osoľte, zľahka okoreňte a posypte drvenou rascou. Potom si pripravte alobal, potrite ho maslom a jednotlivé klobúky doň zabaľte.

Bedle v alobale následne položte na stredne rozpálený gril, kde ich budete z každej strany opekať zhruba po dobu 3 minút. Akonáhle bude hotovo, alobal rozbaľte a klobúky z neho vyberte. Okamžite potom servírujte spolu s ďalšími grilovanými jedlami, pričom chuť bedlí skvele doplní tiež čerstvé pečivo alebo zeleninový šalát.

Plnené bedle

Medzi ľuďmi sú v súčasnosti veľmi obľúbené tiež plnené bedle. Zatiaľ čo niektorí pripravujú plnené bedle v rúre, iní dávajú prednosť hubám, ktoré sa po naplnení jednoducho obalia do trojobalu a osmažia. Pokiaľ chcete tento recept na bedle tiež vyskúšať, pripravte si nasledujúce ingrediencie:

  • mladší klobúky bedlí,
  • 120 gramov tvrdého syra,
  • 100 gramov šunky,
  • 2 vajcia natvrdo,
  • strúčik cesnaku,
  • pažítku alebo petržlenovú vňať,
  • 1 cibuľu,
  • strúhanku,
  • soľ a korenie,
  • mletá rasca,
  • ďalšie korenie podľa chuti,
  • suroviny na trojobal,
  • olej na vyprážanie.

Bedle najprv dôkladne očistite a odstráňte nohy, pretože na prípravu tohto receptu budete potrebovať iba klobúčiky. Tak vo vnútri vznikne dostatočný priestor pre plnku. Potom sa vrhnite na prípravu náplne. Najprv do pripravenej misy najemno nastrúhajte tvrdý syr a vajcia uvarené natvrdo. Potom pridajte šunku a cibuľu nasekané na drobné kúsky a rozotretý cesnak.

Do náplne na záver nasypte pažítku alebo petržlenovú vňať, osoľte ju, okoreňte a pre chuť pridajte tiež mletú rascu alebo ďalšie korenie (majoránku, oregano). Všetko potom dôkladne premiešajte a zahustite strúhankou, aby sa plnka dala dobre vkladať do pripravených klobúčikov. Akonáhle bedle naplníte, obaľte ich v múke, vajci a strúhanke. Potom ich dozlatista osmažte na oleji a podávajte napríklad so zemiakmi alebo s čerstvou zeleninou.

Omáčka z bedlí

Jedným z jedál, na ktoré hubári nedajú dopustiť, je bedľová omáčka. Tá sa dá samozrejme pripraviť na mnoho rôznych spôsobov, ale je výborná v každej podobe. Aby ste si mohli túto pochúťku tiež pripraviť, mali by ste mať v kuchyni k dispozícii tieto suroviny:

  • 400 gramov čerstvých bedlí,
  • 1 téglik smotany na šľahanie,
  • 0,5 litra vývaru z kostí,
  • 1 cibuľu,
  • maslo,
  • hladkú múku,
  • muškátový oriešok,
  • citrónovú šťavu,
  • soľ a korenie.

Rovnako ako u predchádzajúcich receptov bedle najprv očistite, odstráňte z nich nohy, ktoré nebudete potrebovať, a potom ich nakrájajte na menšie kúsky. Nadrobno si nasekajte tiež cibuľu, ktorú necháte speniť na masle v pripravenom hrnci. Akonáhle bude hotovo, pridajte bedle, orestujte ich a podlejte vývarom takým spôsobom, aby huby čiastočne vykukovali nad hladinou. Hrniec potom prikryte pokrievkou a nechajte zmes na slabom stupni približne štvrť hodiny dusiť.

V miske potom rozmiešame smotanu na šľahanie spolu s dvoma lyžicami hladkej múky. Obsah hrnca priveďte opäť k varu, za stáleho miešania postupne prilievajte zahustenú smotanu a nechajte všetko približne 5 až 10 minút povariť. Medzitým dochuťte omáčku soľou, korením, muškátovým orieškom, kvapkou citrónovej šťavy a prípadne aj ďalším korením, ktoré vám príde na chuť. Potom omáčku odložte z ohňa a môžete rovno podávať.

Bedľové oškvarky

Ak máte chuť na oškvarky z bedle vysokej, môžete si ich doma sami rýchlo pripraviť. Stačí, keď budete mať po ruke tieto ingrediencie:

  • čerstvé bedle,
  • soľ a korenie,
  • olej alebo masť.

Bedle najprv očistite, odstráňte nohy a potom klobúky nakrájajte na menšie kúsky (približne o veľkosti 1 centimetra, ale záleží na vašich preferenciách). Rúru si medzitým predhrejte na 180 ° C, plech vylejte trochou oleja alebo pridajte masť a vložte ho do rúry, aby sa zohrial. Na rozpálený plech potom vysypte kúsky bedlí, posoľte ich a okoreňte (prípadne môžete pridať i rascu) a vložte plech späť do rúry.

Bedle sa opekajú dozlatista, teda kým nebudú krásne chrumkavé. Vyhnite sa však príliš vysokým teplotám, aby ste ich nespálili. Ideálne je oškvarky čas od času premiešať obracačkou, aby sa pekne osmažili zo všetkých strán. Hneď ako budú hotové, môžete ich podávať napríklad s čerstvým pečivom. Ďalšou možnosťou je naliať bedľové škvarky aj s masťou do pohára a potom ich použiť ako nátierku.