10 NAJLEPŠÍCH RECEPTOV NA HUBY!

Podarilo sa vám v lese nazbierať dobrú úrodu pravých hríbov alebo iných jedlých húb, ktoré teraz čakajú na spracovanie? Ak áno, možno neviete, aké jedlá z húb pripraviť, aby si na nich mohla pochutnať celá vaša rodina. Poradíme vám, čo robiť s vašimi nazbieranými hubami, aké sú najlepšie hubové jedlá a ktoré hubové recepty sa určite oplatí vyskúšať.

Ako spracovať huby?

Kôš plný húb robí nadšeným hubárom spočiatku veľkú radosť, ale keď opustia les a prinesú ho domov, niekedy si trochu zúfajú. Až teraz prichádza na rad zložité čistenie, krájanie a ďalšie spracovanie. Huby je potrebné očistiť ešte v ten istý deň, ako boli nazbierané, a treba mať na pamäti aj to, že v čerstvom stave majú veľmi krátku trvanlivosť.

Z tohto dôvodu by ste mali svoj úlovok ihneď použiť, napríklad na prípravu chutného vyprážaného jedla alebo obľúbeného duseného hubového mäsa. Ak však nemáte čas alebo ak nespotrebujete všetky huby naraz, existuje niekoľko spôsobov, ako túto chutnú surovinu uchovať na ďalšie použitie v kuchyni. Patria medzi ne:

Sušenie húb – jedným z najobľúbenejších spôsobov spracovania je určite sušenie, ktoré sa vykonáva pomocou sušičky, ale aj v rúre, na drôtených doskách alebo na vlákne zavesenom v tieni. Dôležité je, aby sa huby rýchlo vysušili a medzitým nenavlhli. Potom sa skladujú v uzatvárateľných nádobách na tmavom mieste.

Mrazenie húb – veľkú úrodu húb môžete, samozrejme, uskladniť v mrazničke, a to buď surové, alebo krátko povarené a potom rýchlo vychladené (blanšírované). Druhá možnosť má mnoho výhod, pretože pomôže zbaviť huby nečistôt a zárodkov, zastaví tmavnutie rezných plôch modrastých húb a zmenší objem húb. Ak ich potom chcete použiť, zvyčajne sa nerozmrazujú a pridávajú sa do pokrmov hneď po vybratí z mrazničky.

Nakladanie húb – ďalším spôsobom uchovávania húb na neskôr je nakladanie. Malé a pevné huby, ako sú napríklad hríby alebo hríbiky, sa zvyčajne konzervujú v nakladacom náleve podobnom tomu, ktorý sa používa na uhorky. Niektorí ľudia však nakladajú huby aj do soli, čo sa často robí napríklad v Rusku.

Kvasenie húb – niektorí ľudia uprednostňujú kvasené huby (fermentované), ktoré vydržia približne pol roka a používajú sa najmä ako príloha k mäsu. Úlovok z lesa sa jednoducho uvarí v osolenej vode, rýchlo sa ochladí, vloží do vhodnej nádoby a zaleje špeciálnym nálevom. Potom sa nechajú kvasiť pri izbovej teplote a potom sa uskladnia na chladnom mieste.

Príprava na spôsob škvarkov – v tomto prípade je potrebné v hrnci rozpustiť masť a pridať dvakrát toľko na plátky nakrájaných húb, ktoré sa nechajú dusiť na miernom ohni, až kým nepripomínajú škvarky. Potom sa nasypú do suchých pohárov a uzavrú a takto vydržia až tri mesiace.

Zaváranie húb vo vlastnej šťave – ak chcete vyskúšať tento spôsob prípravy, najskôr nakrájajte huby na menšie kúsky a potom ich smažte, kým nepustia vlastnú šťavu. Potom ich prikryte a nechajte dusiť, potom ich naplňte do menších pohárov, zalejte šťavou, ktorú pustili, a zavárajte.

Pred začatím akéhokoľvek spracovania nezabudnite huby čo najlepšie očistiť (radšej ich vysušte ako umyte vo vodnom kúpeli). Na varenie vždy používajte pevné, nenamočené a nebielené huby, najlepšie čo najskôr po nazbieraní, alebo huby spracujte iným spôsobom. V opačnom prípade môžu splesnivieť.

Okrem toho by ste pri manipulácii s hubami mali mať vždy na pamäti, že túto chutnú surovinu sa odporúča skladovať podobne ako mäso – na chladnom a suchom mieste. Dávajte si preto pozor, aby sa huby cestou z lesa alebo neskôr nezaparili, a neskladujte ich dlhodobo na teplom a vlhkom mieste.

Najlepšie recepty z húb

Márne si lámete hlavu nad tým, čo všetko pripraviť z húb a aké jednoduché recepty z húb vyskúšať, aby ste si ich mohli doma všetky vychutnať? V tom prípade nemusíte zúfať. Možnosti sú prakticky nekonečné a táto surovina sa môže stať základom obrovského množstva chutných jedál. Je teda len na vás, či radi experimentujete, alebo dávate prednosť klasickejším receptom.

Ak ste milovníkom húb a plánujete svoj úlovok rýchlo spracovať, určite si nenechajte ujsť klasickú smaženicu, ktorú môžete pripraviť prakticky z akéhokoľvek druhu húb. Medzi ľuďmi je však veľmi obľúbený aj hubový guláš, ktorý sa dá pripraviť vo vegetariánskej forme, ale aj s bravčovým, hovädzím alebo kuracím mäsom.

Medzi najlepšie hubové recepty patrí samozrejme aj hubové ragú alebo hubová polievka, ktoré sa dajú pripraviť v mnohých rôznych variantoch. Ľudia však často pripravujú aj jednoduchú zemiakovú polievku s hubami alebo hubovú kulajdu. Ďalšou klasikou je hubová omáčka, ktorú možno pripraviť zo sušených húb.

Okrem toho hubári obľubujú aj klasické hubové rezne v trojobale, ktoré sa zvyčajne smažia na masti, alebo huby pripravené v chrumkavom cestíčku. Vyskúšať však môžete aj hubové karbonátky, hubovú čalamádu, hubovú paštétu alebo hubové škvarky a určite si pochutnáte aj na ďalších jedlách, ako je mäso na hubách, cestoviny s hubami, hubový tatarák, pizza s hubami, huby na rasci alebo slaný hubový koláč.

TIP: Veľmi obľúbenou hubou je dnes hliva ustricová, ktorú si môžete kúpiť alebo vypestovať sami. Ak neviete, ako ju spracovať, vyskúšajte najlepšie recepty z hlivy ustricovej!

Najlepší nálev na huby

Ak ste si z lesa priniesli plný košík húb, ale momentálne nemáte pre ne využitie, môžete ich naložiť. Potom ich môžete jesť samostatne ako malé občerstvenie, ale budú sa vám hodiť aj ako základ kulajdy, ktorú budete chcieť uvariť v zimných mesiacoch, keď je ďalšia hubárska sezóna ešte ďaleko.

Na nakladanie sa odporúča vyberať menšie hríby, ktoré sú pevné a zachovajú si príjemnú chrumkavosť aj v budúcnosti. Ak premýšľate o tom, ako naložiť huby, mali by ste si najprv vybrať, ktoré konkrétne nakladanie uprednostňujete. Môže byť octová, sladkokyslá, slaná alebo dokonca pikantná. Takže to, aký je pre vás najlepší recept na nakladané huby, závisí výlučne od vašich osobných preferencií.

Sladkokyslé nakladanie húb:

  • 300 mililitrov vody,
  • 200 mililitrov octu,
  • 10 gramov soli,
  • 10 gramov cukru,
  • 3 kúsky bobkového listu,
  • 4 guľôčky nového korenia,
  • 4 zrnká korenia,
  • horčičné semienko,
  • tymián.

Ak chcete pripraviť najlepšie nakladané huby, najprv v hrnci zmiešajte vodu, ocot, cukor, soľ, korenie a horčičné semienko, zmes priveďte do varu a potom ju za stáleho miešania varte asi 5 minút. Nálev nechajte vychladnúť a medzitým očistite huby, ktoré potom nakrájajte na kúsky a 5 minút povarte v osolenej vode.

Keď sú huby hotové, sceďte ich a nechajte dostatočne vychladnúť. Potom pripravte poháre a na dno pohárov vložte cibuľu nakrájanú na kolieska alebo polkolieska. Potom pridajte vychladnuté huby a všetko zalejte pripraveným nálevom. Potom poháre uzavrite a sterilizujte pri teplote 100 °C približne 30 minút.

Octový nálev na huby:

  • 750 mililitrov vody,
  • 250 mililitrov octu,
  • 50 gramov cukru,
  • 20 gramov soli.

Niektorí pripravujú najlepšie nakladané huby v náleve, na ktorého prípravu sú potrebné len základné ingrediencie. Ak to chcete vyskúšať aj vy, nalejte do hrnca vodu, pridajte cukor a soľ a zmes priveďte do varu. Po krátkom varu pridajte ocot a nechajte všetko opäť zovrieť. Potom dobre očistite huby, nakrájajte ich na menšie kúsky a nechajte ich predvariť (asi 2 minúty). Potom ich vložte do pripravených pohárov, zalejte teplým nálevom, zavrite a sterilizujte.

Najlepší recept na praženicu

Čo je to praženica, vie asi každý veľmi dobre. Tento chutný pokrm z vajec a húb, ktorý si vyžaduje len malý počet ingrediencií, je u nás veľmi obľúbený. Pokiaľ ide o to, čo do praženice patrí, jednotlivé recepty sa môžu samozrejme líšiť (ľudia si napríklad upravujú množstvo húb a vajec podľa svojich osobných preferencií). Ak chcete vyskúšať náš recept, budete potrebovať:

  • 1 cibuľu,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 250 g húb,
  • 4-5 vajec,
  • maslo, olej alebo masť,
  • soľ a korenie,
  • drvená rasca.

Najlepšia praženica z húb by sa mala vždy pripravovať z mladých a zdravých kúskov, ktoré sú tvrdé. Je lepšie vyhnúť sa starším a veľmi mäkkým hubám, ktoré sa na panvici zmenia na nepríjemnú mastnú hmotu, čo určite nevyzerá vábne. Rozhodne nepoužívajte rozmočené huby alebo kúsky, ktoré sú plesnivé (aj keď plesnivú časť odrežete).

Podľa starých receptov by vraj najlepšie hubové praženice mali obsahovať aspoň 10 rôznych druhov húb. Takýto veľký úlovok si však z lesa často neprinesiete, takže si, samozrejme, budete musieť vystačiť s tým, čo máte. Vždy je však dobré použiť viac ako jeden druh, vďaka čomu by mala mať praženica lepšiu chuť. Najlepšie sú pravé hríby, kuriatka, lišky alebo kuriatka. Na druhej strane sa vyhnite babkám a iným mäkkým hubám, ktoré sú namočené vo vode.

Pokiaľ ide o to, ako správne pripraviť praženicu, najprv na dostatočne veľkej panvici rozohrejte olej, prepustené maslo alebo masť. Potom pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a nahrubo nasekaný cesnak a tieto ingrediencie spolu opečte dozlatista. Potom pridajte očistené huby nakrájané na menšie kúsky a smažte ich, kým okraje nezískajú zlatohnedú farbu.

Ak huby pustia veľa vody, nechajte ju vyvariť a počkajte, kým sa huby začnú samovoľne pražiť. Ak je naopak zmes príliš suchá, môžete huby zaliať trochou horúcej vody a potom ju nechať vyvariť ako v predchádzajúcom prípade. Ak vás zaujíma, ako dlho sa majú huby smažiť, mali by ste ich na panvici smažiť asi 10 minút.

Medzitým huby osoľte a okoreňte a pridajte trochu drvenej rasce. Potom si v miske rozšľahajte vajcia a nalejte ich do mierne horúcej panvice spolu s hubami. Všetko spolu miešajte asi pol minúty, kým sa vajcia trochu nezrazia (ale mali by byť stále krémové) a potom panvicu stiahnite z ohňa. Panvicu ochutnajte a v prípade potreby ju dochuťte soľou.

Klasická praženica sa potom podáva hneď, ako je hotová. Najlepšie bude chutiť s plátkom čerstvého chleba alebo prípadne s toastom. Ľudia si ho však vychutnávajú aj v kombinácii s varenými zemiakmi, ktoré potrú maslom, a môžete ho tiež posypať chutnou zelenou petržlenovou vňaťou. Okrem toho sa dá pripraviť aj so slaninou alebo slaninovým tukom a niektorí ľudia pridávajú aj syr.

TIP: Veľa ľudí sa dnes nevie nabažiť jedál z húb. Ak si chcete na týchto hubách pochutnať aj vy, vyskúšajte najlepšie hubové recepty!

Vynikajúci hubový guláš

Ak si lámete hlavu nad tým, čo robiť s pravými hubami, ktoré sa vám podarilo nazbierať v lese, riešením by mohol byť obľúbený hubový guláš. Tento pokrm nie je príliš náročný na prípravu a môže si na ňom pochutnať takmer každý. Okrem toho ho môžete pripraviť nielen z čerstvých húb, ale aj zo sušených alebo mrazených húb. Ak ho chcete vyskúšať, pripravte si ho:

  • 1 kg húb,
  • 1 liter vývaru,
  • 2 cibule,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 2 polievkové lyžice hladkej múky,
  • masť na vyprážanie,
  • 2 lyžice mletej sladkej papriky,
  • 1 polievková lyžica sušenej majoránky,
  • mleté nové korenie,
  • drvená rasca,
  • soľ a korenie.

Ako uvariť hubový guláš? Najprv si očistite huby a nakrájajte ich na hrubšie plátky alebo menšie kúsky podľa vašich preferencií. Potom ošúpte cibuľu, nakrájajte ju nadrobno a vo veľkom hrnci rozohrejte masť, na ktorej cibuľu opečte dozlatista. Potom pridajte huby a nechajte ich dôkladne osmažiť. Potom ich poprášte mletou paprikou a rascou, premiešajte a zalejte vývarom.

Keď máte základ hotový, varte ho na miernom ohni. Pokiaľ ide o dobu varenia dusených húb, nechajte túto zmes bublať približne 30 minút, kým huby úplne nezmäknú. Potom pridajte soľ, nové korenie, trochu korenia a vmiešajte aj prelisovaný cesnak. Potom nechajte čiastočne odpariť šťavu, guláš zaprášte múkou a všetko spolu premiešajte. Nakoniec pridajte majoránku a už ďalej nevarte.

Ak nemáte čerstvý úlovok, môžete samozrejme pripraviť aj hubový guláš z mrazených húb alebo hubový guláš zo sušených húb. Okrem toho niektorí ľudia pripravujú hubový guláš aj so smotanou, ktorá toto obľúbené jedlo krásne zjemní. Okrem toho môžete do guláša hodiť bravčové, kuracie, hovädzie, morčacie alebo dokonca králičie mäso.

Hubová polievka

Premýšľate, čo pripraviť z hríbov alebo iných húb, ktoré ste nadšene priniesli z lesa? V tom prípade by vás mohol zaujímať recept na krémovú hubovú polievku, ktorá sa vám doslova rozplynie na jazyku. Na jej prípravu budete potrebovať tieto suroviny:

  • 400 gramov húb,
  • 400 gramov zemiakov,
  • 40 gramov hladkej múky,
  • 1 cibuľu,
  • 1 smotanu,
  • maslo,
  • soľ, korenie a rascu.

Ako pripraviť hubovú polievku? Najprv očistite čerstvé huby a nakrájajte ich na plátky alebo menšie kúsky podľa vašich preferencií. Potom ošúpte zemiaky a nakrájajte ich na kocky a zároveň ošúpte cibuľu, ktorú bude potrebné nakrájať nadrobno. Keď budete mať hotovo, rozpustite v hrnci maslo a opečte cibuľu dozlatista.

Potom pridajte nakrájané huby, ochuťte soľou, korením a rascou a nechajte dusiť pod pokrievkou (občas premiešajte). Keď huby trochu zmäknú, pridajte na kocky nakrájané zemiaky a zmes zalejte litrom vody. Polievku priveďte do varu a nechajte ju variť, kým zemiaky nezmäknú.

Medzitým si pripravte svetlú zápražku tak, že na 50 g masla za stáleho miešania opražíte hladkú múku. Hrniec odstavte asi na minútu a potom pridajte 200 mililitrov studenej vody. Keď je polievka hotová, prilejte ju do vývaru, aby sa zahustil, a všetko varte 20 minút. Polievku však neustále miešajte, aby sa nepripálila na dno.

Na konci polievku odstavte zo sporáka a opatrne do nej vlejte smotanu na šľahanie izbovej teploty (t. j. nie priamo z chladničky). Potom hubovú polievku ochutnajte a podľa chuti ju trochu osoľte alebo okoreňte. Potom môžete hubovú polievku podávať, prípadne posypanú bylinkami.

Najlepšia zemiaková polievka s hubami

Hľadáte najlepší recept na zemiakovú polievku s hubami, ktorý bude chutiť celej rodine? Potom ste na správnom mieste. Ak si chcete túto chutnú polievku pripraviť doma, najprv si pripravte všetky nasledujúce ingrediencie:

  • huby (čerstvé, sušené alebo mrazené),
  • 4 veľké zemiaky,
  • 1 mrkvu,
  • 1 petržlen,
  • 2 cibule,
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • 2 lyžice hladkej múky,
  • 3 lyžice masla,
  • bravčová masť,
  • soľ a mleté korenie,
  • sušená majoránka.

Ak máte sušené huby, dajte ich najprv do menšieho hrnca, zalejte vodou, aby boli ponorené, a priveďte do varu. Hneď ako začnú bublať, vodu z nich sceďte, zalejte ich čistou vodou a opäť priveďte do varu. Ak pripravujete zemiakovú polievku s čerstvými hubami, očistite ich, nakrájajte a orestujte, kým nie sú mäkké. Mrazené môžete pridať priamo do polievky.

Ak chcete pripraviť zemiakovú polievku s hubami, v hrnci rozohrejte masť a osmažte na nej nadrobno nakrájanú cibuľu. Potom pridajte maslo, pridajte múku a urobte tmavú zápražku. Vmiešajte asi 1,3 litra vody. Potom do polievky pridáme na kocky nakrájané zemiaky, mrkvu a petržlenovú vňať a pridáme huby. Všetko osolíme a varíme 20-25 minút.

Pred koncom varu polievku ochuťte roztlačeným cesnakom a sušenou majoránkou. Podľa chuti môžete pridať aj soľ a mleté korenie. Ak máte čerstvú petržlenovú vňať, nasekajte ju a pridajte na záver pred podávaním. Zemiakovú polievku so šampiňónmi potom môžete podávať samostatne alebo prípadne s čerstvým chlebom.

TIP: Neviete, ako sa robí hubový kuba, ale chceli by ste si toto jedlo pripraviť na Vianoce? V našom článku vám prezradíme, z čoho je najlepší hubový kuba a ako ho pripraviť!

Najlepší recept na hubovú omáčku

Ak chcete pripraviť huby ako prílohu k cestovinám alebo k mäsu s knedľou, vyskúšajte recept na najlepšiu hubovú omáčku. Určite si na nej pochutnajú deti aj dospelí a určite s ňou budete mať úspech počas slávnostného obeda. Na jej prípravu budete potrebovať:

  • 250 gramov čerstvých húb,
  • 500 mililitrov vývaru,
  • 120 gramov masla,
  • 1 veľkú cibuľu,
  • 1 smotanu na varenie,
  • 2 polievkové lyžice hladkej múky,
  • soľ, korenie a rascu.

Na panvici najprv rozpustite 50 g masla, pridajte hladkú múku a usmažte zápražku. Potom odstavíme a necháme vychladnúť. Medzitým očistite huby a nakrájajte ich na plátky, potom ošúpte cibuľu, ktorú bude potrebné nakrájať nadrobno. Potom cibuľu osmažte na zvyšnom masle v hrnci a pridajte huby, soľ, štipku rasce a trochu vody.

Potom všetko varte na miernom ohni 15 minút (občas premiešajte). Vychladnutý vývar zrieďte horúcim vývarom, pridajte ho k hubám a nechajte 5 minút povariť. Potom opatrne pridajte smotanu, omáčku dobre premiešajte a krátko povarte. Nakoniec omáčku ochutnajte a v prípade potreby ju dochuťte soľou a korením. Potom môžete podávať.

Hubové placky

Ak by ste chceli vyskúšať bezmäsité jedlá z húb, dobrou voľbou môžu byť hubové placky. Ide o veľmi jednoduchý recept, ktorý zvládne pripraviť aj začiatočník a pochutná si na ňom celá rodina. Na jeho prípravu si pripravte tieto suroviny:

  • huby,
  • 1 cibuľu,
  • 4 strúčiky cesnaku,
  • 2 vajcia,
  • 80 g hladkej múky,
  • 2 lyžice mlieka,
  • olej na vyprážanie,
  • soľ, korenie a rascu.

Čerstvé huby najprv očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Potom ošúpeme cibuľu, nakrájame ju nadrobno a necháme ju osmažiť na masle. K cibuli pridáme prelisovaný cesnak a huby, osolíme, okoreníme a pridáme rascu. Prísady nechajte spolu dusiť asi 20 minút.

Medzitým si v miske vyšľaháme cesto z vajec, múky a mlieka a nezabudneme ho trochu osoliť. Keď máte pripravenú hubovú zmes, nechajte ju vychladnúť a potom ju vmiešajte do cesta. Všetko dobre premiešajte a potom smažte na oleji vo forme malých placiek dozlatista.

Hubová zmes na toasty

Ste vášnivými hubármi, ale neviete, čo ešte pripraviť z nazbieraných húb? Nezúfajte, pretože máme pre vás skvelý recept na hubovú zmes, ktorá je ideálna na chrumkavé hrianky alebo aj na čerstvý krajec chleba. Ak chcete túto pochúťku vyskúšať, pripravte si v kuchyni najprv nasledujúce suroviny:

  • 1 kilogram tvrdých húb,
  • 8 veľkých paradajok,
  • 6 červených paprík,
  • 1 malú cuketu,
  • 3 cibule,
  • 6 strúčikov cesnaku,
  • 5 lyžíc worcestrovej omáčky,
  • 4 lyžice cukru,
  • 2 lyžice octu,
  • bravčová masť,
  • soľ.

Najskôr si očistite huby a nakrájajte ich na malé kúsky, potom ošúpte cibuľu a nakrájajte ju nadrobno a potom odstráňte šupky z paradajok a nakrájajte ich na menšie kocky, rovnako ako papriku a cuketu. Cibuľu orestujte na masti, potom pridajte huby, osoľte a okoreňte a orestujte, aby sa odparila prebytočná tekutina.

Potom je čas pridať papriky a cukety. Všetko spolu zmiešame, podlejeme trochou vody a necháme dusiť asi 5 minút. Potom pridajte paradajky, prelisovaný cesnak, worcestrovú omáčku, cukor a ocot. Opäť premiešajte a varte 15 minút, kým sa neodparí prebytočná šťava z paradajok.

Výsledná zmes by mala byť pomerne hustá, aby sa dobre rozotierala na toasty. Pred podávaním ju ochutnajte a podľa potreby pridajte soľ alebo korenie. Zvyšok môžete uskladniť v pohároch, ktoré po naplnení horúcou zmesou uzavrite, obráťte hore dnom a nechajte vychladnúť. Hubovú zmes však možno uchovávať aj pri teplote 80 °C počas 20 minút.

Hubový tatarák

Jedným z najlepších receptov z divokých húb je, samozrejme, tatarák z húb. Tento skvelý pokrm je ideálnou voľbou pre tých, ktorí nejedia mäso alebo si len chcú dopriať nejaké bezmäsité jedlo. Na prípravu hubového tataráku doma budete potrebovať tieto suroviny:

  • 500 gramov húb,
  • 1 veľkú cibuľu,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 150 gramov paradajkového pretlaku,
  • worcestrovú omáčku,
  • sójová omáčka,
  • trstinový cukor,
  • trochu oleja,
  • 1 čajová lyžička mletej sladkej papriky,
  • štipka mletej rasce,
  • soľ a čerstvo mleté korenie.

Huby najprv očistite, nakrájajte na menšie kúsky a potom ich 20 minút povarte. Potom ich scedíme, necháme dobre odkvapkať a nakrájame na jemno nožom (alebo nahrubo pomelieme na mäsovom mlynčeku). Potom na oleji osmažíme polovicu cibule nakrájanej na malé kocky a po chvíli pridáme na plátky nakrájaný cesnak, huby, paradajkový pretlak, cukor a korenie.

Zmes miešajte asi 2-3 minúty a potom ju odložte. Po vychladnutí ju zmiešajte so zvyškom nadrobno nakrájanej cibule, pridajte worcestrovú a sójovú omáčku a potom zmes podľa chuti dochuťte soľou, korením, rascou a paprikou. Na záver opečte hrianky, potrite ich cesnakom a podávajte hubový tatarák priamo na nich alebo s nimi.

TIP: Neviete, čo pripraviť z vysokej bedly? Tu je 6 skvelých receptov na bedlu, ktorými nič nepokazíte!

Hubový koláč

Pre niekoho možno trochu netradičný, ale skvelý recept z lesných húb, na ktorom si mnohí pochutnávajú, je slaný hubový koláč. Môžete ho pripraviť ako pohostenie k vínu, ale je skvelý aj ako občerstvenie pre návštevu. Je tiež pomerne jednoduchý na prípravu, takže si ho zamilujete. Najprv si však musíte pripraviť ingrediencie na cesto a lahodnú náplň.

Prísady na cesto:

  • 250 g hladkej múky,
  • 150 gramov masla,
  • 5 lyžíc vody,
  • soľ.

Prísady na náplň:

  • 250 gramov čerstvých húb,
  • 250 mililitrov smotany,
  • 2 hrste špenátu,
  • 200 gramov goudy,
  • 3 vajcia,
  • 1 cibuľa,
  • 1 strúčik cesnaku,
  • 2 lyžice masla,
  • soľ a mleté korenie,
  • muškátový oriešok.

Najprv začnite pripravovať cesto, do misy dajte hladkú múku a zmäknuté maslo nakrájané na kocky, potom všetko osoľte. Rukou vypracujeme akúsi mrveničku, potom pridáme vodu a prísady spracujeme na hladké cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a dáme na hodinu do chladničky vychladnúť.

Keď je všetko pripravené, vymažte formu na koláč maslom a vysypte múkou. Potom vyvaľkajte hladké cesto s priemerom o niečo väčším, ako je vaša forma. Potom cesto vložte dovnútra a vytvarujte okraje. Formu vráťte na 15 minút do chladničky a medzitým predhrejte rúru na 180 °C.

Po vybratí cesta z chladničky ho trochu popichajte vidličkou a vložte do rúry. Pečieme asi 15 – 20 minút a medzitým si pripravíme náplň. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Cibuľu opečieme na masle a keď zhnedne, pridáme cesnak a na plátky alebo kocky nakrájané huby. Restujeme asi 5 minút a potom odložíme bokom.

V miske rozšľahajte vajcia, pridajte smotanu, soľ a korenie. Pridajte tiež muškátový oriešok, hubovú zmes s cibuľou a cesnakom, čerstvý špenát a nastrúhanú goudu. Dobre premiešajte a rozotrite na predpečenú kôrku. Koláč vložte späť do rúry a pečte približne 20 minút do zlatista.

Sledujte novinky webu RadimeAKO.sk na Google News!