Keďže lesy počas niekoľkých posledných rokov nemajú dostatok vlahy a hubárčenie teda neprináša také výsledky, aké by si mnohí z nás priali, veľkým hitom sa medzi záhradkármi stáva domáce pestovanie šampiňónov a hlivy ustricovej. Hoci s týmito druhmi ľudia väčšinou nemajú žiadne skúsenosti, v skutočnosti je pestovanie húb doma oveľa jednoduchšie, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Odmenou vám navyše budú chutné huby, pre ktoré v kuchyni určite nájdete mnoho využití.
Ako pestovať šampiňóny
V dnešnej dobe sa šampiňóny pestujú prakticky po celom svete, pretože sú medzi ľuďmi veľmi obľúbené, majú široké využitie v gastronómii a stali sa súčasťou jedálnička mnohých národných kuchýň. Tradícia ich pestovanie však siaha až do 17. storočia, kedy sa tieto huby postupne začali objavovať na francúzskych záhonoch. Zásluhu na tom mali vtedajší parížski záhradníci a predovšetkým botanik Marchant.
Keď sa neskôr zistilo, ako sa šampiňónmi rozmnožujú, a že nepotrebujú k svojmu rastu svetlo, začali sa tieto obľúbené huby pestovať tiež v podzemných priestoroch. V dnešnej dobe je však produkcia pečiarok už plne automatizovaná. Priemyselné pestovanie šampiňónov vo veľkom zaisťujú Spojené štáty americké alebo Čína. Medzi ďalších veľkých producentov potom patrí Holandsko, Veľká Británia a Poľsko.
Pestovanie šampiňónov doma
Najlepší spôsob, ako mať v kuchyni neustále čerstvé šampiňóny, je vytvoriť si svoju vlastnú hubovú záhradku. Chcete sa pustiť do pestovania šampiňónov, ale neviete, ako na to? V skutočnosti to nie je tak zložité, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Či už plánujete pestovanie šampiňónov v pivnici, pestovanie šampiňónov v skleníku alebo dokonca pestovanie húb v byte či na balkóne, poradíme vám, čo k tomu budete potrebovať.
Domáce pestovanie šampiňónov vyžaduje iba dve veci, čo je kompostovaný šampiňónový substrát a šampiňónové podhubie. Tie môžete zohnať samostatne, ale rôzne internetové obchody aj špecializované predajne ich v dnešnej dobe ponúkajú hlavne dohromady. K dispozícii sú napríklad rôzne sady pre pestovanie húb alebo aj hotový substrát na pestovanie šampiňónov označovaný ako šampiňónová záhradka.
Ak si chcete pre pestovanie šampiňónov pripraviť vlastný kompost, ideálne by ste ho mali obohatiť o dobre uležaný konský hnoj. Ten je následne potrebné upraviť do zaparenia a navrstviť ho do výšky aspoň 80 centimetrov. Ak je výsledná zmes príliš suchá, zalejte ju trochou horúcej vody, a následne ju dvakrát týždenne prekladajte.
Akonáhle teplota klesne na 30 ° C, je načase umiestniť záparku do debien a hnoj dobre pritlačiť doskou. Keď potom teplota hnoja dosiahne približne 25 ° C, prebieha sadba šampiňónov – navlhčené šampiňónové zárodky sa vkladajú do hnoja približne 5 centimetrov hlboko. Potom je nutné záparku opäť dobre utlačiť, zakryť doskami a umiestniť na vhodné stanovište, kde sa teplota bude pohybovať okolo 23 ° C (nikdy nesmie byť nižšia ako 12 ° C).
Pestovanie šampiňónov v debničkách
Ako pestovať šampiňóny doma? Jedným z variantov, ktorú k amatérskemu pestovanie pečiarok môžete využiť, sú obyčajné debničky. Tie je vhodné umiestniť do pivnice, do garáže, do stodoly alebo na akékoľvek iné vlhkejšie miesto. Ideálna teplota pre domáce pestovanie húb by sa tak mala pohybovať okolo 18-22 ° C, pričom v substráte, kde dochádza k pestovaniu šampiňónov, teplota dosiahne približne 23 ° C.
Debničky určené na pestovanie šampiňónov radšej nenechávajte na holej studenej podlahe, ale podložte ich doskami, alebo ich vyskladajte do políc. Aby v nich panovala konštantná teplota, môžete povrch substrátu zakryť sterilizovanú hlinou, ktorá zabráni tomu, že sa do podhubia dostane pleseň alebo iné choroby. Tiež by ste mali vedieť, že pečiarky dobre rastú na svetle, ale môžete zvoliť aj pestovanie šampiňónov v tme.
Pre dobrý rast potrebujú šampiňóny živiny zo substrátu, ale aj pôdnu a vzdušnú vlhkosť. Mali by ste preto debničky pravidelne kontrolovať a mierne ich zalievať. Okrem toho môžete čas od času pokropiť podlahu, odkiaľ sa bude voda vyparovať do vzduchu. Prvej úrody sa potom dočkáte zhruba za 10 týždňov.
Šampiňónová záhradka
Ak sa rozhodnete využiť hotovú šampiňónovú záhradku, rozhodne nebudete ľutovať. Tento substrát je totiž naočkovaný podhubím a navyše obsahuje vyvážené množstvo živín, ktoré je potrebné pre rast jednotlivých plodníc. Spodnú časť záhradky stačí narezať nožom a následne nechať substrát prerásť podhubím pri teplote okolo 25 ° C. Zhruba po dvoch týždňoch sa v ňom objavia bielošedé mycéliá a začne intenzívne voňať po hubách.
Následne je možné nastlať substrát krycou zeminou. Na vrchnej strane kocky preto odrežte fóliu takým spôsobom, aby po jej obvode zostal asi 3 centimetre široký okraj, ktorý potom zdvihnete. Bude totiž slúžiť ako mantinel, ktorý zabráni vypadávaniu krycej zeminy. Prv než pridáte navlhčenú kryciu zeminu, povrch je vhodné nakypriť vidličkou a ľahko urovnať.
Krycia zemina by mala po celý čas zostať dostatočne vlhká, jej povrch by ste preto mali pravidelne mierne kropiť vodou, aby neosychal. Dajte si však pozor aj na prílišnú zálievku, ktorá by mohla pretiecť až do samotného pestovateľského substrátu. Ak si nie ste istí, ako spoznať, že je obsah vlhkosti ideálny, skúste vykonať jednoduchý test stlačením zeminy v ruke. Dostatočne vlhká bude v prípade, že z nej dokážete vytlačiť niekoľko kvapiek vody.
Zaujíma vás, ako zabrániť prílišnému odparovaniu vody a vysušovaniu krycej vrstvy? Úplne stačí, keď si vytvoríte malý improvizovaný foliovník pomocou niekoľkých špajdlí zapichnutých do substrátu a väčšieho polyetylenového sáčku, ktorý na ne položíte. Priestor však stále musí dostatočne vetrať.
Pokrytú šampiňónová záhradku udržujte ešte zhruba 7-10 dní pri teplote 20-26 ° C, kým podhubie neprerastie krycou zeminou. Tú je vhodné sem tam prehrabať, aby sa premiešali s miestami, ktoré sú menej prerastené, a vytvorili sa tak ideálne podmienky pre rovnomerný rast šampiňónov. Buďte však opatrní a myslite na to, že sa substrát nikdy nesmie ohriať na viac ako 30 ° C.
Akonáhle podhubie dostatočne prerastie krycou zeminou, je nutné prestať so zálievkou a substrát preniesť na chladnejšie stanovište, kde sa teplota bude pohybovať iba v rozmedzí od 14 do 18 ° C. Teplotný kontrast vyvolá rast plodníc a zhruba za týždeň konečne vykuknú prvé šampiňónové hlavičky. Keď dosiahnu veľkosti 1-2 centimetrov, môžete pôdu opäť začať mierne zvlhčovať.
Dostatočne vyrastené huby sa zbierajú tak, že ich vykrútime aj s nožičkou, aby v substráte nezostali ich zvyšky. Akonáhle šampiňóny zožnete, zhruba po 7-10 dennom intervale nasleduje ďalšia rastová vlna, pri ktorej je vhodné aplikovať rovnaký postup. Rastových cyklov býva zvyčajne 5 alebo 6, takže vám substrát bude postupne plodiť viac ako dva mesiace. Po celkovom vyplodení si ho môžete ponechať aj ako kvalitné hnojivo, alebo doň zasadiť uhorky, papriky či paradajky.
Pestovanie šampiňónov na záhrade
Ak sa chcete pustiť do pestovania húb na záhrade v trávniku, ideálny čas sa pohybuje v rozmedzí od apríla do konca októbra. Podľa záhradkárov je najlepšie vybrať si k ich vysadení teplý, vlhký deň, a to najlepšie počas neskorej jari, alebo začiatkom jesene.
Čo budete na pestovanie šampiňónov na záhrade potrebovať? Stačí si len pripraviť šampiňóny substrát, vybrať vhodné vlhké, tienisté miesto a následne vyhrabať trávnik zhruba do hĺbky 5 centimetrov. Do každého otvoru v trávniku je potrebné vložiť podhubie (zhruba o veľkosti vlašského orecha) a dieru opäť prikryť vyrezanou mačinou.
Hneď po vysadení by ste mali šampiňóny dôkladne zaliať a so zálievkou pravidelne pokračovať aj v nasledujúcich dňoch. Podhubie totiž potrebuje dostatočné množstvo vlahy, aby sa správne rozrástlo. Na úrodu sa môžete tešiť zhruba za 10 až 12 týždňov.
Šampiňóny predaj a cena
Chystáte sa vyskúšať domáce pestovanie šampiňónov? Potom vás iste zaujíma, na koľko peňazí to asi vyjde a kde kúpiť sadbu šampiňónov. Súprava na pestovanie šampiňónov sa predáva v každom väčšom záhradníctve, ale veľmi ľahko ju zoženiete aj na internete. Rovnako tak si môžete zaobstarať aj samostatný substrát a podhubie.
Cena vždy závisí na tom, ako veľkú šampiňónovú záhradku si chcete zaobstarať. Menšia pestovateľská súprava vyjde zhruba na cc 4 – 8 euro, za väčšiu záhradku zaplatíte ale pokojne aj viac ako 20 euro. Pokiaľ sa však o šampiňóny budete dobre starať, odmenou vám budú chutné huby, ktoré vyrastú hneď v niekoľkých pestovateľských cykloch.
Iste vás tiež zaujíma, či sa domáce pestovanie šampiňónov oplatí. Huby do obchodov zvyčajne dodáva väčšina pestovateľov šampiňónov. Keď si chcete kúpiť také šampiňóny, cena za 1 kg sa pohybuje okolo 5 – 8 euro, ale vždy samozrejme záleží na konkrétnom druhu húb. Ak si teda kúpite menšiu záhradku, za ktorú zaplatíte okolo 8 euro, a päťkrát či šesťkrát sa vám podarí vypestovať plnú debničku čerstvých húb, určite nebudete svoje investície ľutovať. Ak však chcete mať huby k dispozícii ihneď a bez práce, navštívte radšej supermarket.
Ako na pestovanie šampiňónov doma?
Najlepšie je vytvoriť si svoju vlastnú šampiňónovú záhradku. K tomu budete potrebovať kompostový šampiňónový substrát a šampiňónové podhubie. Tiež si môžete vyrobiť vlastný kompost obohatený o dobre uležaný konský hnoj. Ten je nutné upraviť do zaparenísk s výškou aspoň 80 centimetrov, a akonáhle teplota klesne na 30 ° C, rozmiestniť ju do debien. Sadba šampiňónov prebieha vo chvíli, keď sa teplota zníži na 25 ° C. Šampiňónová zárodky je pritom vhodné vkladať do hnoja približne 5 centimetrov hlboko.
Ako pestovať šampiňóny v debničkách?
K amatérskemu pestovaniu šampiňónov môžete použiť debničky, ktoré sa ukladajú do pivnice, do garáže alebo na iné vlhkejšie miesto. Ideálna teplota pre domáce pestovanie húb by sa mala pohybovať okolo 18-22 ° C a substrát by mal mať asi 23 ° C. Debničky podložte doskami alebo ich vyskladajte do políc, pričom povrch môžete zakryť sterilizovanou hlinou. Aby mali šampiňóny správne podmienky, je nutné debničky pravidelne kontrolovať a mierne zalievať.
Čo sú šampiňónové záhradky?
Jedná sa o substrát už s naočkovaným podhubím, ktorý obsahuje vyvážené množstvo živín. Spodnú časť záhradky stačí iba narezať a následne nechať substrát prerásť podhubím pri teplote okolo 25 ° C. Po dvoch týždňoch sa objavia bielošedé mycély a je možné nastlať substrát krycou zeminou, ktorej povrch by ste mali pravidelne mierne kropiť vodou. Akonáhle podhubie prerastie krycou zeminou, substrát sa prenáša na chladnejšie stanovište (od 14 do 18 ° C). Tento teplotný kontrast následne vyvolá rast plodníc.
Ako sa vykonáva pestovanie šampiňónov na záhrade?
Ak sa chcete pustiť do pestovania šampiňónov na trávniku, začať by ste mali od apríla do konca októbra. K vysádzaniu by ste si pritom mali vybrať teplý deň počas neskorej jari alebo skorého jesene. Dopredu si nezabudnite pripraviť substrát, vyberte vhodné vlhké, tienisté miesto a vyhrabte trávnik do hĺbky 5 centimetrov. Do každého otvoru potom vložte podhubie, znova všetko prekryte vyrezanou mačinou a šampiňóny dôkladne zalejte.