Okrem toho, že sa skvele hodí ako prvá pomoc pri prechladnutí a slúži ako prírodný repelent, má nádchovník využitie v kuchyni a dá sa použiť aj ako korenie. Začerstva slúži nádchovník na prípravu skvelého čaju, ktorý pomáha proti nachladnutiu a mierni bolesti hlavy, ale výborne sa hodí aj ako základ ďalších receptov.
Nádchovník čaj
Pripraviť čaj z čerstvého nádchovníka je veľmi jednoduché. Stačia vám k tomu tri základné ingrediencie:
- 1 liter vriacej vody
- 3 listy nádchovníka
- med
- citron
Listy nádchovníka umyjeme, natrháme na kúsky, sparíme horúcou vodou a zhruba 7-10 minút lúhujeme. Akonáhle čaj vychladne zhruba na 70 ° C, už stačí pridať len med a citrón na dochutenie tak, ako to máte radi. Keďže má nádchovník intenzívnu vôňu i chuť, na prípravu čaju naozaj stačia iba 3 alebo 4 lístky.
A aké má čaj z nádchovníka účinky? Pomáha proti nachladnutiu a bolesti hrdla, mierni bolesti hlavy a zároveň pomáha aj v boji proti stresu, úzkostiam a nespavosti. Keďže má skvelé liečivé účinky, môžeme použiť nádchovníkový čaj pre deti, pre dospelých ale aj pre dojčiace matky.
Nádchovník sirup
Ak si chcete doma pripraviť sirup z nádchovníka, nemusíte sa báť žiadneho zložitého receptu. Jeho výrobu totiž zvládne naozaj každý, pretože je to veľmi jednoduché. Keďže existuje niekoľko rôznych variantov, najprv je potrebné si rozmyslieť, či chcete pripraviť varený nádchovníkový sirup alebo nádchovníkový sirup za studena.
Na varený sirup z nádchovníka budete potrebovať:
- 25-30 lístkov nádchovníka
- 1 pomaranč, citrón alebo limetku
- 1 kilogram cukru krupica
- 1 liter vody
Deň pred tým, než sa pustíme do samotného varenia, je nutné pripraviť odvar z nádchovníka. Neumyté lístky spolu s plátkami citrusu vložíme do hrnca a zalejeme vriacou vodou. Ďalší deň všetko precedíme cez husté sitko, odvar privedieme k varu a potom opatrne prisypávame cukor. Za občasného miešania potom varíme na miernom stupni do tej doby, než sirup získa medený odtieň a začne hustnúť (teda zhruba jednu až dve hodiny).
Správnu konzistenciu spoznáme tak, že keď malé množstvo sirupu pomocou lyžičky kvapneme na čistý tanierik alebo doštičku, bude kvapôčka držať svoj tvar. V takej chvíli je vhodné sirup odstaviť a ešte za tepla naplniť do pripravených pohárov či fliaš. Pokiaľ ide o uchovávanie, najlepšie je sirup skladovať na chladnejšom mieste.
Na nevarený sirup z nádchovníka budete potrebovať:
- 50 väčších listov nádchovníka
- 1 kilogram cukru krupica
- Citrón, limetku či pomaranč
- citrónovú šťavu
Ideálnym obdobím na výrobu nádchovníkového sirupu bez varenia sú slnečné dni, pretože sa tak cukor rýchlejšie rozpúšťa a lepšie sa dokáže spojiť so šťavou z listov. Rozhodne to však nie je pre prípravu nevareného sirupu podmienkou. Listy nádchovníka najprv jemne prepláchneme v studenej vode, nakrájame ich na polovice a ovocie rozkrájame na drobné plátky. Do pripraveneho pohára potom začneme striedavo vrstviť nádchovníkové lístky, cukor, citrónovú šťavu a citrusy až do chvíle, než bude nádoba úplne plná.
Dobre uzatvorenú pohári necháme stáť za oknom. Cukor sa postupne začne rozpúšťať a podľa potreby je možné obsah čas od času mierne premiešať. Tiež je nutné pravidelne kontrolovať, či na povrchu nevzniká pleseň. Akonáhle bude obsah nádoby kompletne tekutý, precedíme ho cez plátno a dobre vytlačíme. Potom ho opäť uchovávame v pohároch na chladnejšom mieste.
Sirup z nádchovníka sa vám bude hodiť ako pri nádche aj prechladnutí, tak aj ako skvelá prevencia. Má výbornú chuť, pomáha odbúrať problémy so zažívaním a je tiež skvelou prísadou do bežného čaju alebo do punču. Okrem toho môže poslúžiť ako sladidlo do jogurtu či do krupicovej kaše a môže z neho vzniknúť skvelá limonáda z nádchovníka. Pokiaľ ide o to, aké má nádchovníkový sirup dávkovanie, nemali by ste to s ním príliš preháňať. Stačí 1 čajová lyžička dvakrát denne.
Nádchovník masť
Obľúbeným produktom z nádchovníka je tiež nádchovníková mastička. Na jej prípravu budete potrebovať:
- 20-30 listov nádchovníka
- 200 gramov tuku
Najprv si rozohrejeme tuk zhruba na 100 ° C (môže to byť napríklad masť alebo kokosový tuk) a do neho vložíme čerstvé lístky nádchovníka. Zmes udržiavame stále na rovnakej teplote, necháme ju asi dve hodiny lúhovať a príležitostne ju trochu premiešame. Potom zmes odstavíme, necháme ju vychladnúť a na 24 hodín vložíme do chladničky. Druhý deň je potom nutné celý proces zopakovať a po vychladení naliať vlažnú zmes do pripravených nádobiek.
Zaujíma vás, aké má potom nádchovníková masť použitie? Ak nás trápia problémy s prieduškami či prechladnutie, môžeme zmes jemne namazať na hrudník. Je však vhodná aj na premazávanie vysušené kože a pomáha aj pri liečbe kožných odrenín alebo ľahkých popálenín. Na také zranenia má nádchovníková masť hojivé účinky.
Nádchovník olej
Ďalším obľúbeným receptom, ktorý využíva listy nádchovníka, je príprava špeciálneho nádchovníkového oleja. Na ten budete potrebovať:
- 70 gramov nádchovníkových listov
- 1 liter kvalitného olivového oleja
Listy nádchovníka opláchneme v studenej vode a necháme ich dobre uschnúť. Potom ich čo najviac naukladáme do pripraveného pohára a zalejeme olivovým olejom, aby boli všetky lístky úplne ponorené. Pohár dobre uzavrieme a necháme v nej nádchovníkové listy lúhovať asi 4 týždne. Nakoniec všetko scedíme, listy vyhodíme a môžeme olej používať.
Niektorí ľudia radia skôr listy nádchovníka rozmixovať priamo v olivovom oleji a vo vodnom kúpeli pol hodiny zahrievať na 60 ° C. Následne je nutné olej umiestniť do pohára oviazaného plátnom (nezakrývať viečkom) a položiť na okenný parapet, kde zostane do druhého dňa. Potom zmes ešte raz zohrejeme, precedíme a výsledný výrobok uchovávame v chlade. Rovnako ako nádchovníková masť potom môže olej slúžiť na premazávanie hrudníka pri kašli alebo nachladnutí.
Nádchovník tinktúra
Z listov tejto aromatickej rastliny si ľahko pripravíte i tinktúru. Na likér z nádchovníka budete potrebovať:
- 20 listov náchovníka
- 500 ml 60% až 80% alkoholu
Listy nádchovníka nakrájame, umiestnime do pripraveného pohára a zalejeme alkoholom. Zmes potom necháme odpočívať v chladnej tmavej miestnosti počas aspoň jedného mesiaca. Každý deň je však nutné nálev premiešať a skontrolovať. Ak by lístky nádchovníka začali hnednúť, okamžite ich z pohára musíme vybrať.
Hotovú tinktúru precedíme a nalejeme do tmavej fľaštičky. Výsledná zmes sa používa pre posilnenie imunity. Stačí si každý deň zamiešať 20 kvapiek do čaju alebo do vody so šťavou.
Aké recepty z nádchovníka sa dajú pripraviť?
Čerstvo natrhaný nádchovník predstavuje skvelú prvú pomoc pri nachladnutí, slúži ako prírodný repelent a zároveň si našiel využitie aj v kuchyni. Tu sa dá použiť ako korenie, ale môže sa stať aj základom mnohých chutných receptov. Najčastejšie sa pripravuje nádchovníkový čaj, ktorý pomáha proti nachladnutiu, ale vyskúšať môžete tiež sirup z nádchovníka, nádchovníkový olej, liečivou tinktúru z nádchovníku pre posilnenie imunity alebo hojivú masť.
Ako sa robí čaj z nádchovníku?
Pripraviť si nádchovníkový čaj je veľmi jednoduché. Stačí, keď si nachystáte 3 listy nádchovníku, med, citrón a 1 liter vriacej vody. Listy najprv umyte, natrhajte na kúsky, sparte horúcou vodou a nechajte 7 až 10 minút lúhovať. Akonáhle čaj vychladne asi na 70 ° C, pridajte med a citrón na dochutenie a potom si už môžete čaj vychutnať. Jedná sa o skvelého pomocníka proti nachladnutiu, bolestiam hlavy, bolestiam v hrdle, úzkostiam a nespavosti.
Kedy sa používa sirup z nádchovníka?
Nádchovníkový sirup sa dá pripraviť dvoma rôznymi spôsobmi, takže si najprv rozmyslite, či chcete vyskúšať skôr varený sirup z nádchovníka alebo nádchovníkový sirup za studena. V každom prípade sa však hodí ako skvelá prevencia nádchy a prechladnutí, pomáha odbúrať problémy so zažívaním a dá sa využiť aj v podobe sladidlá do čaju, jogurtu alebo do krupicovej kaše. S jeho dávkovaním by ste to však nemali preháňať. Stačí zhruba jedna čajová lyžička dvakrát počas dňa.
Ako sa vyrába nádchovníková mastička?
Ak si chcete doma pripraviť masť z nádchovníku, budete potrebovať zhruba 20 až 30 listov tejto aromatickej rastliny a 200 gramov tuku (bravčová masť, alebo napríklad kokosový tuk). Ten najprv rozohrejte na 100 ° C a do neho potom vložte listy nádchovníku. Zmes udržujte pri rovnakej teplote, nechajte ju dve hodiny lúhovať a sem tam zamiešajte. Potom ju odstavte, nechajte ju vychladnúť a na deň vložte do chladničky. Následne celý proces zopakujte a po vychladení vlejte do pripravených nádob.