Hliva ustricovitá v súčasnej dobe patrí medzi huby, ktoré si obľúbili mnohí domáci pestovatelia, ale zároveň je dostupná aj v regáloch supermarketov aj menších obchodov. Navyše obsahuje množstvo minerálov a vitamínov, ktoré sú pre náš organizmus prospešné. Prezradíme, na čo sa používa hliva ustricovitá, aké recepty s hlivou ustricovou sa rozhodne oplatí vyskúšať a ako pripraviť hlivu ustricovú, aby si celá rodina pochutnala.
Čo je hliva ustricovitá?
Hliva ustricová (latinsky Pleurotus ostreatus) je jedlá drevokazná huba z čeľade hlivovitých. Rastie hlavne v miernom a subtropickom pásme, a to od konca leta až do zimy (niekedy aj na jar), ale dnes je rozšírená po celom svete. Vyskytuje sa pritom typicky na živých alebo odumretých kmeňoch listnatých stromov, ako je buk, topoľ, vŕba, orech alebo breza. Doma sa však dá pestovať vo vreciach, na pni alebo na klátiku a zaobstarať si môžete aj hotovú hlivovú záhradku.
Po šampiňónoch a hube šiitake je hliva ustricovitá treťou najdôležitejšou pestovanou hubou. Svoje využitie si vďaka svojej šťavnatej dužine a príjemne sladkastej chuti našla predovšetkým v potravinárskom priemysle, kde sa uplatňuje ako súčasť mnohých rôznych pokrmov. Okrem toho je však plná zdraviu prospešných látok, a preto je veľmi obľúbená aj vo farmaceutickom priemysle, kde sa využíva na výrobu liekov a potravinových doplnkov.
Ako sa čistí hliva ustricovitá?
Na rozdiel od šampiňónov alebo napríklad od kotrče nie je nutné hlivu ustricovú nijako špeciálne lúpať alebo čistiť. Úplne postačí utrieť špinu a zvyšky hliny z klobúka pomocou vlhkej handričky a zároveň odkrojiť spodnú časť nožičiek v trse, aby ste sa zbavili zvyškov zeminy aj ďalších prípadných nečistôt, ktoré mohli pri zbieraní húb na hlive zostať.
Ako spracovať hlivu ustricovú?
Ak si na hlive chcete pochutnať aj vo chvíli, keď vám práve na záhrade huby nerastú, a neradi ich kupujete v obchode, pretože neviete presne, odkiaľ pochádzajú, môžete si svoju vlastnú úrodu zakonzervovať. Ak máte k dispozícii čerstvé huby, ideálne by ste ich mali ihneď spracovať. V chladničke vydrží hliva maximálne tri dni a potom sa môže pokaziť. Okrem toho môžete vyskúšať:
- sušenie hlivy ustricovej,
- drvenie hlivy na prášok,
- naloženie hlivy ustricovej vo vlastnej šťave,
- naloženie hlivy ustricovej v soľnom roztoku,
- blanšírovanie hlivy ustricovej,
- zamrazenie hlivy ustricovej.
Recepty z hlivy ustricovej
Premýšľate, čo z hlivy ustricovej pripraviť a aký recept z hlivy bude pre vás ako stvorený? Hoci ju niektorí nemajú v láske, táto huba má dnes v kuchyni všestranné využitie. Najčastejšie sa pridáva do rôznych polievok, omáčok a gulášov. Skvele sa však hodí aj na zapekanie a dá sa samozrejme pripraviť na mnoho rôznych spôsobov, pričom dobrá je hliva na panvici, ale aj hliva na grile.
Ozvláštniť však dokáže hliva recepty jednoduché aj zložitejšie. Medzi rýchle pokrmy z hlivy ustricovej patria napríklad rôzne šaláty, ale aj vyprážaná hliva obalená v múke alebo trojobale, ktorá sa podáva s chlebom či hriankami. Okrem toho je medzi ľuďmi obľúbená aj zapečená hliva v alobale, pečená hliva ustricovitá s cestovinami, hliva na smotane alebo kuracie s hlivou ustricovou.
Aby toho nebolo málo, pripraviť sa dá aj nátierka z hlivy a drvené huby sa zase pridávajú do rôznych pokrmov ako korenie. Vďaka tomu jedlo získa skvelú hubovú chuť a navyše ide o surovinu s pozitívnymi účinkami na ľudské zdravie. Ak chcete v kuchyni experimentovať, môžete skúsiť aj prípravu hlivového koláča na rôzne spôsoby a výborné je aj rizoto s hlivou ustricovou.
Hliva na rasci
Hľadáte jednoduchý recept na hlivu ustricovú, ktorý zvládne pripraviť naozaj každý? V tom prípade môžete vyskúšať prípravu hlivy na rasci a na masti (alebo hlivu na masle). Aby ste si mohli túto pochúťku dopriať, budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- 250 gramov hlivy ustricovej,
- 1 cibuľu,
- masť,
- mletá rasca,
- mleté korenie,
- soľ.
Cibuľu si najskôr olúpte a nakrájajte nadrobno. Potom ju na masti opražíme dozlatista a pridajte očistenú a nakrájanú hlivu. Zmes následne ochuťte mletou rascou, čiernym korením a soľou podľa vašich preferencií a zľahka opekajte zo všetkých strán (prípadne môžete trochu podliať vodou). Podávať môžete vo chvíli, keď huby zmäknú. Pokiaľ nemáte radi cibuľu, dá sa podobným spôsobom pripraviť iba hliva na masle.
Vyprážaná hliva ustricová
Ak chcete hlivu pripraviť klasicky ako iné huby, ktoré si na jeseň v lese nazbierate, môžete ju obaliť v trojobale a usmažiť. Jedná sa o pomerne rýchly recept a hliva vyprážaná rozhodne žiadneho milovníka húb neurazí, hoci nepatrí práve medzi zdravé recepty z hlivy. Potrebovať na to budete tieto suroviny:
- hlivu ustricovú,
- múku,
- vajcia,
- strúhanku,
- soľ.
Hlivu ustricovú si najskôr očistite a zbavte ju nožičiek. Klobúčiky potom osoľte, obaľte v hladkej múke, vo vajíčku av strúhanke. Následne hlivu na oleji alebo na masti smažte dozlatista z oboch strán a podávajte ju napríklad so zemiakmi a tatárskou omáčkou alebo so zeleninovým šalátom. Pokiaľ potom budete chcieť recept ozvláštniť, pridať môžete aj štipku mletej papriky, chilli alebo sušený cesnak.
Šalát z hlivy
Máte chuť na nejaký ľahký pokrm a premýšľate, aký recept hliva ustricovitá skvele obohatí? V tom prípade by ste si rozhodne nemali nechať ujsť skvelý zeleninový šalát s hlivou, ktorý zaujme nielen vegetariánmi. Môžete ho navyše konzumovať len tak, ale aj ako prílohu k cestovinám alebo k mäsu. Na jeho prípravu budete potrebovať ingrediencie na šalát samotný a suroviny na výrobu zálievky.
Šalát:
- 500 gramov hlivy ustricovej,
- 2 stopky stopkového zeleru,
- 1 mrkva,
- 1 červená cibuľa,
- 1 strúčik cesnaku,
- 2 lyžice olivového oleja,
- bobkový list,
- oregano,
- bazalka,
- tymian,
- soľ.
Zálievka:
- 2 lyžice balzamikového octu,
- 2 lyžice olivového oleja,
- 1 lyžica citrónovej šťavy,
- čerstvo mleté korenie,
- soľ.
Huby si najskôr očistite a prípadne nakrájajte na menšie kúsky. Potom ich vložte na rozpálenú panvicu, osoľte, okoreňte a restujte zhruba 5 minút, kým hliva trochu nezmäkne. Huby nezabudnite občas premiešať a následne pridajte vetvku tymiánu, jeden bobkový list, mrkvu nakrájanú na kúsky, zeler nakrájaný na kúsky, nadrobno nakrájanú cibuľu a nadrobno nasekaný cesnak.
Všetko opekajte ďalších 5 minút a podľa potreby prilejte aj trochu olivového oleja. Medzitým si pripravte aj zálievku, a to tak, že zmiešate trochu balzamikového octu s olivovým olejom, štipkou soli, mletým čiernym korením a lyžičkou čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy. Na záver potom k hubám na panvici pridajte zvyšok posekaných byliniek, zalejte ich časťou dresingu a zľahka premiešajte. Potom už môžete servírovať, pričom dobré je nechať si trochu dresingu na poliatie šalátu až na tanieri.
Dršťková z hlivy ustricovej
Čo uvariť z hlivy ustricovej, aby si všetci pochutnali? Zaujímavou voľbou by mohol byť recept na držkovú polievku z hlivy ustricovej, ktorý si obľúbilo mnoho kuchárov i gazdiniek. Príprava hlivy ustricovej je totiž v tomto prípade veľmi jednoduchá a rýchla. Pokiaľ chcete recept tiež vyskúšať, pripravte si:
- 500 gramov hlivy ustricovej,
- 1 liter zeleninového vývaru,
- 2 lyžičky hladkej múky,
- 2–3 strúčiky cesnaku,
- 2 cibule,
- olej,
- soľ a korenie,
- majoránku,
- sladkú mletú papriku.
Hlivu si najskôr očistite a nakrájajte na väčšie kúsky. Potom olúpte cibuľu, ktorú nasekáte nadrobno a pridáte do hrnca s rozpáleným olejom. Akonáhle cibuľa trochu zmäkne a zozlatne, prisypte 2 lyžice sušenej majoránky a pripravenú hlivu. Spoločne potom všetko poduste zhruba po dobu 5–10 minút, následne prisypte mletú papriku a nechajte ešte 2 minúty za stáleho miešania variť.
Pripravenú zmes potom zalejte zeleninovým vývarom a povarte všetko do zmäknutia. Následne si rozmiešajte múku v 50 mililitroch vody a túto zmes vlejte do polievky. Všetko potom zamiešajte, nechajte ešte 5 minút povariť a na záver polievku dochuťte soľou a pripraveným cesnakom. Pred podávaním ešte môžete ozdobiť tanier čerstvou majoránom.
Gulášovka z hlivy
Chceli by ste vyskúšať aj ďalší recept na polievku z hlivy ustricovej? Potom si rozhodne nenechajte ujsť klasickú hlivovú gulášovku, ktorá vám po dlhom dni príde na chuť. Aby ste si ju mohli pripraviť v domácich podmienkach, budete na to potrebovať tieto ingrediencie:
- 400 gramov hlivy ustricovej,
- 400 gramov zemiakov,
- 1 veľkú cibuľu,
- 5 strúčikov cesnaku,
- 1 slovenskú papriku,
- 2 lyžice paradajkového pretlaku,
- 2 lyžice hladkej múky,
- 2 lyžice mletej papriky,
- 1 lyžičku drvenej rasce,
- 1 liter vývaru (zhruba),
- soľ a korenie podľa chuti,
- majoránku,
- olej.
Na oleji si najskôr osmažte nadrobno nakrájanú cibuľku, kým nezíska zlatistý nádych. Potom prisypte očistenú a na rezančeky nakrájanú hlivu ustricovú, pridajte nakrájanú slovenskú papriku a drvenú rascu a pokračujte v vyprážaní, kým hliva nezmäkne. Následne pridajte mletú papriku, strúhaný cesnak, pretlak a múku, premiešajte a nechajte všetko ešte krátko smažiť.
Potom vmiešajte na kocky nakrájané olúpané zemiaky, prilejte vývar a všetko znova premiešajte. Polievku nechajte variť dovtedy, kým zemiaky trochu zmäknú. Ku koncu varenia potom dochuťte gulášovku soľou, čiernym korením a majoránom a prípadne pridajte ešte trochu vývaru. Polievku potom môžete dozdobiť čerstvo nasekanými bylinkami a podávať ideálne s čerstvým pečivom.
Zapečená hliva ustricovitá so zemiakmi
Hľadáte najlepšie recepty z hlivy ustricovej a premýšľate, čo urobiť z hlivy, ak vás už obyčajné šaláty a polievky omrzeli? Potom by vám rozhodne nemal uniknúť recept na zapečenú hlivu v štýle francúzskych zemiakov. Na jeho prípravu si nachystajte nasledujúce suroviny:
- 1 kilogram zemiakov,
- 500 gramov hlivy ustricovej,
- 2 cibule,
- 4 strúčiky cesnaku,
- 100 gramov anglickej slaniny,
- 250 mililitrov mlieka,
- 2 vajcia,
- parmezán,
- soľ a mleté korenie.
Zemiaky si dopredu uvarte v šupke, olúpte a nakrájajte na plátky. Do hlbšej panvice si potom nasypte na kocky nakrájanú anglickú slaninu (prípadne slaninu), pridajte cibuľu nakrájanú na kolieska a očistenú hlivu ustricovú nakrájanú na plátky. Spoločne potom všetko chvíľu restujte, potom zmes osoľte, okoreňte a prípadne dochuťte ďalším korením podľa chuti.
Následne si pripravte pekáč, ktorý vymažete maslom, a do neho potom striedavo pokladajte vrstvu na kolieska nakrájaných zemiakov a vrstvu hlivovej zmesi. Najvyššie poschodie by pritom mala tvoriť zemiaková vrstva. Všetko potom dajte zapiecť do rúry rozohriatej na 180 °C. Medzitým si v mlieku rozšľahajte vajíčka, trochu ich osoľte a zhruba po desiatich minútach pečenia nimi zemiaky zalejte. Hore potom nastrúhajte parmezán a pečte, kým zemiaky nezískajú zlatistú farbu.
Hliva ustricovitá na smotane
Radi by ste si pripravili dobrú hubovú omáčku a máte práve k dispozícii vlastnú úrodu hlivy ustricovej? Alebo ste si snáď zakúpili hlivu v obchode a teraz vás naháňa maškrtná? Jedným zo skvelých spôsobov, ako uvariť hlivu ustricovú, je práve príprava smotanovej omáčky, po ktorej sa budete olizovať až za ušami. Skladá sa z nasledujúcich ingrediencií:
- 500 gramov hlivy ustricovej,
- 1 veľká cibuľa (alebo 2 menšie),
- 250 mililitrov smotany na šľahanie,
- 200 mililitrov mlieka,
- 200 mililitrov vody,
- 1 lyžica hladkej múky,
- 1 lyžica citrónovej šťavy,
- 2 lyžice oleja,
- 1 lyžica drvenej rasce,
- soľ a korenie.
Najprv si olúpte cibuľu, nakrájajte ju na kocky a orestujte na rozohriatom oleji vo vyššej panvici. Potom k nej pridajte očistenú a na rezančeky nakrájanú hlivu ustricovú, posypte ju drvenou rascou, osoľte a za stáleho miešania restujte zhruba po dobu 5 minút. Následne prilejte zhruba 100 mililitrov vody, všetko premiešajte a prikryte pokrievkou. Vodu potom nechajte vydusiť, ale občas zmes premiešajte.
Akonáhle bude hotové, prilejte zvyšných 100 mililitrov vody a celý proces opakujte. Celkovo by sa hliva ustricová mala dusiť asi 30–40 minút, kým nezmäkne. Keď bude všetko pripravené, pridajte citrónovú šťavu, prilejte mlieko a premiešajte. V smotane si potom rozmiešajte múku a kašičku prilejte k hubám. Za občasného miešania nechajte omáčku variť asi 15 minút a podľa potreby ju zrieďte mliekom a podľa chuti prisoľte. Potom sa podáva hliva na smotane s cestovinami, so zemiakmi, ale napríklad aj s knedľou.