Ako UCHOVAŤ / SPRACOVAŤ HLIVU USTRICOVÚ?

Hliva ustricová má v kuchyni všestranné použitie. Jedná sa totiž o vynikajúci surovinu do polievok a omáčok, ale dobre chutí aj v kombinácii so zeleninou alebo v údenom stave. Tento druh húb je vhodné spracovať v čerstvom stave. Ak si však na týchto hubách chcete pochutnať aj v čase, kedy vaša hlivová záhradka zrovna neplodí, môžete ich zakonzervovať. To je možné vykonať hneď niekoľkými spôsobmi, ako je napríklad sušenie, blanšírovanie, drvenie alebo zmrazenie.

Ako uchovať hlivu ustricovú?

Zaujíma vás, ako očistiť hlivu ustricovú pred spracovaním? V skutočnosti je to veľmi jednoduché. Na varenie totiž budete potrebovať iba klobúčiky, takže nohy húb môžete pokojne odrezať a vyhodiť. Klobúky potom stačí utrieť navlhčenou papierovou utierkou a za pomoci špáradlá očistiť špinu, ktorá sa nachádza na spodnej strane medzi lupeňmi.

Veľa ľudí sa tiež pýta, ako dlho vydrží hliva ustricová v chladničke. Tieto huby by ste mali najlepšie konzumovať čerstvé, ale okrem toho ponúka hliva ustricová spracovanie rôznymi spôsobmi od sušenia až po drvenie. Pokiaľ ju však chcete na nejaký čas uložiť do chladničky a použiť ju neskôr, mali by ste vedieť, že by tu nemala zostať dlhšie ako tri dni. Potom sa totiž môže pokaziť.

Sušenie hlivy ustricovej

Medzi najstaršie spôsoby, ako ľudia huby uchovávajú, patrí samozrejme sušenie. Tu je podobne ako v prípade iných húb nutné dodržiavať jedno dôležité pravidlo – hliva ustricová sa pred sušením nikdy nesmie umývať vodou. Huby stačí iba starostlivo očistiť nožom, bez toho aby ste ich zbytočne lúpali. Potom ich narežeme na plátky, ideálne tak, aby klobúk aj hlúbik zostali pohromade.

Narezané plátky hlivy ustricovej následne rozložíme v jednej vrstve na liesky, rámy so silikónovým pletivom alebo na akékoľvek iné miesto vhodné na sušenie húb. Predsušiť môžeme hlivu na slnku, ale vždy by sme mali dbať na to, aby okolo húb prúdil vzduch.

Ak sa chystáte využiť elektrickú sušičku, ideálne je najprv huby predsušit pri teplote 40-50 ° C. Akonáhle jednotlivé plátky prestanú byť lepkavé, zvýšime teplotu na 60 ° C a na záver huby dosušíme opäť na 50 ° C. Že sú plátky húb dobre vysušené, spoznáme podľa toho, ako hrkajú a lámu sa. Sušená hliva ustricová sa následne uchováva v dobre uzatvárateľných sklenených dózach (rozhodne nie v plátených sáčkoch).

Nakladanie hlivy vo vlastnej šťave

Ďalším obľúbeným spôsobom, ako spracovať hlivu ustricovú, je naložiť huby vo vlastnej šťave. Ak sa rozhodnete pre túto variantu, najprv je nutné huby očistiť, nakrájať a prepláchnuť na sitku pod tečúcou vodou. Následne rozpálime hrniec, v ktorom hlivu opečieme a zhruba po dobu 20 minút za občasného miešania dusíme, aby huby pustili šťavu.

Aby bolo možné naloženú hlivu v budúcnosti použiť rôznymi spôsobmi, huby nekoreníme, len ich trochu osolíme. Po dusení necháme huby trochu vychladnúť, potom ich ukladáme do pohárov a zalejeme vlastnou šťavou (pod viečkom pritom musí zostať asi dvojcentimetrový priestor). Na záver poháre hermeticky uzavrieme a sterilizujeme asi 50 minút pri teplote 95 ° C, čo znova zopakujeme aj za ďalšie dva dni.

Hliva ustricová v soľnom roztoku

Jedna z metód, ktorá sa pre uchovanie hlivy dodnes používa, je naloženie húb do soľného roztoku. Ako na to? Huby je najprv nutné očistiť, nakrájať na plátky a nechať zavädnúť. Potom ich naplníme do pohárov a uvaríme si silný nálev, ktorý bude na pol litra vody obsahovať 500 gramov soli. Hlivu ním zalejeme takým spôsobom, aby nálev dosahoval aspoň jeden centimeter nad hornú vrstvu húb.

Čo sa týka ďalšieho postupu, poháre následne uzavrieme viečkami, alebo ich previažeme celofánom. V tomto prípade sa nesterilizujú, ale je nutné uložiť ich na temné miesto. Akonáhle potom budete chcieť huby použiť, majte na mysli, že by sa mali odoberať po vrstvách (tá vrchná býva vždy tmavšia). Pred akoukoľvek úpravou (napríklad ako základ polievky alebo omáčky) potom hlivu prepláchneme vodou a samotný pokrm už nesolíme.

Zmrazenie hlivy ustricovej

Pokiaľ chcete hlivu ustricovú zmraziť, opäť je nutné huby očistiť, nakrájať a premyť na sitku. Potom ich umiestnime do hrnca na malé množstvo rozpáleného tuku, osolíme, pridáme drvenú rascu a mleté biele korenie a necháme zmes zhruba pätnásť minút vo vlastnej šťave dusiť. Akonáhle huby vychladnú, studenú hmotu rozdelíme do potravinových sáčkov, z ktorých je vhodné odsať vzduch, a následne zamrazíme. Huby by takto mali vydržať pokojne aj celý rok. Pri použití v kuchyni ich nerozmrazujeme, ale vkladáme rovno do hrnca alebo na panvicu a tepelne upravujeme.

Blanšírovanie hlivy ustricovej

Hlivu ustricovú môžete upraviť tiež blanšírovaním. Očistené a nakrájané plodnice vložíme na sitko a prepláchneme vodou. Do hrnca si medzitým dáme variť osolenú vodu (približne jedna lyžička soli na liter vody) a akonáhle začne vrieť, prisypeme nachystané huby, ktoré varíme asi 5 minút. Penu, ktorá bude postupne vznikať, je vhodné odstrániť lyžicou. Po uvarení huby znovu položíme na sitko, dôkladne prepláchneme studenou vodou a schladené kúsky potom vkladáme do nálevu alebo nimi plníme vrecúška, ktoré neskôr uložíme do chladničky.

Drvenie hlivy na prášok

Zaujíma vás, ako najlepšie využiť tuhý hlúbik hlivy ustricovej? Odborníci radia rozdrviť túto časť húb na prášok. K tomu budete potrebovať usušené plátky húb, ktoré je nutné rozomlieť v mlynčeku na mäso a preosiať cez hrubšie sito. Ak vám aj potom zostanú väčšie kúsky, stačí, keď ich nasucho rozdrvíte v mixéri a znovu preosejete cez jemné sito.

K výslednej zmesi je dobré prisypať trochu soli, potom všetko riadne premiešajte a nasypte do pohárov s uzatvárateľnými viečkami. Inak by totiž prášok mohol zvlhnúť a splesnivieť. A ako potom môžete prášok z hlivy ustricovej využiť? Skvele poslúži napríklad ako hubové korenie do polievok a omáčok.

Hliva ustricová pleseň

Pri skladovaní sa môžete stretnúť s tým, že sa na niektorých hubách objavia zvláštny poprašok. Keďže klobúky hlivy ustricovej rastú v trsoch či väčších vrstvách nad sebou, nie je nič neobvyklé, keď na spodných plodniciach nájdete biely povlak. Jedná sa o vyklíčené výtrusy, ktoré sú však úplne neškodné.

Niektorí ľudia sa boja, že sa jedná o pleseň na hlive ustricovej. Tá by však bola úplne inak sfarbená, napríklad žlto, čierno, modro alebo zelene, a vydávala by charakteristický zápach. Drobné biele chĺpky naopak vôbec nie sú závadné a nemusíte sa báť konzumovať plodnice, na ktorých sa vyskytnú.

Ako sa vykonáva sušenie hlivy ustricovej?

Pred sušením sa hliva ustricová nikdy nesmie umývať vodou. Huby iba starostlivo očistite, bez toho aby ste ich akokoľvek lúpali, a potom ich narežte na plátky, aby klobúk aj hlúbik zostali pohromade. Narezané plátky hlivy ustricovej potom stačí rozložiť v jednej vrstve na pripravené liesky alebo rámy, predsušiť na slnku, ale vždy okolo musí prúdiť vzduch. V elektrickej sušičke sa najprv huby sušia na 40-50 ° C, keď prestanú byť lepkavé, suší sa na 60 ° C a v závere sa teplota opäť zníži na 50 ° C.

Čo je potrebné pre nakladanie hlivy vo vlastnej šťave?

Najprv je nutné huby očistiť, nakrájať a prepláchnuť pod tečúcou vodou. Potom hlivu opečte a za občasného miešania 20 minút duste v hrnci, aby huby pustili šťavu. Huby iba osoľte a nepridávajte žiadne iné koreniny, aby ste ich neskôr mohli využiť na rôzne spôsoby. Akonáhle hliva po dusení vychladne, uložte ju do pohárov, zalejte vlastnou šťavou, hermeticky uzavrite, sterilizujte pri teplote 95 ° C počas 50 minút a znova zopakujte za dva dni.

Ako pripraviť hlivu v soľnom roztoku?

Huby očistite, nakrájajte na plátky a nechajte zavädnúť. Potom ich uložte do pohárov a zvarte si silný nálev. Ten by mal obsahovať 500 gramov soli na 0,5 litra vody. Tým potom huby zalejte tak, aby nálev dosahoval zhruba jeden centimeter nad hornú vrstvu hlivy. Poháre potom uzavrite viečkami alebo ich prekryte celofánom. Huby v soľnom roztoku sa nesterilizujú, ale musia byť uschované na tmavom mieste.

Ako zmraziť hlivu ustricovú?

Pred zmrazením je nutné hlivu očistiť, nakrájať na kúsky a premyť na sitku. Potom ju vložte do hrnca na malé množstvo rozpáleného tuku, osoľte, pridajte drvenú rascu a mleté čierne korenie. Túto zmes nechajte zhruba pätnásť minút dusiť vo vlastnej šťave, a akonáhle hliva vychladne, rozdeľte hmotu do pripravených sáčkov. Z nich následne odsajte vzduch a vložte ich do mrazničky. Huby by takto mali vydržať až jeden rok.