Na prvý pohľad síce pôsobí nenápadne, ale väčšina ľudí si bez neho varenie nedokáže predstaviť. Reč je samozrejme o cesnaku kuchynskom, ktorý dnes patrí medzi najobľúbenejšie druhy korenia. Pokrmom totiž dodáva nezameniteľnú arómu i skvelú chuť, skvele dopĺňa zeleninu aj mäso a môže sa stať základom mnohých zaujímavých jedál. Prezradíme, ako spracovať cesnak a aké recepty s cesnakom rozhodne vyskúšať.
Cesnak v kuchyni
Hoci sa môže zdať ako všedná surovina, často zohráva pri varení zásadnú úlohu. Cesnak kuchynský dnes patrí medzi najobľúbenejšie druhy korenia a na dochucovanie pokrmov sa používa prakticky po celom svete. Svoje miesto v kuchyni si pritom našiel hlavne vďaka svojej nezameniteľnej vôni a výraznej chuti, ale aj vďaka pozitívnym účinkom na ľudské zdravie.
V súčasnej dobe je cesnak jednou z najpoužívanejších ingrediencií v rade rôznych regiónov južnej a východnej Ázie, na Blízkom východe, ale aj v severnej Afrike. Veľkej obľube sa však teší aj v južnej Európe, pričom významnú úlohu zohráva napríklad vo francúzskej národnej kuchyni alebo v národných kuchyniach ďalších štátov, ktoré sa rozkladajú na pobreží Stredozemného mora. Hojne sa však používa aj inde.
Výhodou je, že využitie cesnaku v kuchyni je všestranné. Obľúbený je hlavne ako prísada do polievok, omáčok, šalátov, nátierok a dipov, ale hodí sa aj k pečenému mäsu, k rybám alebo k zelenine. Okrem toho sa potom veľa využíva aj na prípravu rôznych zemiakových jedál, pridáva sa do fašírok, pomôže dochutiť mleté mäso a výborne dopĺňa tiež mäsové pokrmy na červenom alebo bielom víne.
Medzi najobľúbenejšie recepty na spracovanie cesnaku sa potom samozrejme radí klasická cesnačka, na ktorú veľa ľudí nedá v kuchyni dopustiť. Spoločne s maslom a olejom sa ale cesnak používa aj na dochutenie pečiva, čo zahŕňa rôzne bruschetty, bagety, hrianky alebo crostini (obľúbené talianske predjedlo). Okrem toho cesnak poslúži aj pri výrobe majonézy.
Tipy na rýchle lúpanie cesnaku
Hoci ľudia cesnak v kuchyni používajú takmer každý deň, jeho lúpanie je väčšinou zdĺhavé, a to hlavne v prípade, že človek potrebuje olúpať väčšie množstvo dužnatých strúčikov. Suchá šupka na nich totiž často pevne drží, akoby k nim bola prilepená. Pokiaľ aj vás táto nepríjemná práca rozčuľuje, môžete vyskúšať niekoľko spôsobov, pomocou ktorých sa dá lúpanie cesnaku značne urýchliť.
Na trhu síce existuje aj množstvo špeciálnych lúpačov na cesnak, ale pri troche snahy si vystačíte aj s tým, čo máte doma. Prvý spôsob, ako si lúpanie cesnaku uľahčiť, vyžaduje iba nôž a doštičku. Na to si strúčik položte a potom naň naplocho zatlačte pripraveným nožom (pokojne pritlačte aj dlaňou). Na tvrdom konci potom strúčik narežte, stiahnite šupku z oblúka strúčika a od tvrdého konca zložte aj zvyšok šupky.
Ďalším variantom je vložiť strúčik na moment do vriacej vody, čo napomôže tomu, že cesnak pôjde ľahkým tlakom prsta pomerne ľahko zo šupky vytlačiť. Pomôcť vám ale môže aj mikrovlnná rúra, do ktorej cesnak zhruba na 20 sekúnd vložíte. Jeho šupka by sa potom mala ľahko oddeliť aj pri pomerne jemnom dotyku. To isté potom platí aj pre cesnak, ktorý nasucho opražíte na panvici.
K obľúbeným trikom patrí aj využitie zaváracieho pohára s viečkom alebo plastové krabičky určené na uchovanie potravín. Pokiaľ chcete cesnak olúpať, stačí jednotlivé strúčiky nasypať dovnútra, nádobu uzavrieť a dôkladne s ňou chvíľu trepať. Šupky by sa týmto spôsobom mali od strúčikov samy oddeliť a cesnak bude ihneď pripravený na použitie.
Ako utrieť cesnak?
Aby cesnak získal svoju výraznú arómu a začal na jazyku trochu štípať, musí dôjsť k narušeniu jednotlivých strúčikov. A čím bude väčšia, tým pálivejšia bude chuť cesnaku v pripravovaných pokrmoch. Záleží teda iba na vás, ako intenzívne strúčiky nasekáte alebo rozdrvíte. Môžete ich ponechať vcelku, nakrájať na plátky, kocky alebo úplne nadrobno, ale aj cesnak prelisovať či utrieť.
Ak chcete cesnak utrieť, najprv si jednotlivé strúčiky olúpte a položte najširšou stranou na podložku (napríklad na doštičku). Plochou stranou noža ho potom začnite postupne roztierať (a prípadne aj roztlačovať), kým nevznikne akási jemná kašička. Niektorí tiež radia najprv cesnak nakrájať na menšie kúsky, s ktorými si potom lepšie poradíte.
Existujú však aj iné spôsoby, ako na to. Čepeľ noža tiež môžete priložiť naplocho na strúčik, aby ostrie smerovalo preč od ruky, a druhou rukou potom zatlačiť, čím cesnak popraská. Potom ho budete môcť na podložke drviť, až sa dopracujete k podobnej kašičke ako v predchádzajúcom prípade. Nezabudnite tiež v priebehu odstrániť prostredné klíčky.
Niekto potom preferuje rozotrený cesnak so soľou, ktorá by mala zaistiť, že trenie pôjde lepšie a rýchlejšie. Stačí pridať soľ k nasekanému cesnaku a pustiť sa do práce. Musíte však počítať s tým, že cesnak bude počas prípravy pokrmu už slaný, takže nie je potrebné pridávať túto surovinu vo veľkom množstve. Pokiaľ si ale na trenie cesnaku netrúfate, môžete vyskúšať tiež:
- špeciálne strúhadlá na cesnak,
- lis alebo stláčadlo na cesnak (cesnakovač),
- trietko na cesnak (hrboľatý tanier či doštička, o ktorú sa cesnak nadrví).
Ako neutralizovať cesnak?
Dali ste si nejakú cesnakovú pochúťku a nie ste schopní sa ani po vyčistení zubov zbaviť nepríjemného zápachu z úst? Pri konzumácii cesnaku sa všetky silné zlúčeniny vstrebajú do krvného obehu a pri prechode pľúcami sa začínajú vyparovať. Cesnak navyše obsahuje allylmetylsulfid, ktorý ľudský organizmus trávi pomalšie ako ostatné látky a zostáva tak v krvi dlhšiu dobu. Výsledkom je zlý dych, ktorého sa len tak nezbavíte.
Cesnakový zápach môže človeka trápiť pokojne aj 24 hodín a navyše sa môže vyparovať aj spoločne s potom. Ak sa chcete nepríjemného zápachu čo najrýchlejšie zbaviť, dajte si po konzumácii cesnaku jablko či mätu, čím zmiernite silu aj dĺžku pôsobenia obsiahnutých látok. Pokiaľ ide o tekutiny, ideálna je konzumácia mlieka, citrónovej šťavy alebo zeleného čaju. Samozrejme potom nezabudnite ani na dôkladné čistenie zubov a použitie ústnej vody.
Recepty z cesnaku
Márne premýšľate, ako zužitkovať cesnak, ktorý sa vám podarilo v záhradke vypestovať, a čo urobiť z cesnaku, aby si celá rodina pochutnala? Keďže má cesnak v kuchyni všestranné využitie, máte k dispozícii množstvo zaujímavých receptov, ktoré stoja za to vyskúšať. Či už vás láka rýchla cesnaková nátierka, hľadáte recept na cesnakovú polievku či kura na cesnaku alebo premýšľate o zaváraní cesnaku, fantázii sa tu medze rozhodne nekladú.
Pokiaľ plánujete v kuchyni pracovať s cesnakom, majte tiež na pamäti, že jeho štipľavá chuť je zaujímavá sama o sebe, ale skvele vynikne aj v kombinácii s cibuľou. V strednej Európe sa potom táto surovina veľmi kombinuje aj s výraznými bylinkami, ako je tymián, rozmarín či oregano. Skvele však doplnia aj rôzne druhy zeleniny, kam patrí napríklad paprika, paradajky, brokolica, špenát alebo cuketa. Vyskúšať však môžete aj recepty s čiernym cesnakom.
A ako cesnak najlepšie spracovať? Z hľadiska zdravia samozrejme predstavuje najlepší variant použitia surového cesnaku, pretože tepelnou úpravou (obzvlášť tou veľmi dlhou) stráca surovina svoje liečivé vlastnosti. Pokiaľ sa tomu však nevyhnete, pamätajte na to, že najviac arómy prevezme pokrm, do ktorého sa cesnak pridáva až ku koncu tepelného spracovania.
Ak nechcete mať po konzumácii cesnakového pokrmu ťažko v žalúdku, nezabudnite pred jeho použitím odstrániť z jednotlivých strúčikov klíčok, ktorý sa nachádza uprostred. Nikdy tiež cesnak tepelne neupravujte na prudko, pretože by mohol veľmi rýchlo zhorknúť a celé jedlo pokaziť. A vôbec pri tom nezáleží, či máte k dispozícii čerstvý cesnak alebo granulovaný cesnak.
Pečený cesnak v rúre
Nechce sa vám pripravovať žiadne zložité jedlo, ale máte chuť na nejaký netradičný pokrm? Alebo k vám z ničoho nič prišla návšteva, ktorej nemáte čo ponúknuť? V tom prípade by ste rozhodne mali vyskúšať recept na pečený cesnak, ktorý si dozaista zamilujete. Budete k tomu potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- palice cesnaku (počet zvoľte sami),
- olivový olej,
- maslo,
- soľ,
- pečivo podľa chuti.
Rúru si najskôr predhrejte na 200 až 220 °C. Z každej cesnakovej palice odrežte vrchnú časť, aby vyčuhoval aspoň kúsok všetkých obsiahnutých strúčikov. Každú pripravenú hlavičku potom vložte na pripravený alobal, pokvapkajte olivovým olejom, zabaľte a vložte na plech či pekáč. Ten strčte do rúry, kde sa cesnak bude piecť zhruba 45 minút.
Akonáhle požadovaná doba uplynie, alobal otvorte a nechajte palice ešte zhruba 5 až 10 minút piecť, aby pekne zozlatli. Cesnak vďaka tomu zmäkne natoľko, že pôjde zo šupiek jednoducho vytlačiť. Obvykle sa potom podáva s čerstvými alebo opečenými bagetkami, s hriankami alebo s chlebom, čo je vhodné doplniť maslom, soľou, zeleninovým šalátom, ale aj pohárom dobrého vína.
Polievka z pečeného cesnaku
Čo uvariť z cesnaku, ak hľadáte skôr chuťovo menej výrazný pokrm, než je napríklad klasická cesnačka? Keďže pri pečení cesnak stráca svoju štipľavosť a namiesto toho získava príjemnú orieškovú príchuť (bez toho, aby však stratil svoju typickú arómu), ľudia ho začali používať nielen ako chutnú nátierku na chlieb, ale pripravujú z neho aj chutnú krémovú polievku. Ak by ste ju tiež radi vyskúšali, pripravte si:
- 5 palíc cesnaku,
- 3 väčšie zemiaky,
- 1 väčšiu cibuľu,
- 1 liter zeleninového vývaru,
- 100 mililitrov bieleho vína,
- 150 mililitrov smotany,
- olivový olej,
- soľ a korenie.
Najprv si rozohrejte rúru na 180 ° C, cesnakové palice rozrežte na polovicu, vložte ich na pripravený plech vyložený alobalom, osoľte a pokvapkajte olivovým olejom. Potom ich môžete alobalom aj prikryť a pečte zhruba 35 až 40 minút. Občas potom cesnak skontrolujte, aby sa nepripálil.
Medzitým si cibuľu nakrájajte na menšie kocky, orestujte na olivovom oleji, pridajte biele víno a nechajte odpariť všetok alkohol. Potom do hrnca pridajte aj olúpané zemiaky nakrájané na kocky a všetko zalejte zeleninovým vývarom. Zmes nechajte variť tak dlho, kým zemiaky nezmäknú.
Akonáhle cesnak vytiahnete z rúry, nechajte ho trochu vychladnúť. Potom vylúpte strúčiky zo šupiek, vložte ich do polievky a spoločne so zemiakmi všetko rozmixujte ponorným mixérom. Pokiaľ si nie ste istí, aký silný váš cesnak je, spočiatku radšej pridajte iba časť upečených strúčikov, a ak to bude málo, zvyšok dodajte až po ochutnaní.
Na záver potom do polievky pridajte aj smotanu, ktorá ju zjemní a zvýrazní jej chuť. Výslednú zmes potom ešte osoľte a okoreňte podľa chuti. Pri samotnom servírovaní môžete polievku doladiť ešte orestovanými mandľovými lupienkami alebo kvapkou olivového oleja. Niekto tiež pridáva bylinky, ale všetko záleží iba na vašich chuťových preferenciách.
Tradičná cesnaková nátierka
Či už pripravujete pohostenie na večierok, alebo chystáte jednohubky na nejakú rodinnú akciu, pravdepodobne sa nezaobídete bez cesnakovej nátierky, ktorá je u nás veľmi obľúbená. Ako urobiť cesnakovú nátierku, aby si každý pochutnal? Ak sa chcete držať základného receptu, pripravte si tieto suroviny:
- 200 gramov eidamu,
- 5 strúčikov cesnaku,
- majonézu,
- soľ a korenie.
Do misy si na jemnom strúhadle nastrúhajte všetok pripravený syr. Jednotlivé strúčiky cesnaku potom olúpte, rozdeľte na polovice a odstráňte ich stredové klíčky. Následne cesnak nastrúhajte na jemnom strúhadle alebo prelisujte a pridajte do misy k syru. Na záver pridajte majonézu v požadovanom množstve (každému vyhovuje iná konzistencia nátierky), podľa chuti osoľte a okoreňte a všetko dôkladne premiešajte. Pred servírovaním potom nechajte aspoň 20 minút odležať v chladničke.
Pokiaľ vám základný recept na cesnakovú nátierku nestačí, alebo skrátka chcete túto pochúťku ešte niečím obohatiť, môžete pridať napríklad nátierkové maslo, vďaka čomu nátierka získa trochu inú konzistenciu. Niektorí ľudia potom majonézu úplne vynechávajú a používajú namiesto nej práve nátierkové maslo, a to buď samotné, alebo v kombinácii s kyslou smotanou. Zaujímavú chuť však nátierke dodá aj najemno nakrájaná šalotka.
Najlepšia cesnačka
K najobľúbenejším receptom z cesnaku sa samozrejme radí aj tradičná cesnaková polievka, na ktorú ľudia nedajú dopustiť kvôli jej výraznej chuti. Aby ste si mohli recept na cesnakovú polievku tiež vyskúšať, pripravte si nasledujúce ingrediencie:
- 5-6 strúčikov cesnaku,
- 300 gramov zemiakov,
- 1 väčšiu cibuľu,
- 1 liter zeleninového vývaru,
- bravčová masť škvarená,
- soľ, korenie a rascu,
- majoránku,
- vajcia,
- chlieb,
- syr eidam.
Najprv si pripravte chlieb, ktorý nakrájate na malé kocky a opečiete na masti dochrumkava. Trochu sadla potom dajte aj do hrnca a dozlatista na ňom orestujte nahrubo nakrájanú cibuľku. Následne prilejte zeleninový vývar a prisypte olúpané zemiaky nakrájané na kocky. Do tejto zmesi potom pridajte rascu a prípadne aj nové korenie a varte s pokrievkou zhruba po dobu 10 minút.
Následne všetko dochuťte soľou, čiernym korením a majoránom, znížte plameň a do ešte horúcej polievky vlejte rozšľahané vajíčko (alebo viac vajec). Potom je čas pridať do polievky cesnak, ktorý jej dodá špecifickú chuť. Pripravte si jednotlivé olúpané strúčiky, ktoré potom do polievky prelisujete (roztlačíte). Zhruba minútu ešte povarte a potom už môžete servírovať. Každý si navyše môže do polievky pridať opečený chlieb a nastrúhaný syr podľa chuti.
Domáca cesnaková pasta: recept
Chceli by ste si pripraviť domáce langoše s cesnakom, ale keď si predstavíte, koľko s tým bude práca, než všetko potrebné nachystáte, tak radšej zvolíte iný recept? Aspoň čiastočným riešením by mohla byť cesnaková pasta na langoše, ktorú si pripravíte vo väčšom množstve dopredu. Na jej prípravu budete potrebovať:
500 gramov cesnaku,
200 gramov tuku (sadlo, IVA),
50-80 gramov soli.
Ako urobiť cesnak na langoše? Najprv olúpte všetok cesnak a potom ho prelisujte alebo nameľte (napríklad v robote). Pridajte aj soľ a nechajte zhruba hodinu túto zmes odležať. Následne si rozpustite tuk na panvici (len ho rozohrejte, zmes sa nikdy nesmie variť) a pripravený cesnak so soľou do neho dôkladne vmiešajte. Keď bude cesnak dobre obalený, naplňte cesnakovú pastu do pohárov. Až vychladne, starostlivo ich uzavrite a uložte na chladné miesto.
Králik na cesnaku: recept
Chcete pohostiť svojho partnera a pripraviť mu nejakú špeciálnu pochúťku? Alebo snáď chystáte rodinný obed na nejaké zvláštne príležitosti? Vyskúšať môžete napríklad recept na králika na cesnaku, ktorý sa podáva s knedľou a kyslou kapustou. Budete k tomu potrebovať tieto suroviny:
- naporciovaného králika,
- 8 strúčikov cesnaku,
- 1 väčšiu cibuľu,
- 100 gramov masti alebo masla,
- soľ, korenie a rascu.
Najprv si pripravte pekáč, ktorý dôkladne vymažete masťou či maslom. Potom ošúpte cibuľu, nakrájajte ju na kolieska alebo na polmesiačiky a vyplňte jej dno pekáča. Následne ošúpte aj cesnak a prelisujte ho. Očisteného a naporciovaného králika potom vložte na pekáč s cibuľou, nasoľte ho (prípadne okoreňte), posypte rascou a potrite prelisovaným cesnakom.
Akonáhle budete mať všetko hotové, vložte pekáč do rúry vyhriatej na 150 ° C a králika pečte zhruba 2,5 hodiny. Počas pečenia nezabudnite mäso kontrolovať, čas od času obrátiť a priebežne podlievať trochou vody, ktorá vytvorí šťavu na poliatie knedlí. Králika pečte dozlatista, kým bude mäkký.
Cesnakové maslo
Hľadáte nejakú pochúťku, ktorá by dokázala dodať netradičnú chuť pečivu, ale aj mäsovým pokrmom? V tom prípade by ste si rozhodne nemali nechať ujsť recept na cesnakové maslo. Aby ste ho mohli doma vyskúšať, nachystajte si nasledujúce ingrediencie:
- 250 gramov masla,
- 8-10 strúčikov cesnaku,
- morskú soľ.
Maslo nechajte pri izbovej teplote zmäknúť a medzitým si cesnak olúpte a utrite so soľou. Akonáhle bude hotové, maslo si roztlačte a dôkladne premiešajte s pripravenou cesnakovou zmesou. Okrem toho potom môžete pridať aj trochu čerstvo namletého korenia, najemno nasekanú petržlen alebo trochu pažítky. Potom maslo uložte do uzatvárateľnej nádoby a pred podávaním nechajte stuhnúť v chladničke.
Liečivé recepty z cesnaku
Ak skôr než recept na cesnakovú nátierku alebo recept na králika na cesnaku hľadáte možnosti, ako túto surovinu využiť ako liečivku, vyskúšať môžete napríklad konzumáciu čerstvej cesnakovej šťavy. Ďalším variantom je čaj s cesnakom a klinčekmi, cesnaková tinktúra alebo niektorý z ďalších prípravkov s cesnakom, ktoré sa dajú zakúpiť v lekárni či na internete.
Okrem toho si však ľudia obľúbili aj cesnak v mede, a čo sa týka vonkajšieho použitia, nedajú dopustiť na chladné zábaly z cesnakového čaju alebo na cesnakový olej, ktorý údajne dokáže nahradiť antibakteriálnu masť. Pri liečbe bradavíc sa potom odporúča priložiť na postihnuté miesto plátok cesnaku, okraje bradavice natrieť olivovým olejom a všetko prelepiť náplasťou.
Fermentovaný cesnak v mede
Hľadáte spôsob, ako posilniť svoj imunitný systém a vyhnúť sa nádche, chrípke a sezónnemu prechladnutiu? V tom prípade by ste rozhodne mali vyskúšať recept na cesnak v mede, ktorý niektorí považujú za prírodné antibiotikum. Med totiž liečivé účinky cesnaku zosilňuje a navyše uľahčuje vstrebávanie látok do krvi. Pokiaľ ho chcete tiež vyskúšať, budete potrebovať:
- sklenenú zaváraciu nádobu,
- 2 palice cesnaku,
- pohár tekutého medu.
Cesnak najprv rozdeľte na jednotlivé strúčiky, tie potom olúpte a nakrájajte na malé kúsky alebo čiastočne rozdrvte pomocou noža položeného naplocho (prípadne mažiarom či paličkou). Potom naplňte cesnakom pripravené zaváracie poháre zhruba do ¾ objemu a všetko zalejte medom takým spôsobom, aby v ňom bol cesnak úplne ponorený.
Pohár potom voľne zakryte viečkom, aby mohli von unikať prebytočne plyny, ktoré vznikajú pri fermentácii. Potom ju uložte na tmavšie miesto, a to ideálne na nejakom podtácku či tanieriku. Zmes totiž počas kvasenia obvykle buble a cesnakový med by sa mohol dostať von a niečo vám zašpiniť. Nádobu každý deň zľahka pretrepte, aby sa zmes rovnomerne premiešala.
Kvasenie bude prebiehať zhruba mesiac, ale cesnak v mede je možné ujedať už v priebehu. Následne by ste mali cesnakový med uskladniť na chladnom mieste, kde vydrží niekoľko mesiacov (niektorí tvrdia, že dokonca aj rok). Čo sa týka konzumácie, odporúča sa užívať 1 čajovú lyžičku cesnakového medu každé ráno (nalačno) a potom ju zapiť pohárom vody alebo čaju. Počas choroby potom môžete dávkovanie zvýšiť až na 3 lyžičky denne.
Cesnakový čaj
Ak hľadáte zdraviu prospešné recepty z cesnaku, vyskúšať môžete aj cesnakový čaj. Najprv si uvarte 1 liter vody, ktorý následne necháte mierne vychladnúť. Potom pridajte 5 najemno nasekaných cesnakových strúčikov, čerstvú citrónovú šťavu a med. Hotový čaj môžete popíjať horúci, ale aj studený, čo by malo fungovať ako prevencia rôznych ochorení. Nikdy ho však znova neprevarujte.