6 najlepších receptov z MEDVEDIEHO CESNAKU

Podarilo sa vám na záhrade vypestovať bohatú úrodu medvedieho cesnaku, ktorý je známy pre svoju jemne pikantnú chuť a výraznú arómu? Alebo ste snáď na túto zaujímavú rastlinu narazili v lese? V tom prípade určite premýšľate, ako ju najlepšie zužitkovať. Prezradíme, aké má medvedí cesnak využitie v kuchyni, čo z neho pripraviť a ako uchovať medvedí cesnak, aby vám čo najdlhšie vydržal.

Kedy zberať medvedí cesnak?

Pokiaľ vás láka zber medvedieho cesnaku vo voľnej prírode, pripravte sa na to, že si túto rastlinu rozhodne nebudete môcť dopriať, kedykoľvek sa vám zachce. Zbierať sa dá totiž iba dva mesiace v roku, a to zhruba od polovice marca do konca mája (ešte pred rozkvetom). Rastie pritom hlavne v lužných a listnatých lesoch, v blízkosti potokov alebo na úpätí svahov, kde je vlhko a tieň.

Ak sa rozhodnete pestovať medvedí cesnak zo semien, pamätajte, že zberu sa dočkáte až budúci rok (zhruba za rok a pol). Ak zvolíte druhú variantu, ktorou je pestovanie medvedieho cesnaku z cibuliek, úroda vás čaká už za niekoľko týždňov. Teda aspoň za predpokladu, že sadíte cibuľky na jar (v marci alebo v apríli) a doprajete rastlinám správne stanovište aj potrebnú zálievku.

Ako uskladniť medvedí cesnak?

Či už sa vám podarilo vypestovať medvedí cesnak na vlastnej záhradke, nazbierať v lese alebo kúpiť na farmárskych trhoch, dôležité je vždy vyberať také rastliny, ktoré sú nepoškodené, nezvädnuté a bez nečistôt. Pozor si však dajte aj na hmyz a slimáky, ktorí si na medveďom cesnaku tiež radi pochutnajú, a pamätajte, že pri zbere sa vždy trhajú iba listy, aby mohla rastlina budúci rok znovu obrásť.

Podobne ako ďalšie rastliny aj medvedí cesnak po odtrhnutí postupne uvädá, takže sa z čerstvých listov môžete radovať iba chvíľočku. Pokiaľ však máte k dispozícii bohatú úrodu, ktorú nestihnete okamžite spracovať, určite premýšľate, ako medvedí cesnak spracovať a uchovať, aby vám vydržal dlhšiu dobu a mohli ste sa z neho radovať aj počas nasledujúcich mesiacov.

Ak chcete medvedí cesnak uchovať iba krátkodobo, a to niekoľko dní, stačí jeho listy namočiť do vody a potom ich uložiť do chladničky (ideálne vo vlhkej utierke alebo v pohári s vodou). Na tomto mieste by mali v dobrom stave vydržať 3 až 4 dni, kým ich nespracujete. Pokiaľ je ale vaša úroda príliš veľká, skúste medvedí cesnak zmraziť, nasušiť alebo naložiť do oleja.

Zmrazenie medvedieho cesnaku

Jednou z najobľúbenejších a najjednoduchších možností, ako aromatické listy uchovať po dlhšiu dobu, je uskladnenie do mrazničky, kde vydrží pokojne aj niekoľko mesiacov. Ako zamraziť medvedí cesnak? Jednotlivé listy postupne umyte, zbavte nečistôt a vytrieďte poškodené kusy. Potom ich nakrájajte na menšie kúsky, zabaľte do igelitových sáčkov a vložte do mrazničky. Až budete potrebovať medvedí cesnak na prípravu polievky alebo pesta, stačí vrecká vytiahnuť a nechať rozmraziť.

Medvedí cesnak v oleji

Ďalším variantom, ako uchovať medvedí cesnak, je nakladanie do oleja. Hoci je tento spôsob o niečo náročnejší ako obyčajné zmrazenie nakrájaných listov, určite sa oplatí ho vyskúšať. Môžete si potom totiž medvedí cesnak odobrať z pohára v požadovanom množstve bez toho, aby ste museli zdĺhavo rozmrazovať veľké vrecká plné aromatických lístkov, a silná vôňa navyše olejom príjemne prestúpi.

Ako na to? Listy medvedieho cesnaku najprv preberte a tie uschnuté, zvädnuté a poškodené vyraďte. Potom ich starostlivo umyte, nechajte odkvapkať a každý pomocou papierovej kuchynskej utierky osušte. Túto časť prípravy rozhodne nezanedbávajte, pretože keby na listoch zostala voda, mohol by sa vám pohár s pripravenou pochúťkou veľmi rýchlo pokaziť.

Akonáhle budú listy medvedieho cesnaku suché, nasekajte ich pomocou ostrého nerezového či keramického noža. Potom už stačí len vložiť nakrájané listy do pripraveného pohára, ale aj to má samozrejme svoje pravidlá. Najprv si poriadne umyte ruky a následne začnite do pohára utláčať medvedí cesnak tak, aby medzi vrstvami nezostal žiadny vzduch.

Akonáhle budete mať na dne pohára natlačený 1 až 2 centimetre nasekaných listov, prilejte malé množstvo oleja a opäť sa rovnakým spôsobom pridajte ďalšiu vrstvu medvedieho cesnaku. Takto pokračujte až do chvíle, než sa dostanete k hrdlu pohára. Poslednú vrstvu listov potom zalejte olejom, a to takým spôsobom, aby boli všetky listy ponorené. Pohár následne dôkladne uzavrite a vložte do chladničky.

Sušenie medvedieho cesnaku

Pokiaľ máte k dispozícii veľké množstvo medvedieho cesnaku, môžete ho samozrejme tiež usušiť. Je to pomerne jednoduché, pretože stačí jednotlivé listy umyť, osušiť a potom nechať schnúť na ráme so sieťovinou alebo vložiť do väčšej sušičky. Môže to však trvať pomerne dlhú dobu, v závislosti od aktuálnych podmienok. Akonáhle sa potom dajú listy medvedieho cesnaku rozdrobiť, môžete ich rozmixovať na prášok, ktorým dochutíte mäso, šaláty, plnky alebo iné pokrmy.

Medvedí cesnak: recepty

Priniesli ste si domov záplavu aromatických listov a teraz márne premýšľate, ako spracovať medvedí cesnak, aby si na ňom pochutnala celá rodina? Pri varení sa táto rastlina dá využiť prakticky všade tam, kde by ste normálne zužitkovali cesnak kuchynský. Jeho chuť je ľahko pikantná, ale pomerne jemná, pričom na rozdiel od klasického cesnaku po sebe ten medvedí nezanecháva taký silný zápach.

V kuchyni sa dá využiť medvedí cesnak ako špenát, ktorý už nie je potrebné dochucovať klasickým cesnakom. Pri tepelnej úprave rýchlo zvädne, zmäkne a získa sýto zelenú farbu. Dá sa podusiť v rozohriatom tuku, pričom ideálne je orestovať medvedí cesnak na masle, ktoré nie je potrebné výrazne rozpaľovať. Nezabudnite však pridať soľ, ktorá mu dodá tú správnu chuť.

Väčšina ľudí, ktorí sa na jar vydávajú do lesa zbierať medvedí cesnak alebo ho pestujú na svojej domácej záhradke, používa túto surovinu na výrobu pesta. To sa potom skvele hodí napríklad k cestovinám, ale aj do rizota. V sušenej podobe potom medvedí cesnak dokáže výborne dochutiť pripravované pokrmy a hodí sa napríklad do rôznych omáčok alebo k mäsu (predovšetkým k jahňaciemu).

Ak máte k dispozícii čerstvé listy medvedieho cesnaku, môžete ich zužitkovať napríklad pri výrobe šalátov a nátierok. Upotrebiť sa však dajú aj ako iné bylinky, ako je napríklad pažítka alebo petržlenová vňať. Stačí ich umyť, nakrájať na menšie kúsky a posypať nimi chleba s maslom alebo s taveným syrom, čím vytvoríte zaujímavú a hlavne zdravú desiatu.

Pokiaľ sa vám podarilo vypestovať alebo nazbierať veľké množstvo medvedieho cesnaku, rozhodne by ste mali vyskúšať aj prípravu krémovej polievky z čerstvých listov, ktorú si ľudia nemôžu vynachváliť. Obľúbená je ale aj plnka alebo omeleta s medvedím cesnakom a medzi populárne recepty patrí aj bylinkové maslo s medvedím cesnakom alebo napríklad vajíčkový šalát s medvedím cesnakom.

Okrem toho sa potom medvedí cesnak môže stať aj základom mnohých liečivých receptov. Pokiaľ ho neplánujete jesť v čerstvom stave ani ho tepelne upravovať, určite by vás mohla zaujať tinktúra z medvedieho cesnaku. Aby toho však nebolo málo, pripraviť si môžete aj víno s medvedím cesnakom, ktoré údajne pomáha proti zahlieneným prieduškám a uľahčuje dýchanie.

Medvedí cesnak: pesto

Jedným z najobľúbenejších spôsobov, ako využiť medvedí cesnak, je vytvorenie chutného pesta. To sa používa hlavne na dochutenie cestovinových pokrmov, ale dokáže skvele obohatiť aj krémové rizoto a hodí sa aj k mäsovým alebo zemiakovým jedlám. Pridať ho ale môžete prakticky kamkoľvek. Na jeho prípravu budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

  • 200 gramov medvedieho cesnaku,
  • 200 mililitrov olivového oleja,
  • soľ na dochutenie,
  • citrónovú šťavu.

Listy medvedieho cesnaku najprv dobre umyte pod tečúcou vodou, potom ich vysušte pomocou utierky a nakrájajte na menšie kusy. Do mixéra potom nalejte pripravený olivový olej a postupne pridávajte osušené listy medvedieho cesnaku, kým pri mixovaní zmes nebude príjemne hladká (mala by získať kašovitú konzistenciu). Pesto potom dochuťte soľou a citrónovou šťavou podľa vlastných chuťových preferencií.

Hotové pesto prelejte do pripravených zaváracích pohárov a ešte pred uložením do chladničky alebo na iné tmavé a chladné miesto ho zalejte tenkou vrstvou olivového oleja, aby vám čo najdlhšie vydržalo. Akonáhle budete pesto z medvedieho cesnaku potrebovať, stačí ho vytiahnuť z chladničky a v potrebnom množstve zamiešať do pripravovaného pokrmu alebo nechať na každom, aby si ho doprial podľa chuti.

Pokiaľ vás už základný recept na pesto z medvedieho cesnaku omrzel, môžete ho ešte o trochu vylepšiť. Stačí pridať slnečnicové či píniové semienka, orechy (napríklad kešu či mandle) alebo syr (do pesta sa hodí hlavne parmezán). Vybrané ingrediencie krátko rozmixujte spolu s listami medvedieho cesnaku a nezabudnite, že aj v tomto prípade by pesto malo mať krémovú konzistenciu.

Bylinkové maslo z medvedieho cesnaku

Keďže je medvedí cesnak korenie, ktoré je silne aromatické a má ľahko pikantnú chuť, môžete ho využiť aj na prípravu skvelého bylinkového masla. Tento recept je navyše veľmi jednoduchý, takže jeho prípravu určite zvládne aj človek, ktorý sa v kuchyni bežne nepohybuje. Aké suroviny by ste si mali pripraviť?

  • 250 gramov masla (kocku),
  • 100 gramov medvedieho cesnaku,
  • soľ a korenie na dochutenie.

Maslo si najskôr nechajte zmäknúť, potom ho nakrájajte na menšie kúsky a tie vložte do mixéra. Následne si opláchnite pripravené listy medvedieho cesnaku, osušte ich a nasekajte najemno. Akonáhle budete mať hotovo, pridajte ich do mixéra spoločne s trochou soli a korenia. Všetko starostlivo rozmixujte (alebo spracujte pomocou ručnej metly) a výslednú zmes prípadne ešte dochuťte.

Potom už len stačí bylinkové maslo s medvedím cesnakom vložiť do formičky a nechať vychladiť, než si ho namažete na čerstvý chlieb, hrianku či bagetu alebo ho použijete na dochutenie zemiakov, steaku či rýb. V chladničke však pripravené maslo nevydrží príliš dlho. Pokiaľ ho chcete uchovať na dlhšiu dobu, zabaľte ho do potravinovej fólie v podobe valčeka, poriadne utiahnite a vložte do mrazničky.

Polievka z medvedieho cesnaku

Medzi zdravé recepty z medvedieho cesnaku sa radí aj krémová polievka, ktorú si určite zamiluje celá vaša rodina, a to hlavne v prípade, že ju na záver doplníte o chrumkavé krutóny. Aby ste mohli recept na polievku z medvedieho cesnaku tiež vyskúšať, nachystajte si nasledujúce suroviny:

  • 150 gramov medvedieho cesnaku,
  • 50 mililitrov suchého bieleho vína,
  • 1 liter zeleninového vývaru,
  • 150 mililitrov smotany (31 %),
  • 2 zemiaky,
  • 1 väčšiu cibuľu,
  • maslo,
  • soľ a korenie na dochutenie,
  • štipku muškátového orieška.

Najprv si nakrájajte cibuľu najemno a potom ju dozlatista orestujte na masle. Medzitým si olúpte zemiaky, ktoré následne nakrájate na kocky zhruba o veľkosti 1 centimetra. Tie pridajte k cibuľke a potom všetko podlejte bielym vínom, ktoré necháte takmer úplne odvariť. Potom prilejte zeleninový vývar a priveďte zmes do varu na tak dlho, kým zemiaky nezmäknú.

Následne pridajte medvedí cesnak a smotanu, polievku osoľte, okoreňte a dochuťte muškátovým orieškom. Potom nechajte polievku opäť prísť do varu, a to zhruba na 1 minútu. Ešte horúcou ju rozmixujte pomocou tyčového mixéra a preceďte cez jemné sitko. Podľa potreby potom ešte dochuťte soľou alebo korením a podávajte s krutónmi (a prípadne aj kyslou smotanou).

Plnka s medvedím cesnakom

Ďalším zaujímavým receptom, ktorý rozhodne stojí za to vyskúšať, je jarná plnka so špenátom a medvedím cesnakom. Pokiaľ by ste si ju doma radi pripravili, budete k tomu potrebovať tieto ingrediencie:

  • 8 rožkov,
  • 200 mililitrov mlieka,
  • 400 gramov údeného mäsa,
  • 3 uvarené vajíčka,
  • 2 cibule,
  • 2 jarné cibuľky,
  • 2 hrsti špenátu,
  • 2 hrsti medvedieho cesnaku,
  • 6 vajec,
  • maslo,
  • ½ prášku do pečiva,
  • soľ a korenie na dochutenie,
  • muškátový oriešok.

Rožky najprv nakrájajte na menšie kocky (zhruba 2 centimetre), nasypte ich do väčšej misy, zalejte mliekom a všetko dôkladne premiešajte. Pečivo by však nemalo byť úplne namočené, ale skôr len trochu navlhnuté. Na panvičke si potom rozohrejte trochu masla a orestujte na ňom nahrubo nakrájanú cibuľu spoločne s jarnou cibuľkou.

Akonáhle cibuľa získa zlatistú farbu, pridajte aj údené mäso nakrájané na menšie kocky, ktoré budete chvíľu opekať a následne ho necháte vychladnúť. K rožkom okrem údeného mäsa pridajte varené vajcia nakrájané na drobné kocky spolu s umytým, nasekaným medvedím cesnakom a špenátom.

V ďalšej mise si rozšľahajte 6 vajec, pridajte zhruba 1 až 2 lyžičky soli, korenie a nastrúhaný muškátový oriešok. Akonáhle bude zmes premiešaná, zašľahajte do nej aj kypriaci prášok. Všetko potom vlejte do misy s pripravenými rožkami a zeleninou, zľahka premiešajte vareškou a znova dôkladne premiešajte rukami, aby sa suroviny dobre spojili. Hotovú plnku následne vložte do zapekacej misy vymastenej maslom a pečte ju v rúre vyhriatej na 180 °C zhruba po dobu 45 minút.

Víno s medvedím cesnakom

Pokiaľ premýšľate, aké má medvedí cesnak použitie v kuchyni, a chcete pre svoju rodinu pripraviť niečo netradičné, vyskúšajte víno z medvedieho cesnaku. Ako na to? Najprv si pripravte nasledujúce veci:

  • 1 liter bieleho vína,
  • 3 lyžice medu,
  • 2 hrsti nasekaného medvedieho cesnaku.

Biele víno najprv nalejte do hrnca a zahrejte ho zhruba na 80 až 85 °C. Pamätajte pritom na to, že sa nikdy nesmie variť. Do ešte horúceho vína potom nasypte umytý a najemno nasekaný medvedí cesnak, hrniec prikryte pokrievkou, zložte z platne a nechajte vychladnúť. Samotné lúhovanie by potom malo prebiehať zhruba 48 hodín.

Po dvoch dňoch zmes odkryte a cez sitko zlejte do pripravenej nádoby. Víno následne dochuťte medom (môžete ho pridať pokojne aj väčšie množstvo podľa vlastných chuťových preferencií) a potom zlejte do fľaše. Každý deň sa potom odporúča vypiť zhruba 1 deciliter tohto nápoja, ktorý mnohí nazývajú elixír mladosti, pretože obsahuje množstvo vitamínov a ďalších zdraviu prospešných látok.

Tinktúra z medvedieho cesnaku

Ak chcete medvedí cesnak uchovať na dlhšiu dobu, vyskúšajte prípravu tinktúry, ktorá posilňuje organizmus a pomáha v boji proti chrípke či prechladnutiu. Jej výroba je veľmi jednoduchá, a čo sa týka potrebných ingrediencií, postačia vám iba listy medvedieho cesnaku, aspoň 40% alkohol (napríklad slivovica alebo hruškovica) a čistý uzatvárateľný pohár.

Listy medvedieho cesnaku najskôr starostlivo umyte, osušte a nakrájajte na drobné kúsky. Tými potom naplňte pripravený pohár zhruba do štvrtiny až do polovice (ak ich vkladáte voľne, môžete ho však pokojne zaplniť celý). Všetok obsah následne zalejte alkoholom a pevne uzavrite. Tinktúru nechajte stáť na teplom a svetlom mieste, kam však nebudú dopadať priame slnečné lúče.

Pohár ponechajte uzavretý minimálne po dobu 14 dní, ale nezabudnite ho každý deň dôkladne pretrepať, aby sa medvedí cesnak náležite vymaceroval. Akonáhle potrebná doba uplynie, tinktúru sceďte cez plátno a nalejte do tmavej fľaše. Potom ju uložte na tmavé a chladné miesto alebo prípadne do chladničky a používajte ju zriedenú s vodou pri prechladnutí, zahlienení alebo tráviacich ťažkostiach.