MEDVEDÍ CESNAK: Aké má využitie a liečivé účinky?

Poradil vám niekto z priateľov, aby ste sa vydali do lesa na medvedí cesnak? Alebo snáď túto obľúbenú liečivku dobre poznáte a jej sezónu si nikdy nenecháte ujsť? V každom prípade je dobré vedieť, aké látky medvedí cesnak obsahuje a čo si s natrhanými listami môžete doma počať. Prezradíme vám, aké má medvedí cesnak účinky na organizmus, aké obsahuje medvedí cesnak vitamíny a na čo sa táto rastlina používa.

Druhy medvedieho cesnaku

Medvedí cesnak (Allium ursinum) je vytrvalá bylina s podzemnou cibuľou, ktorá rastie prevažne v lužných a listnatých lesoch, v blízkosti potokov alebo na úpätí svahov. Z botanického hľadiska pritom môžeme rozlíšiť dva samostatné poddruhy, a to konkrétne cesnak medvedí pravý (Allium ursinum subsp. ursinum) a cesnak medvedí ukrajinský (Allium ursinum subsp. ucrainicum).

Pravý variant medvedieho cesnaku sa typicky objavuje na západe Slovenskej republiky. Od ďalšieho spomínaného poddruhu sa líšia hlavne podobou kvetnej stopky, ktorá je tu drsná a pokrytá papilami, ale v prípade ukrajinského medvedieho cesnaku býva skôr hladká a bez papíl. S týmto variantom sa potom stretnete prevažne na východe.

Zber medvedieho cesnaku

Pokiaľ sa chystáte vypraviť do lesa na medvedí cesnak, pamätajte na to, že sa dá zbierať iba dva mesiace v roku, a to zhruba od polovice marca do konca mája. Vyrastá ešte pred olistením stromov, kedy sa mu aj na temných lesných stanovištiach dostáva pomerne veľké množstvo svetla, a vytvára bujné porasty. Na teplejších miestach sa potom môže objaviť už koncom februára, ale to je zriedkavé.

Aróma medvedieho cesnaku je veľmi výrazná podobne ako v prípade klasického cesnaku kuchynského. V priebehu sezóny sa však môže meniť, pričom v našich podmienkach býva najvýraznejšia na jar, teda ešte skôr, než medvedí cesnak začne vytvárať prvé kvety. Tie sa objavujú zhruba koncom mája, kedy sa ale zber už neodporúča, pretože rastliny strácajú svoju chuť a znižuje sa množstvo obsiahnutých vitamínov a prospešných látok.

Pred výpravou do lesa by ste sa tiež mali zamyslieť, ako zbierať medvedí cesnak, aby ste nespôsobili viac škody ako úžitku. Rozhodne nikdy netrhajte celé rastliny, ale z každej odoberte iba jeden až dva listy. Na miestach, kde medvedí cesnak rastie, potom našľapujte opatrne, aby ste jeho bohatý porast svojou neopatrnosťou nezničili. Vždy by ste potom mali medvedí cesnak trhať iba pre vlastnú potrebu, aby porasty vydržali aj pre ďalšie generácie.

Hoci medvedí cesnak nie je v našich podmienkach označený za ohrozenú alebo chránenú rastlinu, dôsledne dbajte na dodržiavanie zákonných ustanovení. Pri jeho zbere sa tak vyhnite všetkým chráneným územiam a pri trhaní listov aj kvetov buďte zakaždým šetrní k okolitej prírode. V prírodných rezerváciách navyše zber rastlín priamo zakazuje zákon č. 114/1992 Zb. o ochrane prírody a krajiny.

Obsiahnuté látky

Medvedí cesnak podobne ako cesnak kuchynský obsahuje veľké množstvo silíc so sírnymi zlúčeninami. Hojne zastúpený je v celej rastline hlavne alicín (allicín), čo je látka, ktorá je zodpovedná za charakteristickú cesnakovú arómu a jej štipľavosť. Do tela sa alicín vstrebáva z tráviaceho traktu a je známy hlavne pre svoje antibakteriálne (antibiotické), fungicídne a virucidné účinky.

V samotnom medvedím cesnaku plní alicín úlohu obrany proti škodcom, ale okrem toho tiež brzdí rast húb a plesní, je účinným prostriedkom proti herpes vírusom a zároveň funguje proti baktériám rodu Enterococcus, Bacillus a Streptococcus. Má navyše antioxidačné účinky, môže mať pozitívny vplyv pri liečbe rôznych infekcií a údajne pomáha aj pri liečbe aterosklerózy či vysokého krvného tlaku.

Okrem toho je potom medvedí cesnak bohatý na fenoly a rovnako ako ďalšie rastliny z rodu cesnak (Allium) obsahuje veľké množstvo flavonoidov (vitamín P), čo sú látky patriace medzi rastlinné sekundárne metabolity. Ďalej je tu vo väčšom množstve zastúpený aj vitamín C (ale napríklad v cesnaku kuchynskom alebo cesnaku vinárnom je ho viac), vitamín A, vitamín B, železo, zinok, vápnik či horčík.

Aké má medvedí cesnak liečivé účinky?

Ľudia, ktorí túto rastlinu nepoznajú a nikdy ju neochutnali, sa často pýtajú, aké má medvedí cesnak účinky na zdravie a či je medvedí cesnak zdravý. Hoci to mnohí netušia, ide o jednu z veľmi obľúbených rastlín ľudového liečiteľstva, ktorej pozitívny vplyv na ľudský organizmus je známy už po stáročia. Najdôležitejšou účinnou látkou je potom vyššie spomínaný alicín.

Listy medvedieho cesnaku, ktorý rastie vo voľnej prírode, obsahujú iba silicu označovanú ako aliin. Tá sa potom vplyvom porušenia (rozžuvanie, krájanie, mixovanie) ich rastlinných buniek zmení na alicín, pretože tu prebehne proces enzymatického štiepenia. Vďaka tomu má medvedí cesnak svoju nezabudnuteľnú arómu, ktorá pomáha danú rastlinu odlíšiť od veľmi podobnej konvalinky vonnej.

Prítomný alicín, ktorý má antibakteriálne a protizápalové účinky, je potom zodpovedný aj za rad liečivých vlastností medvedieho cesnaku. Konzumácia tejto rastliny tak môže pomôcť napríklad pri liečbe chrípky, prechladnutia, angíny alebo rôznych respiračných ťažkostí. Okrem toho je však alicín účinným antioxidantom, ktorý bráni telo pred oxidačným poškodením a neutralizuje pôsobenie škodlivých voľných radikálov.

Veľa ľudí používa medvedí cesnak aj ako prevenciu. Vzhľadom k tomu, že je dostupný predovšetkým v marci a apríli, hodí sa aj na rôzne jarné očistné kúry. Údajne posilňuje imunitu, ale pomáha aj pri hnačkách či nadúvaní, účinne bojuje proti streptokokom a stafylokokom a dokáže zničiť rôzne črevné parazity. Môže však pomôcť aj pri reumatických bolestiach, znižuje krvný tlak a koncentráciu cholesterolu v krvi a bráni vzniku tukových alebo minerálnych usadenín na stenách ciev.

Má medvedí cesnak nežiaduce účinky?

Hoci môže medvedí cesnak mať rad pozitívnych účinkov, s jeho užívaním by ste to rozhodne nemali preháňať. Nadmerná konzumácia tejto rastliny totiž môže vyvolať hnačku, nadúvanie alebo dokonca aj zápal obličiek. U niektorých jedincov sa navyše môže prejaviť alergia na alicín (cesnakové silice), a pokiaľ medvedí cesnak zjedia alebo sa dotkne ich kože, dostavia sa nasledujúce symptómy:

  • opuch hrdla,
  • dýchacie ťažkosti,
  • podráždenie a začervenanie pokožky.

Medzi ďalšie vedľajšie účinky, ktoré môže konzumácia medvedieho cesnaku vyvolať, sa potom samozrejme radí aj celkový telový zápach. Výnimkou však nie sú ani respiračné problémy alebo krvácanie. Okrem toho by si potom na medvedí cesnak mali dať pozor aj ľudia, ktorých trápia problémy so žalúdkom, žlčníkom alebo pankreasom. Radšej preto vždy jedzte túto bylinu s mierou a v prípade akýchkoľvek komplikácií neotáľajte s návštevou lekára.

Aké má medvedí cesnak využitie?

Listy a stonky medvedieho cesnaku majú typicky cesnakovú príchuť, ale sú o niečo menej aromatické ako cesnak siaty. Hodí sa na prípravu radu rôznych pokrmov, ale samozrejme plní aj svoju liečivú funkciu. Najlepšie sú ale samozrejme v čerstvom stave, teda v priebehu marca a apríla, pretože iba tak si dokážu uchovať všetky zdraviu prospešné látky. Akákoľvek tepelná úprava ich množstvo znižuje.

Ako liečivka sa medvedí cesnak používa napríklad pri liečbe ochorení dýchacích ciest alebo na zlepšenie trávenia. Zároveň slúži ako prevencia kardiovaskulárnych ťažkostí. Ak by ste ho radi vyskúšali, ale nechcete ho konzumovať v čerstvom stave, mohla by sa vám hodiť napríklad tinktúra z medvedieho cesnaku. Čerstvá šťava potom môže pomôcť s hojením drobných i väčších rán, predtým slúžila ako dezinfekčný prostriedok a niekedy sa používa aj ako hmyzí repelent.

Ďalším variantom, ako túto bylinu konzumovať, je víno z medvedieho cesnaku. To údajne pomáha proti trvale zahlieneným prieduškám, čo ocenia hlavne starší ľudia, uľahčuje dýchanie a užíva sa aj pri tuberkulóze. Konzumácia čerstvo nasekaných listov zase môže pomôcť s prečistením obličiek a močového mechúra, ale zároveň uľavuje od žalúdočných ťažkostí.

Medvedí cesnak v kuchyni

Pri varení sa medvedí cesnak používa prakticky všade tam, kde by ste zužitkovali cesnak kuchynský. Jeho chuť je zároveň jemná a ľahko pikantná, ale veľkou výhodou v tomto prípade je skutočnosť, že z konzumentov následne nie je toľko cítiť výraznú cesnakovú arómu. V kuchyni sa preto dnes z medvedieho cesnaku pripravuje množstvo skvelých receptov.

Medzi najobľúbenejšie pokrmy, kde táto surovina hrá hlavnú rolu, patrí pesto z medvedieho cesnaku, ktoré sa potom hodí na cestoviny, do rizota alebo na dochutenie mäsa. Vňať tejto byliny sa však pridáva aj do polievok alebo rôznych omáčok, nasekané listy sa dobre hodia ako príloha k rybe a v rozmixovanom stave zase poslúžia na výrobu bylinkového masla s medvedím cesnakom.

Okrem toho sa ale pridáva aj do nátierok alebo do šalátov a skvele ho upotrebíte pri pokrmoch, na ktoré si bežne sypete iné bylinky, ako je pažítka alebo petržlenová vňať. Pokojne ho teda môžete pridať na chlieb s maslom alebo so syrom, čím vznikne zdravá desiata. Môžete s ním ale okoreniť aj rôzne druhy mäsa, pričom najlepšie sa hodí k jahňaciemu.

Medvedí cesnak sa dá však aj tepelne upraviť a použiť namiesto špenátu, ako náplň do slaného koláča alebo ako súčasť plnky. Obľúbená je potom aj krémová polievka z medvedieho cesnaku so špargľou, ale k chuti vám určite príde aj vaječná omeleta s medvedím cesnakom, a ak máte radi zemiakové halušky so smotanovou omáčkou a špenátom, môžete vyskúšať variant s medvedím cesnakom.

Ako zbierať medvedí cesnak?

Medvedí cesnak rastie iba dva mesiace v roku, zhruba od polovice marca do konca mája, a nájdete ho hlavne v lužných a listnatých lesoch, blízko potokov alebo na úpätí svahov. Pokiaľ si ho chcete nazbierať, nikdy netrhajte celé rastliny, ale z každej odoberte iba jeden či dva listy. V porastoch medvedieho cesnaku našľapujte opatrne a zbierajte rastliny iba pre vlastnú potrebu. Nikdy potom netrhajte medvedí cesnak na chránenom území.

Aké má medvedí cesnak liečivé účinky?

Táto obľúbená liečivka je dôležitá hlavne kvôli obsiahnutému alicínu, ktorý má antibakteriálne, antioxidačné, fungicídne a virucidné účinky. Medvedí cesnak vďaka tomu pomáha pri liečbe chrípky, prechladnutí, angíny a ďalších respiračných ťažkostí. Posilňuje imunitu, uľavuje pri hnačkách a nadúvaní, bojuje proti baktériám a ničí črevné parazity. Okrem toho je účinnou prevenciou kardiovaskulárnych ťažkostí a pomáha znižovať krvný tlak aj cholesterol v krvi.

Môže mať medvedí cesnak nežiaduce účinky?

Pokiaľ to budete s konzumáciou medvedieho cesnaku preháňať, môžu sa dostaviť vedľajšie účinky v podobe hnačky, nadúvania alebo zápalu obličiek. U niektorých ľudí sa potom môže prejaviť alergia na alicín a konzumácia medvedieho cesnaku im následne spôsobuje rôzne ťažkosti, ako sú opuchy hrdla alebo dýchacie problémy. Preto je nutné užívať ho s mierou av prípade ťažkostí sa obrátiť na lekára.

Aké má medvedí cesnak využitie?

Ako liečivka sa medvedí cesnaku využíva hlavne v čerstvom stave, ale môžete z neho vyrobiť aj tinktúru, šťavu alebo víno. Okrem toho si potom medvedí cesnak našiel využitie aj v kuchyni, a to hlavne vďaka svojej jemne pikantnej chuti a nezabudnuteľnej aróme. Doma si môžete pripraviť napríklad pesto z medvedieho cesnaku, pridáva sa ale aj do polievok, nátierok alebo šalátov a dá sa použiť aj namiesto špenátu.