HLIVA USTRICOVÁ – jedlá huba s liečivými účinkami!?

Hliva ustricová čiže Pleurotus ostreatus je jedlá drevokazná huba, ktorá patrí do čeľade hlívovitých. Voľne rastie predovšetkým v miernom a subtropickom pásme, ale je rozšírená prakticky po celom svete, keď po šampiňónoch a šiitake predstavuje tretiu najdôležitejšie pestovanú hubu. Má totiž široké využitie ako v potravinárskom, tak aj vo farmaceutickom priemysle.

Ako vyzerá hliva ustricová? Ako už samotný názov napovedá, klobúky týchto húb svojím tvarom pripomínajú väčšie ustrice. Rastú v trsoch, radách alebo vrstvách, meria približne 5-25 centimetrov, sú vejárovité, pružné a hladké, ale ich okraj je naopak pomerne ostrý. Čo sa týka typického sfarbenia, to závisí hlavne od podmienok rastu a pohybuje sa od belavých a modrosivých odtieňov až po tmavšiu hnedú farbu.

Hlúbik, čo je spodná časť plodníc čiže noha huby, je u hlivy ustricovej pomerne krátky. Najprv má bielu až belavú farbu, ale postupom času získava skôr šedivejšie sfarbenie. Lupene má mäkké, husté a u hlúbiku často vidličnato vetvené. Pokiaľ ide o dužinu, tá je čisto biela, šťavnatá a má príjemnú sladkastú chuť.

Hliva ustricová v lese rastie od konca leta až do zimy, ale pri miernej zime sa s ňou môžete stretnúť často už na jar. Najviac sa jej pritom darí na pňoch a kmeňoch listnatých stromov, ako sú buky, brezy, vŕby, topole, jarabiny alebo orechy. Okrem toho sa ale pestuje aj umelo, a to ako priemyselne vo veľkom, tak aj v domácich podmienkach.

Hliva ustricová – zámena

Na svete existuje veľké množstvo rôznych druhov hlív, s ktorými sa môžete stretnúť. U nás sa však najčastejšie pestuje hliva ustricová, ktorá zároveň bežne rastie vo voľnej prírode mierneho pásma. Záhradkári ale pre domáce pestovanie hlivy často volia tiež teplomilnejšie druhy, ako je napríklad hliva pľúcna či hliva miskovitá. Tú spoznáte podľa menších žltých klobúčikov a príjemnej aromatickej vône.

Medzi ďalšie obľúbené druhy patrí aj hliva kráľovská (Macková), ktorá sa v poslednej dobe teší obrovskému záujmu amatérskych pestovateľov. Má lahodnú chuť a na rozdiel od hlivy ustricovej, kde sa spracovávajú väčšinou iba klobúky, je možné použiť na konzumáciu celú plodnice. Jej štruktúra totiž výrazne pripomína hríb a je navyše nesmierne zdravá.

Ak vás zaujíma, či si môžete hlivu ustricovú ľahko zameniť za nejakú inú nebezpečnú hubu, je to veľmi nepravdepodobné. Vzhľadovo môže hlivu pripomínať treba parezník neskorý, ktorý má hnedožltý klobúk a lupene oddelené od hlúbika výrazným oranžovým prúžkom. Patrí síce medzi jedlé druhy, ale má horkastú chuť a je tiež o niečo tuhší.

Hliva ustricová účinky

Na prvý pohľad sa to možno nezdá, ale liečivé účinky hlivy ustricovej sú vyhlásené po celom svete. Tieto huby totiž obsahujú veľa dôležitých vitamínov, minerálov a stopových prvkov, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie ľudského organizmu a priaznivo pôsobia na naše zdravie. Ďalšou prednosťou hlivy ustricovej sú jej protibakteriálne, protivírusové, protiplesňové a protizápalové účinky.

Aké prospešné látky hliva ustricová obsahuje?

  • Vitamíny skupiny B
  • Vitamíny C, D a K
  • Železo, draslík, meď, selén
  • Beta-glukány
  • Terpény, statíny

Práve vďaka obsahu polysacharidického β- (1,3 / 1,6) -D-glukánu sa používa hliva ustricová pre posilnenie imunity. Tieto aktívne látky totiž zvyšujú obranyschopnosť organizmu proti rôznym infekciám, mikroorganizmom či radiačnému žiareniu a majú mimoriadne pozitívny vplyv na našu imunitu. Glukány zároveň podporujú aj metabolizmus tukov a znižujú hladinu cholesterolu v krvi.

Hliva ustricová okrem toho vykazuje tiež značné antioxidačné účinky, zmierňuje pôsobenie voľných radikálov a urýchľuje prirodzenú regeneráciu buniek. Môže sa ale stať užitočným pomocníkom aj v boji proti vysokému krvnému tlaku, cukrovke a chudokrvnosti. Zvyšuje totiž tvorbu červených krviniek mimo kostnej drene.

Pokiaľ ide o ďalšie liečivé účinky hlivy ustricovej, údajne napomáha lepšej priechodnosti ciev a tepien, a z toho dôvodu sa teda odporúča užívať ako prevencia rôznych srdcových a cievnych ochorení. Jeden z obsiahnutých terpénov, ktorý sa nazýva pleurotin, navyše predstavuje dôležitú antibiotickú a antitrombotickú látku, takže konzumácia hlivy zároveň znižuje riziko vzniku krvných zrazenín.

Podľa doterajších poznatkov ovplyvňuje hliva zdravie človeka, ale dokáže tiež eliminovať stres a prirodzenou cestou odstraňuje nadmernú únavu. Ako doplnok stravy sa potom používa aj pri kĺbových a reumatických chorobách, ale lekári si ju cenia aj z toho dôvodu, že má pozitívny vplyv na ľudskú pokožku. Pôsobí proti bradaviciam, ekzémom, akné aj ďalším kožným ochoreniam a oplatí sa mať ju po ruke aj pri liečbe popálenín.

Hliva ustricová nežiaduce účinky

Konzumácia hlivy ustricovej ako doplnku stravy, ktoré výťažky z tejto huby obsahujú, so sebou väčšinou nenesie žiadne väčšie riziká. Iba ojedinele sa u citlivejších jedincov, ktorí boli dlhší čas vystavení jej pórom, objavujú príznaky alergickej reakcie, a keďže hliva ustricová obsahuje malé množstvo arabitolu, niektorým ľuďom môže jej prílišná konzumácia spôsobiť črevné ťažkosti, nadúvanie a hnačka.

V menšom množstve by si hlivu ustricovú mali dopriavať predovšetkým starší ľudia a deti do 12 rokov, ktorým by jej nadmerná konzumácia mohla spôsobiť žalúdočné ťažkosti. Žiadna otrava hlivou ustricovou ale nehrozí, a to ani vo chvíli, kedy túto chutnú hubu v lese zameníte za parezník neskorý, ktorý svojím výzorom môže hlivu pripomínať.

A ako je to s konzumáciou týchto húb, ak čakáte rodinu? Veľa ľudí zaujíma, či môže hliva ustricová tehotenstvo nejako negatívne ovplyvniť a či hliva ustricová pri dojčení spôsobuje čerstvým mamičkám alebo ich deťom nejaké ťažkosti. Je to však práve naopak. Na tanieri tehotných žien sa totiž pokojne môžu objaviť napríklad šampiňóny a hríby, ale aj zdraviu prospešná hliva ustricová.

Nastávajúce mamičky by však mali dbať na niekoľko základných odporúčaní. Huby je potrebné pred konzumáciou tepelne upraviť, pretože inak môžu predstavovať zdroj nebezpečných plesní a baktérií. Každý kus by mal byť tiež dôkladne umytý a očistený. Ak žena nie je zvyknutá jesť hríby pravidelne, mala by ich do svojho jedálnička pridávať postupne a radšej sa vyhnúť experimentovaniu. To isté platí aj pre dojčiace matky.

Ako vyzerá hliva ustricová?

Už z názvu týchto obľúbených húb je zrejmé, že ich klobúky svojím tvarom výrazne pripomínajú väčšie ustrice. Rastú v trsoch, vo vrstvách alebo v radoch, sú pružné a hladké, majú ostrý okraj a dosahujú veľkosť od 5 do 25 centimetrov. Sfarbenie sa potom líši podľa toho, kde huba rastie, a pohybuje sa od belavých a modrosivých odtieňov až po tmavo hnedú. Hlúbik je pomerne krátky, máva belavú farbu a neskôr sa sfarbuje do šeda. Lupene sú mäkké a husté, zatiaľ čo dužina býva čisto biela, šťavnatá a veľmi chutná.

S čím si môžete hlivu ustricovú pomýliť?

Pokiaľ ide o hlivy, na našom území sa najčastejšie pestuje práve hliva ustricová, ktorá sa zároveň bežne objavuje vo voľnej prírode. Pre domáce pestovanie však ľudia volia tiež teplomilné druhy, ako je hliva pľúcna a hliva miskovitá, pričom obľúbená je tiež hliva kráľovská. Čo sa týka možnej zámeny, to je skôr nepravdepodobné. Vzhľadovo hlivu pripomína napríklad parezník neskorý, pre ktorý je typický hnedožltý klobúk a oranžový prúžok, ktorý oddeľuje lupene od hlúbika. Je síce jedlý, ale horký.

Aké má hliva ustricová účinky?

Hliva ustricová obsahuje veľa vitamínov, minerálov a stopových prvkov, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie ľudského organizmu. Známe sú napríklad protibakteriálne, protivírusové, protiplesňové a protizápalové efekty hlivy. Používa sa tiež na podporu imunity, znižuje hladinu cholesterolu v krvi, zmierňuje pôsobenie voľných radikálov, urýchľuje prirodzenú regeneráciu buniek a má aj celý rad ďalších prospešných účinkov.

Aké sú nežiaduce účinky hlivy ustricovej?

U citlivých jedincov vystavených hlívovým pórom môže vzniknúť alergická reakcia a niektorým ľuďom môže prílišná konzumácia spôsobiť črevné ťažkosti, nadúvanie či hnačku. Žiadna otrava hlivou ustricovou ale nehrozí. Pozor by si však mali dať starší ľudia alebo deti do 12 rokov. Tehotné ženy si tieto huby môžu v pokoji dopriať, ale mali by ich vždy tepelne upraviť, každý kus dôkladne umyť a očistiť.