Podľa záhradkárov je rebarbora zelenina viacerých tvárí. Na jednej strane dokáže skvele ozvláštniť každú záhradu, obsahuje celý rad prospešných látok a má nepreberné využitie v kuchyni. Pokiaľ ju však správne nespracujete, môže byť na druhú stranu aj veľmi nebezpečná. Aké sú účinky rebarbory, ako ovplyvňuje rebarbora zdravie človeka a na čo sa vlastne používa?
Čo je rebarbora?
Rebarbora kučeravá (Rheum rhabarbarum), ktorú pestovatelia často označujú zľudovenými názvom rebarbora, je rastlina z čeľade rdesnovitých. Môžete ju však poznať aj pod synonymom rebarbora vlnovitá. Jedná sa o druh zeleniny, ktorý sa vyznačuje nezameniteľnou kyslastou chuťou, vďaka ktorej si rebarbora našla svoje miesto v kuchyni, kde sa využíva hlavne na prípravu najrôznejších dezertov.
Čo sa týka histórie, rebarboru už pred viac ako tromi tisíckami rokov pestovali ľudia v Číne, v Mongolsku a na Sibíri, odkiaľ sa neskôr rozšírila aj do Európy, o čo sa údajne postarali Arabi. Na našom kontinente si spočiatku túto rastliny obľúbili hlavne Nemci a Angličania, neskôr v 18. storočí sa však jej používanie začalo rozširovať aj do ďalších krajín a dnes je medzi záhradkári populárna aj u nás.
Do druhej svetovej vojny sa rebarbora na našom území pestovala vo veľkom ako zelenina, takže by ste tu mohli nájsť celé rebarborové polia. Postupne však svoju obľubu stratila, a to predovšetkým z toho dôvodu, že sa jedná o sezónnu záležitosť a jej príjemne kyslú chuť si ľudia môžu užiť len po obmedzenú dobu. Preto sa momentálne pestuje len na menších domácich záhradkách.
Ako vyzerá rebarbora?
Pokiaľ ide o vzhľad, na rozdiel od iných pestovaných bylín rodu rebarbora z čeľade rdesnovité je rebarbora rastlina pomerne statná. V niektorých prípadoch môže dorastať až do výšky 2 metrov, zatiaľ čo jej prízemný listy bývajú vysoké zhruba 50 až 60 centimetrov. Čepele sú podlhovasté, majú vajcovitý tvar a na prvý pohľad výrazne zvraštený povrch.
Čo sa týka stopiek, tie sú na líci vrubovité, na rube potom hladké a vyduté. Vyfarbenie býva hore niekedy belavé, inak však prevažuje zelený, ružový či karmínovo červený odtieň. Stonka dosahuje v priemere až 5 centimetrov a vyznačuje sa tým, že nesie bohaté kvetenstvo. Okvetie je potom typické pre šesťlúčovky, žltobielej farby a opadávajúce, pričom rebarbora kvitne od mája do júna.
Rebarbora využitie a účinky
Pustili ste sa do pestovania rebarbory kučeravej a teraz premýšľate, čo s rebarborou vykonať? Táto rastlina je veľmi obľúbená pre svoje liečivé účinky a zároveň si vďaka svojej charakteristickej kyslastej chuti našla využitie v kuchyni, a to obzvlášť pri výrobe múčnikov.
Rebarbora pre zdravie
Medzi pestovateľmi je rebarbora cenená hlavne vďaka vysokému obsahu vitamínov a minerálov. Jedná sa o skvelý zdroj vitamínov zo skupiny B, ako je napríklad niacín alebo kyselina pantoténová, a v stopkách sú zároveň obsiahnuté prínosné látky, kam patrí kyselina listová, jablčná a citrónová. Z minerálov potom v rebarbore nájdeme napríklad vápnik, mangán, fosfor, železo, horčík alebo draslík.
Pokiaľ ide o účinky rebarbory na ľudské telo, táto rastlina údajne detoxikuje organizmus, má močopudný efekt, podporuje metabolizmus a pomáha tiež pri ochabnutosti čriev alebo pri zápche (funguje ako prírodné preháňadlo). Zároveň posilňuje krvotvorbu, má priaznivý vplyv na pokožku, podporuje rast vlasov a viaže na seba tuk, takže by mala byť účinná aj v boji proti nadváhe.
Rebarbora vraj pomáha tiež pri rôznych ženských ťažkostiach, napríklad s vyvolaním menštruácie. Okrem toho posilňuje svaly, kosti a nervy, aktivuje energiu buniek, je bohatým zdrojom rastlinných antioxidantov, ničí škodlivé mikroorganizmy, a zaisťuje tiež optimálnu tvorbu žlče. Keďže je ale rebarbora rastlinou mnohých tvárí, je nutné mať na pamäti aj negatívne vlastnosti tejto mnohými ospevované zeleniny.
Rebarbora nežiaduce účinky
Hoci si mnohí pochvaľujú výbornú chuť rebarbory a mnohé zdraviu prospešné účinky tejto neobyčajnej rastliny, v niektorých prípadoch môže byť rebarbora pre človeka veľmi nebezpečná. Ak totiž ľudia nevedia, ktoré časti sa dajú konzumovať a ako rastlinu správne tepelne upraviť, potom je rebarbora jedovatá a môže človeku spôsobiť závažné zdravotné komplikácie.
Nebezpečnou látkou, ktorú rebarbora obsahuje, je kyselina šťaveľová (kyselina oxálová). Táto látka obsiahnutá v zelených listových čepeliach je nefrotoxická a korozívna, čo môže u človeka spôsobiť otravu. Ťažkosti vedúce k smrti pacientov však boli problémom predovšetkým v minulosti, a to hlavne počas prvej svetovej vojny, kedy boli listy hojne odporúčané na konzumáciu.
Hoci sú stopky rebarbory pre ľudský organizmus prospešné, je nutné rastlinu zberať iba počas sezóny, kedy sú obsiahnuté látky bezpečné. S postupujúcim časom potom množstvo kyseliny šťaveľovej stúpa aj v stopkách, čo môže spôsobiť veľké ťažkosti. Táto látka totiž porušuje v tele iónovú rovnováhu vápnika a kvôli tomu sa vápnik z tela vylučuje.
Aký má teda rebarbora vplyv na zdravie človeka? Kyselina šťaveľová na seba viaže vápnik, čím vytvára zlúčeninu označovanú ako šťaveľan vápenatý. Dlhodobo zvýšený prísun tejto látky sa potom môže podieľať napríklad na rozvoji osteoporózy a šťaveľany sú navyše základom ľadvinových i močových kameňov. Práve preto by sa pacienti, ktorým hrozí riziko ich tvorby, mali rebarbore radšej úplne vyhnúť.
Vďaka obsiahnutej kyseline šťaveľovej by si túto rastlinu mali odpustiť aj ľudia trpiaci dnou či reumatizmom. Nevhodná je aj pre osoby, ktoré sa stretávajú s akýmkoľvek ochorením obličiek, alebo pre pacientov, ktorých trápia problémy s močovým mechúrom a žalúdočnými kyselinami. Veľmi opatrné na podávanie rebarbory by potom mali byť tiež tehotné ženy (môže vyvolávať kontrakcie), dojčiace matky a deti.
Rebarbora v kuchyni
Pokiaľ ide o to, kde sa s touto rastlinou môžete stretnúť, najviac má dnes rebarbora použitie v kuchyni. Pripravujú sa z nej chutné múčniky, kam patrí napríklad rebarborový koláč s tvarohom, ovocné polievky, tvarohové knedle, kompóty, zaváraniny alebo iné sladké dezerty. Vzhľadom k tomu, že je chuť rebarbory výrazne kyslastá, je skvelým základom zákuskov, ktoré dokážu človeka osviežiť.
Ako užívať rebarboru?
Keďže sa s postupným rastom rebarbory zvyšuje množstvo kyseliny šťaveľovej, má rebarbora sezónu iba krátko a je nutné ju zožať v správny čas, aby sa predišlo možným zdravotným komplikáciám. Ku konzumácii sú potom vhodné iba stopky listov, ktoré musia byť vždy tepelne upravené. Pred spracovaním sa z nich navyše odstraňujú tuhé vlákna a šupky.
Stopky sa zberajú zhruba od polovice mája do polovice júna, pričom koncom šiesteho mesiaca a začiatkom toho siedmeho už môže byť ich konzumácia pre človeka nebezpečná. Navyše je dobré myslieť aj na to, že by ľudia mali rebarboru konzumovať s mierou, ideálne iba dvakrát alebo trikrát týždenne, aby nedošlo k rozvoju zmieňovaných zdravotných komplikácií.
Pokiaľ ide o prípravu rebarbory kučeravej, pri varení alebo akomkoľvek inom tepelnom spracovaní rebarbory sa nikdy neodporúča používať hliníkový riad (staré pekáče, plechy, alumíniové formy, panvice, hliníkové príbory). Hliník totiž reaguje s obsiahnutou kyselinou šťaveľovú, prechádza do zeleniny a pôsobí negatívne na ľudské zdravie. Najlepšie je podľa odborníkov riad smaltovaný.
Pri spracovaní rebarbory je dobré kombinovať túto surovinu s potravinami, ktoré obsahujú vápnik, aby nedochádzalo k jeho odčerpávaniu z organizmu. Práve preto sa na rebarborové koláče často pridáva tvaroh. Kombinácia s kysnutým cestom je potom síce nevhodná, ale veľmi obľúbená, a ak to človek s konzumáciou rebarborových koláčov nepreháňa, nemal by to byť žiadny problém.
Čo je rebarbora?
Rebarbora kučeravá je rastlina z čeľade rdesnovitých. Jedná sa o druh zeleniny, ktorý dorastá až do výšky dvoch metrov a je známy pre svoje zelené, ružové či karmínovo červené stonky, ktoré majú typicky kyslastú chuť. Na európsky kontinent sa táto rastlina dostala z Číny, Mongolska a Sibíri, pričom najprv si ju obľúbili Nemci a Angličania a neskôr sa začala pestovať aj v ostatných krajinách.
Aký má rebarbora vplyv na zdravie?
Rebarbora obsahuje veľké množstvo vitamínov a minerálov, konkrétne vitamíny zo skupiny B, kyselinu listovú, jablčnú a citrónovú, ale aj vápnik, fosfor, železo, horčík alebo draslík. Pokiaľ ide o účinky rebarbory, táto rastlina má močopudný efekt, podporuje metabolizmus, pomáha pri zápche, detoxikuje organizmus, posilňuje krvotvorbu, viaže na seba tuk, aktivuje energiu buniek a údajne posilňuje tiež svaly, kosti a nervy.
Aké má rebarbora nežiaduce účinky?
Rebarbora dokáže byť pre človeka veľmi nebezpečná. Obsahuje totiž kyselinu šťaveľovú, ktorá je nefrotoxická a korozívna, a preto je nutné zberať túto rastlinu iba počas sezóny, kedy je jej v stopkách málo. Dôležité je myslieť aj na to, že dlhodobý prísun tejto látky sa podieľa na rozvoji osteoporózy či obličkových a močových kameňov. Rebarbore by sa potom mali vyhnúť ľudia, ktorí trpia dnou, reumatizmom, ochorením obličiek alebo problémami s močovým mechúrom. Opatrné však musia byť tiež tehotné ženy, dojčiace matky a deti.
Ako užívať rebarboru?
Rebarbora si našla svoje využitie predovšetkým v kuchyni ako základ chutných múčnikov a dezertov. Používajú sa však iba stopky listov, ktoré sa zberajú od polovice mája do polovice júna. Je nutné odstrániť z nich tuhé vlákna a šupky, musí byť tepelne upravená a nikdy sa nepripravujú za pomoci hliníkového riadu. Človek by potom mal rebarboru užívať len dvakrát až trikrát týždenne, aby nedošlo k rozvoju zdravotných komplikácií.