Priniesli ste si z prechádzky aromatické plody dulovca, ktoré na jeseň obsypali okolité kríky? Alebo sa vám snáď podarilo úrodu tohto ovocia vypestovať na vlastnej záhrade? V tom prípade určite premýšľate o tom, ako so žltozelenými malvicami naložiť. Prezradíme, ako plody dulovca chutia, na čo sa hodia a aké recepty by ste rozhodne mali v kuchyni vyskúšať.
Čo je dulovec?
Ako dulovec (Chaenomeles) botanici označujú rastlinný rod z čeľade ružovitých, do ktorého patrí rad listnatých opadavých kríkov. Tie sa v slovenských záhradách pestujú predovšetkým ako solitéry, ktoré zaujmú nápadne farebnými kvetmi a lesklými zelenými listami. Dobre však poslúžia aj ako súčasť živých plotov, kde budú pôsobiť ľahko „neučesaným“ dojmom.
Medzi najrozšírenejšie druhy, s ktorými sa na našom území môžete stretnúť, sa radí dulovec nádherný (Chaenomeles speciosa), dulovec japonský (Chaenomeles japonica) a dulovec pyšný (Chaenomeles x superba), ktorý je ich krížencom. Existuje pritom celý rad kultivarov, ktoré sa líšia svojím vzrastom, farbou kvetov a v neposlednom rade aj svojimi plodmi.
Plody dulovca
Ovocie, ktoré sa na dulovcoch objavuje začiatkom jesene, má výrazne žltozelené sfarbenie. Jedná sa o tvrdé malvice, ktoré sa na prvý pohľad veľmi podobajú duliam, s ktorými plody dulovca zdieľajú aj prenikavú vôňu. Líšia sa však svojou veľkosťou a rozdiely môžete nájsť aj v ďalších ohľadoch. Zatiaľ čo dule mávajú na povrchu jemné chĺpky, ovocie rastúce na dulovcoch je hladké a lesklé.
Plody dulovca môžu byť veľké ako čerešňa, ale aj ako menšie jablká. Na dotyk často pôsobia mastným dojmom, pričom v niektorých prípadoch bývajú hladké, inokedy však môžu byť vráskavé. Pokiaľ ide o ich tvar, aj tu existuje mnoho rôznych variantov, a to od okrúhlych plodov cez tie oválne až po ovocie, ktoré na prvý pohľad pripomína citrón.
Keďže plody dulovca príjemne a veľmi silne voňajú, v minulosti sa často ukladali do skríň s oblečením a posteľnou bielizňou (podobne ako dule), ktoré potom túto arómu nasiakli. Okrem toho sú však tieto malvice aj veľmi zdravé, pretože obsahujú množstvo vitamínov a minerálov, pričom dokonca bývajú bohatšie na vitamín C ako bežný citrón.
Zber plodov dulovca
Dulovce sa vysádzajú v mestách aj na dedinách, a to hlavne pre svoju okrasnú funkciu. Ako solitérne kríky často rastú na predzáhradkách či na sídliskách, ale nájdete ich samozrejme aj v parkoch alebo na záhradách rodinných domov. Úroda plodov prebieha obvykle v čase od septembra do novembra. Hoci to ide často zle, snažte sa trhať ovocie opatrne, aby ste nepolámali vetvy. Postupom času potom neotrhané plody začnú z kríkov opadávať.
Skladovanie plodov kdoulovce
Podarilo sa vám vypestovať alebo nazbierať veľké množstvo žltozelených malvíc, ktoré počas jesenných mesiacov dozrievajú na dulovci? Ak ich všetky nezvládnete ihneď spracovať, určite premýšľate, kam ich uložiť. Pre dlhšie skladovanie je vhodná chladnička alebo chladná pivnica, kde môžu plody dulovca v niektorých prípadoch vydržať až do februára.
Zatiaľ čo zelenšie a väčšie plody vydržia v pivnici pomerne dlho, malé a sýto žlté malvice sa rýchlejšie kazia. Práve preto by ste mali najprv využiť to menšie ovocie a väčšie plody si radšej nechať na neskôr. Majte tiež na pamäti, že podobne ako dule môžu plody dulovca preniesť svoju výraznú arómu na iné druhy ovocia, ktoré uskladníte v ich tesnej blízkosti.
Dulovec recepty
Premýšľate, či je dulovec jedlý a aké majú jeho plody využitie? Keďže je toto ovocie veľmi tvrdé, trpké a kyslé, nikdy sa nekonzumuje v surovom stave. Pokiaľ ho však nejakým spôsobom upravíte, môže sa stať súčasťou radu zaujímavých receptov. Hoci vás to možno prekvapí, v kuchyni sa totiž plody dulovca dajú pripraviť na sladko aj na slano.
Vzhľadom na to, že sú plody dulovca veľmi kyslé, veľmi ľahko nimi môžete nahradiť citrón. Ich chuť je navyše pomerne intenzívna, rovnako ako ich aróma. Do pokrmov sa teda pridávajú v menšom množstve a často sa kombinujú s inými druhmi ovocia, ale v niektorých prípadoch aj so zeleninou. Záleží iba na vašich chuťových preferenciách a samozrejme aj na vašej fantázii.
Kvôli svojej kyslosti sa plody dulovca napríklad pridávajú do marmelád k ďalším druhom ovocia, ktorých chuť skvele zvýraznia. Vďaka vysokému obsahu pektínu pomáhajú okrem marmelád zahustiť aj rôzne džemy, želé, šťavy alebo likéry. Môžete ich však tiež fermentovať na spôsob marockých kvasených citrónov a ľudia ich veľmi často nakladajú do medu.
Plody dulovca sa potom využívajú hlavne rozmixované, čím vznikne osviežujúca dulovcová limonáda alebo smoothie. Nastrúhané najemno sa však hodia aj ako prísada do šalátových zálievok, do bylinkového pesta alebo do rôznych nátierok. Ich šupka sa potom v nastrúhanej podobe dá využiť podobne ako citrónová kôra (čerstvá, ale aj sušená).
Pokiaľ ide o využitie plodov dulovca na sladko, rozhodne sa vám budú hodiť počas prípravy rôznych dezertov. Dodajú totiž príjemnú citrónovú arómu sušienkám, koláčom, tortám, lievancom, ale aj kompótom alebo pečenému čaju. Okrem toho sa tieto malvice pridávajú do krémových polievok (napríklad tekvicové), do omáčok alebo do marinád a môžu sa stať aj súčasťou čatní.
Sušený dulovec
Ak chcete v plodoch zachovať vysoký obsah vitamínu C, skúste ich usušiť. To sa dá urobiť hneď niekoľkými spôsobmi. Ovocie sa dá pred sušením nastrúhať alebo nakrájať na plátky. Okrem toho potom môžete plody dulovca rozmixovať so sladkým ovocím a pripraviť z nich ovocný pergamen. Sušený dulovec následne využijete napríklad ako súčasť čajových alebo vonných zmesí, ale bude sa vám hodiť aj pri pečení a pri varení.
Fermentované plody dulovca
Aby toho nebolo málo, plody dulovca môžete tiež fermentovať (kvasiť), čo pomôže v ovocí zachovať potrebné vitamíny a obohatí ho o nové chute. Z malvíc sa dá napríklad pripraviť ovocný ocot, ale zároveň ich môžete zužitkovať ako prísadu do kvaseného kapusty alebo do inej kvasenej zeleniny. Dá sa potom fermentovať ako omáčka a tiež sa nakladá do soli rovnako ako marocké kvasené citróny.
Dulovec v mede
Jedným z obľúbených receptov, ktoré by ste si rozhodne nemali nechať ujsť, je dulovec naložený a kvasený v mede. Ten môžete využiť napríklad ako prísadu do ovsenej kaše, dá sa s ním osladiť čaj a skvele vynikne aj k palacinkám alebo lievancom. Pokiaľ ide o to, aké budete na prípravu tejto pochúťky potrebovať suroviny, nachystajte si:
- plody dulovca,
- med,
- škoricu,
- klinček,
- ďalšie korenie podľa chuti.
Zrelé plody dulovca najprv dôkladne umyte, zbavte jadrovníka a vykrájajte všetky hnedé fliačky. Potom ich nahrubo nastrúhajte a zmiešajte s medom. Pomer ovocia a medu by v ideálnom prípade mal byť 1:1,5. Najlepšie je použiť tekutý med, ale pokiaľ máte doma tuhší variant, nemajte obavy. Šťava z malvíc ho počas nasledujúcich dní rozpustí.
Plody dulovca naložené v mede prelejte do čistej nádoby, pridajte škoricu a klinček a potom na pohár priložte viečko, aby sa k pripravovanej pochúťke nedostali žiadne nečistoty ani otravný hmyz. Zmes nechajte po dobu 14 dní kvasiť a nezabudnite ju každý deň dôkladne premiešať. Hotový dulovec v mede uložte do chladničky.
Dulovcová limonáda
Ak chcete vyskúšať veľmi jednoduchý recept z plodov dulovca, určite vás zaujme príprava osviežujúcej limonády, ktorú si zamiluje celá vaša rodina. Aké ingrediencie k tomu budete potrebovať?
- plody dulovca,
- vodu,
- cukor alebo med.
Zrelé plody dulovca najprv dôkladne umyte a zbavte ich všetkých jadrovníkov. Potom ich spoločne s vodou rozmixujte najemno, pričom na jeden plod pripadnú zhruba 2 decilitre vody, ale pokiaľ máte odšťavovač, môžete vodu úplne vynechať. Rozmixovaním vám vznikne šťava, ktorá sa veľmi podobá tej citrónovej. Mali by ste ju však ešte precediť cez jemné sitko.
Pokiaľ si chcete z hotovej šťavy pripraviť limonádu, pridajte pri mixovaní väčšie množstvo vody, podľa vašich osobných preferencií nápoj oslaďte (napríklad medom alebo trstinovým cukrom) a nezabudnite ani na kocky ľadu. Extrakt z plodov dulovca však môžete využiť aj iným spôsobom. Dá sa napríklad pridať do čaju namiesto citrónovej šťavy a môže sa stať aj základom pre netradičnú šalátovú zálievku.
Dulovcový čaj
Ak preferujete skôr teplé nápoje, rozhodne by ste mali vyskúšať čaj z dulovca. Aby ste si ho mohli doma sami pripraviť, budete potrebovať:
- plody dulovca,
- šalvia alebo iné bylinky,
- vodu,
- cukor alebo med.
Plody dulovca najprv dôkladne umyte, nakrájajte na menšie kúsky alebo plátky a potom spolu s lístkami šalvie vložte do hrnčeka. Všetko zalejte vriacou vodou a nechajte po dobu 10 minút lúhovať. Hotový čaj môžete popíjať samotný, ale pokiaľ chcete, dá sa tiež osladiť medom alebo cukrom. Okrem toho môžete samozrejme plody dulovca zmiešať aj s ďalšími bylinkami.