DULOVEC: Aké má druhy a využitie?

O dulovcoch a ich sladkých plodoch už pravdepodobne počul kdekto, ale dulovec medzi ľuďmi tak známy nie je. S ovocím, ktoré rastie na tejto opadavej drevine, sa pritom môžete stretnúť na každom kroku a mnohí tieto kríky pestujú aj kvôli ich ozdobným kvetom. Prezradíme, ako vlastne dulovec vyzerá, aké druhy dulovca existujú a aké má táto rastlina využitie.

Čo je dulovec?

Pod názvom dulovec (Chaenomeles) sa ukrýva rastlinný rod z čeľade ružovitej, ktorý zahŕňa rad listnatých opadavých drevín. Pestujú sa ako solitéry hlavne pre svoju okrasnú funkciu, a to napríklad v mestských parkoch či na záhradách rodinných domov, ale zároveň sa môžu stať súčasťou živého plotu. Okrem toho sa však dajú využiť aj plody dulovca, ktoré si našli uplatnenie v kuchyni.

Z botanického hľadiska bol v minulosti rod dulovec považovaný za súčasť iných rastlinných rodov, ako sú napríklad jablone, hrušky alebo napríklad dule, a to hlavne kvôli podobným plodom. Neskôr však došlo k jeho osamostatneniu, pričom názov Chaenomeles odkazuje na to, že malvice, ktoré na dulovcoch rastú, majú rozštiepený jadrovník (v gréčtine chainó znamená „roztváram sa“).

Ako vyzerá dulovec?

Rastlinný rod známy medzi pestovateľmi pod názvom dulovec zahŕňa tŕnisté, opadavé kríky, ktoré na prvý pohľad môžu pôsobiť ľahko strapatým dojmom. Ich listy sú nápadne lesklé, podlhovasto vajcovité a na okrajoch pílkovité alebo vrúbkované. Okrem toho si ale môžete všimnúť aj pomerne veľkých palistov.

Pokiaľ ide o to, aké má dulovec kvety, majte na pamäti, že vždy záleží na konkrétnom druhu a kultivare. Existuje teda celý rad rôznych farebných variantov, z ktorých si môžete vyberať. Na záhradách sa často objavujú rastliny s výraznými lososovo sfarbenými kvietkami, ale k dostaniu sú aj dulovce s kvetmi červenej, vínovej, ružovej alebo dokonca bielej farby.

Kvety dulovca sú obojpohlavné aj prašníkové, pričom môžu rásť jednotlivo, ale aj vo zväzočkoch. Pred olistením alebo zároveň s rašením prvých listov sa objavujú na postranných vetvičkách, ktoré vyrastajú zo starého dreva, a na prvý pohľad vám určite pripomenú kvety jabloní. Ich kalichy sú opadavé a vo vnútri sa nachádza zhruba 20 až 60 tyčiniek.

Rastlina obvykle pestovateľa oslňuje svojimi farebnými kvetmi a lesklými listami. Aká má však dulovec plody? Jedná sa o tvrdé, tmavo žlté malvice, ktoré sú veľmi podobné jablkám alebo dulám, s ktorými zdieľa aj výraznú vôňu. Môžete si ale všimnúť aj niekoľko zásadných rozdielov, pretože ovocie rastúce na dulovci býva hladké a lesklé, zatiaľ čo dule majú na povrchu jemné chĺpky.

Aké má dulovec druhy?

Rastlinný rod označovaný ako dulovec pochádza z Ázie. Pokiaľ zabrúsite do staršej literatúry, pravdepodobne sa tu stretnete s označením Choenomeles, ktoré bolo následne nahradené pomenovaním Chaenomeles. Súčasná taxonómia pritom uznáva štyri alebo päť druhov dulovcov, kam patria konkrétne:

  • Dulovec japonský (Chaenomeles japonica),
  • Dulovec nádherný (Chaenomeles speciosa),
  • Dulovec tibetský (Chaenomeles thibetica),
  • Chaenomeles cathayensis,
  • Chaenomeles sinensis.
TOP:   DRUHY HOVÄDZIEHO MÄSA a vhodné POUŽITIE V KUCHYNI (ťahák)

Z taxonomického hľadiska je však rozlíšenie jednotlivých druhov zložitejšie. Niektorí botanici totiž druh Chaenomeles sinensis, ktorý sa označuje ako dulovec čínsky, radí do samostatného rodu s názvom Pseudocydonia. Potom ho nazývajú Pseudocydonia sinensis. Okrem toho potom existuje ešte dulovec nádherný (Chaenomeles x superba), ktorý je krížencom druhov Chaenomeles speciosa a Chaenomeles japonica.

Pestovanie dulovcov

Do Európy sa dulovec z Ázie dostal zhruba na začiatku 19. storočia. Veľmi rýchlo sa tu ujal a dnes sa na našom kontinente pestuje množstvo rôznych druhov, kultivarov i hybridov, a to predovšetkým pre svoje ozdobné kvety. V slovenských záhradách a parkoch pritom najčastejšie rastie duolovec japonský a dulovec nádherný, ale hojne sa stretnete aj s ich krížencom, čo je dulovec pyšný.

Pokiaľ si dulovec vysadíte na záhrade a budete mu venovať dostatočnú starostlivosť, rýchlo porastie a odmení sa vám bohatou úrodou drobných plodov. V správnych rukách sa z tejto rastliny však môže stať aj krásna bonsaj. Okrem toho sa potom dajú kúpiť aj miniatúrne odrody, ktoré sa hodia do rôznych nádob, na skalky aj vyvýšených záhonov.

Aké má dulovec využitie?

Svoje slovenské pomenovanie dulovec dostal samozrejme podľa toho, že sa jeho plody na prvý pohľad podobajú dulám. Dozrievajú začiatkom jesene, môžu byť veľké ako čerešne, ale aj menšie jablká a na dotyk pôsobia trochu mastným dojmom. Môžu byť úplne hladké aj vráskavé, okrúhle aj oválne a niekedy dokonca svojim tvarom pripomínajú citrón.

Keďže plody kdulovca prenikavo a veľmi príjemne voňajú, naše prababičky ich často ukladali do bielizne, ktorá potom touto arómu nasiakla. Vzhľadom na to, že na danú rastlinu môžete naraziť prakticky na každom kroku, vypestované ovocie sa používa aj ako súčasť rôznych jesenných dekorácií. Počas kvetu sú potom dulovce významné z pohľadu včelárov a všetky druhy i odrody sú navyše vhodné na hniezdenie vtákov.

Čo sa týka využitia, jednotlivé druhy dulovca sa v tomto ohľade môžu čiastočne líšiť. Dulovec japonský sa napríklad vďaka svojmu nižšiemu vzrastu hodí na súvislejšie pokrytie väčších plôch. Jeho kultivary je možné tiež využiť ako základ menších živých plotov, rámov alebo tŕnitých a nepreniknuteľných rastlinných stien, ktoré dorastú zhruba do výšky 40 až 100 centimetrov.

Dulovec pyšný a duolovec nádherný sa tiež hodia na výsadbu živých plotov, avšak dosahujú do výšky v rozmedzí od jedného do dvoch metrov. Niektoré kultivary dulovcov sa potom dajú vysádzať aj na skalky (hoci mnohé sa na tieto miesta hodia iba ako solitéry). Okrem toho môžete na tieto rastliny často naraziť aj na verejných priestranstvách, kde plnia hlavne okrasnú funkciu.

Dulovec v kuchyni

Mnohí ľudia sa tiež pýtajú, či je dulovec jedlý a ako ho prípadne v kuchyni zužitkovať, aby si na ňom pochutnala celá rodina. V prvom rade je nutné poznamenať, že sa plody dulovce nikdy nekonzumujú v surovom stave a používajú sa iba tepelne upravené. Sú síce veľmi kyslé, ale práve z toho dôvodu nimi veľmi ľahko môžete nahradiť napríklad citrón. Zároveň majú veľmi silnú prírodnú vôňu.

TOP:   DRUHY HOVÄDZIEHO MÄSA a vhodné POUŽITIE V KUCHYNI (ťahák)

Vďaka pomerne vysokému obsahu pektínu pomáhajú plody dulovca zahustiť rôzne marmelády, džemy a želé (väčšinou ako doplnok iného ovocia). Okrem toho sa ale dajú aj fermentovať na spôsob marockých kvasených citrónov a často sa nakladajú do medu. Môžete z nich však pripraviť aj osviežujúcu limonádu a v menšom množstve sa pridávajú do rôznych dezertov.

Aby toho nebolo málo, plodmi dulovca sa dá dokonca obohatiť kvasená zelenina alebo iné slané pokrmy. Nastrúhaná šupka dulovca sa potom používa podobne ako citrónová kôra, a ak chcete v ovocí zachovať väčšie množstvo vitamínu C, môžete ich tiež sušiť. Také plátky sa vám budú hodiť napríklad do čajových alebo vonných zmesí.

Čo je dulovec?

Dulovec je rastlinný rod z čeľade ružovitej, ktorý zahŕňa rad listnatých opadavých kríkov. Tie sa pestujú predovšetkým pre svoju okrasnú funkciu, pretože na jar bývajú obsypané záplavou farebných kvetov, ale môžu sa stať aj súčasťou živých plotov a ich plody si našli využitie v kuchyni. Z botanického hľadiska ľudia tieto rastliny predtým považovali za súčasť iných rastlinných rodov (jablone, hrušky, dule), ale neskôr došlo k osamostatneniu.

Ako vyzerá dulovec?

Duľovce sú tŕnisté, opadavé kríky, ktorých listy sú nápadne lesklé, podlhovasto vajcovité a na okrajoch pílkovité či vrúbkované. Kvety majú v závislosti od konkrétnej odrody rôzne farby, od lososovej cez červenú a vínovú až po bielu. Plodom sú tvrdé, tmavo žlté, výrazne aromatické malvice, ktoré sa podobajú dulám. Na povrchu sú ale skôr hladké a lesklé.

Aké má dulovec druhy?

Dúlovec pochádza z Ázie, odkiaľ sa tento rastlinný rod neskôr rozšíril aj na ďalšie kontinenty. Súčasná taxonómia rozlišuje štyri alebo päť druhov dulovcov, a to konkrétne dulovec japonský, duolovec pyšný, dulovec tibetský, Chaenomeles cathayensis a Chaenomeles sinensis. Okrem toho potom existuje aj dulovec nádherný, čo je kríženec prvých dvoch spomínaných druhov.

Na čo sa dulovec používa?

Kríky majú celý rad možných využití, a to napríklad v podobe živých plotov či zaujímavých solitérov. Počas kvetu sú potom významné pre včelárstvo a sú vhodné aj na hniezdenie vtákov. Keďže plody dulovca prenikavo voňajú, často sa ukladajú do bielizne, kde zaistia príjemnú arómu. Dajú sa však využiť aj v kuchyni, a to ako základ osviežujúcej limonády alebo ako súčasť marmelád a želé. Okrem toho sa dajú aj fermentovať a ľudia ich dokonca pripravujú aj na slaný spôsob.