Aronie využití

Hľadáte prirodzený zdroj vitamínov, ktorý v sebe ukrýva veľké množstvo zdraviu prospešných látok? V tom prípade by ste mali dať šancu plodom rastliny s názvom arónia niekedy označované aj ako čierna jarabina. Tieto stromy a kríky, ktoré sa vyznačujú predovšetkým hroznovo šťavnatých čiernych bobúľ, môžete nájsť v parkoch, na okrajoch lesov aj v okrasných záhradách. Poradíme, aké má arónia liečivé účinky a na čo sa dnes používa.

Čo je arónia?

Arónia (Aronia) je rastlinný rod, ktorý zahŕňa tri druhy kríkov z čeľade ružovité. Tie sú známe hlavne vďaka svojim čiernym plodom, ktoré si ľudia cenia hlavne kvôli vysokému obsahu vitamínov a trieslovín. Kým v angličtine sa môžete stretnúť s názvom chokeberry, ktorý odkazuje k chuti bobúľ, u nás sa používa označenie čierny žeriav alebo aj čierna jarabina.

Pôvodnou domovinou arónie bol v minulosti východ Severnej Ameriky. Kry rastúce prevažne vo vlhkých lesoch tu využívali hlavne indiánske kmene, pre ktoré boli čierne jarabiny súčasťou obživy. V Európe sa potom arónia objavil okolo roku 1700, pričom medzi známych propagátorov arónie patrí ruský biológ Ivan Mičurin, ktorý tieto kríky začal pestovať spoločne s ďalšími drobnými druhmi ovocia.

U nás arónia momentálne rastie v dvoch rôznych variantoch, a to ako opadavý ker alebo aj ako štepenie strom. Pravdu teda majú tí, ktorí tvrdia, že je arónia ker, aj takí, ktorí si myslia, že je arónia strom. V podobe kríka pritom arónia dorastá zhruba do výšky 2 metrov a môže tak vytvoriť zaujímavý živý plot, ktorý okrem ochrany súkromia poskytuje tiež úrodu chutných plodov.

Listy arónie sú striedavé, jednoduché a celokrajné. Pri bližšom pohľade sú viditeľné aj ich vrúbkované okraje, a zatiaľ čo v lete majú sýto zelenú farbu, na jeseň september oranžovými a červenými odtieňmi. Kvety sú skôr menšie, majú 5 okvetných a 5 kalichov a bývajú zložené v chocholičnatom kvetenstve. Plodom arónie je potom malvica sa zvieravou trieslovitou príchuťou.

Čo plody arónie obsahujú?

Hoci arónia v dnešnej dobe zostáva často prehliadaná, konzumácia jej plodov má veľmi prospešné účinky na ľudský organizmus. Čierne jarabiny totiž obsahujú veľké množstvo antioxidantov a vitamínov, vďaka čomu si arónia čierna postupne medzi záhradkármi a pestovateľmi získava stále väčšiu pozornosť a začína sa objavovať nielen v okrasných záhradách, ale aj v okolí ľudských príbytkov.

Okrem veľkého množstva vitamínu C obsahuje arónia vitamíny A, E, K, B1, B2, B6, B9 a P. Čierne jarabiny sú však tiež cenným zdrojom minerálov a stopových prvkov, ako je horčík, draslík, vápnik, zinok, železo alebo napríklad jód , ktorý je kľúčový pre správnu funkciu štítnej žľazy. Za zmienku potom stojí aj vyšší obsah rutinu či flavonoidov, ktoré pozitívne ovplyvňuje pružnosť a pevnosť ciev.

Plody ďalej obsahujú prírodný sorbit, ktorý prestavuje náhradu cukru, ktorá je vhodná pre diabetikov. V neposlednom rade potom hrajú dôležitú úlohu tiež antokyány prispievajúce ku zvieravej chuti bobúľ, kvôli ktorým sa do týchto plodov len výnimočne púšťajú škodcovia a infekcie. Tieto látky zároveň dodávajú arónii mimoriadne antioxidačné účinky.

Predmetom záujmu vedcov sa plody arónie stali hlavne vďaka svojmu temne purpurovému sfarbeniu (takmer do čierna), ktoré vzniká práve na podklade vysokého obsahu polyfenolických zlúčenín, ako sú antokyány. V 100 gramoch čerstvých plodov sa pritom nachádza až 1480 miligramov antokyanov a 664 miligramov proantocyanidínov.

Arónia vyrába temný pigment hlavne v šupke čiernych jarabín, ktorá slúži k ochrane semien proti ultrafialovému žiareniu a hrá dôležitú úlohu pri ochrane zárodku pred akýmkoľvek poškodením. Žiarivá farba plodov tiež priťahuje vtáky a iné živočíchy, ktorí bobule konzumujú a roznášajú semená prostredníctvom svojho trusu.

Arónia liečivé účinky

Ľudia sa často pýtajú, či je arónia jedovatá a ako ovplyvňuje arónia zdravie človeka. Pokiaľ ide o to, čo lieči arónia, jej plody sa kvôli svojim blahodarným účinkom používali už v dávnej minulosti. Kelti totiž považovali jarabinu čiernu za ochranný strom, ktorého jednotlivé časti mali za posvätné. Samozrejme konzumovali tiež plody arónie, ktoré sú jedlé a majú celý rad liečivých vlastností.

Cenný je predovšetkým obsah vitamínov, bioflavonoidov a rutínu, ktorý prispieva k spevneniu ciev a z plodov sa extrahuje na výrobu liečiv. Dôležitú úlohu potom hrajú tiež obsiahnuté minerály a mikroelementy, ktoré sú nevyhnutné pre udržanie pevného zdravia a celkovej vitality. Konzumácia plodov arónie (a to hlavne v surovom stave) má údajne nasledujúce liečivé účinky:

  • znižuje hladinu cholesterolu v krvi,
  • pomáha regulovať krvný tlak,
  • má blahodarný vplyv na krvný obeh,
  • eliminuje žalúdočné ťažkosti (vredy),
  • chráni črevá a tráviace ústrojenstvo,
  • znižuje riziko aterosklerózy,
  • podporuje pečeňové funkcie,
  • zmierňuje migrény,
  • zmierňuje stres,
  • posilňuje imunitný systém,
  • pomáha zabrániť rozvoju cukrovky,
  • zvyšuje pružnosť ciev,
  • stimuluje funkciu štítnej žľazy,
  • reguluje sekréciu hormónov,
  • pomáha pri ochorení štítnej žľazy,
  • pomáha pri liečbe rôznych chronických chorôb,
  • účinne pôsobí proti chudokrvnosti.

Okrem vyššie spomínaných pozitívnych vplyvov na ľudský organizmus sa špekuluje aj o ďalších účinkoch čiernej jarabiny. Roku 2003 totiž vedci z marylandskej univerzity prišli s tým, že látky izolované z arónie by mohli mať výrazný efekt v boji proti rakovine hrubého čreva.

Vzhľadom k tomu, že je arónia silný antioxidant, obmedzuje činnosť kyslíkových radikálov, a tým tiež znižuje riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Aby toho nebolo málo, konzumácia čiernych jarabín sa hodí aj pre pacientov, ktorých trápia hemoroidy alebo napríklad kŕčové žily.

Plody arónie zároveň obsahujú pre ľudský organizmus dôležitý jód, ktorý stimuluje funkciu štítnej žľazy a je nevyhnutný aj pre správny vývoj mozgu, ale aj pre správny vývoj plodu. Práve preto je arónia často odporúčaná tehotným a dojčiacim ženám. Okrem toho potom pozitívne pôsobí aj na pamäť a celkovú vitalitu.

Ľudia sa často pýtajú, či má arónie nežiaduce účinky a či je nutné dávať si pri konzumácii týchto plodov radšej pozor. V skutočnosti však jarabina čierna žiadne nežiaduce účinky ani kontraindikácie nemá a jej bobule sa dajú používať čerstvé, vo forme vylisovanej šťavy alebo napríklad ako základ pre chutný sirup. Ojedinele sa môže vyskytnúť alergia, to je však veľmi zriedkavé.

Aké má arónia využitie?

Arónia sa dá využiť na veľké množstvo spôsobov. Pokiaľ ide o samotný ker alebo strom arónie, ten vďaka svojmu nápadnému jesennému sfarbenie listov skvele poslúži ako okrasná drevina v parkoch či záhradách a ľudia z neho stále častejšie vytvárajú aj živé ploty. Okrem toho sú arónie prirodzeným podrastom na okrajoch lesa.

Dôležité sú potom samozrejme aj plody arónie, ktoré majú celý rad možných využití. Hodia sa napríklad pre výrobu marmelád, vína, likérov alebo čajov, ale skvele poslúži aj ako náhradka drobného ovocia (napríklad čučoriedok). Okrem toho sa arónia používa aj na výrobu príchutí alebo potravinárskych farbív do nápojov a jogurtov.

Keďže sú čerstvé plody k dispozícii len v obmedzenú časť roka, veľkú popularitu si získavajú tiež rôzne tinktúry, za studena lisované šťavy alebo napríklad sušené plody arónie, ktoré sa dajú konzumovať prakticky kedykoľvek. Tieto bobule sa tiež stali základom rôznych potravinových doplnkov alebo liečiv, pričom na trhu je možné dostať tiež prášok z arónie.

Čo je arónia?

Arónia (arónia, čierna jarabina) je rastlinný rod, ktorý zahŕňa tri druhy kríkov z čeľade ružovité. Pochádza z východnej časti Severnej Ameriky a u nás rastie v dvoch rôznych variantoch, konkrétne ako opadavý ker alebo ako štepenie strom. Listy arónie sú striedavé, jednoduché, celokrajné a majú vrúbkované okraje, pričom v lete majú sýto zelenú farbu, ale na jeseň v septembri oranžovými a červenými odtieňmi. Najznámejšie sú však temne purpurové plody, ktoré obsahujú veľké množstvo vitamínov a trieslovín.

Čo je v plodoch arónie?

Čierne jarabiny sú známe vďaka veľkému množstvu obsiahnutých antioxidantov a vitamínov. Jedná sa hlavne o vitamín C, ale plody arónie sú tiež zdrojom vitamínov A, E, K, B1, B2, B6, B9 a P. Okrem toho sa tu nachádzajú minerály a stopové prvky, ako je horčík, draslík, vápnik alebo jód, a za zmienku stojí tiež vyšší obsah rutínu, flavonoidov či antokyanov.

Aké má arónia liečivé účinky?

Plody arónie sú jedlé a pozitívne pôsobí na ľudský organizmus. Prispievajú k udržaniu pevného zdravia a celkovej vitality a majú celý rad liečivých účinkov. Ich konzumácia údajne znižuje hladinu cholesterolu v krvi, pomáha regulovať krvný tlak, eliminuje žalúdočné ťažkosti, posilňuje imunitný systém, bráni rozvoju cukrovky či aterosklerózy, zvyšuje pružnosť ciev, stimuluje funkciu štítnej žľazy, pomáha pri liečbe rôznych chronických chorôb a má aj veľké množstvo ďalších pozitívnych vlastností.

Aké má arónia využitie?

Aronia vo forme opadavého kríka aj štepeného stromu často nájdete v parkoch alebo na záhradách, kde slúži ako okrasná drevina alebo súčasť živého plotu. Dôležité sú potom samozrejme aj plody arónie, ktoré sa používajú na výrobu džemov, vína alebo čajov a pri príprave dezertov môžu tiež nahradiť drobné ovocie, ako sú čučoriedky. Obľúbené sú potom aj rôzne tinktúry, za studena lisované šťavy a sušené plody arónie, pričom bobule slúžia tiež ako základ rôznych potravinových doplnkov a liekov.