GOJI / KUSTOVNICA ČÍNSKA – úžasná to rastlina! Čo o nej vieme?

0

Hoci jej oficiálny botanický názov znie kustovnica čínska, ľudia túto rastlinu poznajú skôr ako GOJI. Jej sýto červené bobule majú blahodarné účinky na celé telo a vďaka tomu zastávajú neotrasiteľnú pozíciu v tradičnej čínskej medicíne, ale zároveň patria medzi čoraz obľúbenejšie plody aj v našej zemepisnej šírke. Údajne totiž bránia starnutiu, posilňujú imunitný systém a chránia človeka pred rakovinou a srdcovými chorobami. Okrem toho pomáhajú pri chudnutí a majú navyše široké využitie aj v kuchyni.

Čo je kustovnica čínska?

Rastlina kustovnica čínska čiže Lycium chinense je opadavý ker z čeľade ľuľkovitých, ktorý zvyčajne dorastá do výšky 50-200 centimetrov. Spoznáte ho predovšetkým podľa dlhých prútovito previsnutých vetví, fialových rúrkovitých kvetov a naživo zelených listov. Tie sú vajcovité, majú kosoštvorcový až kopijovitý tvar a bývajú širšie ako listy príbuzné rastliny označované ako kustovnica cudzia (Lycium barbarom).

Celkovo na svete existuje viac ako osemdesiat rôznych druhov kustovníc a ľudia aj dendrologická literatúra často kustovnicu čínsku zamieňajú práve za kustovnicu cudziu. Tá je však považovaná skôr za invazívny druh a zároveň sa líšia aj kalichom. Okrem toho predstavuje kustovnica čínska ker, ktorému na rozdiel od iných druhov úplne schádza tŕnie.

Plody kustovnice čínskej sa rovnako ako u kustovnice cudzej nazývajú Goji, ale môžete sa stretnúť aj s označením godži, gou čchi, red medlar alebo aj wolfberry. Ide o drobné bobule, ktoré majú jasne oranžovú až sýto červenú farbu a ich chuť pripomína spojenie brusníc, šípok a višní. Ovocie Goji sa dá konzumovať v surovom stave, ale skvele poslúži aj pri výrobe čajov, sirupov a vína.

Výskyt kustovnice čínskej

Pokiaľ ide o históriu, v ázijských krajinách je táto rastlina využívaná už tisíce rokov, ale pestovanie kustovnice čínskej zmieňujú až literárne pramene, ktoré sa datujú do 2. storočia pred naším letopočtom. V tradičnej čínskej medicíne si vydobyla svoje miesto predovšetkým vďaka svojim liečivým účinkom a ako doplnok stravy ju s obľubou využívali už niektorí príslušníci dynastie Ming, ktorá vládla v rokoch 1368-1644.

Goji rastlina, ktorej plody ľudia z podhorí Himalájí v minulosti označovali ako aj „bobule šťastia“, sa aj dnes pestuje predovšetkým v Ázii. Stretnúť sa s ňou môžete hlavne v Číne, Nepále, Mongolsku, Thajsku a Japonsku, ale okrem toho ju nájdete aj na Jáve, vo Vietname či na Havajských ostrovoch. Keďže je však o túto superpotravinu s mnohostranným využitím v posledných rokoch extrémny záujem, jej komerčné pestovanie sa rozšírilo prakticky po celom svete.

Nenechajte sa však zmiasť a pri nákupe sušených plodov si vždy dajte dobrý pozor. Hoci bývajú bobule Goji ponúkané na trhu označované ako plody kustovnice čínskej, často sa jedná o kustovnicu cudziu pestovanú v Číne a vyvážanú do zahraničia. V niektorých prípadoch to ale môžu byť aj vyšľachtené kultivary získané hybridizáciou kustovnice cudzej s inými kustovnicami.

Ako používať goji?

Premýšľate, k čomu táto populárna rastlina vlastne slúži? Pestuje sa samozrejme hlavne kvôli plodom, ktoré je možné konzumovať v čerstvom stave ako ovocie, ale aj vo forme čaju, sirupu, toniká či doplnku stravy. Okrem toho ľudia často pripravujú z GOJI sušené plody a tieto červené bobule sa niekedy predávajú aj v lyofilizovanom stave, teda sušené mrazom.

Okrem Goji plodov však ľudia využívajú tiež listy, kôru a korene kustovnice čínskej. Mladé zelené výhonky predstavujú chutnú zeleninu, zo semien kustovnice sa lisuje znamenitý olej a korene slúžia na znižovanie teploty, potlačenie krvácania a prečistenie pľúc, pečene i obličiek. O listoch sa hovorí, že dokážu vyliečiť zrak, ale údajne posilňujú aj šľachy a kosti a majú pozitívny vplyv na ľudský imunitný systém.

Hoci ľudia pestujú kustovnicu čínsku predovšetkým kvôli jej plodom a ďalším častiam, ktoré majú liečivé účinky, existuje aj ďalší dôvod, prečo záhradkári túto rastlinu vyhľadávajú. Kustovnica čínska býva totiž často vysádzaná ako melioračný porast, ktorý úspešne bráni erózii pôdy.

Goji účinky

Vďaka svojim liečivým účinkom predstavujú plody Goji doslova poklad tradičnej čínskej medicíny a mnohí ľudia preto kustovnicu čínsku oslavujú ako úplný prírodný zázrak. Hoci sa jedná o pomerne malé bobule, ukrývajú v sebe celý rad vitamínov a ďalších dôležitých látok, ktoré majú pozitívny vplyv na našu obranyschopnosť a vitalitu.

Ak sa na plody kustovnice čínskej pozrieme z nutričného hľadiska, Goji bobule pre človeka predstavujú veľmi cenený zdroj živín. Ich obsah síce vždy závisí na konkrétnom druhu, čerstvosti plodov a tiež na spôsobe ich spracovania, nájdete v nich však všetky tieto látky:

  • 18 druhov aminokyselín vrátane tých esenciálnych
  • Minerálne látky (napríklad železo, vápnik, zinok)
  • karotenoidy
  • Veľké množstvo bielkovín a vlákniny
  • Vitamíny A, B1, B2, B6, C a E

Kustovnica čínska: Liečivé účinky

Nielen že plody Goji už po stáročia využíva tradičná čínska medicína, ale skvele si vedú aj v laboratórnych štúdiách, podľa ktorých ovplyvňuje kustovnice zdravie človeka veľmi pozitívnym spôsobom. Údajne totiž podporuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu, má protizápalové a protiplesňové účinky, pôsobí na správnu funkciu pečene a zažívanie a dokonca predstavuje aj mierne afrodiziakum.

Ďalším pozitívom, ktoré konzumácia plodov kustovnice čínskej prináša, je skutočnosť, že tieto bobule redukujú množstvo antigénov a pomáhajú tak astmatikom aj alergikom. Zároveň údajne znižujú krvný tlak a cholesterol, stimulujú tvorbu bielych aj červených krviniek (podporujú teda správnu krvotvorbu), pomáhajú pri zápaloch, priaznivo ovplyvňujú funkciu pečene a podporujú svalovú výdrž.

Okrem vyššie spomenutých liečivých účinkov nesmieme zabudnúť ani na to, že konzumácia plodov Goji posilňuje zrak, upokojuje podráždené oči a pomáha zlepšiť ostrosť videnia. Využívajú sa však aj pri liečbe mnohých ochorení, ako je napríklad rakovina, cukrovka, tuberkulóza či chronický kašeľ. Zlepšujú totiž reguláciu cukru v krvi, spomaľujú rast nádorových buniek a dodávajú telu energiu. Navyše údajne odbúravajú stres a pomáhajú tiež pri bolestiach hlavy.

Keďže bobule Goji obsahujú tiež silné antioxidanty, pomáhajú telu vysporiadať sa s voľnými radikálmi poškodzujúcimi kolagén v pokožke, pôsobia ako prevencia niektorých závažných chronických ochorení a zároveň zabraňujú rýchlemu starnutiu organizmu. Majú tiež pozitívne účinky na pleť, ktorú dokážu udržať zdravú a sviežu, takže sa stali základom pre rôzne produkty kozmetického priemyslu.

Kustovnica čínska: Chudnutie

Keďže plody kustovnice čínskej obsahujú veľa vlákniny, majú nízky glykemický index (GI) a pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi, stali sa tiež obľúbeným pomocníkom pri znižovaní telesnej hmotnosti. Bobule Goji navyše majú priaznivý vplyv na spaľovanie tukov a údajne zrýchľujú metabolizmus. U osôb, ktoré ich konzumujú, dlhšie pretrváva pocit sýtosti, čo môže pomôcť pri redukcii hmotnosti a chudnutie sa tak stáva jednoduchšie. Aj tu je však dôležité dbať na vyváženú stravu a pravidelný pohyb.

Kustovnica čínska: Denná dávka

Hoci sa o kustovnici čínskej hovorí ako o superpotravine, ktorá je extrémne zdravá a výživná, človek by mal byť s užívaním Goji plodov opatrný. To znamená neprekračovať odporúčanú dennú dávku a vyhnúť sa prílišnej konzumácii samotných bobúľ, ale aj potravinových doplnkov, ktoré ich výťažky obsahujú.

Aké má teda kustovnica čínska dávkovanie? Dôležité je predovšetkým to, v akej forme plody Goji konzumujete. Ďalej by ste však mali zohľadniť aj faktory, ako je vek, váha, výška, pohlavie i zdravotný stav konkrétneho človeka. Pokiaľ máte pochybnosti, určite sa teda oplatí poradiť sa o konzumácii týchto bobúľ s ošetrujúcim lekárom. Majte však na pamäti, že ani odborníci sa na presné dávke často nezhodnú.

Pokiaľ ide o sušené plody, odporúčaná denná dávka predstavuje približne 1-2 hŕstky či polievkové lyžice bobúľ. U čerstvých plodov je potom ideálny skonzumovať asi 30-45 gramov denne, a čo sa týka šťavy, sirupu či tinktúry, tu je vhodné dodržiavať pokyny, ktoré nájdete na etikete konkrétneho výrobku. Zvyčajne to však býva okolo 30-60 mililitrov. Pozor si dajte aj na konzumáciu väčšieho množstva bobúľ goji v neskorých večerných hodinách, mohli by sa totiž dostaviť problémy so spánkom.

Menším deťom je nutné túto rastlinu do jedálnička zaraďovať postupne, aby si na jej pôsobenie zvykli. Kým nebudú vaše ratolesti staršie ako 18 mesiacov, radšej na podávanie plodov Goji zabudnite. Akonáhle budú deti staršie, zhruba do 10 rokov veku majú na rozdiel od dospelých užívať iba polovičnú dávku. Denne teda postačí jedna menšia hrsť bobúľ, ktorá im dodá potrebné minerály a vitamíny.

Kustovnica čínska: Nežiaduce účinky

Ak človek skonzumuje väčšie množstvo plodov Goji a dôjde k predávkovaniu, hrozí u niektorých jedincov výskyt nežiaducich účinkov, ako je napríklad nevoľnosť, silný hnačka, bolesť brucha či podráždenie pokožky. Z toho dôvodu sa odporúča vždy dodržiavať správne dávkovanie a pri akomkoľvek náznaku problémov radšej vyhľadať svojho ošetrujúceho lekára.

Keďže sa u niektorých osôb po prílišnej konzumácii bobúľ goji môžu prejaviť nepríjemné vedľajšie účinky, väčšinou sa neodporúča užívanie kustovnice v tehotenstve ani konzumácia Goji pri dojčení. Zároveň by ste plody tejto rastliny ani žiadne doplnky stravy, ktoré jej stopy obsahujú, nemali podávať deťom mladším ako 18 mesiacov.

So svojím ošetrujúcim lekárom by konzumácii plodov Goji vždy mali konzultovať ľudia s nízkou hladinou cukru v krvi, osoby s nízkym krvným tlakom či pacienti užívajúci liek warfarín, ktorý slúži na riedenie krvi. Pozor by si však mali dať aj ľudia s gastrointestinálnymi problémami. Ak sa po konzumácii bobúľ kustovnice čínskej dostavia akékoľvek zdravotné ťažkosti, vždy je nutné vyhľadať lekára.

Goji konzumácia

Zaujíma vás, ako chutí Goji a ako jesť kustovnicu, aby ste čo najlepšie využili jej liečivé účinky? Pokiaľ ide o chuť, tieto žiarivo oranžové či červené bobule sú ľahko nakyslej chuti a pripomínajú kombináciu brusníc, višní a šípok. Niektorým ľuďom ale chutia dokonca po paradajkách. Ich vôňa potom býva pripodobňovaná ďatliam, hrozienkam či sušeným brusniciam. Vďaka tomu dokáže táto exotická prísada ozvláštniť celú radu pokrmov.

Plody kustovnice čínskej sa dajú konzumovať ako za surového stavu, tak aj v mnohých ďalších formách. Zároveň môžete čerstvé aj sušené bobule pridať do spústy pokrmov, ako sú napríklad rôzne šaláty, jogurty, ovsené kaše, smoothies, dezerty, ale aj polievky či omáčky. Veľa ľudí potom využíva plody Goji ako základ chutného čaju, sirupu, džúsu či vína.

Čo sa týka iných kultúr, napríklad v Ázii sú ľudia zvyknutí pridávať plody kustovnice čínskej do kuracích vývarov, ktoré sa pripravujú spolu s ženšenom. Ďalším obľúbeným spôsobom, ako sa dajú tieto šťavnaté červené bobule využiť, je výroba tradičného čínskeho likéru Maotai. Ten obsahuje naložené plody Goji, ženšen a slivky.

Kustovnica čínska predaj a cena

Kde zohnať Goji a koľko vás bude táto netradičné rastlina stáť? Pokiaľ si chcete zaobstarať sadeničky kustovnice čínskej, z ktorých si doma vypestujete urastený ker, môžete navštíviť menšie či väčšie záhradníctve. Tie zvyčajne ponúkajú hneď niekoľko kultivarov, takže si tu na svoje príde každý pestovateľ. Okrem toho dnes predaj Goji sadeničiek ponúka aj veľa e-shopov.

Pri nákupe sadeničiek by ste si však mali dať pozor na niekoľko základných vecí. Aby ste vedeli, čo od rastliny môžete v budúcnosti očakávať a ako bude plodiť, vždy sa zaujímajte o to, ako staré sú predávané kustovnice, v akom črepníku (kontajnera) boli pestované a hlavne o aký kultivar sa jedná.

Medzi najobľúbenejšie kultivary dnes patrí napríklad Lycium chinensis „Anny“, ktorý sa radí medzi veľkoplodé odrody a dorastá až do veľkosť 2,5 metra. Ľudia ale často vyhľadávajú aj kultivary „Sweet Lifeberry“ či „Big Lifeberry“. A aká je u rastlín Goji cena? Vždy samozrejme záleží na konkrétnej odrode, ale za drobnú rastlinku zaplatíte väčšinou do 4 euro, stredne veľký kvetináč potom stojí zhruba 4 – 6 euro a dvojlitrový kontajner vyjde zhruba na 12 euro.

Čo je kustovnica čínska?

Ako rastlina kustovnica čínska sa označuje opadavý ker z čeľade ľuľkovitých, ktorý dorastá do výšky 50 až 200 centimetrov. Má dlhé previsnuté vetvy, fialové rúrkovité kvety a sýto zelené listy. Plody tejto rastliny sú najznámejšie pod názvom Goji, ale môžete sa stretnúť aj s názvom godži, red medlar alebo wolfberry. Ide o drobné bobule jasne oranžovej či výrazne červenej farby, ktorých chuť v sebe mieša niečo z brusníc, višní a šípok.

Ako používať Goji?

Kustovnica čínska sa pestuje samozrejme hlavne kvôli svojim charakteristickým plodom. Tie môžete konzumovať v surovom stave, ale aj vo forme tonika, čaju alebo sirupu. Okrem toho sa potom plody Goji hodia na sušenie a niekedy sa predávajú aj v lyofilizovanom stave. Využiť sa však dajú aj ďalšie časti kustovnice. Mladé zelené výhonky sa konzumujú ako zelenina, zo semien sa lisuje olej a korene majú zdraviu prospešné účinky.

Aké má kustovnica čínska liečivé účinky?

Plody Goji sú niekedy označované aj ako poklad tradičnej čínskej medicíny. Obsahujú totiž celý rad vitamínov, minerálov a ďalších zdraviu prospešných látok. Vďaka tomu podporujú prirodzenú obranyschopnosť organizmu, majú protizápalový efekt, pôsobia na správnu funkciu pečene a podporujú trávenie. Okrem toho pomáhajú astmatikom aj alergikom, znižujú krvný tlak a cholesterol, stimulujú tvorbu krviniek a zabraňujú rýchlemu starnutiu. Ich konzumácia navyše posilňuje zrak a pomáha pri liečbe rôznych chorôb a zápalov.

Ako ovplyvňuje kustovnica čínska chudnutie?

Plody kustovnice čínskej obsahujú veľké množstvo vlákniny, pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi a majú nízky glykemický index. Aby toho nebolo málo, bobule Goji majú navyše priaznivý vplyv na spaľovanie tukov a podporujú metabolizmus. Práve preto sa stali obľúbenou surovinou, ktorú konzumujú ľudia túžiaci po štíhlej postave. Aj tieto osoby však musí dbať na vyváženú stravu a dostatočné množstvo pohybu.