Ačokča jahody

AČOKČA je fantastická zelenina, ktorá je veľmi jednoduchá na pestovanie, má mnoho plodov a dá sa využiť v kuchyni na mnoho spôsobov. Vybrali sme 5 najobľúbenejších receptov z ačokči, ktoré si môžete vyskúšať u vás doma a ohromiť tým celú rodinu.

Plody ačokči sa dajú konzumovať surové, dusené i varené. Jedná sa o vajcovité bobule s ostrým hrotom, ktoré svojím vzhľadom pripomínajú papriku. Ich vnútro je po dozretí duté a ukrýva dve rady hranatých, čiernych a drsných jadierok. Tie je dobré pred konzumáciou radšej odstrániť, môžete ich však použiť aj na ďalšie výsevy.

Ako chutí ačokča? Menšie plody sa konzumujú celé a za surového stavu chutia podobne ako hrášok. Všeobecne však chuť plodov ačokči pripomína ako papriku, tak i uhorku a do kuchyne vám teda recepty z ačokči môžu priniesť trochu exotickejšie nádych. Málokto tiež vie, že okrem plodov je možné konzumovať aj listy paprikouhorky, z ktorých môžete v kuchyni pripraviť chutný špenát.

Pokiaľ ide o spracovanie ačokči, mladé plody sa zvyčajne konzumujú v surovom stave, pretože si dokážu zachovať bohaté množstvo vitamínu C. Skvele sa však hodí aj na obložené chleby a predstavujú aj vhodnú prísadu do šalátov. Staršie plody potom môžete plniť ako papriky, dusiť alebo napríklad zapekať. Ačokča zároveň skvele nahradí papriku aj v leče a v rôznych ďalších zeleninových zmesiach. Spracovať ju však môžete aj pomocou kvasenia.

AČOKČA ZAVÁRANIE

Podobne ako uhorky môžete mladé plody ačokči naložiť do sladkokyslého nálevu a zavariť ich. Keď je ačokča naložená, nie je síce tak chrumkavá ako klasické uhorky, ale podrží si svoju typickú netradičnú chuť. Fantázii sa tu navyše medze nekladú, takže ačokču môžete zavariť spoločne s uhorkami, paprikou alebo napríklad cibuľkou.

Ak máte v úmysle ačokču zavárať, je vhodné zbierať menšie plody s veľkosťou okolo 5 centimetrov, ktorých semená sú vhodné pre ľudskú spotrebu. Nálev na ačokču je vhodné dochutiť, k čomu sa používajú napríklad strúčiky cesnaku, kolieska mrkvy, kôpor alebo dokonca aj chren. Paprikouhorka je totiž veľmi tolerantná rastlina a skvele sa pri konzumácii znáša s ďalšími druhmi zeleniny aj s rôznymi druhmi korenia.

Ak vám na záhrade vyrástla ačokča, receptami na zaváranie sa to všade len tak hemží. My vám prinášame recept na nakladanú paprikouhorku s cibuľou. Budeme potrebovať:

  • Zhruba 500 g ačokči
  • Cibuľu (alebo menšie cibuľky)
  • 750 ml vody
  • 250 ml jablčného octu
  • 25 g cukru
  • 2 čajové lyžičky soli
  • 3 klinčeky
  • 1 bobkový list
  • 5 guličiek nového korenia

Ako na to? Všetky ingrediencie okrem ačokči a cibule si zmiešame v hrnci a výslednú zmes potom privedieme k varu. Plody ačokči si medzitým umyjeme a ak máme klasickú cibuľu, nakrájame ju na kolieska. Zeleninu postupne naukladáme do pripravených čistých pohárov a zalejeme ju horúcim nálevom.

Poháre následne uložíme do hrnca, ktorý naplníme vodou takým spôsobom, aby poháre zostali ponorené len z polovice. Hrniec prikryjeme pokrievkou a varíme asi 20 minút. Naloženú ačokču potom síce môžeme hneď konzumovať, ale ideálne je nechať zeleninu aspoň 2-3 mesiace odležať, podobne ako uhorky.

PLNENÉ AČOKČI

V Peru aj v Bolívii patrí plnené ačokči medzi tradičné pokrmy, ktoré si ľudia s miestnou kuchyňou spájajú. Staršie plody sa podobne ako paprikové struky obvykle plnia mäsovou plnkou, ale ako náplň môžete zvoliť prakticky čokoľvek. Okrem mletého mäsa to môžu byť napríklad rôzne kombinácie húb, paradajok, zemiakov, cibule, syru a ďalších ingrediencií.

Ak si chcete pripraviť ačokču plnenú mletým mäsom, budete k tomu potrebovať nasledujúce ingredence:

  • 500 g ačokči
  • 750 g mletého mäsa
  • 2-3 vajcia
  • 70 ml smotany
  • strúhanku
  • cesnak
  • soľ
  • Mleté čierne korenie
  • Mletú sladkú papriku
  • olej

Mleté mäso najprv dobre osolíme a okoreníme. Potom pridáme sladkú papriku, nadrobno nakrájaný cesnak, vajcia a smotanu. Akonáhle všetko dobre premiešame, výslednú zmes ešte zahustíme strúhankou, aby mala požadovanú konzistenciu.

Struky ačokči pozdĺžne rozkrojíme na polovicu, zbavíme semienok a umyjeme. Potom ich plníme mäsovou zmesou a ukladáme do olejom vymastenej zapekacej misy. Akonáhle je všetko hotové, ačokču pečieme na 180 ° C tak dlho, kým budú plnené plody mäkké. Tie potom môžeme podávať iba s pečivom alebo napríklad s paradajkovou omáčkou miesto klasických plnených paprík.

POLIEVKA Z AČOKČI

Hoci sa vám to možno zdá zvláštne, paprikouhorka sa výborne hodí aj na prípravu polievok. Pokiaľ chcete taký recept vyskúšať, budete potrebovať tieto ingrediencie:

  • 10 kusov ačokči
  • 1 cibuľu
  • 1 mrkva
  • 2 paradajky
  • 1 lyžicu krupice
  • 2 lyžice oleja
  • Soľ (prípadne bujón)

Najprv si na oleji osmažíme nakrájanú cibuľu. K tej pridáme dobre umytú a nadrobno nakrájanú zeleninu, celú zmes podlejeme troškou vody a následne osolíme (alebo pridáme tiež bujón). Všetko varíme až do tej doby, než zmäkne mrkva, a potom zmes rozriedime vodou, aby sme dostali celkové množstvo jedného litra polievky. Na záver pridáme lyžicu krupice, varíme ešte päť minút a polievka z ačokči je hotová.

LEČO Z AČOKČI

Medzi obľúbené pokrmy slovenských stravníkov dozaista patrí klasické lečo, kde hrá dôležitú úlohu paprika. Tú však môžete nahradiť čerstvou, zaváranou alebo aj sušenou ačokčou, ktorá tomuto pokrmu dodá špecifickú chuť. Na prípravu leča z čerstvej ačokči budete potrebovať nasledovné ingrediencie:

  • 1 diel ačokči
  • 1 diel paradajok
  • 1 veľkú cibuľu
  • vajcia
  • olej
  • soľ
  • korenie
  • rasca

Na rozpálenom oleji najprv speníme cibuľku, ku ktorej pridáme ačokču nakrájanú na drobnejšie kúsky. Akonáhle tieto prísady podusíme do polomäkka, pridáme tiež paradajky a celú zmes osolíme a okoreníme. Následne opäť dusíme do mäkka a nakoniec pridáme vajíčko. Ak vám nechutí lečo len so zeleninou, je možné pridať tiež údeninu.

AČOKČA KVAŠÁKY

Ako už sme spomenuli vyššie, plody paprikouhorky sa dajú spracovať aj pomocou kvasenia. K tomu sú vhodné ako mladé, tak i staršie prezreté plody s tvrdšími semenami, ktorá je však nutné pri konzumácii vypľuť. Postup prípravy kvašákov je rovnaký ako v prípade uhoriek a tiež chuť sa im veľmi podobá.

Ak si chcete pripraviť kvašáky z ačokči, najprv je nutné vyrobiť nálev, ktorý sa skladá z vody a soli. Na každé dva litre je nutné použiť zhruba tri vrchovaté lyžice soli a potom nechať osolenú vodu prejsť varom. Dno pohára pokryjeme cesnakom, cibuľou, bylinkami a korením. To volíme podľa vlastnej chuti, ale ideálne je napríklad korenie, bobkový list, kôpor, oregano alebo tiež chilli papričky.

Pohár potom naplníme plodmi paprikouhorky, všetko zalejeme horúcim nálevom (všetok obsah musí zostať ponorený) a necháme ačokču niekoľko dní v teple kvasiť. Dobré je položiť pohár na plech, nakoľko pri búrlivom kvasení obsah často pretečie. Akonáhle sú kvašáky pripravené na konzumáciu, umiestnime ich do chladu.

Ako chutí ačokča?

Plody ačokči, ktoré na prvý pohľad pripomínajú struk, sú vajcovité bobule s ostrým hrotom s veľkosťou v rozmedzí od 10 do 20 centimetrov. Vo vnútri sú po dozretí duté a obsahujú dve rady hranatých čiernych jadierok. Chuť ačokči je sladkokyslá a podobá sa ako paprike, tak i uhorke. Menšie plody, ktoré sa konzumujú hlavne za surova alebo ako súčasť rôznych šalátov, potom môžu chutiť podobne ako hrášok.

Aké recepty z ačokči pripraviť?

Malé plody pestovatelia väčšinou konzumujú v surovom stave, pretože obsahujú veľké množstvo vitamínu C a ďalších zdraviu prospešných látok. Hodí sa ale aj na obložené chleby alebo napríklad do šalátov. Staršie plody ačokči sa dajú pripraviť podobne ako plnená paprika, ale môžete ich tiež dusiť alebo zapekať. Ačokča sa ďalej používa ako základ pre lečo, dá sa zavariť alebo spracovať pomocou kvasenia a skvelá je tiež polievka z ačokči.

Ako na zaváranie ačokči?

Mladé plody ačokči je možné naložiť do sladkokyslého nálevu a zavariť rovnako ako uhorky, a to pokojne aj s ďalšou zeleninou. Ideálne je zbierať plody s veľkosťou okolo 5 centimetrov, ktorých semená sa dajú normálne konzumovať. Nálev na ačokču je potom dobré dochutiť napríklad cesnakom, kolieskami mrkvy alebo chrenom. Okrem toho sa dajú použiť aj rôzne druhy korenia.

Ako vyrobiť kvašáky z ačokči?

Mladé i staršie paprikookurky sa dajú upraviť aj pomocou kvasenia. Najprv si pripravte nálev z vody a soli (na každé 2 litre vody zhruba 3 vrchovaté lyžice soli), ktorý necháte prejsť varom. Na dno pohára vložte cesnak, cibuľu, bylinky a korenie podľa chuti. Potom dovnútra umiestnite plody ačokči a všetko zalejte horúcim nálevom tak, aby obsah zostal ponorený. Následne nechajte ačokču niekoľko dní v teple kvasiť, a akonáhle bude hotovo, uložte poháre na chladnejšie miesto.