Pak choi

Máte radi ázijskú kuchyňu, chcete si pripraviť chutný šalát alebo len hľadáte netradičnú surovinu, pomocou ktorej by ste dodali šmrnc svojim obľúbeným pokrmom? V tom prípade by ste rozhodne mali dať šancu rastline pak choi, ktorú českí záhradkári poznajú aj ako čínsku kapustu. Skvele sa totiž hodí na prípravu teplých i studených jedál a navyše je plná zdraviu prospešných látok.

Prečo siahnuť po čínskej kapuste?

Hoci mnohí ľudia za čínsku kapustu (pak choi) považujú podlhovastú hlávku svetlo zelených listov zabalenú v igelite, ktorú si bežne kupujú v supermarkete a neskôr z nej pripravujú rôzne šaláty, v skutočnosti si domov nosia kapusty pekingské, ktoré sa od tej čínskej značne líšia. Pak choi možno na rozdiel od pekingskeho variantu pestovať celoročne, hodí sa pre jarné aj jesenné výsevy a inak chutí.

Pak choi je kapustová zelenina, ktorá si medzi pestovateľmi vyslúžila celý rad rôznych názvov, ako je čínska kapusta, bok Choy, čínsky mangold alebo napríklad čínska horčica. Spoznáte ju podľa belavej baňatej stonky a dlhších listov, ktorých farba sa pohybuje v rôznych odtieňoch zelenej. Výhodou potom je, že mladé listy čínskej kapusty je možné zberať už počas troch týždňov od výsadby, celé hlávky potom zhruba za 6 až 8 týždňov.

Hlavným miestom, kde sa s touto rastlinou dnes stretnete, je pre pak choi ázijská kuchyňa. Konzumenti si čínsku kapustu pochvaľujú najmä kvôli tomu, že jej listy sú pevné, chrumkavé a šťavnaté, pričom celkovo má pak choi veľmi jemnú, niekedy až ľahko sladkastú chuť. Dokáže tak obohatiť akýkoľvek pokrm, do ktorého sa túto zeleninu rozhodnete pridať.

Dôležitá je aj skutočnosť, že čínska kapusta obsahuje veľké množstvo vitamínov (konkrétne vitamín A, C a K alebo vitamíny zo skupiny B) a minerálnych látok, kam patrí napríklad železo, vápnik, horčík, draslík, sodík alebo mangán. Vďaka tomu má pozitívny vplyv na ľudský organizmus, pričom ide o diétnu surovinu, ktorá obsahuje nízky počet kalórií, takže si ju pochvaľujú aj ľudia túžiaci po štíhlej postave.

Ako spracovať čínsku kapustu?

Pak choi sa dnes používa ako v studenej, tak i v teplej kuchyni. Najviac prospešných látok si táto rastlina dokáže zachovať v surovom stave, čo oceňujú hlavne všetci milovníci šalátov a čerstvých receptov. Skvele sa však hodí pre čínsku kapustu tepelná úprava pomocou zapekania, grilovania alebo smaženia a výborné je tiež dusenie čínskej kapusty alebo pak choi v polievke.

Pokiaľ si domov prinesiete väčšie množstvo čínskej kapusty, ktoré nebudete schopní okamžite spracovať, môžete ju uskladniť v chladničke. Pak choi by tu však nemalo ležať dlhšie ako niekoľko dní, keďže listy rýchlo vädnú (podobne ako pri špenáte).

Ak sa púšťate do tepelnej úpravy čínskej kapusty, majte na pamäti, že listy majú tendenciu rýchlo vädnúť. Preto by ste ich pred použitím mali na niekoľko minút vložiť do vriacej vody a pred usušením ich zhruba na minútu ponoriť ešte do vody s ľadom. Do pripravovaných jedál sa pak choi pridáva až na úplný koniec, pričom jeho chuť je možné doladiť pomocou zázvoru, cesnaku alebo kari.

Čo uvariť z čínskej kapusty?

Pak choi sa používa v najrôznejších kuchynských úpravách. Listy čínskej kapusty sa skvele hodia napríklad ako základ rôznych zeleninových šalátov, ale aj na prípravu čím ďalej obľúbenejších smoothies. Dajú sa však kombinovať aj s inými druhmi zeleniny, s ovocím či orechmi a medzi ľuďmi je obľúbené napríklad spojenie s avokádom alebo s melónom.

Ak chcete chuť čínskej kapusty v surovom stave zvýrazniť, vhodné je použiť nejakú zálievku, ako je napríklad balzamikový ocot alebo napríklad med a citrón. Výživovú hodnotu pak choi je navyše možné podporiť mliečnym kvasením, ale kreativite sa tu samozrejme medze nekladú, takže môžete vymyslieť aj vlastné recepty.

Čo sa týka tepelného spracovania, v ázijskej kuchyni existuje obrovské množstvo receptov, kde táto rastlina hrá hlavnú rolu, ale aj také recepty, v ktorých čínska kapusta dokáže skvele podčiarknuť chuť ostatných surovín. Medzi najobľúbenejšie patria kombinácia s rezancami a mäsom, konzumenti však nedajú dopustiť ani na polievku z pak choi a niektorí zase preferujú čínsku kapustu smaženú na masle alebo v grilované podobe.

Pak choi: recepty

Zaujala vás čínska kapusta a premýšľate, aké recepty z pak choi by ste mali vyskúšať? Ak sa s touto rastlinou ešte len zoznamujete, určite sa oplatí skúsiť najprv jednoduchý zeleninový šalát, do ktorého môžete podľa vlastnej chuti pridať prakticky čokoľvek. Milovníci ázijských pokrmov potom iste ocenia veľké množstvo receptov, kde hrá prím varená, dusená alebo napríklad vyprážaná čínska kapusta.

Pak choi s ryžou alebo rezancami

Ak patríte medzi fanúšikov ázijskej kuchyne, rozhodne by ste si nemali nechať ujsť obľúbené rezance s kuracím mäsom, pak choi a zeleninou, ktoré sa pripravujú v panvici Wok. Alternatívou je potom použitie ryže namiesto rezancov. Aké suroviny na tento recept budete potrebovať?

  • 300 gramov kuracieho mäsa,
  • 300 gramov rezancov (alebo ryža),
  • 2 hlávky pak choi,
  • 1 zväzok jarných cibuliek,
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • 1 papriku,
  • chilli papričky podľa chuti,
  • kurací vývar,
  • 1 lyžička zázvoru,
  • soľ, korenie, olej,
  • sójovú omáčku,
  • solamyl.

Najprv si dôkladne očistíme kuracie mäso, ktoré následne nakrájame na kocky, osolíme, okoreníme a obalíme v pripravenom solamylu. Ak sa ešte len chystáme pripravovať kurací vývar, mäso vykostíme a dáme kosti variť do menšieho hrnca. Medzitým si nachystáme tiež vodu na rezance alebo na ryžu, aby sa všetko mohlo súbežne pripravovať, pričom všetko varíme podľa návodu na obale.

Ďalším krokom je spracovanie zeleniny. Cibuľky umyjeme a nakrájame na drobné kolieska, cesnak nasekáme nahrubo a z červenej papriky (a prípadne i čili papričiek) po opláchnutí vytvoríme menšie kocky alebo rezance. Následne očistíme pak choi, jednotlivé listy nakrájame na rezance a stonku na menšie kocky. Olúpaný zázvor nastrúhame.

Na rozpálenom oleji v panvici Wok následne doružova opečieme kuracie mäso, ktoré potom na chvíľu zase vyberieme von. Akonáhle znížime teplotu panvice, vo výpeku krátko orestujeme cibuľku, cesnak, papriku, chilli papričky a nastrúhaný zázvor a ľahko pokvapkáme sójovou omáčkou. Zmes dôkladne premiešame a zhruba po troch až piatich minútach prisypeme späť kuracie mäso a pak choi.

Na záver do panvice pridáme menšie množstvo kuracieho vývaru, ktorý spolu so zmesou zeleniny a mäsa privedieme k varu. Potom už len stačí pridať uvarené rezance alebo ryžu, všetko znovu dôkladne premiešať a prípadne dochutiť trochou sójovej omáčky. Hotový pokrm je následne pripravený na okamžitú konzumáciu.

Pak choi polievka

Dali by ste radšej prednosť silnému zeleninovému vývaru, ktorý vás zahreje aj v tých najchladnejších dňoch? V tom prípade si nenechajte ujsť náš pak choi recept na polievku, ktorá nielen zasýti, ale navyše dodá telu všetky potrebné živiny. Na jej prípravu budete potrebovať:

  • 1 liter hovädzieho vývaru,
  • 1-2 hlávky pak choi,
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • kúsok čerstvého zázvoru,
  • 1 lyžičku miso pasty,
  • 2 lyžice medu,
  • hrsť čerstvého koriandra,
  • petržlen alebo pažítku,
  • sójovú omáčku,
  • soľ a korenie.

Najprv si nachystáme vývar, ktorý v hrnci privedieme k varu. Medzitým si očistíme pak choi, oddelíme jednotlivé listy, ktoré nakrájame na rezance, a zo stoniek pripravíme drobné kocky. Cesnak nasekáme nadrobno, koriander naopak skôr nahrubo, zo zázvoru urobíme drobné plátky a všetko spolu s nakrájanými stonky vhodíme do vriaceho vývaru.

Celú zmes následne osolíme, okoreníme, zhruba 3 minúty povaríme a až potom na chvíľku pridáme listy čínskej kapusty, ktorým stačí kratšia doba varenia. Po odstavení dochutíme ešte miso pastou, medom a sójovou omáčkou. Do polievky samozrejme môžeme pridať aj ďalšie suroviny, ako sú ryžové rezance, mrkva, chilli paprička alebo limetková šťava a hotový vývar sa hodí ozdobiť čerstvou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.

Niektorí ľudia si obľúbili tiež kombináciu pak choi polievky s vyprážanými vaječnými zvitkami. Na jeho prípravu je nutné nachystať nasledujúce suroviny:

  • 2-3 vajcia,
  • 8-10 lyžíc mlieka,
  • 60 gramov polohrubej múky,
  • štipku kypriaceho prášku,
  • olej a soľ.

Vajcia šľaháme metličkou s mliekom, múkou a štipkou kypriaceho prášku, a to až do tej doby, než nám vznikne hladké cesto, ktoré zľahka osolíme. Medzitým si na oleji rozpálime trochu oleja, na ktorý potom vylejeme zhruba polovicu pripraveného cesta. Vznikne akási omeleta, ktorú smažíme z každej strany približne dve minúty. Rovnakým spôsobom potom pripravíme aj druhú omeletu. Akonáhle máme obe omelety hotové, nakrájame ich na rezance alebo drobnejšie kúsky, ktoré vsypeme do polievky.

Pak choi studený šalát

Vzhľadom k tomu, že si čínska kapusta skvele rozumie aj s ďalšími druhmi zeleniny, s orieškami aj s ovocím, počas prípravy studených šalátov môžete naplno zapojiť svoju fantáziu. Ak si však chcete pripraviť našu jednoduchú verziu tohto šalátu, budete potrebovať:

  • 2 hlávky pak choi,
  • poľníček (typ hlávkového šalátu),
  • 3-5 jarných cibuliek,
  • balzamikový ocot,
  • olivový olej,
  • limetkovú šťavu,
  • 1 lyžicu medu,
  • krutonky.

Najprv si dôkladne prepláchneme poľníček, ktorý umiestnime do pripravenej misy. To isté následne prevedieme s čínskou kapustou, ktorej listy nakrájame na drobné rezančeky, a ak chceme pracovať aj s tuhšími stonky, môžeme z nich vytvoriť menšie kocky. Jarné cibuľky opäť opláchneme a nakrájame na menšie kolieska, pričom všetko následne zmiešame.

Potom si prichystáme zálievku, ktorá sa skladá z balzamikového octu, olivového oleja, limetkovej šťavy a medu. Môžeme tiež pridať normálny ocot alebo zmes dochutiť podľa vlastného uváženia. Zálievku následne nalejeme na pripravený šalát, dôkladne ju so všetkým premiešame a na záver pridáme krutóny. Šalát však môžeme obohatiť aj o ďalšie suroviny, ako sú opražená sezamové semienka, mandle, jadierka granátového jablka alebo napríklad píniové oriešky.

Pak choi na masle

Ak máte chuť na čínsku kapustu, ale nechcete sa púšťať do žiadnych zložitých príprav, určite vás poteší náš jednoduchý recept na pak choi restované na masle. Príprava je nenáročná a nevyžaduje ani veľké množstvo surovín. Stačí si nachystať:

  • 2 hlávky pak choi,
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • jarnej cibuľky podľa chuti,
  • kúsok masla,
  • sójovú omáčku,
  • sezamový olej.

Najprv si pak choi rozdelíme na jednotlivé listy, ktoré umyjeme v studenej vode a necháme odkvapkať. Potom očistíme jarné cibuľky, ktoré nakrájame na menšie či väčšie kolieska podľa vlastných preferencií, a strúčiky cesnaku nasekáme nadrobno. Na oleji následne rozohrejeme trochu sezamového oleja, na ktorom si krátko osmažíme cesnak. Akonáhle sa cesnak trochu rozvoľní, pridáme pak choi (môže sa jednať o celé listy, ale aj menšie nakrájané kúsky) spoločne s jarnými cibuľkami.

Zvoľna všetko pár minút opekáme a vo chvíli, keď začne čínska kapusta vädnúť, urobíme uprostred panvy trochu miesta, kam pridáme maslo. Keď sa rozpustí, prilejeme tiež sójovú omáčku a všetko dobre premiešame, aby sa čínska kapusta trochu obalila v pripravenom sose. Celú zmes potom ešte krátku chvíľu opekáme na panvici, kým sójová omáčka nezačne karamelizovať. Potom už môžeme servírovať.