O paprikouhorke ste nikdy nepočuli a názov ačokča vám príde ako vymyslený? V tom prípade o veľa prichádzate! Táto rastlina totiž aj pri minimálnom úsilí dokáže svojim pestovateľom poskytnúť maximálny úžitok. Z jedinej ačokči môžete zobrať až sto šťavnatých plodov, ktoré chutia ako po uhorke, tak i po paprike. Tie sú navyše zdraviu prospešné a poslúžia ako základ mnohých chutných receptov.

RASTLINA AČOKČA čiže PAPRIKOUHORKA

Ačokča, ktorú môžete poznať aj pod menom paprikouhorka, korili alebo Cyclanthera pedata, je jednoročná rastlina z čeľade tekvicovitých. Pôvodne pochádza z Južnej Ameriky a je považovaná za jednu zo stratených plodín dávnych Inkov, ktorí ju pestovali v Andách. Hoci v Európe nie je jej pestovanie zatiaľ príliš rozšírené, postupne si získava obľubu záhradkárov.

Paprikouhorka sa hojne pestuje napríklad v juhovýchodnej Ázii, v Peru alebo tiež v Mexiku. Vďaka tomu získala rad ďalších pomenovaní, ktorá sa s ňou spája. Okrem latinského názvu je teda známa ako ačokča čiže mexická uhorka, indiánska uhorka alebo dokonca aj divoká uhorka. Vďaka nízkemu podielu dužiny sa jej v Mexiku niekedy hovorí tiež pepino Hueco, čo v preklade znamená dutá či prázdna uhorka.

Ako táto rastlina vlastne vyzerá? Zelenina ačokča so svojim vzhľadom podobá paprike, chuťou potom skôr uhorke. Jedná sa o jednodomú, popínavú, samoopelivú rastlinu, ktorej stonky môžu dosahovať dĺžku až 5 metrov. Sú pomerne tenké a pri správnej starostlivosti tiež husto rozvetvené.

Plody tejto divoko rastúce liany vyzerajú ako vajcovité struky, majú paprskovitý tvar so špicatým vrškom a merajú zhruba 5-10 centimetrov. Vnútri sa nachádza biela vatovitá dužina a čierne semienka. Okrem toho má ačokča listy zložené z piatich až siedmich drobnejších eliptických lístkov, ktoré sú na okrajoch vrúbkované, a jej drobné kvety bývajú biele, nažltlé či zelenkasté.

AČOKČA ZDRAVIE

Plody paprikouhorky je možné konzumovať ako surové, tak aj dusené alebo varené. V surovom stave má však ačokča liečivé účinky, ktoré výrazne napomáhajú pri liečbe niektorých chorôb. Údajne funguje ako skvelý liek proti cukrovke, pretože napomáha metabolizmu cukrov v ľudskom tele. Zároveň údajne zlepšuje aj psychické rozpoloženie človeka.

Pestovatelia tiež veľmi dobre vedia, že plody paprikouhorky obsahujú beta karotén a dôležité horčiny. Okrem toho má v sebe ačokča vitamíny C, B1 a B2. Údajne znižuje vysoký krvný tlak, má pozitívny vplyv na hladinu cholesterolu, pôsobí ako prírodný antioxidant a používa sa aj na liečbu aterosklerózy či respiračných ochorení.

AČOKČA PESTOVANIE

Zaujíma vás, ako pestovať ačokču, aby sa jej v našich podmienkach dobre darilo? Na rozdiel od klasickej uhorky netrpí ačokča plesňami a poskytuje svojim pestovateľom tiež oveľa bohatší úrodu. Plodí až do prvých mrazov a na jednej rastline sa urodí pokojne aj sto chutných kúskov zeleniny.

Pestovanie ačokči nie je príliš náročné a zvládne ho teda každý skúsený pestovateľ aj nadšenec do záhradkárstva. Rastlinkám stačí venovať dostatočnú starostlivosť. Ak sa o ne budete dobre starať, vyrastú vám široko rozvetvené liany, ktoré môžu v blízkosti altánkov, kamenných múrov alebo iných podpier rásť aj ako netradičný okrasná bylina. Navyše vás však odmení bohatou úrodou.

Ako zalievať ačokču? Paprikouhorka je na zálievku pomerne náročná a vyžaduje tiež dobre vyhnojenú pôdu, aby mala neustále dostatočné množstvo živín. Pri ich nedostatku totiž bude rastlinka trpieť, a pokiaľ ju nebudete dobre zalievať, môže dokonca úplne prestať plodiť. Vegetačná doba ačokči je pomerne dlhá, jedná sa zhruba o 90-110 dní.

Ačokča pestovanie v črepníku

Keďže tejto rastline vyhovuje vlhké a teplé podnebie, ktorého sa jej v Bolívii, Peru a Mexiku dostáva, u nás je ideálne paprikouhorku podobne ako klasické papriky a uhorky predpestovať. To môžete urobiť tak v kvetináči na okennom parapete, ako aj vo fóliovníku alebo v skleníku. Semenáčiky stačí umiestniť do menších čiaš alebo napríklad do téglikov od jogurtu s drenážnym otvorom v dne. Ak žijete v byte a chcete si zaobstarať aspoň malú záhradku, dobre znáša ačokča pestovanie na balkóne.

Výsadba ačokči

Ako a kedy vysadiť ačokču? Keďže paprikouhorku môžu zničiť prízemné mrazíky, vysieva sa podobne ako normálny uhorka až v druhej polovici mája. Môžete použiť buď predpestované ačokča sadenice, ktoré sa do kvetináčov vysádzajú v apríli, alebo semienka zasadiť priamo do hliny. Potom už len stačí zabezpečiť vybrané miesto pred slimáky a sledovať, ako sa za pár týždňov dočká ačokča klíčenia.

Výsev ačokča preferuje na dobre preslnených stanovištiach v južnej časti záhrady a rada tiež obrastá ploty, múriky alebo dokonca aj stromy. Opora však rozhodne nie je nutnosťou, keďže sa táto rastlina pokojne môže plaziť i po zemi, ale v takom prípade sa pripravte na to, že každá paprikouhorka zaberie veľké množstvo priestoru. Nároky na jej pestovanie bývajú porovnateľné napríklad s dyňami.

Rastliny z jarných výsevov obvykle hojne plodia koncom augusta alebo v septembri. Pokiaľ však paprikouhorku nevysadíte von na záhon, ale rozhodnete sa ju po celý čas pestovať v skleníku, s úrodou to bude trochu inak. Ačokča začne plodiť skôr a zároveň budete tiež dlhšie zberať jej chutné plody.

Ačokča choroby

Čo sa týka plesní, ačokču považujú záhradkári za pomerne bezproblémovú rastlinu. Na rozdiel od uhoriek, ktoré pri pestovaní bez chémie často plesňami trpia a niekedy sa kvôli tomu nepodarí vypestovať dostatočne veľkú úrodu, zvláda ačokča plesne oveľa lepšie. Doteraz k nám navyše neboli zavlečené choroby, ktoré sú pre túto rastlinu smrteľné, takže pestovanie paprikouhorky je vhodné do permakultúrne záhrady a zároveň ho môžeme odporučiť všetkým, ktorí chcú záhradníčiť bez chémie.

Ačokča rozmnožovanie

Ak sa vám na záhrade ujala ačokča, semienka si môžete ľahko sami namnožiť. Zrelé semienka spoznáte podľa toho, že sú čierne a majú pomerne zvláštny tvar. Na jeseň ich stačí iba vydlabať zo zozbieraných plodov, starostlivo usušiť a potom uskladniť na chladnom a suchom mieste, kde prečkajú až do jari. V niektorých rokoch však semien býva nedostatok, pretože sa stáva, že nestihnú úplne dozrieť.

Gigantická ačokča

Medzi často vyhľadávané, ale aj pomerne vzácne odrody paprikouhorky patrí gigantická ačokča, ktorej plody dosahujú v porovnaní s klasickou ačokčou niekoľkonásobne väčších rozmerov. Tvrdé semená sa v nich navyše vytvárajú neskôr, takže ich môžete zberať a konzumovať dlhšiu dobu. Nezrelé plody zase zostávajú dostatočne tvrdé a pri spracovaní si tak oveľa lepšie uchovajú svoju chrumkavosť. Vďaka tomu sa podobne ako uhorky hodia na nakladanie.

Vypestovať semená gigantickej ačokči je ale na rozdiel od bežných rastliniek dosť náročné. Veľkoplodá odroda má síce podobné nároky ako bežná paprikouhorka, ale potrebuje prekyprenú a dobre priepustnú pôdu aj výdatnú zálievku. Najlepšie sa jej potom darí na priamom slnku.

AKO SKLADOVAŤ AČOKČU?

Zasadili ste si na záhrade ačokču a podarilo sa vám vypestovať desiatky chutných plodov? V tom prípade vás určite zaujíma, čo všetko s úrodou paprikouhorky môžete urobiť. Plody je samozrejme možné konzumovať za surového stavu a zároveň sa ačokča hodí aj pre nakladanie, zaváranie alebo uchovanie v podobe kvašákov.

Na recepty z ačokči sme pripravili špeciálny článok!

ODPORÚČAME ČLÁNOK: 5 Najlepších receptov z AČOKČI

Okrem toho zvláda ačokča sušenie podobne ako huby. Plody nakrájané na drobné kúsky je vhodné sušiť pri teplote do 40 ° C. Potom ich môžete využiť napríklad ako prísadu do zeleninových polievok alebo pod dusené mäso. Pred varením by ste však mali sušenú ačokču na pol hodiny namočiť do studenej vody, ktorú potom môžete použiť ako základ polievky či omáčky.

Ak plody ačokči rovno nezužitkujete, ale chceli by ste ich uskladniť, pamätajte vždy na to, že ideálne je pre ačokču skladovanie v chlade (najlepšie priamo v chladničke). Pred uskladnením je dobré plody prekryť potravinárskou fóliou alebo mikroténovým sáčkom, aby sa im nič nestalo. V takom stave vydržia paprikouhorka uskladnená zhruba po dobu dvoch týždňov. Okrem toho ale môžete nakrájanú ačokču tiež zmraziť.

AČOKČA PREDAJ a CENA

Zaujíma vás, kde zohnať ačokču, ak sami ešte túto rastlinu na záhrade nemáte? Ideálnym riešením je osloviť svojich príbuzných a známych, ktorí sa pestovaniu paprikouhorky venujú, a poprosiť ich o zrelé semená. Tie potom stačí na jar predpestovať (na balkóne, v skleníku či vo fóliovníku) a v polovici mája vysadiť. Za dobrú starostlivosť sa vám potom počas augusta a septembra rastlinka odmení bohatou úrodou chutných plodov.

Semienka či sadenice ačokči predávajú tiež menšie i väčšie záhradníctva a môžete ich zohnať dokonca aj cez internet. Pokiaľ ide o semená bežnej paprikouhorky, tie zoženiete väčšinou v balení po šiestich alebo desiatich kusoch a ich cena sa obvykle pohybuje v rozmedzí od 1,30 do 2,30 eura. Sadenice vás potom budú stáť asi 1,30 eura. Ak máte zálusk na gigantickú ačokču, budete si musieť trochu priplatiť. Za päť semien môžete zaplatiť pokojne aj cca 3 eurá.

Čo je ačokča?

Ačokča, ktorú záhradkári označujú aj ako paprikouhorku, je jednoročná rastlina z čeľade tekvicovitých. Pôvodne pochádza z Južnej Ameriky, hojne sa pestuje v juhovýchodnej Ázii, ale v poslednej dobe si získava stále väčšiu obľubu aj v Európe. Svojím vzhľadom sa zelenina ačokča podobá paprike, pretože plody na prvý pohľad vyzerajú ako vajcovité struky, chuťou však pripomína skôr uhorku. Ide o popínavú samoopelivú rastlinu, ktorej tenké a husto rozvetvené stonky môžu dorastať do dĺžky až 5 metrov.

Ako ovplyvňuje ačokča zdravie človeka?

Plody paprikouhorky sa konzumujú hneď po odtrhnutí, ale aj vo varenom či dusenom stave. Táto rastlina je navyše známa tým, že má v surovom stave veľa liečivých účinkov. Konzumácia plodov napomáha napríklad pri liečbe cukrovky, podporuje metabolizmus cukrov a zároveň zlepšuje psychické rozpoloženie človeka. Okrem toho údajne znižuje krvný tlak, pozitívne ovplyvňuje hladinu cholesterolu a je vhodná aj pri liečbe respiračných ochorení alebo aterosklerózy.

Ako pestovať ačokču?

Pestovanie ačokči nie je príliš náročné, takže by ho mal zvládnuť každý nadšenec. Výsadba sa vykonáva v druhej polovici mája, aby rastlinu nezničili prízemné mrazíky. Ideálne je umiestniť ačokču na dobre preslnené stanovište, kde môže obrastať plot, múrik alebo stromy. Dôležitým faktorom je pritom dobre vyhnojená pôda a dostatočná zálievka, čo rastline zaistí správne množstvo živín. Paprikouhorky z jarných výsevov hojne plodia koncom augusta alebo v septembri, v skleníku avšak začínajú plodiť skôr.

Ako skladovať ačokču?

Podarilo sa vám na záhrade vypestovať veľa plodov ačokči a teraz neviete, čo si s nimi počať? Úrodu je samozrejme možné konzumovať za surového stavu, ale paprikouhorky sa hodia aj pre nakladanie a uchovanie v podobe kvašákov. Ďalej je možné ačokču sušiť podobne ako huby, čo sa dá neskôr zužitkovať ako prísada do polievok alebo pod mäso. Ak ačokču nespotrebujete rovno, prebytok sa dá uskladniť aj v chladničke alebo v mrazničke.