Ak paradajky pestujete pravidelne, iste viete, že keď sa rastlinkám dostane tej správnej starostlivosti, odmenia sa vám úrodou chutných šťavnatých plodov. Ak patríte však medzi záhradkárov, ktorí nemajú s pestovaním rajčín veľké skúsenosti, určite oceníte pár tipov ohľadom ich zaštipovania. Hoci je tento proces pomerne jednoduchý, radšej by ste ho nemali podceniť.
Prečo paradajky zaštipujeme?
V posledných rokoch sa paradajky radia medzi najobľúbenejšie rastliny, ktoré záhradkári doma pestujú. A niet sa vlastne čomu diviť. Ich plody totiž skvele chutia samy o sebe v surovom stave, ale hodia sa aj ako prísada do rôznych teplých či studených pokrmov. Podomácky vypestovaná paradajky navyše mávajú oveľa lepšiu chuť ako tie, ktoré za drahé peniaze kúpite v supermarkete.
Ak sa púšťate aj do pestovania paradajok na záhonoch, v skleníku alebo napríklad na balkóne, iste vás poteší, že sa jedná o pomerne nenáročné rastliny, ktoré toho k životu príliš veľa nepotrebujú. Starostlivosť o paradajky by ste však nemali podceniť, pretože správne vysadenie, umiestnenie, zavlažovanie a hnojenie samozrejme prinesie väčšie množstvo chutných plodov.
Ďalším dôležitým krokom, ktorý by ste rozhodne nemali zanedbať je zaštipovanie paradajok. Ide v podstate o vylamovanie či vyštipovanie bočných výhonkov (zálistky), ktoré sa vykonáva len u tyčkových odrôd, aby boli rastliny silnejšie a lepšie plodili. V prípade rajčiakov kríčkových ani divokých nie je tento krok potrebný, pretože u týchto odrôd je košatenie naopak žiaduce.
Ako správne zaštipovať paradajky?
Zaštipovanie paradajok sa vykonáva takým spôsobom, aby ste rastliny viedli iba na jeden hlavný výhonok. Preto je nutné odstrániť všetky postranné výhony, ktoré pučia v úžľabí listov, teda v priestore medzi listom a stonkou. Vďaka tomu sa k rastline dostane viac slnečného svetla a nebude sa vysiľovať vytváraním príliš veľkého množstva plodov, ktoré by nestihli včas dozrieť.
Postup zaštipovania paradajok je veľmi jednoduchý. Výhonky je možné vylomiť pomocou prstov, ale môžete tiež použiť nechty a zálistky rýchlo vyštipnúť. Ktorý variant zvolíte, je potom čisto na vás. Zatiaľ čo niektorí záhradkári preferujú prvú metódu, ktorú považujú za viac efektívnu, ďalší pestovatelia dávajú naopak prednosť vyštipovaniu bočných výhonkov.
Nájdu sa ľudia, ktorí tvrdia, že v prvom prípade by výhonky mohli vyraziť znova. Iní naopak neodporúčajú vyštrbenie zálistkov pomocou nechtov, kedy sa človek prstami dotýka priamo rany v rastlinnom pletive. Potom je údajne riziko prenosu hubových chorôb medzi paradajkami vyššie ako v prípade obyčajného vylamovania. Musíte preto sami zistiť, čo vám bude vyhovovať viac.
Zaštipovanie paradajok foto – postup
Zaštipovanie paradajok video
Zaštipovanie jedine bez nástrojov!
Záhradkári sa niekedy tiež pýtajú, ako zastrihávať paradajky, aby sa im na záhrade dobre darilo. K vyštipovaniu by ste však žiadny nôž ani nožnice používať nemali. U tohto postupu totiž hrozí ďaleko väčšie riziko, že dôjde k prenosu chorôb medzi jednotlivými rastlinami prostredníctvom infikovaného nástroja, čo by mohlo ohroziť celú úrodu chutných paradajkových plodov.
V mieste mechanického poškodenia rajčiakov sa veľmi ľahko rozvíja choroba označovaná ako šedá hniloba alebo Botrytis cinerea. Väčšia ranu môže okrem strihania a zrezávania zálistkov spôsobiť tiež vylamovanie bočných výhonkov, ktoré sú prerastené. Čím väčšia dané miesto je, tým väčšie riziko prípadnej infekcie rastline hrozí.
Paradajky na dva výhony
Kolíkové odrody paradajok sa zvyčajne vedú len na jeden hlavný výhonok a všetky zálistky, ktoré sa na rastline v priebehu času objavia, záhradkári zaštipujú. Ak má však paradajka mohutnejší koreňový systém, ktorý dokáže plnohodnotne zásobovať viac výhonkov vodou a potrebnými živinami, môžete vyskúšať aj vedenie paradajok na dva výhonky.
Kedy odstrániť zálistky?
Bočné výhonky je nutné odstrániť včas, teda vo chvíli, keď sú ešte malé. Keď ich totiž necháte prerásť, tak riskujete, že zosilnejú a rastlinu ich vylomením poškodíte. Tým potom výrazne zvýšite aj riziko napadnutia paradajky nejakou chorobou alebo plesňou. Akonáhle bočné výhonky nasadia kvety, už sa vám ich navyše nebude chcieť vylamovať.
Ideálna doba na zaštipovanie zálistkov je v momente, keď sú zhruba 5 až 10 centimetrov dlhé (maximálne však 15 centimetrov). Neskoršie vylamovanie bočných výhonkov značne spomaľuje rast toho hlavného a rastlinu celkovo vysiľuje. Paradajky je pritom vhodné skontrolovať aspoň raz týždenne a všetky nechcené zálistky vyštipnúť, kým sú krátke a tenké.
Zaštipovanie vrchole paradajok
Kedy zaštipnúť vrchol paradajok? Akonáhle sa na rastline vytvorí zhruba 6 alebo 7 kvetenstiev (vijan), je možné skrátiť tiež jej hlavný výhonok. K tomu dochádza zvyčajne v priebehu mesiaca augusta, pričom zaštipovanie sa v tomto prípade vykonáva zhruba vo výške opory tyčkovej paradajky. Plody na ďalších kvetenstvách by totiž už nestihli dozrieť, pretože k tomu potrebujú dva mesiace od vykvitnutia.
Odstraňujú sa paradajkám listy?
Zdravé listy u paradajok nikdy neodstraňujeme, čo platí aj pre jednotlivé kvetenstvo (vijan). Listy totiž zásobujú rastlinky energiou, pomáhajú vyživovať jednotlivé plody a navyše ich chránia pred dažďom, slnkom a možným popraskaním. Práve z toho dôvodu sa odstraňujú iba také listy, ktoré sú choré, zažltnuté či zasychajúce. Tým je možné spomaliť napadnutie paradajok plesňou, ktorá sa šíri smerom k vrcholu rastliny.
Prečo zaštipovať paradajky?
Ako zaštipovanie paradajok sa označuje proces vylamovania či vyštipovania bočných výhonkov, ktoré sa vykonáva u tyčkových odrôd. Pomocou daného procesu môžete docieliť to, že paradajky budú mať iba jeden výhonok, dostane sa k nim viac slnečného svetla a nebudú sa vysiľovať vytváraním väčšieho množstva plodov, ktoré by nemali šancu včas dozrieť.
Ako správne zaštipovať paradajky?
Zaštípnutie paradajok musíte vykonávať tak, aby rastliny viedli iba na jeden hlavný výhonok. Je teda nutné zbaviť sa všetkých bočných výhonkov označovaných ako zálistky, ktoré rašia v pazuchách listov. Niektorí záhradkári ich vyštipujú pomocou nechtov, iní preferujú vylamovanie prostredníctvom prstov. Nikdy však k zaštipovaniu paradajok nepoužívajte nôž ani nožnice, pretože by ste tak mohli rozšíriť medzi rastlinami nebezpečné infekcie.
Kedy sa zaštipovanie paradajok vykonáva?
Zálistky je potrebné odstrániť vo chvíli, keď sú malé a tenké. Ideálna doba pre tento krok nastáva, akonáhle bočné výhonky majú približne 5 až 10 centimetrov. Neskoršie vylamovanie zálistkov spomaľuje rast paradajky a celkovo rastlinu vysiľuje. Zvyšuje sa aj riziko, že paradajku poškodíte a vplyvom väčšej rany sa rýchlejšie rozvinie infekcia.
Kedy zaštipnúť vrchol paradajok?
Čas pre skrátenie hlavného výhonku paradajok nastáva v momente, keď sa na rastline vytvorí asi 6 alebo 7 kvetenstiev (vijan). Obvykle k tomu dochádza v priebehu augusta a paradajky sa krátia z toho dôvodu, že by plody na ďalších kvetoch už nestihli včas dozrieť. K tomu totiž potrebujú ešte celé dva mesiace od vykvitnutia.