Pampeliška sběr

Hoci veľa záhradkárov považuje púpavy za náročný burinu, ktorého by sa najradšej zbavili, iní na tieto žiarivo žlté rastlinky nedajú dopustiť, pretože obsahujú mnoho prospešných látok. Okrem toho sa z nich dá vyrobiť tiež chutný púpavový med, ktorý je skvelým pomocníkom pri rôznych zdravotných ťažkostiach. Poradíme, kde púpava rastie a kedy je vhodný čas jej kvety nazbierať.

Púpava lekárska

Zatiaľ čo niektorí túto rastlinu poznajú pod názvom púpava lekárska (Taraxacum officinale), ostatní majú zažité označenie smotánka lekárska. Jedná sa o vytrvalú burinu, bylinu z čeľade astrovité, ktorá na jar svojimi žiarivo žltými kvetmi zdobí prakticky každú lúku alebo záhradu. Nápadné kvetenstvo (úbor) sa však neskôr mení na ochlpené nažky.

Z botanického hľadiska nepredstavuje púpava lekárska konkrétny druh, ale skôr rozsiahly komplex mnohých drobnejších druhov, ktoré sa označujú ako mikrospecia. Len na území Slovenska môžete stretnúť viac ako 250 z nich, pričom najviac je tu zastúpená púpava krídlatá, púpava záhadná, púpava bezzubá, púpava upravená a púpava mnohoúborná.

Púpava vzhľad

Púpava lekárska je bylina s húževnatým zásobným koreňom, ktorá dorastá zhruba do výšky 5 až 40 centimetrov. Listy majú typicky zubatý tvar a dohromady tvoria akúsi prízemnú ružicu. Pokiaľ ide o kvetenstvo, to vyrastá z listovej ružice na dutých stvoloch. Ide o žiarivo žlté kvetné puky, ktoré sa skladajú zhruba z dvoch stoviek jednotlivých jazykových kvetov.

Keďže je celá púpava prestúpená mliečnica, pri odtrhnutí sa objaví biela horká šťava (latex), ktorá po zaschnutí na koži zanecháva tmavé škvrny. Ďalším charakteristickým znakom púpav sú potom ich plody. Jedná sa o nažky, ktoré sú tvorené bielym páperím a svojím tvarom pripomínajú padáčik. Práve to je spôsob, pomocou ktorého sa smotánka lekárska tak rýchlo a jednoducho vetrom šíri na veľkú vzdialenosti.

Púpava výskyt

Pokiaľ ide o to, kde rastie púpava lekárska, túto rastlinu u nás nájdete prakticky všade. Vyskytuje sa hlavne v spoločenstvách mezofilných lúk, ktoré sú tvorené rôznymi druhmi tráv, ďatelín a bylín. Nájdete ju však tiež na svetlých suchších lúkach, na medziach, na záhradách, na trávnikoch, okolo ciest alebo dokonca na poliach, kde predstavuje konkurenčnú burinu.

Púpava sa radí medzi nitrofilné rastliny, čo znamená, že preferuje pôdy bohaté na dusík. V posledných rokoch je pritom výskyt týchto rastlín čoraz častejší, čo súvisí napríklad s neskorým kosením lúk. Púpava má vďaka tomu čas v máji vysemeniť a expandovať do širokého neobhospodarovaného okolia. Lúky ležiace ladom, kde sa rastlina najčastejšie uchytí, naviac pre jej rast poskytujú ideálne podmienky v podobe dostatočných zásob dusíka.

Púpava ako burina

Milovníci perfektne upraveného trávnika nemajú púpavy v láske, a akonáhle sa tieto rastliny na ich záhrade objavia, okamžite sa pustia do ich vytrhávanie. To však nie je úplne jednoduchá záležitosť. Nestačí totiž zbaviť sa listov a kvetov, ale je potrebné zároveň vytiahnuť zo zeme aj pomerne dlhé a dobre zapustené korene.

Púpava: využitie a účinky

Hoci mnohí túto vytrvalú bylinu podceňujú a považujú ju za nepríjemnú burinu, v skutočnosti sa jedná o významnú liečivku, ako už naznačuje aj samotný názov tejto byliny. Je totiž plná zdraviu prospešných látok a môže mať teda veľmi pozitívny vplyv na ľudský organizmus. Pre liečivé účinky sa pritom najčastejšie používa koreň púpavy, ale zužitkovať sa dajú tiež kvety, listy a kostrnky.

Čo sa týka obsiahnutých látok, zásobným cukrom je inulín, čo je rozdiel oproti škrobu, ktorý môžeme nájsť v mnohých iných rastlinách. Navyše sa jedná o vhodnejší variant pre diabetikov. Okrem toho púpava obsahuje horčiny, triesloviny, fytoncídy, cholín, steroly, živicu, silice, bielkoviny a minerálne látky, ako je meď alebo mangán. Medzi ďalšie prospešné látky patria:

  • vitamín C,
  • vitamín B6,
  • riboflavín,
  • tiamín,
  • vápnik,
  • horčík,
  • draslík,
  • kyselina listová,
  • železo,
  • betakarotén.

Kým púpavové listy a kostrnky majú príjemne horkú chuť, korene je vhodné mierne osladiť púpavovými medom. Konzumácia púpav má pritom veľmi pozitívne účinky na tráviacu sústavu, podporuje činnosť žalúdočných štiav a pomáha uvoľňovať žlč, ktorá štiepi tuky. Pomáha teda vstrebať živiny, podporuje správnu funkciu žalúdka, pečene či obličiek a prispieva k normálnemu trávenie.

Ďalšou významnou vlastnosťou púpav sú ich potopudné a močopudné účinky. Práve preto sa tieto rastliny používajú pre detoxikáciu organizmu, teda pre odvedenie nadbytočných tekutín a škodlivých látok z tela, ale pomôcť môžu tiež ľuďom, ktorí sa stretávajú s rôznymi opuchmi alebo s vysokým krvným tlakom. Okrem toho sa odporúčajú ako prírodný antioxidant a pôsobí ako probiotikum.

Konzumácia púpav a púpavových produktov je vhodná aj pre diabetikov. Znižuje hladinu cukru v krvi a kyslosť žalúdka, čistí žalúdok a lieči nechutenstvo. Môže mať vplyv aj na čiastočné potlačenie predmenštruačného syndrómu a podporuje liečbu niektorých ochorení. Údajne pomáha v boji proti nasledujúcim zdravotným komplikáciám:

  • žalúdočné ťažkosti,
  • plynatosť a zápcha,
  • obličkové kamene,
  • zápaly močových ciest,
  • ochorenie sleziny,
  • ochorenie obličiek
  • pálenie záhy,
  • prekyslenie žalúdka
  • zápcha či zadržiavanie tekutín,
  • dna a reumatizmus,
  • poruchy metabolizmu,
  • lymfatické opuchy,
  • hnisavé zápaly hrdla,
  • vyrážky a lišaje,
  • pichanie v boku.

Pokiaľ ide o vonkajšie využitie, púpavy a ich produktov hodí sa napríklad pri liečbe bradavíc, pupienkov, mozoľov, pľuzgierov, ale uľaví aj pri bodnutí hmyzom. Odvar z rastlín sa potom pridáva do kúpeľa, uľavuje opuchnutým nohám a pomáha pri kŕčových žilách. Šťava z púpav zase údajne bieli pehy a pigmentové škvrny na pokožke.

Ako púpavu najlepšie zužitkovať?

Vzhľadom na svoje liečivým účinkom má púpava celý rad možných využití. Niektorí ľudia pripravujú listy a koreň vo forme liečivého čaju, iní pripravujú púpavový odvar či tinktúru a ďalšie dávajú prednosť púpavovému medu (sirupu). Rovnako ako čerstvé rastlinky ovplyvňuje aj odvar, čaj, tinktúra alebo púpavový med zdravie človeka veľmi priaznivým spôsobom.

Kde zbierať púpavy pre výrobu medu?

Premýšľate o tom, že by ste si tiež skúsili vyrobiť hustý púpavový med (púpavový sirup), aby ste mohli jeho priaznivých účinkov využívať v priebehu celého roka? V tom prípade je nutné vypraviť sa do prírody a nazbierať dostatok púpav. Na prípravu jednej dávky medu budete potrebovať zhruba 300 až 400 veľkých kvetov.

Pokiaľ ide o to, kde zbierať púpavy, ideálnym miestom sú horské lúky a odľahlejšie medze. Nikdy nezbierajte rastliny pozdĺž cesty, v blízkosti priemyselne znečistených lokalít ani neďaleko polí, kde sa využívajú hnojivá a pesticídy. Zabudnite tiež na chránenej krajinnej oblasti, kde je zber akýchkoľvek bylín prísne zakázaný.

Kedy zbierať púpavy?

Zaujíma vás, kedy rastie púpava lekárska, aby ste vedeli, v akom období si budete môcť túto rastlinku nazbierať a následne pripraviť chutný púpavový med? Púpava lekárska kvitne zhruba od apríla do júna alebo dokonca až do augusta, čo závisí hlavne od konkrétnej nadmorskej výške. Niekedy sa potom môže stať, že sa objaví aj na jeseň.

Celá púpava je liečivá od koreňa až po kvety, ale jednotlivé časti rastliny sa zbierajú v odlišnú dobu. Listy je dobré natrhať ešte pred kvetom, kostrnky a úbory kvetov sa potom konzumujú po dobu kvetu a korene sa zbierajú na jar a na jeseň, opäť ale ideálne ešte pred tým, než rastlina rozkvitne (hlavne v marci a apríli).

Kvet púpavy, ktorú pre výrobu medu budete potrebovať by ste mali zbierať ideálne za slnečného počasia, keď sú plne rozkvitnuté. Nikdy sa do prírody nevydávajte večer alebo za dažďa. Počas tejto doby sú kvety ukryté a nebudete mať z nich taký úžitok ako z plne rozkvitnutých púpav.

Ako vyzerá púpava lekárska?

Rastlinka s názvom púpava lekárska, ktorú mnohí poznajú aj ako smotánku lekársku, je na území Slovenskej republiky hojne rozšírená. Táto trváca burinná bylina sa skladá z húževnatého koreňa, zubatých listov, dutého stvolu a žiarivo žltých kvetných pukov. Dorastá do výšky 5 až 40 centimetrov a jej plodom sú nažky, ktoré sú tvorené bielym páperím a svojím tvarom môžu pripomínať drobný padáčik.

Kde rastie smotánka lekárska?

Na našom území rastie púpava lekárska prakticky všade. Najčastejšie sa s ňou môžete stretnúť v spoločenstvách mezofilných lúk, kde sa vyskytujú rôzne druhy tráv, ďatelín a bylín. Medzi ďalšie typické miesta, kde na púpavy môžete naraziť, sa potom radia napríklad svetlé suchšie lúky, medze, záhrady, parky či trávniky pred domom. Okrem toho sa vyskytuje aj v okolí ciest a na poliach, kde predstavuje konkurenčnú burinu.

Aké má púpava využitie a účinky?

Púpava lekárska je významná liečivka. Obsahuje totiž veľké množstvo zdraviu prospešných látok, a to vrátane rôznych vitamínov alebo minerálov. Púpavy údajne prispievajú k normálnemu trávenie, podporujú správnu funkciu žalúdka, pečene a obličiek, pomáhajú uvoľňovať žlč a majú močopudné účinky. Jedná sa o prírodné antioxidanty, ktoré môžu pomôcť pri liečbe mnohých rôznych ochorení a neduhov. Práve preto sa z púpav vyrábajú rôzne odvary, čaje, tinktúry alebo dokonca med.

Kedy a kde zbierať púpavy?

Púpava kvitne zhruba od apríla do júna (alebo dokonca až do augusta alebo do jesene), čo závisí predovšetkým od konkrétnej nadmorskej výške. Ak si chcete pripraviť púpavový med, ideálne je zbierať kvety za slnečného počasia, kedy sú plne rozvité. Najlepším miestom pre ich zber sú pritom horské lúky a odľahlejšie medze. Nikdy nezbierajte rastliny v blízkosti ciest, priemyselných lokalít alebo polí, kde sa používajú hnojivá a pesticídy.