Vianoce sú pre mnohých nielen časom pokoja a domácej pohody, ale aj momentom, kedy si môžu zase po roku dopriať svoje obľúbené pokrmy, ktoré ku sviatkom jednoducho patria. Ešte než sa ale začne podávať štedrovečerná večera, niektoré čakajú aj raňajky a štedrodenný obed. Prezradíme, čo sa jej na Štedrý deň na obed, ako vyzeralo štedrodenné menu v minulosti a čomu sa ľudia naopak väčšinou vyhýbajú.
Čo raňajkovať na Štedrý deň?
Napriek tomu, že žiadne predpísané menu na Štedrý deň samozrejme neexistuje a každý si môže dať to, na čo má chuť, v našich končinách sa ustálilo niekoľko zvykov, ktoré sa týkajú štedrodenných pokrmov. Na raňajky si ľudia najčastejšie dávajú vianočku s maslom, marmeládou alebo napríklad nutelou, čo zapíjajú mliekom alebo kakaom. Niektorí si ale dávajú aj štólu, ovocný chlebíček alebo štrúdľu a k tomu čaj alebo kávu.
Čo nejesť na Štedrý deň?
Každý z nás dodržiava počas sviatkov nejaké tradície, aj keď sa môžu na rôznych miestach výrazne líšiť. Jednou z tých najznámejších, ktorá je s nami už odnepamäti, je štedrodenný pôst. Ten však nie je spojený iba s odriekaním, ale zároveň sľubuje aj krásnu odmenu. Kto totiž vydrží celý deň až do večere nejesť, uvidí podľa legendy zlaté prasiatko.
Prísny pôst predtým predpisoval katolícky liturgický kalendár. Veriaci ľudia sa však postili počas celého adventného obdobia, kedy sa vyhýbali hlavne mäsitým pokrmom. Tie nahrádzali rybami, ovocím, syrmi alebo aj pečivom. Všeobecne však nebol predvianočný pôst taký prísny ako pôst na Popolcovú stredu alebo pred Veľkou nocou.
Všetko potom vrcholilo 24. decembra, kedy sa vôbec nejedlo, alebo sa podával skromný pôstny obed na Štedrý deň, ktorý sa líšil v závislosti od konkrétneho miesta či rodinných tradícií. Mohol to byť napríklad hubový kuba, riedka polievka, hubník (jedlo typické pre chudobné podhorské oblasti) alebo vianočná muzika (pochúťka z máčaného ovocia, orechov a korenia).
Medzi pokrmy, čo sa nesmú jesť na Štedrý deň, patrilo nielen mäso, ale napríklad aj pečivo, ktoré dnes väčšina ľudí počas sviatkov konzumuje v neobmedzenom množstve. Štedrodenný pôst sa pritom mal dodržiavať od polnoci až do západu slnka, konkrétne do chvíle, kým vyjde prvá hviezda. A pokiaľ to človek vydržal, odmenou mu malo byť zahliadnutie zlatého prasiatka, ktoré je symbolom šťastia. Kde sa však táto tradícia vzala?
Pôst na Štedrý deň nie je výmyslom kresťanov, ako sa mnohí domnievajú, ale dodržiaval sa už od čias stredoveku, keď pohania miesto Vianoc oslavovali zimný slnovrat. Ten si spájali s kultom Slnka, ktorého symbolom bolo práve zlaté prasa. Zatiaľ čo prasa bolo predtým znakom hojnosti a prosperity, zlatá farba zase značila odchod zimy a príchod slnečných dní. Niekde ale ľudia verili aj v zlaté teliatko, v zlatého baránka alebo v zlatého kohúta.
V niektorých rodinách sa štedrodenný pôst dodržiava dodnes, inde je zlaté prasiatko skôr lákadlom pre deti. Tým, ktoré sa dokázali zriecť jedla alebo aspoň pečiva, rodičia už v minulosti pred večerou ukazovali zlaté prasiatka pomocou zrkadla alebo v podobe podsvietených vyrezávaných sošiek. Na ďalších miestach sa ale od tejto tradície úplne upustilo a ľudia si tak počas štedrého dňa dosýta dopriavajú to, na čo majú chuť (vrátane cukroviniek a prípadne aj mäsa).
Čo sa týka kresťanských tradícií, jedná sa skôr o prežitok zo skoršej praxe, pretože naozaj záväzný je pre veriacich iba pôst na Popolcovú stredu a na Veľký piatok. Postiť sa na Štedrý deň je totiž aj z teologického pohľadu pomerne nelogické. Štedrý deň mal byť totiž časom radosti, keď sa ľudia tešia z príchodu Krista, zatiaľ čo pôst je naopak primárne určený na pokánie za hriechy. Napriek tomu však môže táto striedmosť niekomu pomôcť k hlbšiemu prežívaniu vianočných udalostí.
Čo uvariť na Štedrý deň na obed?
Veľa ľudí si každý rok láme hlavu s tým, čo sa je na Vianoce na obed a čo na obed na Štedrý deň pripraviť. Či už sa radíte medzi tých, ktorí dávajú prednosť skôr ľahším pokrmom, vďaka ktorým človeku pred výdatnou večerou lepšie vyhladne, alebo máte radi hojnosť aj v čase štedrodenného obeda, iste sa vám bude hodiť trocha inšpirácie, ktorú nájdete na nasledujúcich riadkoch.
Hrachová polievka
Ak chcete mať na Štedrý deň obed veľmi skromný, môžete vyskúšať napríklad jednoduchú hrachovú polievku, ktorá vás zahreje a pripraví žalúdok na bohatú večeru, ktorá príde vo večerných hodinách. Tú niektorí ľudia konzumujú na Štedrý deň na obed, zatiaľ čo iní si ju doprajú až ako súčasť štedrovečernej večere. Na jej prípravu budete potrebovať:
- 500 gramov sušeného žltého hrachu,
- 1 liter zeleninového vývaru,
- 100 mililitrov smotany na šľahanie,
- 1 lyžicu hladkej múky,
- 2 lyžice masla,
- 2 strúčiky cesnaku,
- sušenú majoránku,
- soľ a korenie.
Pripravený hrach si najskôr prepláchnite, vložte ho do hrnca so studenou vodou a nechajte cez noc namočený. Druhý deň ho prepláchnite pod tečúcou vodou a vložte do dostatočne veľkého hrnca, kde ho opäť zalejete čerstvou vodou, ktorú uvediete do varu. Pozvoľna ho potom varte, kým nebude mäkký, čo bude trvať zhruba hodinu. Na záver potom hrach osoľte.
V inom hrnci si medzitým rozohrejte maslo, pridajte múku a osmažte ju. Ku vzniknutej zápražke potom pridajte vychladnutý zeleninový vývar, uveďte ho do varu a nechajte zvoľna variť. Akonáhle budete mať hrach dostatočne mäkký, prelisujte ho cez sito priamo do vriaceho sa vývaru. Vzniknutú zmes ešte chvíľu povarte. Na záver potom polievku dochuťte pomocou cesnaku, majoránu, soli a korenia a vmiešajte tiež smotanu na šľahanie. Potom už môžete hrachovku podávať.
Hubový kuba
Pokiaľ hľadáte tradičný obed na Štedrý deň, rozhodne by ste mali vyskúšať hubového kubu. Ide o jedno z najobľúbenejších štedrodenných jedál, ktoré si každoročne pripravujú tisíce ľudí, a veľmi populárna bola táto pochúťka aj v dobách minulých. Aby ste si ju tiež mohli pripraviť, budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- 400 gramov krúp,
- 100 gramov sadla,
- 100 gramov sušených húb,
- 2 väčšie cibule,
- 5 strúčikov cesnaku,
- 1 lyžicu sušenej majoránky,
- 1 lyžičku mletej rasce,
- soľ a korenie,
- maslo.
Krúpy najskôr prepláchnite, nasypte do misky, zalejte vodou a nechajte cez noc odležať. Sušené huby je potom na druhý deň nutné zaliať teplou vodou a nechať máčať aspoň po dobu 1–2 hodín, než sa pustíte do ich spracovania. Následne si uvarte krúpy domäkka, a to zhruba po dobu 20 minút v osolenej vode. Potom ich sceďte, z namočených húb si vyžmýkajte prebytočnú vodu a nakrájajte ich na menšie kúsky.
Cibuľu si potom nakrájajte nadrobno a opražte na panvici spoločne s rozohriatou masťou. K tomu potom pridajte pripravené huby a lyžičku rasce a nechajte všetko zhruba 5 minút dusiť. Potom danú zmes premiešajte s krúpami, pridajte rozotrený cesnak a sušenú majoránku a všetko dochuťte soľou a korením. Nezabudnite všetko ešte dôkladne premiešať a potom už hubového kubu vložte do pekáča, v ktorom ho necháte zapekať asi po dobu 20–30 minút v predhriatej rúre (180 °C). Podávať môžete pokladané plátky masla.
Staročeská pučálka
Neviete si rady, čo na Štedrý deň na obed pripraviť, ale chceli by ste niečo nie úplne tradičné? Ak vás zaujali staročeské obedy na Štedrý deň, možno by ste mohli vyskúšať aj pučálku, čo je pokrm z naklíčeného hrachu, ktorý si ľudia spájajú s pôstnou dobou. Ak chcete dané jedlo skúsiť, pripravte si tieto suroviny:
- naklíčený hrach,
- cibuľu,
- masť,
- soľ a korenie.
Najprv je samozrejme nutné nechať naklíčiť hrach. Potrebovať teda budete celé semená so šupkou a klíčkami vo vnútri, pretože iné úpravy by už neboli schopné vyklíčiť. Preto si v obchode kúpte balenie celého hrachu a ten potom starostlivo preberte, aby sa v ňom nevyskytovali šupky, polovičky alebo nejaké iné zvyšky. Následne hrach prepláchnite, nasypte do zaváracieho pohára a zalejte vodou do dvojnásobnej výšky. Pohár potom zakryte, aby sa do nej neprášilo, a položte ho na miesto, kam príliš nepraží slnko.
Hrach nechajte namočený aspoň 24 hodín. Za túto dobu by mal napučať a pojať dosť tekutiny, aby mohol vyklíčiť. Druhý deň teda zlejte zvyšnú vodu, hrach jemne prepláchnite čistou studenou vodou a vráťte späť do pohára, tentoraz bez vody. Tú potom zakryte potravinovou fóliou (s niekoľkými dierkami) a nechajte opäť odstáť po dobu 24 hodín. Tretí deň by ste mali na hrášku zaznamenať klíčky, takže sa môžete pustiť do prípravy pučálky, alebo všetko ešte raz zopakovať.
Na prípravu pučálky je potom nutné na panvici rozohriať masť, pridať cibuľu nakrájanú na klinky a naklíčený hrach a spoločne všetko opiecť. Hrachom však príliš nemiešajte, aby sa klíčky hneď neolámali, a na panvici skôr ľahko prehadzujte. Potom nezabudnite pokrm osoliť a okoreniť. Podáva sa potom ešte horúci. Namiesto cibule môžete použiť aj cesnak, ale ten sa do pučálky pridáva až ku koncu, pretože dlhým pražením by mohol nepríjemne zhorknúť.
Cúračka (kapustnica)
Váhate, aký obed na Štedrý deň tento rok zvoliť? Ďalšou obľúbenou voľbou je dnes couračka, čo je staročeská kapustová polievka, ktorá vám pomôže s dodržiavaním pôstu od mäsa a navyše vás v kuchyni príliš nezamestná, takže budete mať viac času, ktorý môžete venovať rodine alebo odpočinku. Čo si pripraviť, aby ste mohli klasickú guľačku uvariť?
- 200 gramov kyslej kapusty,
- 400 mililitrov mlieka,
- 200 mililitrov smotany,
- 40 gramov masla,
- 30 gramov hladkej múky,
- soľ a rascu.
Kyslú kapustu si najskôr pokrájajte a varte v osolenej vode, kým trochu nezmäkne. Zemiaky si medzitým nakrájajte na malé kocky a uvarte ich v menšom množstve osolenej vody s rascou. Uvarenú kapustu potom zalejte mliekom s primiešanou múkou a nechajte zmes povariť za stáleho alebo častého miešania. Následne do polievky pridajte varené zemiaky aj s vodou a všetko zjemnite smotanou. Ešte než potom budete pohladku podávať, nezabudnite pridať trochu masla.
Podkrkonošský hubník
Ďalšou možnosťou, čo variť na obed na Štedrý deň, je podkrkonošský hubník. Ide o trochu iný obed na Štedrý deň, než ste pravdepodobne zvyknutí, ale o to môže byť pre vás zaujímavejšie. Navyše je pomerne jednoduchý, takže nebudete musieť nič zložito pripravovať. Aby ste ho mohli vyskúšať, budete potrebovať:
- 60 gramov sušených húb,
- 60 gramov hrubej krupice,
- 250 mililitrov mlieka,
- 6 žemlí,
- 2 vajcia,
- 1 cibuľu,
- 3 lyžice masti,
- soľ a korenie.
Huby najprv uvarte, sceďte ich a po vychladnutí nakrájajte na menšie kúsky. Medzitým si rúru predhrejte na 200 ° C a začnite krájať žemle na kocky. V mlieku potom rozšľahajte vajíčka, nalejte ho na pokrájané žemle a tie nechajte dostatočne rozmočiť. Celú zmes potom rozmiešajte na akúsi kašu a do tej pridajte hrubú krupicu, nakrájané huby, soľ, korenie a cibuľku, ktorú ste si predtým opražili na panvičke.
Všetko premiešajte a prilejte trochu mlieka, aby bola konzistencia o niečo tekutejšia. Následne si vymažte masťou menší pekáčik a nechajte ho v rúre trochu rozpáliť. Potom ho vyberte a vlejte doň hotové cesto. To by ste potom mali piecť zhruba po dobu 30 minút, kým podkrkonošský hubník získa ten správny zlatistý nádych. Hotovú pochúťku môžete podávať ešte teplú.