NAJLEPŠÍ RECEPT na VIANOČNÉ PERNÍČKY HNEĎ MÄKKÉ

K vianočným sviatkom neodmysliteľne patria darčeky, stromček, koledy, rozprávky, ale aj pečenie cukroviniek. Jedným z najobľúbenejších druhov, ktoré v slovenských domácnostiach na Vianoce rozhodne nemôžu chýbať, sú pritom perníčky. Prezradíme, ako na mäkké perníčky, ako dlho vydrží cesto na perníčky v chladničke a ako ozdobiť perníčky, aby ste mali to najkrajšie pečivo široko ďaleko.

Vianočné perníčky

Hoci sa v poslednej dobe objavujú stále ďalšie a ďalšie druhy cukroviniek, ktoré sa snažia od tých pôvodných odlíšiť a vniesť na vianočnú tabuľu trochu originality, mnohí z nás radšej siahnu po osvedčenej klasike. Okrem lineckého, vanilkových rožkov, osích hniezd a prácok sú medzi ľuďmi veľmi obľúbené domáce perníčky, ktoré každoročne vyčarujú úsmev na tvári deťom i dospelým.

Mäkučké perníčky si svoju popularitu získali predovšetkým vďaka svojej špecifickej chuti, ale aj z toho dôvodu, že sa dajú pripraviť na mnoho rôznych spôsobov. Fantázii sa medze rozhodne nekladú pri výbere tvarov, takže môžete mať na stole anjelikov, hviezdičky, ale aj zvieratká alebo zasnežené chalúpky, a to isté platí aj počas ich zdobenia.

Aby toho nebolo málo, z perníkového cesta si mnohí vyrábajú aj väčšie vianočné dekorácie, ako sú napríklad rôzne stromčeky alebo chalúpky, ktoré pomôžu v domácnosti vytvoriť tú správnu vianočnú atmosféru. Okrem toho sa ale v poslednom čase toto perníčkové cesto používa napríklad na výrobu adventných vencov z perníka alebo adventných kalendárov.

Ako si urobiť vianočné perníčky?

Chcete sa pustiť do prípravy vianočných cukroviniek, ale márne si lámete hlavu s tým, ako urobiť, aby boli perníčky mäkké? Existuje množstvo rôznych receptov na perníčky, ktoré sa od seba v mnohom líšia. Zatiaľ čo niektoré vyžadujú, aby človek nechal perníčky po upečení dlhšiu dobu odležať, iné lákajú na perníčky mäkké, ktoré sa dajú ihneď po vybratí z rúry konzumovať.

Všetko samozrejme záleží na tom, či máte k dispozícii nejaký rodinný recept na perníčky, ktorý sa u vás doma používa už po generácie, alebo či hľadáte úplne novú inšpiráciu, ako pečenie perníčkov tento rok pojať. Vyskúšať pritom môžete rôzne varianty, teda perníčky, ktoré potrebujú do Vianoc odležať, zdravé perníčky alebo perníčky bez odležania, ktoré sú hneď mäkké.

Tradičné vianočné perníčky recept

Premýšľate, ako urobiť perníčky, a radi by ste vyskúšali naozaj tradičnú receptúru, ktorá je rokmi preverená? V tom prípade skúste recept na výborné vianočné perníčky, ktoré sú síce chuťovo skvelé, ale pred konzumáciou potrebujú trochu času, aby zmäkli. Na to, aby ste si mohli pripraviť spočiatku tvrdé perníčky, ktoré neskôr zmäknú, budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

  • 650 gramov preosiatej hladkej múky,
  • 250 gramov práškového cukru,
  • 100 gramov medu,
  • 50 gramov masla,
  • 100 mililitrov mlieka,
  • 4 žĺtky,
  • 2 lyžičky jedlej sódy,
  • 2 lyžičky perníkového korenia.

Vo veľkej mise si najskôr zmiešajte maslo, mlieko, med, žĺtky a cukor. Z daných ingrediencií potom vyšľahajte hladkú hmotu, do ktorej postupne pridáte 500 gramov hladkej múky, jedlú sódu a perníkové korenie. Potom je nutné cesto zarobiť, a akonáhle bude pripravené, zabaliť ho do potravinárskej fólie. A pokiaľ ide o to, ako dlho nechať odležať cesto na perníčky, potreba bude zhruba 24 hodín v chladničke (tam údajne vydrží pokojne aj dva týždne, ale radšej ho spracujte skôr).

Po uplynutí potrebnej doby vyberte cesto z fólie a pridajte zvyšných 150 gramov hladkej múky, ktorú do cesta zapracujte. Následne už stačí cesto rozváľať a začať s vykrajovaním perníčkov. Ľudia sa však často pýtajú, aké má byť silné cesto na perníčky a ako správne vyváľať cesto na perníčky. Preto majte na pamäti, že v ideálnom prípade by ste mali postupovať tak, aby bolo cesto na všetkých miestach rovnako tenké, a to zhruba 3-4 milimetre.

Potom si predhrejte rúru na 190 °C a začnite vykrajovať perníčky v požadovaných tvaroch, pričom zruční jedinci môžu okrem vykrajovačiek pokojne využiť aj nôž. Perníčky následne vyskladajte na plech vyložený papierom na pečenie a vložte ich do rúry zhruba na 10 minút. Akonáhle ich z rúry vyberiete, nechajte ich trochu vychladnúť a potrite ich rozšľahaným vajíčkom, aby sa pekne leskli.

Ešte než sa pustíte do zdobenia perníčkov, mali by ste nechať pečivo zhruba po dobu dvoch dní odležať. Potom sa už fantázii medze nekladú. Perníčky môžete zdobiť klasickým bielym zdobením (vyšľahaný bielok so 150 gramami práškového cukru a 4 kvapkami octu), ale niektorí ľudia pridávajú tiež potravinárske farbivo na oživenie alebo dokonca zdobia perníčky pomocou čokolády.

Pokiaľ ide o tieto tradičné perníčky, pravdepodobne sa pýtate, ako dlho mäknú perníčky a čo robiť, aby perníčky zmäkli? V tomto prípade hrá dôležitú úlohu predovšetkým skladovanie perníčkov. Čo sa týka najlepšieho spôsobu, ako uložiť perníčky, ideálne by ste mali pečivo naskladať do papierovej či plechovej krabice, kam pridáte aj rozkrojené jablko. Zmäknutie perníkov potom bude trvať asi 2–4 týždne.

Zaručene mäkké medové perníčky

Ak hľadáte recept na domáce perníčky, ktoré budú hneď mäkké (či už z toho dôvodu, že nestíhate, alebo kvôli tomu, že skrátka chcete hneď po upečení ochutnávať), ste na správnom mieste. Prinášame recept na najlepšie perníčky na Vianoce, ktoré si zamiluje celá vaša rodina. Aby ste si mohli tieto mäkké vianočné perníky doma upiecť, budete potrebovať:

  • 400 gramov hladkej múky,
  • 140 gramov práškového cukru,
  • 50 gramov masla,
  • 2 lyžice rozpusteného medu,
  • 1 lyžičku perníkového korenia,
  • 1 lyžičku jedlej sódy,
  • 2 vajcia a 1 žĺtok na potretie.

Ako na mäkké perníčky? Najprv si v miske zmiešajte všetky sypké suroviny (preosiatu múku a cukor, jedlú sódu, perníkové korenie), následne pridajte aj ostatné ingrediencie (vajcia, maslo, med) a spracujte vláčne cesto. Že je už skutočne hotové, potom poznáte podľa toho, keď bude mäkké, poddajné a pomerne pružné.

Pokiaľ ide o to, ako dlho sa musí nechať odležať cesto na perníčky, ktoré by mali byť po upečení hneď mäkké, v ideálnom prípade by malo ísť zhruba o 24 hodín. Po vypracovaní ho teda zabaľte do potravinárskej fólie alebo do vrecka a vložte ho do chladničky, kde bude cez noc odpočívať, než sa do pečenia perníčkov pustíte.

Druhý deň si pripravte plechy, ktoré vyložíte papierom na pečenie, a môžete sa pustiť do práce. Po odležaní cesto na perníčky rukami prepracujte a rozvaľkajte ho na plát hrubý zhruba 3–4 milimetre. Pomocou formičiek vykrajujte z cesta požadované tvary a tie postupne skladajte na plechy takým spôsobom, aby medzi jednotlivými perníčkami bola dostatočná medzera.

A ako teda piecť perníčky, aby boli mäkké? Rúru si predhrejte na 160 ° C a do hrnčeka si nachystajte jeden vaječný žĺtok, ktorý vidličkou trochu rozšľaháte. Perníčky pečte zhruba po dobu 8–10 minút do chvíle, než získajú charakteristickú zlatistú farbu. Ešte horúce medové vianočné perníčky potom potrite žĺtkom a nechajte vychladnúť, než sa pustíte do ich zdobenia. V tomto prípade ale už nemusíte premýšľať, ako dlho nechať odležať perníčky, pretože budú mäkké ihneď.

Zdravé perníčky

Radi by ste si pochutnali na vianočných cukrovinkách, ktoré neobsahujú rafinovaný cukor a sú o niečo zdravšie ako klasické sladkosti, ktoré si ľudia počas sviatkov vo veľkom doprajú? V tom prípade rozhodne vyskúšajte naše jednoduché vianočné perníčky, ktoré si môžete bez výčitiek dovoliť. Aby ste si ich mohli pripraviť, nesmú vám chýbať nasledujúce suroviny:

  • 400 gramov špaldovej múky,
  • 200 gramov kvalitného medu,
  • 60 gramov masla,
  • 2 vajcia,
  • 1 lyžica perníkového korenia,
  • ½ lyžičky jedlej sódy.

Ak chcete tento recept na vianočné perníčky otestovať, najprv si múku preosejte cez sito a potom k nej pridajte zmäknuté maslo, med, vajíčka, perníkové korenie a jedlú sódu. Všetko dohromady spracujte na tuhé cesto, ktoré bude následne potrebné nechať zhruba na 12 hodín odpočívať v chladničke. Hneď ako táto doba uplynie, vytiahnite ho von a nechajte ho v izbovej teplote odstáť asi po dobu 1 hodiny.

Cesto na perníčky si potom vyvaľkajte na plát hrubý zhruba 3–4 milimetre a začnite vykrajovať požadované tvary. Tie potom skladajte na plech vyložený papierom na pečenie. Rúru si medzitým predhrejte na 180 °C a jednotlivé plechy do nej vložte zhruba na dobu 5–10 minút, konkrétne do tej doby, než sa perníčky krásne rozvonia. Následne ich skladujte v papierovej krabici na chladnejšom mieste.

Ako zdobiť perníčky?

Hoci si niektorí ľudia nelámu so zdobením perníčkov hlavu a konzumujú ich bez akejkoľvek polevy, väčšina ľudí má radšej zdobené perníčky, ktoré majú svoje špeciálne kúzlo. Podľa mnohých je správne pečenie len polovicou úspechu a skutočný nádych Vianoc perníčkom dodá až cukrová poleva, ktorá sa dá pripraviť na mnoho rôznych spôsobov.

Obľúbený recept na bielkovú polevu:

  • 1 bielok,
  • 200 gramov cukru múčka,
  • 15 kvapiek citrónovej šťavy.

Cukor je nutné najskôr dvakrát preosiať cez jemné sitko, pričom následne cez toto sitko pretlačte aj bielok (alebo prípadne využite čistú silonku). Tým sa zbavíte nechcených žmolkov, ktoré by mohli byť v poleve cítiť. Do bielka potom pridajte zhruba štvrtinu cukru a začnete všetko miešať lyžicou alebo metličkou. Postupne potom pridajte aj zvyšok cukru a citrónovú šťavu. Pripravená poleva by sa mala ťahať a rozhodne by nemala byť príliš tekutá, ani príliš tuhá.

Poleva na perníčky so Solamylom:

  • 160–200 gramov cukru múčka,
  • 1 lyžička Solamylu,
  • 1 lyžička citrónovej šťavy,
  • 1 bielok.

V tomto prípade práškový cukor niekoľkokrát preosejte cez jemné sitko a následne k nemu pridajte Solamyl, bielok a citrónovú šťavu. Všetko trite v miske, kým nebude poleva na perníčky úplne biela, čo môže trvať pokojne aj pol hodiny. Správna poleva by sa potom mala ľahko ťahať, ale netečie ani nekvapká. Akonáhle bude hotová, nezabudnite ju prikryť, aby neosychala.

Čím zdobiť perníčky?

Na zdobenie vianočných perníčkov sa najčastejšie používajú špeciálne zdobičky, ktoré je možné zakúpiť v obchode. Môžete si ale samozrejme pripraviť aj obyčajné vrecko, z ktorého odstrihnete malú špičku, alebo využiť papierové kornútiky, ktoré naplníte pripravenou polevou. Pokiaľ navyše chcete mať zdobenie viacfarebné a pridávate potravinárske farbivo, na každú farbu nezabudnite použiť samostatné vrecko alebo kornútik.

Vzory na perníčky

Nie ste si istí, ako sa zdobia perníčky, a nechcete prípravu pečiva pokaziť? V tom prípade nezabúdajte na to, že fantázii sa tu medze rozhodne nekladú a je len na vás, aké vianočné perníky tento rok prichystáte. Nemusí ísť o žiadne umelecké dielo, stačí iba zapojiť kreativitu a zdobenie perníčkov si užiť. Pokiaľ ale napriek tomu potrebujete inšpiráciu, môžete využiť na zdobenie perníkov vzory, ktoré sú rokmi preverené:

  • Linky – medzi najjednoduchšie spôsoby zdobenia patrí obtiahnutie obvodu perníčkov tenkou linkou, čo človek môže následne dotiahnuť niekoľkými detailmi (okná a dvere pri domčeku, ozdoby na stromčeku a podobne). Obyčajnejšie tvary, ako je srdiečko, ale môžete skrátka len vyplniť vodorovnými a zvislými linkami a vytvoriť tak mriežku.
  • Bodky – rovnako jednoduché je aj ozdobenie obvodu či vnútrajšku perníčkov pomocou bodiek. Tu môžete popustiť uzdu svojej kreativite a vyskúšať rôzne veľkosti, počty alebo zhluky bodiek. Ľahko z nich tiež môžete vytvoriť kvietky alebo iné ornamenty, ktoré na perníčkoch skvele vyniknú, a môžete nimi skrášliť aj jednoduché linky.
  • Vyfarbovanie – niektorí ľudia dávajú prednosť väčšiemu množstvu polevy na jednotlivých perníčkoch a púšťajú sa do ich vyfarbovania. K tomu sa ideálne hodí sáčok s väčším otvorom, ktorý priestor lepšie vyplní. Skvele potom tento štýl zdobenia perníčkov bude vyzerať napríklad na hviezdičkách alebo na ďalších jednoduchých tvaroch.
  • Zložitejšie vzory – pokiaľ vás zdobenie perníčkov baví, môžete vyskúšať vlnovky, srdiečka, mriežky, lístočky alebo zložitejšie vzory, ktoré budete s každým ozdobeným perníčkom zdokonaľovať. A pokiaľ ste naozaj zruční, môžete sa samozrejme pustiť do realistickejšieho štýlu zdobenia, kedy jednotlivým tvarom dodáte na zaujímavosti.