Mliečna, horká, oriešková, s nugátovou náplňou, s kúskami ovocia alebo napríklad s príchuťou slaného karamelu. Vzhľadom na to, že čokoláda dnes existuje v rôznych podobách a každý si tak príde na svoje, sotva sa nájde niekto, kto by tejto lahôdke odolal. Pokiaľ aj vám jej chuť učarovala a hľadáte akúkoľvek zámienku, aby ste si ju mohli dopriať, nezabudnite v septembri osláviť Medzinárodný deň čokolády!
Odkiaľ čokoláda pochádza?
Presný pôvod tejto lahôdky je ťažké vysledovať, ale vedci sa domnievajú, že prvýkrát uzrela svetlo sveta pred viac ako tromi tisíckami rokov. Slovo čokoláda pritom pochádza z aztéckeho výrazu „xocoatl“, ktorý sa používal ako označenie horkého nápoja pripraveného z kakaových bôbov. Prvé zmienky o ich využití je možné vystopovať už v olméckej kultúre, ale príprava vtedajšej čokolády sa často pripisuje až Mayom a Aztékom.
Zástupcovia týchto civilizácií pritom verili, že im túto pochúťku venoval sám boh múdrosti Quetzalcoatl, a kakaové bôby pestovali na území dnešného Mexika. Čokoládu potom oslavovali ako potravu bohov, pripisovali jej magické sily a používali ju pri rôznych náboženských obradoch či rituáloch. Svoje využitie si ale našli aj kakaové semienka, ktoré slúžili ako platidlo.
Počas 16. storočia potom čokoládu objavil najprv Krištof Kolumbus pri svojej ceste Karibikom, ale posádke ani jemu samotnému horkastý nápoj nechutil. Napriek tomu vzal niekoľko kakaových bôbov so sebou späť do Európy. Neskôr na čokoládu narazili aj vojaci Hernanda Cortéza, ktorý dobyl aztécku ríšu. V cisárskom paláci našli zásobu kakaových bôbov a zistili, že špeciálny nápoj sám cisár považuje za drahocennú pochutinu.
Až v polovici 16. storočia bol do kakaovej hmoty prvýkrát pridaný cukor a vznikol tak nápoj, ktorý je nielen výživný, ale zároveň aj sladký a chutný. Ten si potom rýchlo získal obľubu v celom Španielsku. Išlo ale samozrejme o veľmi drahý tovar. Keď si roku 1615 španielska infantka Anna Rakúska vzala Ľudovíta XIII., horúca čokoláda sa však stala obľúbenou aj vo Francúzsku a postupne sa rozšírila do zvyšku Európy.
Roku 1657 bola otvorená prvá čokoládovňa, kde si ľudia mohli kúpiť horúcu čokoládu, a o niečo neskôr tiež začali vznikať prvé spoločnosti, kde sa táto pochúťka vyrábala. Čokoláda v pevnom stave určená na konzumáciu sa ale objavila až v roku 1830, pričom o sedemnásť rokov neskôr bola vďaka technológii hnetenia vytvorená horká čokoláda a roku 1875 vplyvom vynálezu kondenzovaného mlieka aj mliečna čokoláda.
Na konci 19. storočia sa čokoláda konečne stala dostupnou aj pre bežného človeka a postupom času sa začali objavovať nové čokoládové produkty, ktoré si ľudia zamilovali. Dnes existuje nepreberné množstvo rôznych druhov čokolády, čokoládových tyčiniek a čokoládových cukríkov s rôznymi náplňami či príchuťami a roku 2017 bol dokonca predstavený úplne nový variant známy ako rubínová čokoláda. Okrem toho sa čokoláda stala neoceniteľnou pri výrobe dezertov.
Kedy je Deň čokolády?
Nech preferujete akýkoľvek druh čokolády, určite vás zaujíma, na ktorý dátum oslava vašej obľúbenej pochúťky pripadá, aby ste mohli danú udalosť náležite osláviť. Iste vás preto poteší, keď vám povieme, že čokoládových sviatkov existuje niekoľko. Napríklad Americká národná asociácia cukrárov momentálne rozlišuje hneď štyri, z ktorých prvé dva sú tie najznámejšie:
- Svetový deň čokolády – 7. júla,
- Medzinárodný deň čokolády – 13. septembra,
- Deň čokolády – 28. októbra,
- Deň čokoládových cukroviniek – 28. decembra.
Svetový deň čokolády sa oficiálne oslavuje od roku 2009, hoci svojich priaznivcov má táto lahodná cukrovinka odnepamäti. A prečo pripadá na 7. júla? Tento dátum ľudia nevybrali náhodou. Mnohí totiž predpokladajú, že roku 1550 bola čokoláda prvýkrát uvedená na európskom trhu práve 7. júla. Malo by teda ísť o výročie tejto pamätnej udalosti.
Pokiaľ ide o Medzinárodný deň čokolády, ktorý oslavujeme 13. septembra, ani v tomto prípade nejde o dátum úplne náhodný. Zhoduje sa totiž s dátumom narodenia Miltona S. Hersheyho, čo bol známy americký výrobca čokolády. Tomu sa podarilo urobiť z dovtedy luxusného tovaru masovo vyrábanú pochúťku. Jeho spoločnosť Hershey je navyše jedným z najväčších svetových producentov cukroviniek.
Aby toho ale nebolo málo, existuje aj celý rad špecifickejších sviatkov, ktoré sa dnes v rôznej miere oslavujú po celom svete (ale často predovšetkým v Spojených štátoch amerických). Na svoje si tak prídu milovníci rôznych druhov čokolády i iných cukroviniek, v ktorých príprave hrá táto pochúťka hlavnú rolu. K najznámejším oslavám sa radí napríklad:
- Medzinárodný deň čokoládových tort – 27. januára,
- Medzinárodný deň horúcej čokolády – 31. januára,
- Medzinárodný deň tmavej čokolády – 1. februára,
- Medzinárodný deň čokoládovej zmrzliny – 7. júna,
- Medzinárodný deň čokoládového pudingu – 26. júna,
- Medzinárodný deň mliečnej čokolády – 28. júla,
- Medzinárodný deň bielej čokolády – 22. septembra,
- Medzinárodný deň čokoládových cupcakes – 18. októbra.
Prečo čokoládu oslavujeme?
Čokoláda bezpochyby patrí medzi najvyhľadávanejšie svetové pochúťky. A nie je sa čomu diviť. Len málokto odolá jej sladkej chuti, ktorá priamo nabáda k tomu, aby si človek odlomil ďalší kúsok. Milujú ju deti aj dospelí, pričom najobľúbenejší je medzi ľuďmi údajne mliečny variant. Okrem lahodnej chuti má však čokoláda aj celý rad ďalších predností.
Prečo si teda ľudia túto cukrovinku tak cenia? V prvom rade treba povedať, že čokoláda (hlavne tá tmavá) predstavuje rýchly zdroj energie pre telo i myseľ. Práve z toho dôvodu sa stala dôležitou súčasťou prídelov pre vojakov v prvej aj druhej svetovej vojne. Okrem toho stimuluje nervový systém, pomáha odbúrať napätie a stres, je zdrojom endorfínov, ktoré vyvolávajú pocity šťastia, znižuje krvný tlak a navyše pôsobí na ľudský organizmus ako afrodiziakum.
Aby toho nebolo málo, svoje využitie si kakaové bôby našli aj v kozmetickom priemysle. Extrahuje sa z nich totiž kakaový prášok a kakaové maslo, ktoré sa pridáva do rôznych krémov, mydiel, telových produktov alebo balzamov na pery. Vďaka obsahu antioxidantov a ďalších prospešných látok má totiž zvláčňujúce a hojivé účinky, podporuje elasticitu pokožky a pomáha predchádzať vzniku strií.
Ako osláviť Medzinárodný deň čokolády?
Nezáleží na tom, či počujete o tomto sviatku prvýkrát, alebo vás vtipné medzinárodné dni zaujali a snažíte sa ich osláviť čo najviac. Pokiaľ sa radíte k milovníkom čokolády, tento deň vám dáva príležitosť dopriať si svoju obľúbenú pochúťku bez výčitiek a pokojne aj vo veľkom množstve. Raz za čas predsa tabuľka čokolády alebo niekoľko sladkých cukríkov nikomu z nás neuškodí.
Ako inak navyše osláviť Medzinárodný deň čokolády ako práve tým, že si užijete chuť čokolády na maximum? Pokiaľ máte najradšej brownies, skúste si dezert sami upiecť alebo sa vydajte do príjemnej kaviarne, kde si túto pochúťku objednáte. To isté platí aj v prípade, že je vašou najobľúbenejšou cukrovinkou iný čokoládový dezert alebo napríklad jemná horúca čokoláda.
Čo ďalšie na Medzinárodný deň čokolády vyskúšať?
- Prečítajte si zaujímavosti o čokoláde vyrábanej po celom svete.
- Kúpte si luxusnú čokoládu, za ktorú by ste normálne neutrácali.
- Ochutnajte netradičnú čokoládovú príchuť (napríklad chilli alebo slanina).
- Vydajte sa do múzea čokolády, kde odhalíte viac o jej histórii.
- Pozvite priateľov a rodinu na čokoládové fondue.
- Skúste si vyrobiť vlastné čokoládové pralinky.
- Zaobstarajte si čokoládovú kozmetiku, ktorá bude prínosná pre vašu pleť.
- Doprajte si čokoládovú masáž, ktorú môžete darovať aj partnerovi či partnerke.
- Urobte si výlet a navštívte miestnu čokoládovňu alebo pralinkáreň.
- Pošlite obľúbenú čokoládu aj svojim najbližším alebo im ponúknite niektoré zo svojich cukroviniek.
- Pokiaľ trávite Medzinárodný deň čokolády v práci, podeľte sa s kolegami o dobrú čokoládu alebo im upečte sladký čokoládový dezert.
Sledujte novinky webu RadimeAKO.sk na Google News!
Kedy je Deň čokolády 2024?
Vzhľadom na obľúbenosť tejto cukrovinky existuje hneď niekoľko dní, ktoré čokoládu oslavujú. Zatiaľ čo Svetový deň čokolády je vždy 7. júla a pripomína čas, kedy táto lahôdka prvýkrát dorazila na európsky trh, Medzinárodný deň čokolády 2023 pripadá na 13. septembra, kedy sa narodil americký výrobca čokolády Milton S. Hershey.
Aké sú vtipné medzinárodné dni spojené s čokoládou?
Okrem Svetového dňa čokolády a Medzinárodného dňa čokolády existuje aj celý rad ďalších zaujímavých sviatkov, ktoré túto cukrovinku oslavujú. Ide napríklad o Deň čokoládových tort, Deň čokoládovej zmrzliny alebo Deň mliečnej čokolády. Okrem toho existuje aj Deň čokoládového pudingu alebo Deň čokoládových cupcakes.
Prečo sa čokoláda tak často oslavuje?
Čokoláda dnes patrí medzi najvyhľadávanejšie sladkosti, pričom jasne vedie mliečny variant. Okrem toho ide aj o rýchly zdroj energie, ktorý zároveň stimuluje nervový systém, odbúrava stres a napätie, vyplavuje do obehu endorfíny, znižuje krvný tlak a funguje ako afrodiziakum. Kakaové maslo sa navyše pridáva do rôznych kozmetických produktov so zvláčňujúcimi a hojivými účinkami.
Ako sa oslavuje Medzinárodný deň čokolády?
Medzinárodný deň čokolády nemá žiadne oficiálne oslavy, takže to môžete vziať do vlastných rúk. Skonzumujte toľko čokolády, koľko uznáte za vhodné, navštívte miestnu čokoládovňu alebo upečte čokoládový dezert, ktorý zjete s rodinou a priateľmi. Okrem toho môžete vyskúšať čokoládovú masáž, návštevu múzea čokolády alebo čokoládovú kozmetiku.