7 NAJLEPŠÍCH RECEPTOV na SVÄTOMARTINSKÉ ROŽKY

Sviatok svätého Martina si väčšina ľudí spája s pomaly pečenou husou alebo napríklad s mladým svätomartinským vínom. Na sviatočnej tabuli však nemôžu chýbať ani tradičné svätomartinské rožky, ktoré sa dnes pripravujú na mnoho rôznych spôsobov. Prezradíme, ako sa robí základný kysnutý aj nekysnutý variant a ako upiecť svätomartinské rožky s orechmi, s makom alebo napríklad s tvarohom.

Sviatok SVÄTÝ MARTIN 2023: Kedy je, ako a prečo sa oslavuje?
4 NAJLEPŠIE RECEPTY NA SVÄTOMARTINSKÚ HUS

Svätomartinské oslavy

Takmer v polovici predposledného mesiaca roka, konkrétne 11. novembra, si každoročne pripomíname sviatok svätého Martina, ktorý patrí medzi najobľúbenejších svätcov vôbec. Vďaka svojim slávnym skutkom sa stal jedným z prvých „nemučeníkov“, ktorých cirkev vyhlásila za svätých, a dnes je známy hlavne ako patrón kňazov, vojakov, jazdcov, koní, podkovárov, vinárov, žobrákov, domácich zvierat a úrody.

V minulosti si ľudia Martina, ktorý sa stal biskupom z Tours a vykonal mnoho zázrakov, spájali hlavne s asketickým spôsobom života. Bol totiž veľmi skromný, dával prednosť samote a nechcel žiť v biskupskom paláci, takže si radšej našiel miesto v chatrčiach pred bránami mesta. Keď potom Martin zomrel, ľudia si začali na výročie jeho pohrebu tohto významného muža pripomínať.

Svätomartinské oslavy sa však vôbec nenesú v skromnom duchu, ktorý by zodpovedal Martinovmu životu. Postupom času sa z nich naopak stali slávnosti s hojnosťou jedla a pitia, keď sa ľudia stretávajú pri stole, hodujú a pochutnávajú si na dobrotách, ktoré sa pripravujú špeciálne na túto príležitosť. Patria sem konkrétne:

Dnes sa na sviatok svätého Martina organizujú rôzne gastroslávnosti a hody, kde ľudia ochutnávajú nielen vyššie menované pokrmy a koštujú rôzne druhy svätomartinského vína. Okrem toho sa však tieto akcie obvykle spájajú aj s bohatým kultúrnym programom a trvať môžu aj niekoľko po sebe idúcich dní. Ani tu pritom nemôže chýbať chutné svätomartinské pečivo.

Svätomartinské rožky

Ako vznikla tradícia pečenia svätomartinských rožkov a koláčov, si historici nie sú úplne istí, a stále sa preto vedú rôzne dohady. Uchovala sa však dodnes, takže si môžete toto chutné pečivo zakúpiť na svätomartinských slávnostiach. Ak ste navyše v kuchyni dostatočne šikovní, určite si ich zvládnete pripraviť aj sami doma.

Svätomartinské rožky sa v minulosti pripravovali z ražnej alebo pšeničnej múky, viazali sa do tvaru zahnutého valčeka a plnili sa tým, čo bolo práve dostupné. Mohol to byť napríklad hruškový alebo slivkový lekvár, ale aj orechy, mak, perník, tvaroh alebo dokonca mrkva. Dievčatá potom nimi obdarovávali svojich milých a rožky sa rozdávali aj čeľadi, ktorá opúšťala službu.

Na rôznych miestach si potom svätomartinské rožteky získali množstvo ľudových názvov. Hovorilo sa im napríklad martiny, martinské podkovy, rohy, roháče, vandrovnice alebo zahýbáky. Niektorí si pritom ich označenie spájajú so slávnosťami Bakcha, čo bol boh vína a opilstvo s dvoma rožkami na hlave, ktoré údajne pekárov inšpirovali k výrobe podobného pečiva. Podľa iných majú martinské rožky pripomínať staroveký roh na pitie alebo rohy býka, ktorý bol obetovaný bohom či svätému Martinovi.

Nekysnuté svätomartinské rožky s orechovou náplňou

Ak si chcete pripraviť klasický recept na svätomartinské rožteky, určite vyskúšajte nekysnutú variantu s orechovou náplňou, ktorá dokáže uspokojiť takmer všetky maškrtné jazýčky. Aby ste si mohli upiecť nekysnuté svätomartinské orechové rožky, budete potrebovať dve sady ingrediencií, konkrétne na prípravu cesta a potom na prípravu náplne.

Cesto:

  • 450 gramov hladkej múky,
  • 250 gramov masla,
  • 150 mililitrov smotany na šľahanie,
  • 2 lyžice cukru múčka,
  • 4 žĺtky,
  • štipka soli,
  • vajíčko na potretie,
  • cukor na ozdobu.

Orechová náplň:

  • 175 gramov vlašských orechov,
  • 125 gramov cukru múčka,
  • 1 lyžička vanilkového extraktu,
  • 2 bielky.

Pokiaľ máte radi svätomartinské rožky nekysnuté, čaká vás pomerne jednoduchá práca. V miske si najskôr zmiešajte múku, na kocky nakrájané maslo, smotanu, cukor, žĺtky a soľ. Z týchto surovín potom spracujte cesto, ktoré bude nelepivé a bude pekne držať. To docielite hnetením ruou, ale môžete využiť aj kuchynský robot. Akonáhle bude hotové, zabaľte cesto do fólie a nechajte ho v chladničke pol hodiny odpočívať.

Medzitým sa pustite do prípravy náplne. Do misky vložte namleté orechy, cukor, vanilkový extrakt a bielky. Všetko zmiešajte dohromady, aby vám vznikla jednoliata lepivá hmota. Odpočaté cesto si potom rozdeľte na päť dielov, ktoré vytvarujete do podoby gule. Každú z nich následne rozvaľkajte tak, aby bolo cesto hrubé zhruba 3 milimetre. Snažte sa pritom zachovať okrúhly tvar, ktorý potom nožom rozdelíte na 6 rovnako veľkých trojuholníkov.

Do každého trojuholníka (na základňu) potom vložte trochu náplne, steny potrite trochou rozšľahaného vajíčka, cesto zrolujte a ohnite do tvaru rožka (polmesiaca). Jeho okraje nezabudnite stlačiť medzi prstami, aby sa cesto na koncoch nerozlepovalo. Jednotlivé svätomartinské rožky potom položte na vymastený alebo papierom na pečenie vyložený plech a potrite ich vajíčkom. Potom ich pečte v rúre rozohriatej na 180 °C zhruba po dobu 15 minút. Keď budú hotové, posypte ich cukrom.

Kysnuté svätomartinské rožky

Boli by ste radšej, keby boli vaše svätomartinské rožky kysnuté, pretože skrátka milujete chuť a vôňu kysnutého cesta? Žiadny problém! Záleží potom len na vás, či ich dochutíte klasickou orechovou náplňou (v našom prípade s trochou rumu), alebo zvolíte napríklad sladký lekvár.

Cesto:

  • 350 gramov hladkej múky,
  • 50 gramov cukru krupice,
  • 90 gramov masla,
  • 200 mililitrov mlieka,
  • 20 gramov droždia,
  • 1 lyžica vanilkového cukru,
  • 2 žĺtky,
  • štipka soli,
  • vajíčko na potretie,
  • cukor na ozdobu.

Orechová náplň:

  • 200 gramov vlašských orechov,
  • 150 gramov cukru múčka,
  • ½ lyžičky škorice,
  • 1 lyžica rumu,
  • 1 bielok.

Aby ste si pripravili tie najlepšie svätomartinské kysnuté rožky, najprv vložte do misy múku, cukor a soľ. Všetko spoločne premiešajte, uprostred vytvorte jamku a do nej pridajte dve tretiny vlažného mlieka spolu s rozdrobeným droždím. Tieto ingrediencie potom premiešajte s troškou múky, aby vzniklo veľmi riedke cestíčko, misu zakryte potravinárskou fóliou alebo napríklad obrúskom a nechajte všetko zhruba 25 až 30 minút odpočívať.

Akonáhle kvások vzíde, pridajte doň zvyšné mlieko, rozpustené vychladnuté maslo, žĺtky a vanilkový cukor. Pomocou mixéra s hnetacím hákom pripravte cesto, ktoré bude krásne hladké. Potrebovať na to budete zhruba 10 až 15 minút. Keď bude hotové, nechajte ho zhruba hodinu a pol kysnúť. Medzitým si pripravte orechovú náplň, a to tak, že zmiešate mleté orechy s cukrom, škoricou, rumom a jedným bielkom, takže vám vznikne lepivá hmota.

Vykysnuté cesto potom rozdeľte na 4 diely, z ktorých každý rozvaľkáte na tenkú placku a rozdelíte na 6 trojuholníčkov. Každý potom ešte pomocou valčeka mierne pretiahnite do dĺžky a naneste naň trochu orechovej náplne, ale nie úplne do kraja. Následne rožky opatrne zmotajte a vložte na vymastený či papierom na pečenie vyložený plech. Nechajte ich ešte 20 minút kysnúť, potrite rozšľahaným vajíčkom a pečte v rúre rozohriatej na 180 °C zhruba po dobu 15 minút (dozlatista). Potom ich ozdobte cukrom.

Svätomartinské rožky z kyslej smotany

Ak chcete recept nejakým spôsobom ozvláštniť, vyskúšať môžete svätomartinské rožky s kyslou smotanou, ktoré sa vám budú doslova rozplývať na jazyku. K nim sa potom bude hodiť aj výborná tvarohová náplň do svätomartinských rožkov, ale fantázii sa samozrejme medze nekladú, takže ich môžete doplniť aj náplňou orechovou, makovou alebo napríklad jablčnou.

Cesto:

  • 400 gramov hladkej múky,
  • 250 gramov masla,
  • 1 téglik kyslej smotany,
  • 1 vrecko vanilkového cukru,
  • štipka soli,
  • vajíčko na potretie,
  • cukor na ozdobu.

Tvarohová náplň:

  • 1 kocka tvarohu,
  • 1 vajce,
  • 1 vanilkový cukor,
  • 1 lyžica cukru krupice,
  • hrozienka,
  • mlieko.

V mise si najskôr zmiešajte múku, zmäknuté maslo nakrájané na kocky, kyslú smotanu, vanilkový cukor a štipku soli. Z týchto surovín vypracujte hladké cesto, ktoré potom zabalíte do fólie a necháte v chladničke zhruba 30 minút odležať. Medzitým si pripravte náplň, a to tak, že tvaroh zmiešate s vajíčkom, cukrom, vanilkovým cukrom a rumom, potom pridáte aj hrozienka (a podľa potreby trochu mlieka).

Odpočaté cesto si potom rozdeľte na tri diely, z ktorých vytvarujete gule, ktoré na pomúčenej ploche rozvaľkáte na zhruba 2 až 3 milimetre silnú okrúhlu placku. Tú ako koláč rozdeľte na 8 rovnakých dielov. Na okraj trojuholníka potom dajte trochu tvarohovej náplne, jeho dlhšie strany potrite rozšľahaným vajíčkom a rožky opatrne zarolujte. Potom ich vytvarujte do tvaru polmesiaca a spevnite konce, aby náplň pri pečení nevytiekla von.

Hotové rožky vložte na plech, ktorý bude vymastený alebo vyložený papierom na pečenie, a potrite ich rozšľahaným vajíčkom. Potom plech dajte do rúry rozohriatej na 170 ° C a pečte rožky zhruba po dobu 20 minút, kým nezískajú krásnu zlatistú farbu. Keď ich potom vytiahnete, posypte svätomartinské rožky s tvarohom ešte trochou práškového cukru.

Svätomartinské rožky s makom

Pokiaľ nie ste fanúšikom orechovej náplne alebo skrátka chcete vyskúšať niečo iné ako tradičnú plnku, možno by vás mohli zaujať jednoduché svätomartinské rožky s makovou náplňou. Opäť tu budete potrebovať dve sady ingrediencií, ktoré si musíte nachystať, a to na prípravu cesta a skvelé makové náplne.

Cesto:

  • 300 gramov hladkej múky,
  • 150 gramov masla,
  • 150 gramov tučného jogurtu (10 %),
  • štipka soli,
  • vajíčko na potretie,
  • cukor na ozdobu.

Maková náplň:

  • 100 gramov mletého maku,
  • 100 mililitrov mlieka (teplého),
  • 1–2 lyžice cukru múčka,
  • 1 lyžica perníkového korenia,
  • 1 lyžica rumu.

Do misy najskôr vložte múku, na kocky nakrájané zmäknuté maslo, jogurt a štipku soli. Všetko potom zmiešajte, až vám vznikne jednoliate cesto, ktoré dáte zhruba na pol hodiny oddýchnuť do chladničky. Medzitým si nachystajte náplň, a to tak, že v miske zmiešate mak s rumom, cukrom, perníkovým korením a teplým mliekom.

Po vybratí z chladničky cesto rozdeľte na tri rovnaké časti, z ktorých vytvarujete gule. Tie potom rozvaľkajte do kruhu a nakrájajte ich na súmerné trojuholníčky. Na každý z nich k základni trojuholníka naneste lyžičku náplne a rožok zarolujte. Ak chcete, aby náplň vyčuhovala von, nechajte okraje otvorené. Pokiaľ nie, uberte trochu s náplne a okraje rožkov stlačte.

Všetky pripravené rožteky postupne vkladajte na vymastený alebo papierom na pečenie vyložený plech. Potom ich potrite rozšľahaným vajíčkom, zľahka pocukrujte a vložte do rúry rozohriatej na 180 °C. Tam ich nechajte piecť asi 10–15 minút, kým nezískajú krásnu zlatistú farbu.

Svätomartinské rožteky z tvarohu

Veľmi obľúbené sú aj tvarohové svätomartinské rožky, ktoré sú po upečení krásne nadýchané a vláčne. Skvele sa do nich preto hodí lekvárová náplň, ale opäť ich môžete pripraviť na mnoho rôznych spôsobov.

Cesto:

  • 300 gramov hladkej múky,
  • 70 gramov cukru krupice,
  • 250 gramov tučného tvarohu,
  • 5 lyžíc rastlinného oleja,
  • ½ prášku do pečiva,
  • 1 celé vajcia,
  • 1 bielok,
  • vajíčko na potretie,
  • cukor na ozdobu.

Náplň:

  • slivkový lekvár.

Ak si chcete pripraviť tvarohové svätomartinské rožky s lekvárom, v mise si zmiešajte múku s práškom do pečiva a cukrom. Potom pridajte tvaroh, olej a vajcia a všetko dôkladne rukami uhnetajte, aby vzniklo hladké cesto, ktoré necháte chvíľu oddýchnuť. To potom rozdeľte na dve časti, z ktorých vyvaľkáte tenké kruhové placky a rozdelíte ich na 8 rovnakých trojuholníčkov.

Každý trojuholníček potom naplňte lekvárom (v mieste základne) a cesto zrolujte. Následne každý rožok ešte ohnite tak, aby vznikol polmesiac, a rohy môžete trochu stlačiť. Všetky potom vyskladajte na pripravený vymastený plech (alebo vyložený papierom na pečenie), zakryte utierkou a nechajte pol hodiny odpočívať. Rúru si potom predhrejte na 170 °C, rožte potrite rozšľahaným vajíčkom a pečte ich zhruba 20–25 minút dozlatista. Po vybratí ich nechajte trochu vychladnúť a podávajte posypané cukrom.

Medové svätomartinské rožky

Chcete vyskúšať nejaké netradičné svätomartinské rožky? V tom prípade by ste rozhodne mali dať šancu medovému variantu, ktorý len tak niekto nepečie. Tieto svätomartinské rožky zo šľahačky vás úplne očaria a na náplň z orechov a medu sa vám budú zbiehať sliny už vo chvíli, keď ju budete pripravovať.

Cesto:

  • 450 gramov hladkej múky,
  • 250 gramov masla,
  • 250 mililitrov smotany na šľahanie,
  • 50 gramov cukru múčka,
  • štipka soli,
  • vajíčko na potretie,
  • cukor na ozdobu.

Medová náplň:

  • 250 gramov vlašských orechov,
  • 120 gramov medu,
  • 6 lyžíc rumu,
  • ½ lyžičky škorice.

Múku, kocky zmäknutého masla, smotanu na šľahanie, soľ a cukor zmiešajte a ručne z týchto surovín vypracujte hladké cesto. To potom ako v predchádzajúcich prípadoch zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte ho v chladničke odpočívať (približne 30–60 minút). Medzitým si nachystajte náplň, a to tak, že zmiešate mleté orechy s medom, rumom a škoricou v hrnci, potom všetko spoločne minútu povaríte (za stáleho miešania) a necháte vychladnúť.

Odpočaté cesto si potom rozdeľte na 4 rovnaké diely, z každého vytvarujte guľu a potom ich rozvaľkajte na kruhové pláty s hrúbkou zhruba 3 milimetrov. Tie rozrežte na 8 trojuholníčkov a na každý dajte trochu medovej náplne. Dve strany všetkých trojuholníkov trochu potrite rozšľahaným vajíčkom a zrolujte ich do valčekov, ktoré potom ešte zahnete a stlačíte im rohy.

Rožky následne vyskladajte na vymastený alebo papierom na pečenie vyložený plech, všetky potrite rozšľahaným vajíčkom a pečte ich v rúre rozohriatej na 170 °C. Zostať by tam mali zhruba 15–20 minút, kým nezískajú zlatistú farbu. Potom ich z rúry vyberte, a akonáhle vychladnú, posypte ich práškovým cukrom.

Svätomartinské rožky z lístkového cesta

Hľadáte na svätomartinské rožteky recept, ktorý bude veľmi jednoduchý a nebudete tak musieť tráviť čas prípravou cesta? V tom prípade skúste použiť cesto lístkové, ktoré zakúpite v každom supermarkete. To potom môžete doplniť o akúkoľvek z vyššie popísaných náplní, či už ide o mak, tvaroh, orechy alebo napríklad lekvár. Skvelé sú však aj rýchle svätomartinské rožky s jablkami alebo s pudingom.

Jablková náplň:

2 jablká,
40 gramov vlašských orechov,
2–4 lyžičky trstinového cukru,
trocha škorice,
vajíčko na potretie.

Listové cesto si najskôr rozvaľkajte na kruhový plát hrubý 3 milimetre. Nakrájajte ho na väčšie trojuholníky a na každý z nich vložte trochu náplne. Tú vytvoríte tak, že zmiešate nastrúhané jablká s cukrom (podľa chuti), mletými vlašskými orechmi a trochou škorice (všetko môžete mierne podusiť). Každý trojuholník potom zrolujte, vytvarujte do podoby rožka a na krajoch trochu stlačte. Potom vložte rožky na plech, potrite rozšľahaným vajcom a pečte dozlatista na 180 °C.

Sledujte novinky webu RadimeAKO.sk na Google News!