Máte chuť na niečo sladké, ale obyčajná jahodová, marhuľová alebo černicová marmeláda už vás nudí? Alebo snáď hľadáte netradičné ovocie, ktoré sa skvele hodia na prípravu muštov, likérov a vína? V tom prípade by vás mohli nadchnúť drienky, čo sú plody rastliny známe ako drieň obyčajný. Prezradíme, ako tieto bobule chutia a aké recepty z drienok si môžete doma pripraviť.
Aké má drieň obyčajný plody?
Ak ste sa rozhodli zaobstarať si na záhradu niektorú z vrúbľovaných odrôd drieňa obyčajného, už dva roky po výsadbe sa môžete tešiť na bohatú úrodu chutných červených bobúľ. Tie hrajú rôznymi odtieňmi od karmínovej až po purpurovú, dosahujú veľkosť až 4 centimetrov a v ľudovom liečiteľstve boli odjakživa obľúbené vďaka vysokému obsahu vitamínu C a ďalších zdraviu prospešných látok.
Drienky na prvý pohľad svojou farbou aj tvarom pripomínajú šípky. Dozrievajú zhruba od augusta do októbra, a čo sa týka chuti, sú sladkokyslé až ľahko trpké a veľmi šťavnaté. Špeciálne pre bohatú úrodu pritom boli vyšľachtené kultivary ‚Devín‘ a ‚Titus‘, ktorých plody sú pomerne veľké, dajú sa konzumovať v surovom stave, ale výborne sa hodia aj ako základ rôznych pokrmov a nápojov.
Ak vás zaujíma, kedy zberať drienky, ideálna doba nastáva vo chvíli, keď sú plody dostatočne vyfarbené, ale stále ešte pevné. Ak sa drieňu všeobecnému na vašej záhrade dobre darí, každoročne je možné z jedného stromu či kríka zožať približne 25 až 30 kilogramov plodov. To sa vykonáva ideálne striasaním zrelých drienok na pripravenú plachtu, aby sa plody čo najmenej poškodili.
A ako vyzerajú plody drieňa japonského? Na rozdiel od bobúľ, ktoré rastú na drieňi obyčajnom, sa jedná o kôstkovice, ktoré zrastajú do väčších ružovo-červených bobúľ s dlhou stopkou. Svojím vzhľadom pestovateľom pripomínajú predovšetkým jahody. Keďže je toto plodstvo veľmi ozdobné, na záhrade vyzerá naozaj skvele a navyše sa hodí aj na prípravu chutného vína.
Drienky – recepty
Premýšľate, aké zvládajú drienky spracovanie a čo z týchto plodov v kuchyni ideálne pripraviť, aby si pochutnala celá vaša rodina? Možnosti sú tu naozaj široké, keďže sa plody drieňa obyčajného dajú použiť na sladký spôsob, pestovatelia ich často sušia, aby si z nich neskôr mohli uvariť skvelý čaj, ale existuje aj slané varianty prípravy. Okrem toho drienky skvele poslúžia aj ako základ pre výrobu chutných nápojov.
Plody drieňov hojne využívali naši predkovia, ktorí si drienky cenili hlavne ako zdroj vitamínov, minerálov a ďalších prospešných látok. Vo veľkom tieto dreviny pestovali napríklad ľudia na Ukrajine alebo na Balkáne, ale keďže sa aj v našich podmienkach drieňu obecnému dobre darí, červené bobule si našli cestu aj do českých záhrad a kuchýň.
V súčasnej dobe sa z drienok pripravujú hlavne rôzne dezerty a drobné červené bobule slúžia aj na prípravu chutnej marmelády, kompótov, sirupu, šťavy alebo napríklad drienkového muštu. Na slovenskom sa potom z plodov drieňa obyčajného páli alkoholický nápoj označovaný ako drienkovica, v Turecku sa pridávajú do osviežujúceho ovocného šerbetu a dajú sa využiť aj ako základ výborného vína.
Sušené drienky
Chceli by ste si drienky zachovať pre neskoršie využitie alebo skrátka túžite po nejakej pochúťke, pomocou ktorej si počas zimných mesiacov spestríte jedálniček? V tom prípade je ideálnou voľbou sušenie drienok. Tieto bobule možno totiž sušiť a používať na prípravu chutného čaju rovnako ako obľúbené šípky, pričom obsah vitamínu C v oboch týchto plodoch je prakticky rovnaký.
Na prípravu sušených drienok je nutné najprv plody dôkladne umyť, pretože bobule zozbierané zo zeme môžu mať na sebe rôzne nečistoty. Akonáhle drienky uschnú, stačí ich naskladať na pláty sušičky ovocia, ktorú zapnete na stredný výkon, a nechať ich tu po dobu 24 hodín. Sušiť však môžete tiež v pootvorené rúre, a to zhruba na teplotu 50 ° C počas 5 až 8 hodín.
Drienky usušené v rúre je dobré na sitách nechať ešte trochu dosušiť, aby pri izbovej teplote správne vyschli. Potom sa skladujú v dózach alebo v uzavretých pohároch na suchom a tmavom mieste. Ak chcete z drienok rovno pripraviť korenie, je pritom nutné plody pred sušením vykôstkovať, aby ste ich potom bez problémov mohli pomlieť.
Najčastejšie sa sušené drienky používajú na prípravu chutného čaju, ktorý je plný zdraviu prospešných látok. Plody v tomto prípade stačí len zaliať horúcou vodou a nechať chvíľu vylúhovať. Tento nápoj by mal uľaviť od žalúdočných ťažkostí, pomáha pri hnačkách, znižuje bolesť hlavy a údajne pôsobí tiež proti horúčke. Okrem toho potom gazdinky pripravujú zo sušených drienok tiež pečený čaj.
Sušené plody drieňa obyčajného môžete byť rozdrviť na drienkový prášok, ktorý sa napríklad na Balkáne alebo v južnom Rusku dodnes používa ako ochucovadlo pri príprave mäsa (predovšetkým mletého). V našich končinách sa tento prášok osvedčil hlavne ako korenie na grilované mäso a rovnako ako v zahraničí výborne poslúži počas prípravy mletých mäsových zmesí.
Drieň – marmeláda
Máte chuť na niečo sladké? Potom by vám úsmev na tvári mohol vykúzliť drienkový džem. Aby ste si mohli túto dobrotu doma pripraviť, budete k tomu potrebovať nasledovné ingrediencie:
- 1 kilogram drienok,
- 800 gramov cukru,
- vodu na podliatie,
- prípadne citrón alebo želírovací prostriedok.
Drienky najprv umyte, zbavte ich stopiek a vložte do nízkeho hrnca so širším dnom. Zalejte ich pripravenou vodou tak, aby boli ponorené, a potom zmes priveďte k varu. Za stáleho miešania potom drienky rozvarte (na miernom stupni), a akonáhle ovocie zmäkne, bude konečne možné oddeliť dužinu od tvrdých kôstok.
Zmes teda vylisujte cez cedidlo, odvážte jej množstvo a pridajte zodpovedajúce množstvo cukru. Varte do zhustnutia a miešajte, kým sa všetok pridaný cukor nerozpustí. Môžete potom dodať tiež želírovací prostriedok alebo citrónovú šťavu podľa vašich preferencií. Horúcu drienkovú marmeládu potom nalejte do suchých nahriatych pohárov, uzavrite ich pomocou viečok, obráťte hore dnom a nechajte vychladnúť. Samozrejme môžete džem krátko sterilizovať, ale nie je to nutné.
Drienkový kompót
Ak si chcete pochutnať na skvelej zaváranine, rozhodne si nenechajte ujsť drienkový kompót. Na jeho prípravu budete potrebovať tieto suroviny:
- zrelé drienky (pevné),
- 1 liter vody,
- 1 kilogram cukru.
Drienky najprv dôkladne umyte a zbavte stopiek, vložte ich do hrnca a zalejte vodou. Zhruba na 3 minúty ich povarte, potom nechajte odkvapkať, ochlaďte a naplňte do menších zaváracích pohárov. Niektorí pestovatelia odporúčajú plniť ich len do polovice, pretože šťava z drienkového kompótu je veľmi osviežujúca a ľudia chcú mať tejto výbornej tekutiny čo najviac.
Naplnené poháre je potom nutné zaliať horúcim roztokom cukru a vody (pripraveným postupným zahrievaním vody s cukrom, kým sa nerozpustí), a to zhruba 1 centimeter pod okraj. Následne poháre zaviečkujte a sterilizujte. To sa vykonáva asi po dobu 30 minút pri teplote 85 ° C.
Drienkový likér – recept
Pokiaľ máte radi zdravé ovocné likéry, rozhodne by ste si nemali nechať ujsť domáce likér z drienok. Ten si ľahko pripravíte z nasledujúcich ingrediencií:
- 1 kilogram drienok,
- 500 gramov cukru,
- 1 liter konzumného liehu,
- 500 mililitrov vody.
Neodkôstkované drienky si najprv dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou a potom ich vložte do vhodného väčšieho pohára s viečkom alebo priamo do väčšej fľaše, v ktorej budete chcieť uchovávať pripravený likér. Následne plody zalejte konzumným liehom a nechajte ich po dobu 14 dní lúhovať. Akonáhle táto doba uplynie, zlejte výluh cez sitko.
Medzitým si pripravte 500 mililitrov vody, do ktorej nasypete pripravený cukor, a túto zmes zvarte. Cukrový rozvar potom prilejte k drienkovému výluhu, kde by sa mali jednotlivé zmesi dobre spojiť. Hotový likér následne rozlejte do vhodných fliaš, dobre ich uzatvorte a skladujte na chladnom a tmavom mieste.
Drienkové víno
Hľadáte alkoholický nápoj, ktorý bude nielen chutný, ale zároveň dodá vášmu telu veľké množstvo prospešných látok? Potom je pre vás drienkové víno to pravé. Aby ste si ho mohli doma tiež pripraviť, nachystajte si v kuchyni tieto suroviny:
- 2,5 kilogramu zrelých drienok,
- 1,2 kilogramu cukru,
- 4 litre vody,
- vínne kvasinky.
Rovnako ako v predchádzajúcich prípadoch si drienky najprv opláchnite pod studenou tečúcou vodou a potom plody pomocou kladivka rozdrvte. Akonáhle bude hotovo, zalejte ich 1 litrom vriacej vody, pridajte 200 gramov cukru a ten nechajte rozpustiť. Vo chvíli, keď zmes vychladne, pridajte vzídené kvasinky a nechajte drienky po dobu dvoch dní kvasiť v nádobe, ktorú pokryjete gázou.
Po uplynutí dvoch dní drienky vylisujte alebo oddeľte mušt, ktorý by ste mali následne nastaviť roztokom pripraveným z 3 litrov vody a 1 kilogramu cukru. Všetko potom nechaj kvasiť pod kvasnou zátkou, a akonáhle bude hotovo, nechaj víno ešte dva dni odstáť. Pripravený nápoj potom stáčajte do fliaš, dôkladne ich uzavrite a podobne ako drienkový likér skladujte v chladnej a tmavej miestnosti.
Drienky ako olivy
Aby toho nebolo málo, drienky sa dajú spracovať aj na slaný spôsob. V tomto prípade sa bobule nakladajú podobne ako olivy, pričom lepšie je použiť pevnejšie plody, ktoré sú menej zrelé. Aby ste mohli túto pochúťku tiež vyskúšať, pripravte si:
- 1,5 kilogramu drienok,
- 4 lyžice morskej soli,
- 1 liter vody,
- 6 lyžíc olivového oleja,
- cesnak alebo čili papričky,
- citrón a čerstvé bylinky.
Drienky najprv umyte, zbavte ich prípadných stopiek a nechajte ich odkvapkať. Potom je nasypte do väčšej nádoby, ktorá by nemala byť úplne plná, zalejte vodou a nechajte po dobu 3 dní odstáť, pričom každý deň by ste mali vodu u drienok vymeniť za čerstvú.
Následne si pripravte 1 liter vody, pridajte soľ a varte tak dlho, kým sa soľ úplne nerozpustí. Vodu potom nechajte úplne vychladnúť. Medzitým si drienky zlejte, vložte ich do pripravených pohárov, zalejte slanou vodou a olivovým olejom tak, aby boli drienky úplne ponorené, a poháre potom zaviečkujte.
Pred samotnou konzumáciou je potrebné nechať naložené drienky zhruba 5 týždňov odležať na suchom, tmavom a chladnom mieste. Potom sa už do nich môžete pustiť a užiť si ich príjemnú chuť. Ak máte dosť trpezlivosti, môžete však ešte 2 týždne počkať a marinovať napríklad so strúčikmi cesnaku, s chilli papričkami, s čerstvými bylinkami, ako je tymian a oregano, alebo s plátkami citróna.