Rastlina mangold síce nepatrí medzi najobľúbenejšie druhy, ktoré sa na českých záhradkách vyskytujú, rozhodne však stojí za to jej pestovanie vyskúšať. Táto listová zelenina je totiž veľmi nenáročná a jej listy aj stonky sú navyše plné rôznych vitamínov. Vďaka tomu sa dá mangold skvele využiť v kuchyni a ľudia si navyše pochvaľujú jeho liečivé účinky.
Čo je to mangold?
Mangold (latinsky Beta vulgaris var. CICLO) je druh listovej zeleniny, ktorý sa botanicky radí do čeľade merlíkovitých (Chenopodiaceae) a je teda príbuzný s repou či špenátom. Jedná sa o dvojročný strom, ktorá v prvom roku vytvára ružicu väčších listov a po prezimovaní následne vykvitá. Zberať je možné po viac sezón, pretože ide o vytrvalú zeleninu, ktorá zároveň na záhrade pôsobí krásnym dekoratívnym dojmom.
Jednotlivé rastliny dorastajú zhruba do výšky 30 až 60 centimetrov a vytvárajú bujné listové ružice, ktoré sa skladajú z pretiahnutých lesklých listov. Ich sfarbenie sa značne líšia v závislosti na konkrétnej odrode, čo platí aj pre dužinaté stopky. Obe tieto časti slúžia na prípravu chutných receptov a niekto dokonca konzumuje tiež koreň mangoldu.
Odrody mangoldu
Mangold je možné pestovať v dvoch základných variantoch, čo je mangold listový a mangold stopkový. Prvý z nich má tenkú stopka a väčšiu listovú plochu, takže v kuchyni skvele dokáže zastúpiť klasický špenát. Medzi najobľúbenejšie pritom patrí odroda Perpetual Spinach (Gator) s jemnými a jasne zelenými listami či odroda Rhubarb, pre ktorú je typická červená farba stopiek.
Namiesto špenátu môžete vyskúšať mangold zelený, konkrétne odrodu Gewone, ktorá má belavo sfarbené stopky a chutné listy. Okrem už spomínaných druhov existujú tiež odrody, ktorých listy sú celé sfarbené do fialova či purpurova. Často sa pritom môžete stretnúť s názvami, ako je mangold dúhový, mangold farebný alebo napríklad mangold záhradný.
Pre mangold stopkový sú typické svetlo či tmavo zelené listy a hrubšie stonky, ktoré môžu byť pokojne aj niekoľko centimetrov široké. Môžu mať celý rad rôznych odtieňov a v kuchyni sa najčastejšie pripravujú ako špargľa. V Európe sa tento variant pestuje častejšie ako mangold listový a je stále obľúbenejší tiež ako súčasť ornamentálnych zeleninových záhrad.
Kuchári majú radi odrodu Lucculus, ktorá sa vyznačuje veľmi jemnou chuťou. Obľúbená je však tiež odroda Rhubarb Chard, ktorej stopky sú robustné a dosahujú šírky až 6 centimetrov, alebo odroda Yellow, pre ktorú sú typické zelené listy a žiarivo žlté sfarbenie stopiek. Záhradkári potom nedajú dopustiť ani na odrodu Bright Lights, ktorá predstavuje zmes farieb, a to od belavých a žltých tónov až po ružovú a svetlo fialovú.
Pôvod mangoldu
Pokiaľ ide o histórii mangoldu, ako prvý ho vedecky opísal švédsky prírodovedec a lekár Carl Linné v roku 1753. Túto rastlinu označil ako Beta vulgaris var. CICLO, čo je meno, s ktorým sa môžete stretnúť dodnes. Mangold pôvodne pochádza zo Stredomoria, pričom s jeho pestovaním údajne mali skúsenosti už starí Egypťania.
Podľa dochovaných zápisov sa mangold pred tristo rokmi v strednej Európe radil medzi najobľúbenejšie a najpoužívanejšie druhy zeleniny. Neskôr ho však vytlačil špenát, čo bola prakticky novo objavená zelenina, ktorá sa k nám dostala z arabských končín.
Mangold: využitie a účinky
Zaujíma vás, aké má mangold použitie a aké má mangold liečivé účinky? Podobne ako je tomu u ďalších druhov listovej zeleniny, tiež mangold sa pýši vysoko výživnými listami a stonkami, čo z tejto rastliny robí obľúbenú súčasť zdravých jedálničkov. Z jednotlivých častí mangoldu sa dá pripraviť veľké množstvo chutných pokrmov, a to ako v surovej podobe, tak aj pomocou tepelného spracovania.
Vďaka obsahu celej rady vitamínov a minerálnych látok ovplyvňuje mangold zdravie človeka veľmi priaznivým spôsobom. Dôležité sú predovšetkým vitamíny A, B, C, E a K. Pozor však na neopatrné tepelné spracovanie mangoldu, pri ktorom sa môže ich množstvo výrazne znížiť. Pokiaľ ide o minerály, mangold obsahuje napríklad:
- vápnik,
- železo,
- fosfor,
- draslík,
- horčík.
Okrem vyššie spomínaných látok, ktoré sú pre ľudský organizmus veľmi prospešné, je významný tiež obsah bielkovín (asi 2,5%). Z veľkej časti je potom táto rastlina tvorená vodou a obsahuje aj cukry, ktoré jej dodávajú ľahko sladkastú chuť. Podobne ako u špenátu je v mangoldu obsiahnutá tiež kyselina šťaveľová, ktorej vyššia koncentrácia môže viesť k rozvoju zdravotných komplikácií.
Liečivé účinky mangoldu
Konzumácia mangoldu údajne predstavuje účinnú prevenciu nádorových ochorení. Táto listová zelenina zároveň posilňuje imunitu a nervový systém, priaznivo pôsobí proti kôrnateniu ciev, čistí krv a vďaka obsiahnutému železu ju lekári odporúčajú tiež pri chudokrvnosti. Aby toho nebolo málo, mangold je tiež výborným pomocníkom pri detoxikácii organizmu, pretože podporuje vylučovanie škodlivín z tela.
Vzhľadom k nízkej energetickej hodnote je mangold vhodnou potravinou, ktorú ľudia konzumujú pri rôznych redukčných diétach. Vynikajúce dietetické vlastnosti tejto rastliny dnes oceňujú predovšetkým na Balkáne, vo Švajčiarsku či v krajinách západnej Európy, ale jej obľuba sa postupne šíri aj do ďalších oblastí. Nielen v lete totiž dokáže skvelo nahradiť špenát alebo špargľu.
A aké má mangold nežiaduce účinky? Jedná sa o druh zeleniny, ktorý výrazne urýchľuje trávenie. Z toho dôvodu môže pôsobiť ako mierne preháňadlo, na čo by ste si mali radšej dať pozor. Zároveň sa neodporúča konzumovať väčšie množstvo špenátu, mangoldu a červenej repy naraz alebo ich v kuchyni využívať príliš často a skoro po sebe, aby nedošlo k tvorbe obličkových kameňov.