AKO VYROBIŤ CUKROVÚ VATU? Ide to so strojom aj bez stroja!

Keď sa povie púť, ľuďom sa vybavia hojdačky, retiazkový kolotoč, autodróm alebo strelnica plná papierových ruží. Okrem obľúbených púťových atrakcií ale nemôže chýbať ani cukrová vata, ktorú milujú deti aj dospelí. Prezradíme, ako urobiť domácu cukrovú vatu pomocou špeciálneho prístroja, ako vlastne funguje stroj na cukrovú vatu a ako sa pripravuje domáca cukrová vata bez stroja.

Čo je cukrová vata?

Cukrová vata (anglicky cotton candy) je špeciálny druh sladkosti, ktorá sa vyrába rozohrievaním cukru na karamel a jeho následným ochladzovaním. Tvorí ju ľahká hmota ružovej, modrej alebo napríklad zelenej farby (vždy v závislosti na použitom farbive), ktorej štruktúra vzhľadovo aj na dotyk pripomína klasickú vatu. V skutočnosti ide o slabé cukornaté vlákna, ktoré sa obvykle namotávajú na drevenú špajľu či do kornúta.

Historický kontext

Pokiaľ vás zaujíma, odkiaľ cukrová vata vlastne pochádza, v skutočnosti sa údajne jedná o pomerne starú pochúťku. V minulosti si totiž podobnú dobrotu radi dopriali starí čínski cisári, ktorí tejto cukrovinke hovorili dračie fúzy. Ide však o trochu inú cukrovinku, ktorá na rozdiel od cukrovej vaty obsahuje oveľa nižší podiel cukru.

Niekoľko zdrojov potom uvádza, že sa cukrová vata podobná tej dnešnej začala vyrábať v Taliansku, a to konkrétne v 15. storočí. Postupom času sa potom spôsob, ako urobiť cukrovú vatu, naučili aj v ďalších krajinách. Predtým bola jej príprava pomerne náročná a rozhodne to nezvládol každý. Vzhľadom na vtedajšie ceny cukru sa navyše jednalo o sladkosť, ktorú si mohli dopriať iba naozaj bohatí ľudia.

Skutočná revolúcia v príprave cukrovej vaty nastala až na prelome 19. a 20. storočia. Roku 1897 totiž spojili svoje sily zubár William Morrison a cukrár John C. Wharton, ktorým sa podarilo vyrobiť stroj na cukrovú vatu. Širokému publiku potom svoj vynález predstavili o sedem rokov neskôr, roku 1904 na svetovej výstave v St. Louis v Missouri.

Počas výstavy predali Morrison s Whartonom viac ako 68 000 krabíc cukrovej vaty, ktorej vtedy hovorili fairy floss. Zarobili si tak úžasných 17 000 dolárov, čo boli na tú dobu obrovské peniaze. Po výstave predávali cukrovú vatu priateľom a známym, neskôr začali promovať svoj vynález v New York Times a nechali si ho samozrejme tiež patentovať, aby ich nikto nemohol pripraviť o zásluhy.

Roku 1905 prišiel Albert D. Robinson z Massachussetts s elektrickým prístrojom na výrobu cukroviniek, ktorý bol kombináciou elektronického štartéra a motorom poháňanej otočnej misy s účinným ohrevom. Na ten tiež získal patent, ktorý o niečo neskôr previedol na spoločnosť General Electric Company z New Yorku. Dodnes pritom tieto stroje zostávajú modelom na výrobu nových automatizovaných výrobcov cukrovej vaty.

V roku 1921 sa potom výroba cukrovej vaty dočkala ďalšieho pokroku, keď sa do hry zapojil zubár Joseph Lascaux z New Orleans. Ten zaznamenal úspech svojich kolegov a rozhodol sa, že by tiež rád svojim klientom predával túto sladkosť. Preto vyrobil podobný prístroj na výrobu cukrovej vaty ako Morrison s Whartonom, ale aby sa vyhol porovnávaniu so svojimi predchodcami, nazval pripravovanú cukrovinku cotton candy, čo sa čoskoro vžilo. Tento termín sa v anglicky hovoriacich krajinách používa dodnes.

Ďalšia dôležitá zmena vo výrobe cukrovej vaty sa odohrala roku 1949 vďaka spoločnosti Gold Metal Products, ktorá stroj vylepšila o odpruženú základňu. Pôvodní výrobníky obľúbenej cukrovinky sa totiž často rozbíjali, a keď pracovali, boli extrémne hlučné a mali tendenciu sa výrazne triasť. Týmto krokom sa ale zvýšila ich stabilita aj spoľahlivosť.

Počas 70. rokov 20. storočia potom vznikol automatický stroj na cukrovú vatu, ktorý dokázal obľúbenú pochúťku vyprodukovať aj zabaliť, čo uľahčilo jej výrobu na karnevaloch, pútiach a ďalších akciách. Keďže sa potom tieto prístroje začali vyrábať v mnohých rôznych veľkostiach, od obrovských až po tie pomerne drobné, môžete si dnes jeden z nich pokojne zaobstarať domov.

Ako sa vyrába cukrová vata?

Proces výroby je v tomto prípade veľmi jednoduchý. Pripravený cukor sa nasype do rotačného valca uprostred výrobníka na cukrovú vatu, ktorý je spojený s vykurovacím telesom. Zhruba pri teplote 200 °C potom začína tento cukor postupne karamelizovať a vzniknutý karamel je malými otvormi vháňaný do bubna, ktorý pracuje rýchlosťou 3000 otáčok za minútu.

V bubne sa karamel postupne ochladzuje a znovu cukornatí. Týmto spôsobom vznikajú slabé cukrové vlákna, ktoré sa potom namotávajú napríklad na pripravenú drevenú špajľu alebo do kornúta z jedlého papiera. Okrem toho sa dá ale cukrová vata samozrejme zakúpiť aj v plastovom vedierku (a to nielen na púti, ale napríklad aj v supermarkete), aby si ju človek mohol vziať pohodlne so sebou domov.

Kde kúpiť cukor na cukrovú vatu?

V súčasnej dobe si môžete zaobstarať špeciálny cukor určený na prípravu cukrovej vaty, ktorý sa predáva v mnohých rôznych prevedeniach a príchutiach. Nezáleží teda, či si potrpíte na chuť jahôd, černíc, melónu, čučoriedok, limetiek, karamelu alebo napríklad žuvačiek. Na internete alebo v niektorých špecializovaných obchodoch totiž zoženiete všetko, na čo pomyslíte.

Pokiaľ sa vám však nechce kupovať farebné cukry, ktoré sú na výrobu cukrovej vaty špeciálne určené, môžete si túto základnú surovinu pripraviť z domácich zásob. Stačí, keď si nachystáte hrubozrnný kryštálový cukor, ktorý potom zafarbíte zasucha na požadovaný odtieň pomocou potravinárskeho farbiva. Vyskúšať ale môžete aj prípravu cukrovej vaty z tvrdých cukríkov.

Ako urobiť cukrovú vatu doma?

Máte chuť na niečo sladké a na myseľ vám prišla cukrová vata? Alebo snáď chystáte narodeninovú oslavu pre deti a chceli by ste im pripraviť nejaké pekné prekvapenie? V tom prípade by sa vám mohol hodiť návod, vďaka ktorému zistíte, ako vyrobiť cukrovú vatu doma bez toho, aby ste sa pri tom príliš zapotili. Môžete k tomu pritom využiť špeciálny prístroj, ale pokiaľ ho nemáte k dispozícii, existuje aj recept na cukrovú vatu bez stroja.

Cukrová vata so strojom

Domáca výroba cukrovej vaty dnes predstavuje pomerne rýchlu a jednoduchú záležitosť, obzvlášť pokiaľ vlastníte špeciálny prístroj určený na jej spracovanie. Zaobstarať sa dá už za cenu okolo 1000–1500 korún, ale samozrejme existujú aj oveľa drahšie výrobníky, ktoré majú o niečo väčšiu životnosť alebo sú vyrobené z iných materiálov. Zoženiete ich na internete alebo napríklad v obchodnom reťazci Lidl.

Ak si chcete pripraviť domácu cukrovú vatu, okrem tohto prístroja budete potrebovať aj balenie špeciálneho cukru na cukrovú vatu, ktorý už býva často tiež zafarbený a ochutený, alebo prípadne kvalitný hrubozrnný kryštálový cukor a potravinárske farbivo (približne 5 gramov na 1 kilogram cukru). Ďalej si nachystajte aj špajle či kornúty, kam hotovú cukrovú vatu zachytíte.

Ešte než sa do výroby obľúbenej cukrovinky pustíte, zapnite výrobník naprázdno a nechajte ho zhruba päť minút pracovať, aby sa zahrial. Potom ho opäť vypnite a pripravte si cukrovú náplň. Odmerajte odporúčanú dávku ochuteného cukru (alebo cukru zafarbeného potravinárskym farbivom) a ten následne nasypte do stredu rotačného kotúča, ideálne v rovnomernej vrstve.

Akonáhle bude hotové, pripravte si špajľu, na ktorú budete cukrovú vatu namotávať, a stroj opäť zapnite. Spustí sa rotácia, cukor sa rozpustí a vďaka odstredivej sile sa v prístroji začnú vytvárať vlákna cukrovej vaty. Do obvodovej časti prístroja potom ponorte drevenú špajľu, ktorú vo zvislej polohe niekoľkokrát otočte po obvode misy a zachyťte prvé vlákna. Potom ju môžete otočiť vodorovne, aby ste cukrovú vatu lepšie navinuli.

Cukrová vata z cukríka

Ak máte k dispozícii stroj na výrobu cukrovej vaty, môžete na jej dochutenie použiť aj klasické tvrdé cukríky. Stačí si pripraviť výrobník cukrovej vaty, hrubozrnný kryštálový cukor, ľubovoľný cukrík (karamelku, Bonpari, Doxy alebo napríklad hašlierku) a samozrejme aj špajľu. Bonbón v tomto prípade funguje aj ako náhrada potravinárskeho farbiva.

Postup výroby je opäť veľmi jednoduchý. Najprv zapnite stroj na výrobu cukrovej vaty, nechajte ho nahriať a potom ho na chvíľku vypnite. Do stredu rotačného valca vložte odmerku cukru a tvrdý cukrík (ideálne nakrájaný či nadrvený na menšie časti). Stroj znovu zapnite a po chvíli už môžete začať namotávať cukrové vlákna na pripravenú drevenú špajľu.

Cukrová vata bez stroja

Obľúbenú pochúťku, ktorá sa často predáva na pútiach, si samozrejme môžete doma pripraviť aj bez špeciálneho výrobníka. Pamätajte však na to, že sa jedná o časovo oveľa náročnejší proces, ktorý sa pravdepodobne nezaobíde bez množstva neporiadku. Zvážte preto najprv, či by sa vám naozaj neoplatilo investovať do prístroja na výrobu cukrovej vaty.

Ako sa vyrába domáca cukrová vata bez stroja? Ešte než sa pustíte do samotnej prípravy obľúbenej pochúťky, najskôr si budete musieť pripraviť základné vybavenie a ingrediencie, čo zahŕňa:

  • hrniec a sklenenú misu,
  • noviny,
  • dosiek a papier na pečenie,
  • metličku na šľahanie,
  • olej na pečenie v spreji,
  • teplomer na varenie,
  • drevenú špajľu,
  • 5 hrnčekov kryštálového cukru,
  • 1 a 1/3 hrnčeka kukuričného sirupu,
  • 1 hrnček a 2 lyžice vody,
  • malú štipku soli,
  • ovocný extrakt,
  • potravinárske farbivo.

Najprv si pripravte klasickú dosku, na ktorú položíte papier na pečenie, ktorý môžete ľahko postriekať olejom na pečenie v spreji, aby sa naň horúci cukor príliš nelepil. Na zem pod kuchynskú linku potom rozprestrite noviny, ktoré zabránia zachytávaniu horúceho cukru na podlahe. Okrem toho si pripravte metličku na šľahanie, pri ktorej sa odporúča rozštiepiť konce, aby mali na konci voľné vlákna, podobne ako napríklad japonská bambusová metlička na výrobu čaju Matcha.

Potom už je čas na prípravu samotného cukrového sirupu. Do hrnca preto nasypte cukor s malou štipkou soli, prilejte kukuričný sirup a vodu a všetko pomaly rozohrievajte. Pomocou teplomera na varenie priebežne kontrolujte teplotu cukrovej zmesi. Akonáhle dosiahne 150 ° C, stiahnite hrniec z platne a prelejte zmes do sklenenej nádoby, ktorá sa hodí napríklad aj do mikrovlnnej rúry a dobre odolá teplu. Mala by udržať cukor teplý, pričom v prípade potreby sa dá znova ohriať práve v tejto sklenenej mise, ktorú na chvíľu vložíte do mikrovlnky.

Do horúcej cukrovej zmesi pridajte potravinárske farbivo a ovocný extrakt a všetko dobre premiešajte. Potom už môžete začať s výrobou cukrovej vaty. Metličku namáčajte do cukrovej zmesi, vždy ju zľahka oklepte a následne tečúci cukor striekajte rýchlymi, kymácivými pohybmi na papier na pečenie. Tento pohyb by mal cukor ochladiť, takže bude tvoriť pekné vlákna. Akonáhle sa na vareškách uchytí dostatok cukrových vlákien, namotajte ich na pripravenú drevenú špajľu a máte hotovo!

Ako ochutiť cukrovú vatu?

Prvá cukrová vata, ktorá sa predávala na svetovej výstave v St. Louis, nebola vôbec nijako ochutená a mala čisto bielu farbu. Postupom času si potom obľubu získala hlavne ružová a modrá cukrová vata, ktorá sa ľuďom typicky vybaví, keď o tejto pochúťke hovorí. V dnešnej dobe sa však môžete stretnúť s nepreberným množstvom farieb a príchutí, ktoré by ste možno ani nečakali.

Ochutený cukor na cukrovú vatu, ktorý sa predáva v obchodoch či na internete, nie je už nutné nijako ďalej spracovávať a navyše si z dostupných príchutí naozaj vyberie každý. Samozrejme však môžete vyrobiť vlastný základ na výrobu cukrovej vaty, a to zmiešaním hrubozrnného kryštálového cukru, potravinárskeho farbiva a prírodných extraktov či sirupov.

Čo je cukrová vata?

Pod týmto názvom sa ukrýva druh cukrovinky, ktorá sa vyrába tak, že sa najprv rozohreje cukor na karamel a ten sa potom ochladzuje, takže vznikajú tenučké cukrové vlákna. Podľa pridaného farbiva môže mať cukrová vata rôzne farebné odtiene, pričom na pohľad a na dotyk pôsobí ako skutočná vata. Okrem toho môže mať aj celý rad zaujímavých príchutí.

Ako si doma vyrobiť cukrovú vatu?

Cukrovú vatu si môžete kúpiť napríklad na púti, ale samozrejme sa dá vytvoriť aj v domácich podmienkach. V ideálnom prípade by ste mali mať stroj na cukrovú vatu, do ktorého sa po zahriatí nasype cukor a po spustení ktorého začnú postupne vznikať tenké cukrové vlákna. Okrem toho ale môžete skúsiť aj výrobu cukrovej vaty svojpomocne bez prístroja.

Ako točiť cukrovú vatu?

Akonáhle zapnete prístroj na cukrovú vatu, do ktorého ste nasypali ochutený cukor, je nutné pripraviť si drevenú špajľu, na ktorú budete cukrovinku namotávať. Vďaka odstredivej sile sa v prístroji budú vytvárať cukrové vlákna. Aby ste ich zachytili, ponorte špajľu do obvodovej základne a okrúžte s ňou niekoľkokrát okolo stredového valca. Potom ju zdvihnite do horizontálnej polohy a naviňte zvyšok poletujúcej vaty.

Ako dlho vydrží cukrová vata?

Cukrovú vatu, ktorú si doma vyrobíte, by ste mali v ideálnom prípade ihneď skonzumovať, a to hlavne pokiaľ ju pripravujete bez špeciálneho prístroja. Pokiaľ si kúpite cukrovú vatu v plastovom tégliku, bude mať minimálnu trvanlivosť niekoľko mesiacov.