Chystáte halloweensku besiedku pre deti, ktoré sa oblečú do kostýmov a večer zakončia lampiónovým sprievodom? Alebo snáď plánujete usporiadať skvelý halloweensky večierok plný hororových filmov a strašidelných dekorácií? V tom prípade vám určite nesmú chýbať ani tematické halloweenské pokrmy! Prinášame jednoduché halloweenské recepty, ktoré s trochou snahy zvládne pripraviť úplne každý.
Kedy a ako sa oslavuje Halloween?
Hoci nie je úplne isté, ako presne Halloween vznikol, ľudia ho považujú za pôvodne keltský sviatok. Jeho názov vznikol skrátením výrazu All Hallows‘ Eve, pričom Kelti vnímali poslednú októbrovú noc (teda 31. októbra), kedy sa Halloween oslavuje, ako prechod od leta k zime. Zároveň ju považovali za noc, keď sa stiera hranica medzi svetom živých a mŕtvych.
Koniec keltského kalendárneho roka sa predtým označoval ako Samhain, a to podľa rovnomenného boha. Aby sa ľudia ochránili pred zlými duchmi, zapaľovali ohne, stavali špeciálne oltáre a nosili rôzne prevleky. Táto tradícia sa neskôr v Írsku zmiešala so zvykmi vychádzajúcimi z osláv rímskych pohanských sviatkov a z kresťanských slávností Všetkých svätých. Vďaka írskym vysťahovalcom sa potom Halloween dostal aj do Ameriky.
Počas 20. rokov minulého storočia došlo ku komercionalizácii tohto sviatku. V 30. rokoch sa ľudia začali obliekať do strašidelných kostýmov a o dve dekády neskôr sa objavila aj tradícia koledovania, kedy deti chodia od domu k domu a vyžadujú sladkosti. Okrem toho sa organizujú bujaré halloweenske prehliadky a večierky, ľudia vyrezávajú tekvica (jack-o‘-lanterns) a zdobia svoje domy prepracovanými dekoráciami.
Halloween recepty
Márne premýšľate, aké strašidelné recepty na Halloween pripraviť pre svojich hostí, ktorí sa k vám chystajú na oslavu predvečera sviatku Všetkých svätých? Hoci to možno niektorí nepovažujú za až tak dôležitý prvok, pohostenie na Halloween predstavuje skvelý spôsob, ako dotvoriť už aj tak zlovestnú atmosféru, ktorú pomáhajú navodiť rôzne dekorácie aj halloweenské masky a kostýmy.
Výhodou Halloweenu je predovšetkým skutočnosť, že v kuchyni môžete popustiť uzdu svojej fantázii a poriadne sa vyšantiť. A vaši hostia halloweenské sladkosti aj jednohubky určite náležite ocenia. Samozrejme pritom môžete pripraviť halloweenské recepty slané aj sladké, a pokiaľ chcete zapojiť aj svoje ratolesti, vyskúšať môžete na Halloween recepty pre deti.
Pokiaľ ide o to, čo uvariť na Halloween, zaručený úspech budú mať napríklad cestoviny s paradajkovou omáčkou a guličkami mozzarely ozdobenými kúskami čiernych olív, ktoré môžete označiť ako krvavé špagety s očnými buľvami. Okrem toho si samozrejme môžete pripraviť napríklad klasickú tekvicovú polievku, ktorá v predvečer sviatku Všetkých svätých príjemne zahreje.
Snáď ešte obľúbenejšie je však halloweenské pečenie. Ak si teda neviete rady, čo upiecť na Halloween, vedzte, že možnosti sú nepreberné. Medzi obľúbené dobroty na Halloween patria napríklad cukrovinky, muffiny, sušienky alebo cupcaky so sladkou polevou. Okrem toho si ľudia často pripravujú aj halloweenske lízanky známe ako cake pops.
A aké motívy sa pri pečení na Halloween najčastejšie objavujú? Recepty na halloweenské sladkosti sa obvykle snažia zachovať strašidelnú tematiku, takže ľudia svoje pokrmy tvarujú do podoby rôznych desivých vecí alebo ich pomocou ozdôb dekorujú. Preto sa objavujú rôzne pavúky a pavučiny, tekvica, hroby, čarodejnícke klobúky a metly, duchovia, netopiere, múmie, kosti, čierne mačky a príšerky.
Čo sa týka nápojov, pokiaľ hľadáte recept na halloweensky drink, vyskúšať môžete napríklad horúcu čokoládu s plávajúcimi očami. Ako ju ale pripraviť? Stačí, keď uvaríte klasickú horúcu čokoládu a do nej potom opatrne položíte marshmallows, ktoré ste predtým ozdobili čokoládovými šošovkami. Tak vám veľmi jednoducho vzniknú plávajúce oči. Obľúbené sú ale aj rôzne koktaily, či už obyčajná Bloody Mary, alebo napríklad drink, ktorý si sami vymyslíte a nazdobíte.
Halloweenské sušienky
Hľadáte osvedčený recept na halloweenské sušienky? Toto halloweenske pečivo je medzi ľuďmi veľmi obľúbené, pretože vôbec nie je ťažké si podobné sladkosti doma pripraviť. Ak by ste aj vy chceli svojim hosťom ukázať, že pečenie na Halloween zvládate na jednotku, pripravte si nasledujúce suroviny:
- 350 gramov polohrubej múky,
- 150 gramov práškového cukru,
- 130 gramov masla,
- vanilkový cukor,
- 2 vajcia,
- kakao na varenie podľa chuti,
- čokoládu na varenie na ozdobenie,
- Polevu – bielok, cukor, citrón, Solamyl, potravinárske farbivo.
Všetky ingrediencie na cesto vložte do misy a vypracujte z nich hladké, nelepivé cesto. Množstvo kakaa pritom závisí od vašich chuťových preferencií, takže ak máte radi čokoládové sušienky, nemusíte šetriť, zatiaľ čo iní ho môžu úplne vynechať. Následne pripravené cesto zabaľte do potravinovej fólie a vložte ho do chladničky, kde ho necháte zhruba 30–60 minút odpočívať.
Hneď ako táto doba uplynie, predhrejte si rúru na 180 °C. Cesto rozvaľkajte zhruba na pol centimetra silný plát a pomocou vykrajovačov z neho vykrajujte požadované tvary. Pokiaľ ste zruční, môžete skúsiť tvary dokonca ručne vyrezať pomocou malého noža, pričom dobrovoľnosti sa medze rozhodne nekladú. Vykrojené tvary následne preneste na plech vyložený papierom na pečenie a ten vložte do rúry.
Každá várka halloweenskych sušienok sa pečie zhruba 7–8 minút, pričom hotové pečivo by malo byť na dotyk polotvrdé. Upečené sušienky potom nechajte vychladnúť a medzitým si pripravte polevu, ktorú svoj výtvor dozdobíte. Najprv si preosejte 200 gramov práškového cukru cez jemné sitko a potom k nemu pridajte jeden bielok, pár kvapiek citrónovej šťavy, lyžičku Solamylu a lyžičku horúcej vody. V miske všetko trite zhruba 10 minút, kým nevznikne hladká poleva.
Pripravená biela poleva by mala z vidličky pomaly stekať. Pokiaľ je to nutné, môžete pridať ešte trochu horúcej vody, a ak ste to naopak s vodou prehnali, vždy môžete naopak pridať trochu ďalšieho cukru. Potom si polevu rozdeľte do mištičiek a v tých ju zmiešajte s potravinárskymi farbivami (napríklad oranžové, čierne, zelené, fialové).
Pomocou zdobiaceho vrecka s tenkou špičkou následne nanášajte polevu na jednotlivé sušienky. Vytvoriť môžete napríklad tekvice, duchov, pavučiny, kostlivcov alebo ďalšie motívy, ktoré si s Halloweenom spájate. Na väčšie plochy pritom môžete využiť polevu redšiu, zatiaľ čo na obrysy sa vám bude hodiť skôr hustejší variant. Všetko potom môžete dozdobiť ešte rozpustenou čokoládou na varenie, pomocou ktorej môžete sušienky počkať alebo z nej vytvoriť drobné detaily.
Halloweenské muffiny
Podobne ako chutné sušienky si ľudia obľúbili na Halloween muffiny, ktoré sa dajú pripraviť na celý rad rôznych spôsobov podľa toho, čo má kto najradšej. Zatiaľ čo niektorí dávajú prednosť čokoládovej klasike, iní nedajú dopustiť na muffiny s ovocím. My sme si pre vás pripravili recept na halloweenske muffiny, kde hlavnú rolu hrá tekvica, ktorá je s týmto sviatkom neodmysliteľne spojená. Čo budete potrebovať?
- 300 gramov tekvica Hokkaido,
- 250 gramov hladkej múky,
- 180 gramov cukru krupice,
- 200 gramov vlašských orechov,
- 100 mililitrov mlieka,
- 50 mililitrov oleja,
- 1 vajce,
- prášok do pečiva,
- jedlú sódu,
- štipku soli,
- vanilkový extrakt,
- mletú škoricu, zázvor a klinčeky,
- čokoládu do cesta či na dozdobenie.
Pripravenú tekvicu si vydlabajte, zbavte ju dužiny uprostred a pevné časti potom nakrájajte na kocky. Tie varte tak dlho, kým zmäknú, a potom ich rozmixujte na jemné pyré. Medzitým si v mise zmiešajte múku, 1 lyžičku prášku do pečiva, 1 lyžičku jedlej sódy, 1 lyžičku škorice, pol lyžičky zázvoru a pol lyžičky klinčeka (samozrejme podľa chuti). Okrem toho pridajte aj malú štipku soli na dochutenie.
Do druhej misy rozklepnite celé vajcia ak nemu pridajte aj krupicový cukor, mlieko, olej a lyžičku vanilkového extraktu. Akonáhle všetko spoločne zamiešate, prisypte aj obsah druhej misy (teda sypké suroviny) a znova všetko dôkladne premiešajte. Nakoniec nezabudnite pridať aj tekvicové pyré, nasekané orechy a prípadne aj kúsky čokolády podľa chuti.
Až budete mať cesto hotové, rozdeľte ho starostlivo do košíčkov alebo formičiek na halloweenské muffiny. Potom plech s košíčkami alebo formičkami vložte do rúry, ktorú ste si predhriali na 180 °C. Muffiny potom pečte zhruba po dobu 15–20 minút, kým sa cesto neprestane lepiť na špajli. Zároveň by sa mali nafúknuť a získať zlatisto hnedý odtieň.
Do muffinov potom v závere môžete zapichnúť napríklad pavúky a pavučiny z čokolády, ktorú si roztopíte a potom ju nanesiete na papier na pečenie, kde ju necháte zatuhnúť (ideálne v chladničke). Fantázii sa tu ale medze rozhodne nekladú. Použiť tak môžete napríklad dekorácie z marcipánu v podobe roztomilých tekvíc alebo strašidelných očí, ale aj rôzne halloweenské ozdoby na špajliach.
Halloweenske lízanky
K najobľúbenejším receptom v zahraničí sa zaiste radí halloweenske lízanky. Hoci si ich môžete vyrobiť napríklad zo skutočných lízaniek, ktoré nazdobíte, alebo aj z marshmallows, ľudia pripravujú hlavne takzvané tortové lízanky alebo cake pops. Aby ste mohli tento osvedčený recept tiež vyskúšať a užiť si v kuchyni trochu zábavy, budete potrebovať:
- 70 gramov polohrubej múky,
- 80 gramov cukru krupice,
- 30 gramov masla,
- 90 mililitrov vody,
- 1 vajce,
- štipku soli,
- kakao na varenie,
- 0,5 lyžičky prášku do pečiva,
- 100 gramov mascarpone,
- 4–5 lyžíc nutelly alebo arašidového masla.
Okrem týchto ingrediencií budete potrebovať samozrejme ešte špajle, na ktoré pripravené cesto umiestnite. Ďalej si pripravte aj suroviny, ktoré použijete na ich dozdobenie. Môže to byť napríklad čokoláda na varenie, biela čokoláda alebo kúpená čokoládová poleva, marcipán, cukrové zdobenie, potravinárske farbivo, ale hodiť sa budú aj rôzne cukríky, sušienky alebo iné sladkosti.
Pokiaľ ide o prípravu samotného cesta, v miske najskôr zmiešajte múku s práškom do pečiva, trochou kakaa (podľa chuti) a štipkou soli. Do malého hrnca vložte vodu a maslo a nechajte ich spoločne ohrievať, kým sa maslo nerozpustí. Medzitým si vyšľahajte vajcia s cukrom do peny. Akonáhle bude hotové, začnite po lyžiciach primiešavať aj múku a vychladnuté maslo.
Pripravené cesto nalejte na vyšší plech vyložený papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 180 °C ho nechajte piecť zhruba po dobu 15–20 minút. Potom ho vyberte a nechajte vychladnúť. Až sa tak stane, nadroľte ho najemno do misy, kam neskôr pridáte aj zmes mascarpone a nutelly či arašidového masla (podľa vašich osobných preferencií).
Keď bude zmes na lízanky hotová, začnite z nej tvoriť guličky (alebo iné požadované tvary), ktoré vložíte na plech alebo na tanier. Akonáhle budú všetky hotové, zakryte ich potravinárskou fóliou a najmenej na hodinu vložte do chladničky, kde si cesto odpočinie. Po vychladnutí guličky opatrne napichnite na špajle (napríklad aj pomocou malého množstva čokolády) a dajte ich ešte na chvíľku do chladničky, aby sa na ne potom lepšie nanášalo zdobenie.
Medzitým si môžete nachystať všetko, čím chcete halloweenske lízanky ozdobiť. Môže to byť napríklad rozpustená čokoláda (tmavá aj biela, ktorú zafarbíte potravinárskym farbivom na požadované odtiene), kúpená čokoládová poleva, cukrová poleva alebo marcipán. Jednotlivé lízanky potom namáčajte alebo obaľujte a dozdobte podľa vašej fantázie. Na záver nezabudnite dať lízanky naposledy vychladiť, aby všetko poriadne stuhlo.
Jednohubky na Halloween party
Medzi jednoduché recepty na Halloween, ktoré rozhodne stoja za to vyskúšať, patria napríklad jednohubky v tvare malých múmií. Pokiaľ márne premýšľate, ako taký strašidelný pokrm vyrobiť, nemusíte sa báť, že by ste to nezvládli. Stačí, keď si pripravíte nasledujúce ingrediencie:
- malé párky či klobásky,
- lístkové cesto,
- vajíčko,
- tvrdý syr,
- čierne olivy alebo čierna sezamové semienka.
Pripravené lístkové cesto najprv nakrájajte na tenké prúžky. Malé párky alebo klobásky potom týmito prúžkami obaľte niekoľkokrát dookola, aby vyzerali ako malé múmie. Nemusíte pritom byť príliš starostliví, pretože oveľa lepšie to bude vyzerať, pokiaľ vám občas prejde ruka a niekde bude kus párka alebo klobásky vytŕčať von. Zároveň nechajte na jednej strane kúsok neobaleného miesta, kde bude tvár.
Akonáhle budete mať všetky „múmie“ pripravené, položte ich na plech vyložený papierom na pečenie, potrite ich vajíčkom a pečte v rúre dozlatista (zhruba na 180 °C po dobu 10–15 minút). Medzitým si z tvrdého syra vykrojte malé kolieska, na ktoré položíte po jednom sezamovom semienku alebo drobné koliesko vykrojené z čiernej olivy. Uchytiť ich môžete buď pomocou trochy medu, alebo ešte na chvíľočku vložte plech do rúry, aby sa syr málinko rozpiekol. Potom bude držať sám.
Strašidelné čarodejnícke prsty
Ak hľadáte najlepšie recepty na Halloween party, vyskúšať by ste rozhodne mali aj strašidelné čarodejnícke prsty. Ide vlastne o valčeky z cesta ozdobené tak, aby vyzerali ako prsty zlej čarodejnice, pričom táto dobrota patrí medzi obľúbené halloweenské recepty pre deti. Pokiaľ ju tiež chcete vyskúšať, v kuchyni vám nesmie chýbať:
- 500 gramov hladkej múky,
- 300 gramov tuku (Hery),
- 100 gramov práškového cukru,
- 1 vanilkový cukor,
- mandle (očistené od šupiek),
- jahodová alebo černicová marmeláda,
- prípadne čokoláda.
Najprv si do misy vložte všetky suroviny na cesto vrátane zmäknutej Hery a vypracujte z nich kompaktné, hladké cesto. Z cesta potom oddeľujte malé časti a pripravte z nich valčeky zhruba o veľkosti normálnych prstov (alebo napríklad aj trochu väčších). Nemusia byť pritom vôbec úhľadné, pretože predsa len ide o prsty zlej čarodejnice.
Na každý valček môžete zároveň mierne pritlačiť prstom, aby sa trochu rozplácal, čo by malo vytvoriť efekt, ktorý bude skutočne evokovať reálne prsty. Pomocou vidličky či noža navyše môžete na valčekoch urobiť aj klasické záhyby a vrásky. Na okraj nakoniec vtlačte mandľu, ktorá budem mať funkciu nechtu, a pokúste sa ju prirobiť tak, aby neskôr držala.
Keď budete mať prsty zlej čarodejnice pripravené, na plechu vyloženom papierom na pečenie ich vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte ich potom do tej doby, než získajú ľahko ružový či zlatistý odtieň. Môže to trvať zhruba 10–20 minút v závislosti od toho, aké veľké a hrubé ste prsty urobili. Akonáhle budú prsty upečené a vychladnuté, môžete ich nechty ešte čokoládou nafarbiť a okolo nich naniesť trochu marmelády, ktorá bude evokovať krv.