Lněné semínko v misce

Keďže podľa lekárov a výživových poradcov ovplyvňuje ľanové semienko zdravie človeka veľmi pozitívnym spôsobom, stala sa táto superpotravina cennou surovinou, ktorú ľudia v kuchyni využívajú na dennej báze. Aj my pre vás preto máme zaujímavé recepty z ľanového semienka, ktoré rozhodne stoja za vyskúšanie.

Ľanové semienko do jogurtu

Ako prvý sme pre vás vybrali návod na prípravu chutných raňajok, ktoré si môžete v kľude dopriať každý deň. Jogurt s ľanovým semienkom totiž predstavuje jeden z najjednoduchších spôsobov, ako s touto surovinou naložiť a zároveň tak denne zjesť jej odporúčanú dávku. Vždy však myslite na to, že by ste ľanové semienko mali konzumovať spoločne s dostatočným množstvom vody.

Stačí, keď si do misky nachystáte svoj obľúbený jogurt, ktorý doplníte o čerstvo namleté či nadrvené ľanové semienka (prípadne o tie, ktorá máte uschované v chladničke alebo namočené vo vode). Okrem toho môžete pridať tiež svoje obľúbené ovocie, oriešky alebo napríklad kúsky čokolády. Rovnako dobre potom chutí ľanové semienko v ovsenej kaši.

Okrem toho môžete zmiešať ľanové semienko s kefírom, čo údajne predstavuje skvelý spôsob, ako zbaviť organizmus škodlivín. Túto zmes by ste mali na lačno konzumovať zhruba po dobu 3 týždňov, ale len ak máte dobrý zdravotný stav. Tehotné a dojčiace ženy by sa tejto kúre mali radšej vyhnúť, ak sa predtým neporadili so svojím ošetrujúcim lekárom.

Domáca granola s ľanovým semienkom

Ľanové semienko dobre poslúži aj ako súčasť domácej granoly. Jej príprava závisí samozrejme čisto na vás a vašich chutiach. Môžete však použiť základný recept, na ktorý budete potrebovať:

  • 300 gramov vločiek (špaldových či ovsených)
  • 100 gramov kešu orieškov
  • 50 gramov lieskových orieškov
  • 50 gramov plátkových mandlí
  • 50 gramov ľanových semienok
  • 30 gramov plátkového kokosu
  • Sušený banán či iné ovocie
  • 2 lyžice kokosového oleja
  • 2 lyžice medu
  • 1 lyžicu kakaa

Rúru si predhrejeme zhruba na 160 ° C a plech vyložíme papierom na pečenie. Následne si zmiešame všetky sypké ingrediencie, ku ktorým neskôr pridáme aj med a kokosový olej. Keď máme všetko pripravené, vyložíme zmes na plech, pečieme asi 30 minút a medzitým ju sem tam premiešame, aby sa granoly dobre opiekli zo všetkých strán. Akonáhle zmes vyberieme z rúry a necháme vychladnúť a uskladníme ju do uzatvárateľnej nepriedušné nádoby.

Nátierka s ľanovým semienkom

Vďaka svojej obľúbenosti sa ľanové semienko v receptoch na nátierky objavuje pomerne často. Ide totiž o ideálnu surovinu, ktorú môžete primiešať napríklad do nátierky z tvarohu, z čerstvého syra či do rôznych zeleninových variantov.

Čaj z ľanového semienka

Ľanové semienko samozrejme môžete konzumovať aj vo forme odvaru. Ten ľahko pripravíte z 1 polievkovej lyžice ľanových semienok, ktorú budete po dobu 5 minút variť v 0,5 litri vody. Vzniknutý odvar sa potom užíva predovšetkým pri chronickej zápche a po liečbe chemickými antibiotikami, pretože pomáha obnoviť prirodzenú črevnú mikroflóru, ale zároveň si ho chvália aj nastávajúce mamičky pred pôrodom alebo ľudia, ktorých trápia žalúdočné vredy.

Ľanové semienko krekry

Túžite si z ľanového semienka pripraviť chutnú desiatu? V tom prípade by sa vám mohol páčiť recept na ľanové krekry so syrom, ktorý je veľmi jednoduchý. Na jeho prípravu budete potrebovať:

  • 40 gramov najemno namletých ľanových semienok
  • 40 gramov strúhaného syra (ideálne parmezán)
  • 5-10 gramov sezamových semienok
  • 50 mililitrov vody
  • olivový olej
  • soľ

Zomleté semienka zmiešame s nastrúhaným syrom (pre jemnejšiu štruktúru cesta však môžeme syr zomlieť spoločne so semienkami). Následne do tejto zmesi prilejeme vodu, mierne osolíme a necháme niekoľko minút odležať. Akonáhle je cesto odpočinuté, veľmi jemne ho pokvapkáme olivovým olejom a vyvaľkáme ho (ideálne medzi dvoma papiermi na pečenie) do tenkej placky. Čím tenšie bude, tým budú výsledné krekry chrumkavejšie.

Vrchnú stranu vyvaľkanej placky posypeme sezamovými semienkami, ktoré je však možné aj vynechať alebo nahradiť inými semienkami či makom. Cesto potom nakrojíme na menšie štvorčeky alebo iné požadované tvary, vložíme do rúry vyhriatej na 160 ° C a pečieme približne 30 minút. Následne krekry rozlámeme podľa rezov, otočíme a pečieme ešte zhruba 10 minút, kým nebudú krásne chrumkavé.

Hotové krekry môžeme podávať samotné, alebo napríklad s obľúbenou nátierkou. Ak nejaké zostanú, je možné uschovať krekry v suchu v uzatvárateľnej nádobe. Pre obnovenie chrumkavosti môžeme pred podávaním krátko prehriať v rúre.

Ľanové semienko smoothie

Máte chuť na smoothie a radi by ste ho obohatili o ľanové semienka? Nie je problém. Na prípravu takéhoto nápoja budete potrebovať:

  • 2 lyžičky drvených ľanových semienok
  • 1 téglik bieleho jogurtu
  • 70 mililitrov vody
  • lyžičku medu
  • Ovocie podľa chuti

Nadrvené ľanové semienka zalejeme vriacou vodou a necháme odstáť do tej doby, než zmes vychladne. Následne si do mixéra vložíme jogurt, vybrané ovocie (napríklad jahody, čučoriedky, maliny alebo banán), med a zmes ľanových semienok s vodou, všetko dohladka zmixujeme a nalejeme do pripraveného pohára.

Ľanové semienko miesto vajec

Málokto to síce vie, ale ľanové semienko môžete pri pečení použiť aj ako náhradu vajec, margarínu či oleja. Pre nahradenie 1 vajíčka pritom budete potrebovať približne 1 polievkovú lyžicu drvených semienok a 3 polievkové lyžice vody. Aby toho nebolo málo, niektorí ľudia sa ľanovými semienkami snažia nahradiť aj časť múky. Pri pečení s touto surovinou bývajú síce výsledné produkty hutnejšie a klesá ich objem, ale sú veľmi chutné.