4 najlepšie recepty z OSKORUŠE

Podarilo sa vám na záhrade vypestovať jarabinu, ktorá sa na jeseň postarala o bohatý prísun drobných šťavnatých plodov? V tom prípade teraz určite premýšľate, ako s týmito malvicami, ktoré majú tvar jabĺčok alebo malých hrušiek najlepšie naložiť. Poradíme, aké recepty z oskoruše by ste rozhodne mali vyskúšať, k čomu sa hodia sušené oskoruše a ako sa robí oskorušová marmeláda.

Ako vyzerajú plody oskoruše?

Jarabina oskorušová (Sorbus domestica) je statný, opadavý, listnatý strom, ktorý je na našom území v posledných rokoch pomerne vzácny. Ak sa mu však dobre darí, dožíva sa viac ako 300 rokov a pestovateľom poskytuje bohatú úrodu chutných plodov. Jedná sa o malvice, ktoré majú žltozelenú až hnedozelenú farbu, pričom strana privrátená k slnku väčšinou máva ľahko oranžový až červený nádych.

Svojim tvarom sa plody oskoruše na prvý pohľad podobajú malým jabĺčkam, alebo môžu pripomínať drobné hrušky. Povrch tohto ovocia pritom vo väčšine prípadov pokrývajú hrdzavé bodky, ale našťastie sa nejedná o žiadnu chorobu ani kaz. Jednotlivé plody potom obsahujú tiež jedno alebo dve semienka, ktoré majú hnedú farbu, sú ploché a dosahujú maximálnej veľkosti 7 milimetrov.

Čo sa týka veľkosti samotných plodov oskoruše, ich priemer sa pohybuje zhruba v rozmedzí od 2,5 do 5 centimetrov. Zatiaľ čo na území Slovenskej republiky váži asi 10 až 30 gramov, v južnej Európe môžu byť plody ešte o niečo väčší. Prvej úrody sa pestovatelia dočkajú až po 8 až 12 rokoch od vysadenia, ale v niektorých prípadoch to môže trvať dokonca aj 20 rokov.

U dospelého stromu, ktorý na danom stanovišti dobre prospieva, môže byť úroda veľmi bohatá. Uvádza sa, že je možné zožať asi 300 až 1200 kilogramov chutných plodov, pričom solitérne stromy vďaka svojej veľkej korune poskytujú väčšie množstvo malvíc ako stromy, ktoré sa nachádzajú v lesnom poraste. Pamätajte však na to, že počas niektorých rokov oskoruše vôbec nerodia, nakoľko majú striedavú plodnosť.

Akú majú plody oskoruše chuť?

Čerstvo opadané oskoruše síce majú lákavý vzhľad a vyzerajú šťavnato, ale nie sú určené na priamu konzumáciu. Veľa záleží na tom, v akom okamihu plod zo stromu spadne, ale chuť malvice okamžite pozbieraných z krajiny väčšinou vôbec nie je príjemná. Vďaka vysokému obsahu trieslovín bývajú spočiatku veľmi trpké a niekedy až horké alebo zvieravé, takže si na nich v danú chvíľu rozhodne nepochutnáte.

Z toho dôvodu je nutné nechať plody oskoruše pred konzumáciou zhniličkovat, čo znamená, že by sa mali nechať nejakú chvíľu odležať. Zhruba tri dni po opadnutí potom začnú strácať svoje typické žltozelené alebo oranžovočervené sfarbenie a postupne zhnednú. Potom sa do nich môžete s kľudom pustiť a konzumovať ich bez akejkoľvek úpravy.

Nielen že sa zrelé malvice vyznačujú tým, že sú sladké, aromatické a veľmi šťavnaté, ale okrem toho ovplyvňujú plody oskoruše zdravie človeka veľmi prospešným spôsobom. Obsahujú totiž pomerne veľké množstvo vitamínov (A, C) i minerálnych látok a zároveň sú bohaté na bielkoviny, organické kyseliny, pektíny alebo triesloviny (tanín). Používajú sa napríklad ako liek na žalúdočné a črevné ťažkosti.

Recepty z plodov oskoruše

Hoci sa zrelé malvice, ktoré dozrievajú v priebehu septembra a októbra, dajú konzumovať v surovom stave, môžu sa tiež stať základom mnohých chutných pokrmov. Skvelé sa hodia napríklad na výrobu marmelády, môžete ich zavariť v podobe kompótu, ale dobre poslúži aj na prípravu lekváru. Okrem toho potom s nimi môžete ozdobiť nepreberné množstvo dezertov alebo ich pridať do ovsenej kaše.

Ak si chcete plody oskoruše uchovať pre neskoršie spracovanie, môžete ich zamraziť alebo usušiť. S tým súvisí aj príprava špeciálneho prášku, ktorý sa dá zomlieť zo sušených malvíc. Svojou chuťou pripomína treba škoricu a používa sa hlavne ako netradičné korenie, ktoré dokáže spestriť nejeden pripravovaný pokrm.

Plody oskoruše sa samozrejme dajú využiť aj na prípravu nápojov. Hodí sa napríklad ako základ rôznych ovocných štiav, muštov a čajov, ale dá sa z nich vyrobiť tiež zaujímavý likér. Aby toho nebolo málo, na Slovensku sa pripravuje z oskoruše pálenka, ktorá je známa aj ako oskorušovica. Jej príprava je prácna a rodiacich jarabin je dnes pomerne málo, a preto je tento destilát veľmi cenený.

Ak vás trápi nachladnutie, neustále smrkáte alebo kašlete a pociťujete celkovú únavu, určite budete radi za akýkoľvek prípravok, ktorý vám od týchto zdravotných problémov uľaví. Ak chcete vyskúšať prírodnú liečbu, oskoruša pre vás môžu byť skvelým riešením. Skúste trikrát až päťkrát denne užívať 1 lyžičku plodov oskoruše macerovaných cez noc v mede (prípadne zmes pálenky s medom a bylinkami).

Sušená oskoruša

Zrelé oskoruše môžete usušiť podobne ako napríklad slivky, a to buď priamo v sušičke, alebo v mierne pootvorené teplovzdušnej rúre. Dokonca aj po usušení zostávajú tieto malvice vnútri pomerne vláčne, ale keď sa do nich človek zahryzne, nepocíti už žiadnu voľnú tekutinu. Dajú sa potom konzumovať samotné a poslúžia aj k príprave liečivého čaju.

Sušené a nastrúhané plody oskoruší sa používajú rovnako ako pracharanda (či prachanda) zo sušených hrušiek. Sú dobré trebars na posypanie ovocných koláčov, ale skvele chutia aj ako posýpka ovsených kaší alebo ako prísada do jogurtu a dajú sa použiť aj namiesto cukru do sladkých ciest. Po zomletí sušených oskoruší potom získate prášok, ktorý má ľahko škoricovú príchuť a hodí sa ako korenie.

Tinktúra z oskoruší

Medzi ďalšie zaujímavé spôsoby, ako využiť zrelé oskoruše, patrí príprava liečivej tinktúry. Aby ste si ju mohli doma sami vyrobiť, budete potrebovať nasledovné ingrediencie:

  • plne zrelé plody oskoruše,
  • slivovicu, vodku alebo inú pálenku.

Oskorušové plody najprv nechajte zhniličkovat, a akonáhle budú dostatočne vyzreté, narovnajte ich do pripravených uzatvárateľných pohárov. Tie následne roztlačte a výslednú zmes zalejte alkoholom. Všetky plody pritom musia byť ponorené aspoň pol centimetra pod hladinou. Poháre potom uzavrite, nechajte ich po dobu jedného mesiaca macerovať a každý druhý deň dôkladne pretrepte.

Keď bude tinktúra hotová, zmes ešte prelejte cez husté sitko, kávový filter alebo plátenko. Vďaka tomu získate iba čistú tekutinu, ktorá má výraznú chuť a hodí sa hlavne pri tráviacich ťažkostiach. Čo sa týka odporúčanej dávky, ideálne je užívať jednu lyžičku (zhruba 20 kvapiek) tinktúry trikrát denne, a to vždy pred jedlom.

Oskoruše – marmeláda

Ak máte chuť na niečo sladké, rozhodne by ste si nemali nechať ujsť marmeládu z oskoruší. Túto pochúťku, ktorá dozaista poteší celú rodinu, navyše môžete neskôr využiť napríklad ako prísadu do najrôznejších dezertov. A čo na jej prípravu budete potrebovať?

  • 1 kilogram zrelých plodov oskorušovej,
  • 700 gramov želírovacieho cukru,
  • 1 citrón,
  • 1 lyžičku škorice,
  • 2 lyžice rumu,
  • vodu.

Zhniličkované plody najprv umyte, nakrájajte na menšie kúsky a v malom množstve vody rozvarte na kašu. Zmes potom prepasírujeme cez riedke sitko, pridajte želírovací cukor (zhruba v pomere 1: 1) a podľa chuti môžete tiež primiešať nastrúhanú kôru z pripraveného citróna, škoricu a rum. Za stáleho miešania následne varte približne 3 až 5 minút.

Akonáhle je marmeláda hotová, ešte horúcu ju naplňte do nahriatych pohárov, ktoré potom starostlivo uzavrite. Ak nechcete oskorušový džem sterilizovať, môžete ich iba nechať vychladnúť hore dnom rovnako ako u iných druhov marmelád. V opačnom prípade je v zaváracom hrnci sterilizujte zhruba po dobu 10 minút na 80 ° C.

Ak máte maškrtný jazýček a radi skúšate niečo nové, môžete oskorušovou marmeládu ozvláštniť ďalšími ingredienciami. Skvelá je napríklad kombinácia plodov oskoruše so slivkami a výbornou zmes tvorí tiež s červeným vínom a korením, kam patrí napríklad škorica, aníz alebo kardamón.

Oskorušové víno

Ak by ste radi vyskúšali skôr niečo ostrejšie, môžete si doma vyrobiť víno z plodov oskoruše, ktoré vás svojou chuťou rozhodne nesklame. Na jeho prípravu budete potrebovať tieto prísady:

  • zrelé plody oskoruše,
  • cukor,
  • vodu,
  • kvasinkovú kultúru.

Zhniličkované oskoruše najprv roztlačte a zalejte rovnakým množstvom vody. Zmes potom zohrejte k varu, po vychladnutí vylisujte a na 5 litrov pripravené šťavy potom pridajte 1000 až 1200 gramov cukru. Akonáhle bude šťava správne osladená, nechajte ju skvasiť pomocou čistej kultúry kvasiniek. Potom si už môžete užiť skvelé oskorušové víno.